Ben ve eşim kanadaya yerleşmeyi düşünüyoruz.İkimizde üniversite mezunu ve devlet işinde çalışıyoruz.ben sağlık memuru(Röntgen teknisyeni)eşim ise hemşire.Burda durumumuz gayet iyi aslında ama çok önceden gelen kanada sevgimiz var.Kuralları seven bir yapımız olduğundan bu ülkeye yerleşmek bize cazip geliyor.Ancak bu zamana kadar çok kapsamlı bir araştırma şansı bulamadık.Geçen bir yerde okuduğum habere göre Kanada da sağlık personeline çok fazla ihtiyaç olduğu yazıyordu.Tekrar düşündük ve Kanada rüyamızı yeniden ele aldık.Şimdilik karar aşamasındayız ve bu aşamada sizden yardımlarınızı bekliyorum.konsolosluğun göçmenlik için uyguladığı bir puan sistemi varmış.Biz kendimizi teste tabi tuttuk 70-80 civarı bir puan alabiliyoruz.anack bir tek dil sorunumuz var.Şimdi şöyle:
1-İkimizde 27 yaşındayız.
2-üniversite mezunuyuz.
3.5 yıldır devlet işinde çalışmaktayız.
4-çocuğumuz yok
5-oraya uyum sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.
Eğer bu konuda bilgisi olan varsa şunları sormak istiyorum.
1-Dil bilgimiz zayıf.Burada belli bir seviyeye getirmeye çalışıcaz(en azından rahat konuşma) bunun ne derece olması gerekir?
2-oraya geldiğimizde nasıl bir iş imkanı bulabilirz.Devlet veya özel?Sağlık sistemi nasıl işliyor bir bilgimiz yok?devlet işine girme gibi bir durum söz konusu olurmu ve bu ne kadar yararlı olur bizim açımızdan?
3-ve verilen ücretler ne kadar tatmin edicidir.(yani azda olsa gelmeye değermi?)
4-nasıl bir yol izlemeliyiz sizce.Yani önce çalışma durumuna bakıp şehirmi seçmeliyiz; yoksa yaşamak için şehir seçip iş mi aramalıyız.?
5-ev kiraları yüksek diyorlar (bende öyle araştırdım) biz oda kiralayamayız sonuçta bir ailyeiz.Alacağımız ücretler bizi orda rahat bir yaşam sürmemizi sağlarmı?Daha doğrusu hiç o şekilde çalışan tanıdıklarınız varmı?
6-Vatandaşlık hakkı ne zaman alınıyor.?Yani 1 buraya tatil için gelebilirmiyiz yoksa 3-4 sene beklemelimiyiz?
Eğer bilgisi olan var ise anlatabilirse sevinirim.
merhaba arkadaşlar .. ben de anestezi teknikeriyim 1 yıldır özel sektörde çalışıyorum.eşim kanada vatandaşı haziranda onun yanın da olacağım inşallah .bildiklerim şunlar
gerçekten çok iyi seviyede ingilizce konuşabilmek
4 yıl iş tecrübesi..ki eşiniz ve sizin için bu sorun deil
diplomanızın geçerlilği hakkında kararsızım çünkü kesin bi bilgim hiç olmadı ben tekrar üni okuyacğım kanadada
maaşlar güzel en tecrübesiz hemşire yaklaşık 4000 cad doları ile işe başlıyor
diplomanız geçerli sayılırsa mesleğinizle alkalı bi yeterlilik sınavına gireceksiniz ikna edici olursanız ikiniz içinde hayırlısı olur inşallah
http://forum.kanadam.com/discussion/1329/bir-hemsire-icin-goecmenlik/#Item_0
Bu tartismada, Kanada'da hemsirelik yapan bir arkadas e mail'ini vermis ve yardimci olacagini bildirmis. Tanidigim birkac Kanada disi egitim ve deneyim sahibi meslekdasinizdan bildigime gore benim soyleyebilecegim, once dilinizi ilgili okullara devam edebilecek duruma getirmeniz gerektigi. Buyuk ihtimalle universitelerin dil bolumlerine devam edip istenen duzeye gelmelisiniz. Daha sonra, bir iki yil (cok kabaca soyluyorum) egitim almaniz ve sinavlari ve stajlari gecerek lisans sahibi olmaniz gerekecek. Yoksa Kanada'nin saglik personeli acigi var diye, Kanada normlarinda lisans almamis kisileri calistirmalari soz konusu degil.
Bende 6 yıllık tecrübeye sahip bir diş hekimiyim ve göçmenlik için başvurmayı düşünüyorum. Kanada dışı eğitim ve deneyim sahibi olarak ,anladığım kadarıyla, benim de birkaç yıl eğitim alıp sınavlara girip staj yapmam gerekecek. Peki bu eğitim denkliği aşamasında ne kadar masrafım olur ve bu masrafları karşılayabilmek için orada çalışma imkanım olur mu yoksa tabiri caizse cepten mi yememiz gerekir. Bu arada yeni evliyim ve eşimle birlikte gitmek istiyorum. Bilgi verirseniz sevirim.
merhabalar,bu konu hakkinda biraz bilgim oldugu icin sizinle paylasmak istedim.cok yakin bir arkadasim turkiyede doktor du ve eside eczaci idi canada ya gocmen olarak kabul edildiler ve geldiler.onlarin burdaki yasamlarina cok yakindan sahit oldugum icin ilk elden sIkIntIlarI biliyorum ve lutfen saglik sektoru ilgili sorulari olanlar okusun.ilk olarak sunu kendi tecrubelerimden solemeleyimki,saglik sektoru saygideger bir sektor canada da.ciddi ve titiz siyasi ve kurumsal bakanliklarla yonetiliyor.tamamen devlet ve eyalet parlementolarinin pusulasi altinda.
canada saglik bakanligi tum dunya universitelerinin verdigi doktorluk,eczaciilik ve saglik teknisyen diplomalarini taniyor.fakat onlara canada sinirlari icinde izin vermesi icin bir takim yol haritasi cizmis.ben sadece doktorlar ve eczacilar icin olani biliyorum ve o konulari anlaticam.digerlerini bilen arkadaslar yorum yapsin.
once doktorlar icin olani,
3 asamali zorlu bir yol.ilk olarak diplomanin dogrulugundan sonra yazili bir sinav var.bu sinavda basit her doktorun bilmesi gereken konular ve sorular var.ingilizce ve/veya fransizca bilmek zorundasiniz.az biliyorum cok biliyorum degil.en azindan dr.OZ kadar konusmak zorundasiniz.ikinci zorlu sinav ise mulakat.birinciyi gecmek sart ama.bir komisyon kuruluyor ve siz komisyonun karsisinda (3 yada 5 kisilik heyet) sorulan sorular uzerine cevap veriyorsunuz.mesela,karaciger konusunda sorulan konuyu ingilizce ve/veya fransizca anlatiyorsunuz ve sonraki soru hamilelik olabiliyor.ve ucuncu asama,ilk iki asamayi gecip canadadaki bir doktorun yaninda bir sure staj yapip onun guven mektubu.ve sonra resmen para basmaya basliyorsunuz.cok guzel ve saygin bir hayat.is garantisi devlet tarafindan zaten kanunlasmis.ozellikle toronto ve montreal civarinda onlarca turk doktorumuz bu dikenli yoldan basari ile cikmislardir ve her biri ozellikle turk toplumuna hizmet vermektedir.
cok iyi derecede ingilizce ve/veya fransizca konusmak ilk sart hatta diplomadan daha onemli.eger dil sorununuz yoksa 18 yada 24 ayda basarma imkani var.cok ders calismak sartiyla.eger dil sorununuz varsa bu sure dogal olarak uzuyor.sure uzadikca hayat agirlasiyor.eger eslerin biri calisabiliyorsa gidim gidim da olsa basari soz konusu ama eslerin ikiside sinav telasindaysa,sizi idare edebilecek bir birikiminiz olmak zorunda.cocugunuzun olmamasi cok buyuk +.daha cok ders vakti gibi dusunun.bu sinavlar icin de ayrica bir ucret yatiriliyor ve bulundugunuz eyaletin sinav gununde yada baska bir eyalette kendi butcenizden harcamanizla sinavlara girebiliyorsunuz.eger dil sorununuz varsa cok uzun ve bir o kadarda stress li bir yolculuk.canada da hayat cok ucuz degil.2 kisilik bir doktor ailenin ev kirasi+yemek+telefon+internet+vs..vs... $2000 civari.her ay bu para birikiminizden eksilicek ve siz sonuna kadar dayanmak zorundasiniz.
eczacilarin isi cok az daha kolay ama hemen hemen ayni.dil,doktorluk kadar on plana cikmasada yazilani anlamak zorundasin.eger yazilani anliyorsaniz gerisi daha kolay.
ben bu kadar biliyorum ve tum arkadaslara bu zorlu yolda basarilar diliyorum.hoscakalin
Değerli arkadaşlarım,
Ben de 6 yıllık uzmanlığı olan bir doktorum. Evli ve 2 kız babasıyım.
Ben kızlarımın geleceği için ne kadar zorlu görünürse de, bu yolu göze alıyorum.
İsterse 3 değil 13 aşamalı olsun.
Yeniden ihtisas yapmayı planlıyorum. Her eyaletin (veya bölgenin) kanunları farklı olabiliyor bu konuda.
Ortak olanlar; mezun olduğunuz tıp fakültesinin belli bazı listelerde (IMED veya FAIMER) yer alması gerekliliği, yabancı dil yeterliliğinizi gösterir belgeniz ve ardından geçmeniz gereken MCCEE sınavı. Bundan sonrası bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor.
Plan şu:
Buradan ayrılmadan MCCEE sınavını geçmek.
Göçmenliğin onaylanması.
Kanada'ya giderek şoförlük, pizzacılık dahil geçimimizi sağlayabilecek bir iş bulmak.
Aileyi Kanada'ya taşımak.
İhitisas için başvurulara başlamak.
Bir yandan eşim de çalışmaya başlarsa daha da rahat ederiz.
İhtisasa nerede kabul ederlerse, oraya yerleşmek. (Edilene kadar da başvurulara devam edilecek)
Bunca yıllık uzman tecrübesiyle mülakatlarda vs azıcık da olsa avantajlı olacağımı umuyorum.
merhaba,siteye yeni girdim.bir kaç sorum olacak.Kanada göçmenliğinin bize ne kazandırdığını merak ediyorum,yani hangi hakları.ve bu da green card taki gibi belirli süre zorunlu olarak orada bulunmazsak elimizden alıncak bir hak mı?ben Türkiyede doktorum ve gerekli şartları taşıyorum.ayrıca Kanada da çalışmak için sanırım USMLE zorunlululuğu varmış,ben Kanada da doktor olarak çalışmak istemiyorum,bu durumda göçmenliğe başvuramaz mıyım?yani amacım Kanada ya gelecekte yerleşmek,çalışmak için değil.Teşkkürler
Kanada'da gocmen ile vatandas arasindaki tek fark, vatandasin secme ve secilme hakki olmasidir. Tabii ki Kanada'da belli bir sureyi doldurmazsaniz gocmenlik hakki elinizden alinir. Merak etmeyin, gocmenlik icin istenen meslekler listesinde olmak, Kanada'ya geldiginizde mesleginizi yapabileceksiniz anlamina gelmiyor. Zaten yukarida da aciklanmis. Burasi ozgur bir ulke, istediginizi yapar, istemezsiniz yan gelir yatarsiniz. Kimse kimseye karismaz.
gocmenlige doktor olarak basvurursun, kabul edilirsen, doktor olarak calismak zorunda degilsin, zaten, senin doktorluk diplomasi burda bir ise yaramaz, ustune okuman yada birsuru sinava falan girmen lazim.
Selam arkadaslar genelde okudum baktim herkezin farkli farkli bir hayali var kanada icin ben 6 yildir burada yasiyorum gocmenlik icin kalifiye elaman olayi falan uydurma !! gelene kadar geldikten sonra hic birseyin soylenmedigi gibi oldugunu anliyorsunuz bende Fizyoterapist'im ama diplomam taninmadi neymis saglik sektoruymus kanadanin saglik sisteminden gecmemiz gerekiyormus tekrardan 2 yil surecek bir egitimden gecmem istendi eh bu da nereden baksaniz 20 bin dolar para harcamami gerektiren bir durum amac sizin cebinizi somurmek bana 2 yil dediler eh ingilizce seviyemi yukselteyim okul masrafini biriktireyim gecineyim kirami vereyim faturalarimi odeyim dediginizde bir bakmissiniz 5 yil gecmis !! o kadar cok doktor ve avukat biliyorum ki burada pizzacida cafelerde calisan ve taksi soforlugu yapan !! uzun lafin kisasi gelmeden gormeden kulaktan dolma sisirilmis balonlara kanmayin derim !! oradaki statunuzun is deneyiminizin kim oldugunuzun hic bir anlam ve onemi yok burada!! burasi Canada ve burada hayatiniza yeni bir sayfa aciyorsunuz kisacasi turkiyedeki sizi oldurup burada yeni kendinizi yaratiyorsunuz bu bukar basit :)) yasam standartlari cok yuksektir kendinizi guvende hissedersiniz hayat pahalidir ama kazandiginiz zaman guzel bir yasam yasayabilirsiniz irk, din, dil, meshep, cinsel tercih gibi konularda hic bir sorun yasamazsiniz ne olursaniz olun siz bir insansiz ve ona gore yasarsiniz burada :) kimsede bir statu manyakligi yoktur herkez esittir bir birlerine saygili ve kibardir bunlar icin bile buradaki sorunlara katlanmaya deger bence :) siz ne dusunursunuz bilmem :))
doktor arkadaslar daha onceki kanada hakkındaki yazılarımı bir okuyun.eger mesleginizde gelismek istiyorsanız gidin minneapolise/newyork'a yoksa ne isin var kanadada, Turkiye'de uzman doktorların aylıkları 5ile 15 bin dolar arsı yerine gore degisiyor,hadi anladim;issiz orta ogretim mezunları kanadaya gelmek istiyor,siz niye istiyorsunuz ? rahatlık battımı size, terapistboy ne diyor;"kisacasi turkiyedeki sizi oldurup burada yeni kendinizi yaratiyorsunuz"yani Turkiye'deki onca ugras/cabadan sonra gel kanadada tekrar kostur ve tecrubeni elin cinlisine/hintlisine/vb.insanlarına yardım et,Turkiye'de saglik sektorunde cok acık var devletin size verdigi 6/7 yillik uni.egitiminden sonra kacma kal Turkiye'de,Turkiye'nin size ihtiyaci var,unutmayın ,gidersen kanadaya sen ve ailen;kulturunu,karekterini,dilini,yasam tarzını kısacası benligini unutursun
merhabalar ben özellikle doktor olanlara sormak istiyorum bende tıp fak bitirince kanadaya gitmek istiyorum ve biraz araştırdım, zorlu bir yolculuk ama ben asıl preklinik branşları , patoloji, mikrobiyoloji vb merak ediyorum. bu alanlarda çalışmak istesem neler yapmam gerekir yine tüm sınavları vermelimiyim. ve çalışırken burs veya para kazanma imkanlaını merak ediyorum... cevaplayanlara şimdiden çok teşekkürler...