Permanent resident olarak Kanada'ya geldigimden beri is bulamadim. Social assistance (soysal yardim) ya da diger benefitlere basvrmak istiyorum. Bu konuda (eligibility, basvurularin nasil yapildigi, ne kadar odendigi vs) bilgi verebilirseniz sevinirim.
birkac sirkete basvuru orneginizi goturmeniz lazim diye biliyorum. tam olarak nasil emin degilim. ayrica cok yuksek bir para baglayacaklarini sanmam. siz bir yandan labour olsa da bir is bulmaya calisin derim. en azindan geciminizi rahatlatacak kadar. tekrar sorayim, ne kadar oldu geleli?
vermemek icin ellerinden geleni yaparlar, verseler bile verdikleri hicbirseye yetmez. burdaki sistem avrupaya gore cok farkli, avrupada hayatini idame ettirecek kadar, bazi ulkelerde ev kirani bile oduyorlar, burda ise boyle degil.
burda ,onune gelen welfare'e gider diye, zar zor veriyorlar, ve bu yuzden insanlari is bulmaya ve calismaya tesvik ediyorlar.
Birkac hafta oldu. Oyle gorunuyor ki is bulma cok zor. Esim ve ben doktora sahibiyiz. Fakat burada diplomanin bir onemi yok. Oakville'e tasinmayi dusunuyoruz.
hemen pes etmeyin derim, ama tabii ki karari verecek olan sizsiniz. elinizde yeterli para varsa 1 yillik sertifika kurslarina gitmeniz daha iyi olur belki. bu arada oakville'in avantaji nedir? oraya tasinan baska kisiler de duymustum.
sertifika programina para vermeyin. eger torontoda iseniz seneca veya george brown tarzi okullara gidin. hangi alanda ihtisas yaptiysaniz ona yakin bir bolumde 1-2 senelik okula yazilin. osap(www.osap.gov.on.ca) okul paranizi ve aylik yasama paranizi size veriyor. genelde bu soyledigim okullar co -op imkaniyla sizi ise de yerlestiriyo, hemde bu canadian experience denen ayrimciligida asmis olursunuz. ben acikcasi o sekilde yapiyorum, ve suan cok rahatiz.
Seneca, George Brown ne tarz okullardir? Neyi kastettiniz?
Verdikleri bu okul parasi bir tur kredi mi? Eger oyleyse faizli/faizsiz geri odeme ve taksit durumlari nasildir? Yoksa hepten bagis mi?
Yasam parasini da ayni kurum mu veriyor yoksa baska bir yere mi basvurmak gerekiyor?
Sn. cevahiruslu ve Sait bilgiler icin tesekkurler. Bilgiler umut verici. Lutfen basvuru proseduru hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz? Yani, once collage/university'den acceptance alıp sonra osap'a mi basvuruluyor. Ya da once osap'dan randevu mu alınıyor? Ilk olarak nereden baslamak gerekiyor? Web sayfasındaki bilgiler biraz kafami karistirdi. Biraz daha bilgi lutfen.
osap para odeme sirasinda devreye giriyor. once tabii ki college veya university'den kabul almaniz lazim. once okullara basvurup kabul alana kadar beklemelisiniz. basvuru yaparken de okul sayisinda belirli bir limit var diye hatirliyorum.
oncelikle ontariocolleges.ca'dan okula basvuruyosunuz, bu okullar direk basvuruyu kabul etmiyo, 100 dolar masrafi var. onlar basvurunuzu okula iletiyolar. eger daha once universite mezunu olduysaniz transciptleri direk ontario colleges'a yolluyosunuz. gene onlar okula iletiyolar. daha sonra basvurdugunuz okuldan kabulunuz gelirse o zaman osap.gov.on.ca'dan basvurunuzu yapiyosunuz.orda aylik geliriniz var ise onu belirtiyosunuz, ya da yok diyosunuz. eger calsliyosaniz ve bu para hesabiniza yatiyosa o zaman verilicek miktar azaliyor, ama eger nakit calisiyosaniz soylemenize gerek yok.cocuk var mi , araba var mi vs vs vs.. basvurunun sonunda size verilecek olan miktar asagi yukari belli oluyo. sizin verdiginiz bilgileri CRA'da kayitli olan bilgilerinizle karsilastiriyorlar, burda eger income tax doldurduysaniz o gelirle birbirini tutmasi gerekiyor, yok eger doldurmadiysaniz o zaman sorun yok.eger CRA'de de sorun yoksa 2-3 hafta icinde onayiniz geliyo. benim tum bu islemler 3 haftada bitti. okul baslayinca ilk hafta enrollment formu dolduruyosunuz, okulun basladigi ilk hafta hesabiniza onaylanan miktarin yuzde 60'i ilk semester, yuzde 40'ida ikinci semestir yatiyo. okul parasi icinden otomatik kesiliyo. genelde seneca veya george brownda 2 semestir toplam 3000 dolar civari, eger landed immigrant veya vatandasiysaniz bu fiyat gecerli. eger ogrenci vizesiyle gelirseniz 10000 dolara cikiyo bu fiyat.
geri odeme islemi okul bittikten 6 ay sonra basliyo. genelde nerdeyse yarisi bagis olarak veriliyo. benim suan oyle. okuldan sonra ayda 200 dolar gibi bir odemem cikiyo. fakat benim burda bi arkadasim 1 sene bu parayi duzenli odedi, ve geri kalan borcunun da bir kismini bagis yaptilar. yani onemli olan once basvurmak. bundan once burda 1 seneyi doldurmadan bu osapi yeni kisilere vermiyolardi, ama artik kanun degisti. ben buraya geldigimin 4ncu ayi senecaya yazildim. co-op secenegide var, yani okul sirasinda okudugum bolumle ilgili 6 ay maasli bi isde de calisicam. zaten mezun olduktan sonra da genelde co-op yaptigin yerde calismaya basliyosun. universite tavsiye etmem, cunku hem daha pahali, hemde genelde burda college'lar meslek okulu sizi direk ise hazirliyo. ama tabi sonucta sizin karariniz.eger hemen is bulmak istiyosaniz co - op secenegi olan collegelarda bolum secmeniz, yok ben 4 sene univeriste okuycam diyosaniz o ayri. kisiye gore degisir.
okulun web adresi: www.senecac.on.ca
Harika aciklamalariniz icin bende tesekkur ederim. Bu durumu gerceklestirebilmek icin, Kanada vatandasi veya kanada da oturma iznine sahip olmamiz gerekli mi?
Ben cok girisli ogrenci vizesi ve student permit e sahibim.
Tesekkurler.
Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler. Cok guzel detaylandirmissiniz. Biz immigrant vizemizi yeni aldik. Ocak 2011 gibi Calgary'e gelmeyi planliyoruz. Ayni sizin yaptiginiz gibi kendi bolumuzle ilgili bir okula kayit yaptirmayi dusunuyoruz. Sanirim ayni sistem olan yerler Alberta da var onlarin arstirmasini yapiyoruz suan.
Biz ilk giriste 6 ay kadar ingilizce egitimi de almayi planliyoruz. Acaba dil egitimi alirken de boyle bir yardim alma imkanimiz olurmu?
Verdiginiz bilgiler gercekten cok degerli bu nedenle sizlere tesekkur ederrim, ben bu alinan paranin geri odemesi konusunda bilgi almak istiuyorum, ornegin 4 yillik degree bir program icin 4 yil icin alinan para yillik 6850 dolar gibi bir ucretten 29000 dolar yapiyor Waterloo da, bu paranin geri odemesi ne kadar surede gerceklesiyor, 2-3-4 yil? taksitler nasil belirleniyor? yarisini bagis yapiyorlar deniyor bu neye gore yapiliyor? Aldigin parayi mi geri oduyorsun belli bir faizi var mi? bilgilendirirseniz sevinirim.
ben 1 senelik bir programla kanadaya gelecegim. ve daha sonra da kanadaya yasamaya devam etmek istiyorum. eger bahsettiginiz okullara basvurabilirsem benim için cok ii bir fırsat olabilir. 1 senelik programım bittikten sonra basvuru yapabilirmiyim bende ?? yoksa sürekli ordamı yasamak gerekio??
bende universiteye gitmek icin student loan aldim yasadigim province ve federal government'den, zaten student loan'a basvurunca paranin cogu federal government'dan geliyor geri kalani ise, yasadiginiz province'den (benim province icin boyle) belki baska eyaletler icin degisik olabilir ama sanmiyorum.
neyse aldiginiz parayi, 10 ile 15 sene arasinda oduyorsunuz.
yarisinin bagis yapildigini duymadim ama belki diger eyaletlerde oyledir ama yarisi yapilmasa bile devlet bir kismini grant olarak size geri veriyor.
faiz oranlarini siz belirliyorsunuz.
6 kere repayment assistance alabilirsiniz ,her assistance 6 ay suruyor ve 6 ay boyunca odemek zorunda degilsiniz.
ayrica okul bittikten 6 ay sonra odemelere basliyorsunuz.
maasinizin yuzde 20 sinden fazlasini bu borcu odemek icin devlet sizi zorlayamaz. ornegin maasiniz 1000 dolar ise, devlet size 250 dolar odeyeceksiniz diye zorlayamaz.
ayrica sunu unuttum ,kanadada okumak icin en ucuz yer quebec'dir, eger quebec'de yasiyorsaniz, 3 turlu fiyatlandirma sekli vardir universitelerde.
1. quebec resident
2. canadian resident
3. international student.
ontarioda 6000 dolar verdiginiz bir okula, eger quebec residenceniz varsa 3000 dolara gidebilirsiniz quebecde.
merhabalar, bu bilgiler gerçekten harika ve yol gösterici. forumun en iyi başlığı ve en ii açıklamaları olmuş, ellerinize sağlık.
bende Quebec'teki okul yardımları ve sosyal yardımlar hakkıında bilgi edinmek istiyorum. bilgisi olan varsa cevaplarını bekliyoırum..
odeme detaylarini ve odeme miktarini dubber belirtmis. bagis konusunu soyle soylim. benim 2 cocugum oldugu icin 2 semestir icin belli bir miktar aliyorum ve bu miktar bize rahatlikla yetiyor.yazinda 4 ay giderseniz, ona gore bu miktar artar. bu parayi alinca zaten kendi kullanici isminizle osap sayfasina giriyosunuz, orda bu paranin ne kadarinin bagis oldugu belirtiliyor. benimkinin yuzde 45 civari bagis olarak verildi. bu kisinin geliri ve sartlarina gore degisir diye dusunuyorum.
diger konu icinde benim bildigim kadariyla osapdan yararlanabilmek icin buranin vatandasi veya landed immigrant olarak burada bulunabilmek. cunku SIN denilen sigorta numarasini soruyolar. yanlisim varsa bilen duzeltsin. bunun disinda ontario eyaletinde cocuk basina, eger yillik geliriniz 37000 dolarin altinda ise 460 civari para aliyosunuz, bu para geri odenmiyo. devletin cocuklariniz icin verdigi bir hizmet.child tax benefit, universal child care toplam miktari bu. ben aylik suan 935 dolar aliyorum, bu para social assistance ya da welfare degil. geliriniz yukseldigi zaman bu verilen miktar toplamda 2 cocuk icin yari yariya duser, ama suan ben okulda oldugum icin bu parayi oduyolar, her ayin 20 sinde hesabiniza otomatik yatiyor. ayrica 4 ayda bir hesabiniz HST credit denen 190 dolar yatiyor, 6 ayda bir de 330 dolar denen Provincial Tax credit yatiyor. tabi bu paralar suan okulda okudugumuz icin , yani gelirimiz dusuk olarak gozuktugu icin hesaba yatiyor. yani sonucta buraya yeni gelenler icin cok iyi bir hukumet destegi.calismaya baslayinca bu verilen paralar tabi azalicak. benim bu konuda soyleyebiliceklerim bu kadar.
eger buraya geldiginizde canadian experience denen olayla karsilasiyosaniz ve 1-2 sene daha okuma sabriniz varsa bence pizzacida ya da restorantta calisicaginiza bir okula gidin, mumkunse co-op secenegi olan, cok ayri bir alan da secebilirsiniz. ben ulslararasi isletme okumustum, ama suan fire protection engineering okuyorum. power engineering de suanda cok iyi. durham college bu konuda baya iyi, fakat eylul kontenjanlari full, cunku ev sahibim eylulde bu bolume basliyor:)yani bu yolla en azindan 2 veya 3 sene sonrasi icin iyi bir isde calisma sansiniz olabilir, ama tabi ki herkesin karari kendine ait, herkese bol sans!!
Merhaba,
Yanit alamadigimdan, sorumu tekrar yenilemek istiyorum
Bu durumu gerceklestirebilmek icin, Kanada vatandasi veya kanada da oturma iznine sahip olmamiz gerekli mi? Eger gerekirse, oturma izni vs. alabilmem icin ne yapmam gerekir?
Ben cok girisli ogrenci vizesi ve student permit e sahibim.
Tesekkurler.
Açıklamaların gerçekten çok güzel...Bir sorum olacak devletten aldığınız okul yardım parasını diğelimki iş bulamadığınız zaman nasıl geri ödeyebilirz? Dediğiniz gibi seneca web sayfasından kendi programımı araştırdım ama bulamadım...Ben Gıda Mühendisi olduğum için Gıda denetmenliği yani food inspector olarak görev yapmak istiyorum...Araştırmalarımda bu programı veren sadece Guelph Universitesi var...Ben yaklaşık 10 aydır burdayım immigrant olarak bulunuyorum. Suanda ESL okulda ingilizce dersi alıyorum Levelim 5....Mississauga da kalıyorum. Cevabınızı bekliycem teşekürler...
Merhaba Cevahiruslu,
Verdiğiniz bilgiler için gerçekten teşekkür ederim, Bende nasipse 2011 de Immigrant(aile birleşimi) olarak Torontoda bulunacağım, Ben Makina ve Kaynak mühendisiyim, Doğal gaz dağıtım şirketinde Maintenance Chief olarak çalışıyorum. Benim size sorum şu olacak sizde Türkiyede 4 yıllık bir fakülte mezunusunuz, oraya geldiğimizde bizim diplomamızın geçerli olmadığını biliyorum fakat oradaki bir üniversiteden Mechanical engineer diplomasına sahip olmamın yolu nedir. Tekrar 4 yılın hepsi mi okunmakta veya transkrip te belli dersler sayılmal-kta ve şu dersleride alman gerekmektedri mi denilmekte. Birde şu opsiyon mevcut mu Amerikaya giden Makina Müh olan bir arkadaşım orada bir üniversitenin dil okuluna gittikten sonra aynı okulda MBA yaptı ve şuan çalışma iznine de sahip ve Mechanical Engineer olarak çalışıyor, bana bu şekilde Master yaptığıunda diploman geçerlilik sağlanıyor gibi demişti, Ontario içinde bu şekil bir opsiyon kabul görmektemidir, veya ben ingilizcemi iyi bir seviyeye getirince MAakina Müh veya İşletme üzerine (MBA) master yapabiliyor muyum, Kabul almam mümkün mü?.
ESL kursunuz hakkında bilgi verirseniz sevinirim, İmmigrant mısınız yoksa öğrenci olarak mı gittiniz, Okula 1 level için ne kadar ödüyorsunuz ve toplan Advange seviyesine gelmek veya orada okula başlamak için kaç seviye gerekli. Hangi okulun ESL kursuna gidiyorsunuz. Teşekkürler.
Ben immigrant geldim kanadaya. Burada level için değilde 10 haftalık periotlarda ders veriliyor ve yapılan sınav sonucu levelimiz belirlenior ona göre bir üst levele geçiyor yada kalıyoruz. Ben her period için 30 dolar ödüyorum. Devlet okulu mississauga da Elm drive west te bu okul...Burada level 8 e kadar derece var. Ama devlet ofislerinde burada bir işe girebilmek için en az level 6 seviyenizin olması gerektiğini biliyorum. Siz Kanada da mısınız ?
Hayır ben şuan Türkiyedeyim, eşim Canada vatandaşı, 2011 ocak şubat gibi oraya gelmeyi planlıyoruz. Kendim Makina mühendisiyim, fakat ingilizce seviyemin iyi olduğu söylenemez, şimdiden gelince hangi okula giderim bunun planlarını yapıyorum, ayrıca Internatinal Welding Engineer diplomam var fakat bu konuda çok tecrübem olduğu söylenemez, bu nedenle özellikle kendi bölümümde diplomamın orada geçerliliğini sağlamam gerekli, bunun için sıfırdan tekrar mı okumak gerekiyor veya transkript e göre belli dersleri mi almanı istemekteler. Tam olarak bilmiyorum ama Makina yüksek yapmak diplomanın bir anlamda geçerliliğene sebep oluyor mu bunları araştırıyorum. Ayrıca İngilizce kursuna Normal bir kolejde veya ILAC gibi bir dil kursunda mı yoksa, Diploma almayı düşündüğüm okulda mı kursa gitmeliyim bunları araştırıyorum açıkçası. Anladığım kadarıyla siz Immigrantlara ücretsiz verilen dil kurslarına gidiyorsunuz, yanlış anladıysam lütfen düzeltin. Acaba kurs nasıl faydalı oluyor mu? Okulunuzun ismi nedir acaba, okul derken dil okulu mudur?
Öncelikle eğer eşin kanada vatandaşı ise sende bir ay içinde bütün kartlarını alacaksın ( oturum kartı yani immigrant, sağlık kartı, çalışma kartı ve banka kartı gibi..) Diplomanın burada bir değeri yok fakat burada http://www.icascanada.ca/ bu web sayfasında anlatıldığı gibi diploman tercüme edilerek senin mesleğine yakın yada denk bir meslek var ise o yöne yönlendiriyorlar. Okul bizim gibi yada iltica ederek gelenlere ve kanada vatandaşı lise öğrencilerin ders aldığı bir okul. Bize ücretsiz değil dediğim gibi 30 dolar 10 haftalık periotlarda seviyene göre ingilizce dersi veriorlar ve 10 haftanın sonunda levelini belirliyorlar. Dilini geliştirdikten sonra cevahiruslu arkadaşın anlattığı gibi mesleğine yakın bölümü 1-2 senelik kolejlerde istisas yaparak devletten hem okul hemde aylık yaşam paranı alırsın. Yani öğrenim kredisi gibi...Cevahiruslu anlatmış yukarda onu oku. Dil okulunun verdiği kurslar çok faydalı gerçekten ve etrafınızda hem sizin seviyenizde ingilizce konuşan arkadaşlar olacağı için sizi de zorluyacaktır ingilizce konuşmaya..Siz hangi şehire geliceksiniz. Ben Mississauga Ontario dayım..
Kesin olmamakla birlikte, Toronto, Mississauga veya Oakville olabilir. Kayınbiraderim Mississauga da oturuyor muhtemelen onun yakınlarında bir yerde hatta beraber bile kalabiliriz. dilkursu ücretsiz değil 30 dolar diyorsun, bu ücretse ne diyeyim. ben genelde daha sonra bölümümü tamamlayabileceğim üniversitelerin veya denkliğini kabul ettiği college lerin kurslarına bakıyorum ve ücretler 10 hafta için 2500 dolar civarları fakat belki permenant olanlara daha uygun olabilir. college lerde ayrı fiyat yazmakta fakat üniversitelerinkinde fiyat ayrımı yapıldığını görmedim. benim düşüncem University of Toronto ve Waterloo v.b bir okulun dil kursuna gitmek tamamladıktan sonra kendi bölümüme yazılmak ve transkrip inde derslerin çoğunluğunu denk kabul ettirmek ve en fazla mühendislik degre için 2 sene daha okumak, açıkçası 4 yıl tekrar mühendislik okumak zoruma gider. Eğer kabul olması halinde Master yapma alternatifinide düşünüyorum, üniversitenin dil kursundan yeterlilik aldıktan sonra kendi bölümüm üzerine veya MBA yapmak. Tabi bunların olabilirliğini hala araştırmaktayın. Ne kadar mümkün bilmiyorum ama yapabilmek için çalışacağım. Carleone okulunun ismini verebilirmisin internet sayfasından bakmak istiyorum da. Teşekkürler.
Okulun adı ESL / LBS diye geçior. English second language ve Language benchmark sistemi gibi...Adresi Elm Drive west 100 diye google mapten arat...bulursun...Hayırlısı olsun dileklerimle...Bu arada 30 doları sen imigrant olucağın için vericeksin...refuge olanlar ödemior. Rica ederim...Hepimiz aynı yollardan geçiyoruz, birbirimize yardımcı olmamız gerek diye düşünüyorum. hoşçakal...
Evet sonuçta bu işlerde tecrübe herşeyden önemli, verdiğin bilgiler için gerçekten teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla senin gittiğin okul İmggimrantların ve diğer yollardan Canada ya gelen ler için devletin bir nevi ücretsiz kurları. Ben tabiki senin tecrübelerini öğrenmek istiyorum bu kurslar gerçekten faydalı mı, eğitim kalitesi, öğrencilerin seviyesi ve dersleri dikkate alması, öğretmenlerin gayreti nasıl bu okullarda, eşim bana bu kursların çok iyi olmadığını daha ziyade gelenlerin ingilizce öğrenmek için çok istekli olmadığından ve ücretsiz olduğundan dersler biraz boş geçtiği ve sınıflarda ki herkesin aynı sevilerde olmadığı toplama sınıflar olabildiğini söylemişti. Bu konuda senin fikirleri ne dir acaba?
Bu arada daha önce yazmıştınız Gıda Mühendisi ydiniz, Orada ingilizce kursundan sonra gıda mühendisliğine başvurup fark dersleri verip mezun olabilme imkanınız yok mu, veya bi üniversitede Gıda müh üzerine Master yapabiliyormusunuz? Neden 2 yıllık college ler okumayı düşünüyorsun.
Burda gıda müh. bölümü yok. Ona yakın Food safety and Quality ve Food, Nutrition and Risk Management programlarını bulabildiğim için bunları seçtim. Zaten bende Antalyada otelde gıda denetmeni olarak çalışmıştım HACCP üzerine. Bu nedenle bu bölümü seçtim ve burada belediyede bağlı olarak çalışıyorsun baya da ihtiyaçları var. Programın 1 yada 2 senelik olduğunu biliyorum. Burada müh. olmak zaten baya zor. Kolay kolay olamassın.
Carleone,
Senın tercihini anladım, ben İngilizce kursu sonrası Master yapıp mesleğimle ilgili çalışabilirmiyim onu araştırıyorum acıkçası. Eğer bunun mümkünatı var ise hedefim bu yönde olacak ve daha çabuk iş hayatına atılabileceğimi düşünüyorum. Eğer Türkiye ye geri dönme ihtimalimde de Canada Master sahibi olmak benim için artı olacak.
Bu arada xxs ın verdiği link var Working in Canada ( http://www.workingincanada.gc.ca/content_pieces-eng.do?cid=1&lang=eng ) bu sayfa ki bilgilerde gerçekten faydalı.
Yabanci ogrenciler hukumetlerden borc alamiyor maalesef. Ya Turkiye'den burs bulacaksiniz, ya okulda asistanlik alacaksiniz ya da co-op gibi calisma imkanlarindan yararlanacaksiniz. Zaten master'a giren bir ogrencinin, ozellikle de teknik bir alanda master yapiyorsa, en azindan yasam masraflarini cikarabiliyor olmasi lazim. Lisans seviyesinde bu daha zor olabiliyor. 1 yillik bir diplomaya gidiyorsaniz, devlet okulunda, o zaman calismak icin pek vakit ve ortam olmuyor.