Kanada ve IT (Bilişim Sektörü)
  • Merhaba arkadaşlar
    Türkiyede IT sektöründe çalışan ve Kanadaya göç etmek isteyen çoğu arkadaşın merak ettiği bazı konular bulunmaktadır.
    Merak ettiğimiz konular şunlardır;
    - IT firmalarının yurt dışından gönderilen CV lere bakış açıları,
    - Türk çalıştıran IT firma ların hangilerinin olduğu
    - Hangi CV formatının tercih edildiği
    - Eğer mümkünse verilen ortalama maaşlar (bura ile karşılaştırmak için)
    - Çalışanların ingilizce yeterlilik seviyesi
    - Tahmin edeceğiniz gibi ingilizcemizin pratiği olmadığı için minimum konuşma seviyesinin ne kadar olması gerektiği
    - 30 yaş üzerinin bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağı
    - Diploma, denklik ve setifikaların ne kadar etkili olduğu ve burdan alınan bu belgelerin kabul edilip edilmediği

Konularında bilenler bizleri aydınlatırsa çok seviniriz.
    Yukarıdaki konular bizim kafamıza takılan konular olup farklı dusuncelerı olanlarda yazarsa daha iyi olur.

Not: Aktif olarak Kanadada çalışan IT sektöründe çalışan arkadaşlar tecrubelerinin paylaşmak isterse gtalk adresimiz:
    alpaslankilickaya@gmail.com
    turkoglu.ata@gmail.com
    ofaruk79@gmail.com
  • evet gerçekten çok güzel sorular ama cevap verebilecek arakdaşlarımız yok mu acaba ??
  • bu alanda guncel olarak sorulari olan varsa cevap yazarim .ilk soru cok eskimis
  • ben 22ekimde tasindim montreale. ve su an IT alaninda aktif is aramaktayim. yardimci olabilecekler varsa memnun olurum...
  • jhaga, Fransizca biliyor musun? Yardim edebilecegimden degil de, meraktan soruyorum.
  • beginner seviyesinde biliyorum onumuzdeki hafta yine bu seviyenin 2.derecesi icin bir kursa yazildim aralik ayina kadar devam edicem.ama esimin ana dili diyebilirim o yuzden ilerletmem daha kolay olur diye dusunuyorum. bilingual olmayan islerden 2-3 geri donus aldim ama henuz resmi bir is teklifi yok.gerci cok kisa bir zaman oldugundan buyutmuyorum bu durumu,yinede ingilizce isler icin nerelerle temasta olmak lazim bilsem iyi olur...
  • IT sektorunde degilim ancak kendi sektorumde (oil/gas) edindigim deneyime dayanarak, 'networking' onemli o sebepten alaninizda gerceklesen konferans, fuar, egitim herhangi bir etkinlikte boy gosterip insanlarla tanisip kartvizit/resume dagitmaniz aginizi genisletmede yardimci olur. iyi bir izlenim birakirsaniz sonuclar daha iyi olacaktir tabi.
    bir de ilgilendiginiz sirketlerin web sitesindeki 'careers' linkinden acik pozisyonlari gorebilir, yeni pozisyon gonderildiginde email ile uyari almayi isteyebilirsiniz. ayrica bazi sirketler sene boyu resume kabul ediyor onlara gonderilebilir.

resume/cv konusunda bilginiz yoksa google disinda bu konuda yerel bir birim var ama adini hatirlamiyorum. kariyer/resume alakali konularda yardimci oluyorlar ofislerine gittiginizde (ucretsiz). e tabi is arayisi cok katmanli bir surec. resume hazirligi ve interview akabinde is alinacagindan mulakat icin de hazirlikli olmak gerek. turkiye'deki CV ile buradaki resume ayni degil. CV daha cok akademik ozgecmis icin kullaniliyor ve universite disinda bir yere basvuruyorsaniz anlami yok (daha cok akademik unsurlara odaklanir).

Resume konusunda nette kaynak cok, mulakatlar icinse onceleri avrupada moda olan ama simdi kuzey amerikada da buyuk sirketlerin bolca kullandigi 'behavioral' adi verilen sistem icin on hazirlik sart. onceki deneyimlerinizi analiz ederek gelecekte nasil davranacaginizi kestirmeye calisiyorlar ve sirket profilini olusturan degerler/yeteneklere sahip olup olmadiginizi anlamaya yonelik sorular gelir. STAR metodu denilen metodla cevaplamaniz gerekiyor bu sorulari http://www.mit.edu/~career/guide/star.html

kitap olarak "Competency Based Interviews" Kessler, Robin oneririm.
    su ana kadar iki buyuk sirketle mulakat gerceklestirdim (birisi skype uzerinden oldu) ikisi de behavioral idi.
  • Merhaba,

Yaklaşık iki aydır Kanada'ya hangi yollardan göçmen olarak gidebilirim diye araştırıyorum.
    Kafam çok karıştı. TR'de yaşıyorum. İnternet üzerinden bikaç arkadaş ile tanışıp yardım almaya çalıştım. Tsokmen arkadaşım baya bi yardımcı oldu, ama TR de iken nasıl yasal göçmenlik başvuru yapabileceğimi anlayamadım. Dil kursu aracılığı ile gidip sansınımı deneyebileceğim kadar yeterli bütçem yok.

Bilgisayar programcısıyım. MYO Bilgisayar-Yazılım mezunuyum. Microsoft yetkili merkezden eğitim sertifiklarım var. Meslek tecrübem var.

Meslekler kategorisinde IT hakkında hiçbir meslek yok yada bulamadım. Ama biryerde IT çalışanları için farklı bir program uygulandığını okumuştum. Bu programı araştırdım ama yine bir sonuç elde edemedim.

Sorularım:

- IT çalışanları için ayrı bir program varmı? Eger varsa nasıl bir yol izlemeliyim?
    - Bu meslek kategorilerinden birine başvurabilirmiyim? (benzer vs.)
    - Eger dil kursu vs. aracılığı ile gidebilirsem, orada job offer bulma sansım nedir?
    - Job offer bulursam PR Card alma sürem ne kadar?
    - Durumuma göre bana öneriniz nedir?

Sorularım biraz sacma gelebilir, kusuruma bakmayın.

Teşekkürler;

• Arkadaslar Tecrube Ile Sabit, Oyle Disarda Gocmenlik filan denemeyin,

Alin Dil Egitimi Study Permitinizi Gelin Gorun Ondan Sonra Ne Yapacaksaniz yaparsiniz
  • @stjohns: bilgiler icin cok tskler. aslinda bahsettiginiz turde bir fuar/konferans var yakin zamanda.esim de gecen sene benzer bir etkinlige katilmisti.dolayisiyla onu schedule icine dahil etmistik. soylediginiz kitabi hemen arastiriyorum.dun bir interview gecirdim yani bana gore kotu gecmedi ama tabi trden farkli oldugu kesin. gecen hafta IT danismanlik ve is bulma firmalarindan biri beni cagirmisti orasi daha teknik bir gorusme yapmisti tabi. tekrar tskler.
    @sylar vancouverstarin dedigi gibi buraya okumak icin gelip daha sonra devam etmek cok daha kolay.trde basvuru surecleri ve islemler uzayabiliyor. tabi maddi durumunu bilemiyorum ama kesin kararin buralara yerlesmek ise 4-5 sene geri odemeli bir kredi kullanarak kanadada sana uygun bir sehir(ingilizce agirlikliysa toronto olabilir)de sansini deneyebilirsin.
  • @jhaga benim sektorde iki mulakat oluyor ilk olan behavioral, eger onu gecerseniz ikinci mulakat icin genel merkezlerine davet ediyorlar (ucak ve diger masraflari karsilayarak) ve ikinci mulakat tamamen teknik oluyor ve sizden sunum yapmanizi da istiyorlar. bazi sirketlerde ise tum gun suren bir science project seklinde diger adaylarla bir arada sizi tum gun izliyorlar, is uzerinde nasil calistiginizi, takim calismasi vs gibi diger seyleri de gozlemlemek suretiyle karar veriyorlar. basta biraz korkutucuydu benim icin ama deneyimle alisiyor insan :) is alamasaniz bile yilmayin, her interview'den sonra cikar cikmaz sorulari ve 'keske sundan da bahsetseydim' dediginiz seyleri not edin ve bir sonrakine hazirlanmadan girmeyin. mulakat hazirligi kesinlikle vakit kaybi degil.

• @stjohns dedigim gibi ben henuz cok yeniyim burada. o derece buyuk firmalarla gorusmedigim icin benzer tecrubelere elbette sahip degilim. umarim en gec xmas sonrasi bir ise girer onumuze bakariz :) mulakatlar icin dediklerinize katiliyorum eve geldigimde ajandama neler soruldu sunu atlamisim veya ingilizce su kelime neymis diye notlar aliyorum :) tekrar tskler
  • Biraz once mulakattan ciktim! eger turkiyede kurumsal firma deneyiminiz varsa ekstra birsey sormuyor! sadece vizeni sorar
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!