Hastaneler ve Isinma ucretleri
  • Konularla ilgili aciklama bulamadim umarum gozden kacirmamisimdir,kacirdiysam ozur dilerim.
    Ogrenmek istedigim iki konu var ikisi birbiri ile pek alakali degil.Birincisi Hastanelerin isleyisi nasildir acil durumlarda nereye basvurulur?Yada acil olmayan durumlar icin ne yapilir.Turkiyede bir cok hastahene randevu sistemi ile calisiyor Kanada'da da bu boyle mi yoksa sirada bekleyip sira ne zaman gelirse mi?Birde bizde aile hekimligi falan cikti o sizi hastanenin ilgili bolumune yonlendiriyor gerek gorurse.Kanada'da durum nedir?Bebegimin atesi cok yukseldi ne yapmam gerekir kimdn yardim almaliyim vs....

Birde isinmak icin ne kadar ucret oduyorsunuz?Biliyorum apartman dairelerinde isinma ucreti bazen kiraya dahil oluyor fakat mustakil evlerde durum nedir.Bu konu mortgagelari arastiriken dikkatimi cekti ne kadar krediye gucum yeter diye hesaplama tablolarinda hep isinma ucretlerinide dikkat ederek ciddi bir gider gibi gostermisler.isinma ucretini kirasindan ayri odeyen arkadaslardan ricam evinizin alani ne kadar ve aylik ne oduyorsunuz kis gunlerinde???
  • Oncelikle bir aile doktorunuz olmali.Bulmak zordur ama bulamadiginizi dusunursek Walk in clinic lere basvurursunuz.Heryerde kolaylikla bulabilirsiniz bunlari.Aile doktorunuz varsa kontrolleriniz icin randevu alirsiniz yada bir sikayetiniz oldugunda.Gittiginiz doktorlar eger kan tahlili,rontgen gibi,MR gibi seyler isterse sizi zaten yonlendirir.Gelen sonuclar dogrudan doktora gelir.Eger doktor gerek gorurse sizi arar.Aramazsa bilinki hersey yolunda (en azindan oyle diyorlar ben asla guvenmiyorum aramasalarda kendim arayip soruyorum.cunku sonuclarin ellerine ulastigindan yada dogru kagitlara baktiklarindan asla emin olamiyorum.Tecrubelerimle defalarca ispatlanmistir.) Gerek gorursede konunun uzmanindan sizin adiniza randevu alir ve bu size daha sonra telefonla bildirilir.Bunun disinda hastaneye gitme sansiniz maalesef yok.Sadece acile gidebilirsiniz.Oda gercekten acilse yoksa 10-12 saat beklemeniz gerekir sadece siranin size gelmesi icin.Kalp krizi filan gibi bir durumda beklemezsiniz tabiki.
    Isinma konusuna gelince ben odemiyorum.Apartmanda yasiyorum isinma gideri icinde benim.Tanidiklarimdan bildigim kadariyla evde oturanlar 2000 square feet bir ev icin yaz kis ortalamasi 80-100 dolar arasi veriyorlardi.Yakmaniza bagli tabi bu rakam.
  • Cok tesekkur ederim cevap icin bu beni saglik konusunda rahatlatti.Turkiye'de de bizim durumumuz boyle sigortanin aile doktoru var herseyimizle o ilgileniyor gerek gorurse hastane ve tahlillere yolluyor yabancilik yasamayacagiz yani sisteme.Peki biz aile doktorunu kendimiz nasil bulup secebiliriz,bulmak zordur demissinizde?Neden ve nesi zor acaba?Birde devlet ilaclari,gozlugu,lensi karsilamiyor bildigim kadariyla yanlismi biliyorum.Bazi seyler icin ek ozel sigorta gerekli olabilirmi?
  • angie:
    Kanada son on onbes yildir eyalet bazli saglik sisteminde (kendi olculerine gore) sorunlar yasiyor. Genelde saglik personeli eksikligi cekiyorlar ve sistem asiri maliyetli. Bu nedenle, ozellikle buyuk sehirlerdeki hastanelerde bekleme suresi, yukarida arkadasin da belirttigi gibi hayli uzun. Aile doktorlari kapasitelerinin uzerinde hasta kabul etmek istemiyorlar. Ama sonucta zaman alsa da bir doktor bulunur. Eyalet ilac, goz, dis gibi tedavileri odemez. Ancak hastanedeki acil mudahalede gereken ilaci karsilar. Genellikle is yerleri elemanlarina bu ek masraflari karsilayan ve eyalet temel saglik sigortasi primini de odeyen ozel saglik sigortasi saglarlar. Isyerine ve tedavi turune gore, masrafin bazen %80, bazen %50 si, bazen de tamami karsilanir. Bunun icin genel kural yok. Calisan elemanin ailesi de bundan yararlanir. Cocuklar 19 yasina kadar, eger full time egitime devam ediyorlarsa egitim bitene kadar anne-babadan aktarilan bu hakki kullanabilirler. Temel saglik sigortasi, eyaletten eyalete farkliliklar gosterir. Bazi eyaletlerde bedel odenmiyor, odenenlerde ise can yakici bir miktar degil. Yeni geldiginizde, is buluncaya kadar ailece ek sigorta yaptirmak gerekli. Hele dis tedavisi cok cok pahali oldugundan, ciddi mali sorunlara yol acabilir (TR deki bedelleri bilmedigimden boyle yazdim, ama buradaki ucretler dengesine gore gercekten cokertici denebilir).
  • @angie
    Devlet ilac,gozluk,lens,dis gibi masraflara karismaz ( eyaletine gore bazilari degisebilir ) Iyi bir isiniz olursa isyerinin sigortasi belli bir miktarini karsilar.Benim %100 sigortam var isyerinden ama gel gorki oda herseyi yeteri kadar karsilamiyor.Ornegin goz icin 2 yilda bir muayene ve 300 dolarlik gozluk hakki dis icin yilda 1000 $ veriyor.2 kere dis temizletseniz bu para bitiyor.Kanal tedavisi ve cerrahi mudahaleleri karsilamiyor.Herturlu ilacida karsilamiyor maalesef sigortaniz.Aile doktoru bulmak zor cunku herbirinin yeteri kadar hastasi var ve yeni hasta kabul etmiyorlar.O yuzden saglik sisteminden hic bahsetmeyin bu ulkenin en buyuk sorunlarindan bir tanesi saglik sisteminin yerlerde surunuyor olmasi.En iyisi saglikli kalmaya calisin derim .Sahsen saglikla ilgili yasadigim sacmaliklari yazsam bir kac sayfa dolar burda.Genellikle doktora gitmemeyi tercih ediyorum eger bas agrisi,eklem agrisi,grip,usutme gibi basit sorunlarim olursa.
  • Cok tesekkurler cevaplar icin biz geldigimizde muhtemelen bebegimiz dogmus olacak endiselendigim konu onun sagligi idi.Bizde genelde cok basit seyler icin doktora gitmiyoruz ama bebek olunca mecbur kalacagiz.Yuksek ates beni cok korkutuyor gecenin bi vakti doktora gitmek zorunda kalirmiyiz diye endiseleniyorum acil servislerde cok bekletiyor demissiniz, ama sonuc olarak ozel hastaneler de var degilmi cok mecbur kalirsak.
  • Turkish-Canadian
    Sizin isyeri sigortasi gercekten cok kotuymus. Kanal tedavisi ve cerrahinin kapsam disi tutulmasi da tam insafsizlik.
  • angie:
    Bebegin acil bir durumu olursa hangi saatte olursa olsun hemen hastaneye gidersiniz ve bekletmeden alirlar. Acil durumlarda doktor onayi v.s. soz konusu degil.
  • @dogrusu

Dedigin dogru gercekten kotu ama hic yoktan iyidir.Beterin beteri var.Bilirsin bunu bulamayanda bir cok insan var.

@angie
    dogrusu'nunda dedigi gibi bebekle ilgili acil bir durum olursa tabiki gidersiniz acile.Bekleyeceginizide sanmiyorum.Bebekler herseyden once gelir bu ulkede.
    Ozel hastane sormussunuz maalesef oyle bir uygulama yok bu ulkede.Paranizin olmasi bir seyi degistirmiyor saglik sistemi acisindan.
  • Tesekkur ederim vakit ayirip cevapladiginiz icin cok yardimci oldunuz.
  • Rica ederim, yeni geleceklere karinca kararinca gorup bildiklerimizi aktarmaya calisiyoruz, umarim sizi biraz rahatlatir.
  • arkadaşlar ben de çok teşekkür ederim kendi adıma, çok güzel bilgiler vermişsiniz. biz de eşimle 24 aralıkta geliyoruz vancouver'a, açıkçası en merak ettiğim konulardan biriydi bu sağlık konusu. newcomer'lar için bu bilgileri almak adına başvurabilecekleri, örneğin aile doktoru atanması için en azından sıraya girmemizi sağlayacak yetkilileri bulabileceğimiz bir adres var mıdır ? Yani aslında ilk geldiğimizde otelimize yerleştirdikten sonra nereye gidelim, ne tavsiye edersiniz ? community center'lara mı gidilecek, bu center'lardan her şehirde sadece 1 tane mi var ? bilen arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok seviniriz. teşekkürler.
  • quaresma:
    Eger degismemisse, havaalani Immigration da ilk girisinizi yaparken gocmenlere rehberlik edecek kitapciklar, brosurler v.s. veriyorlar. Yerleseceginiz bolgede gocmenlere hizmet veren merkezler, temel islemlerinizi yapacak resmi kurumlar gibi ne kadar gerekli adres ve bilgi varsa bunlarin icinde bulacaksiniz.
  • sayın dogrusu,

newcomer ları baz alacak olursak, ontario eyaleti için bahsediyorum, ilk 3 ay sağlık kapsamında (ohip) olamıyorsunuz ve bu yüzden bu 3 ayı kapsayacak özel bir sigorta yaptırmak gerekiyor. bu yapılan sigorta ile ohip arasında işleyiş açısından bir farklılık oluyor mu? yani aynı ohip kapsamındaymışsınız gibi, bu 3 ay ı içiniz rahat geçirebiliyor musunuz?

bir de aile doktoru bulamama konusuna takıldı kafam. ne yapıyor peki yeni gelenler, kendini kabul ettirecek bir aile doktoru bulamazsa? kabul etme konusu, aile doktorunun inisiyatifine kalmış bir konu mu yoksa müracaat sırasına göre belli bir kontenjanında açıklık varsa bu sıraya göre mi kabul ediyorlar?

sağlık hizmetleri açısından şu bölgeleri birbiri ile karşılaştırabilirmsiniz? oakville, mississauga, richmond hill

teşekkürler.
  • sayin ilkerb:
    Ontario'da yasamiyorum ama asagidaki linkte de kapsam disi oldugunuz ilk uc ay icin sigorta oneriliyor:
    http://www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4001254
    Bu konular o kadar duzenli ve yerlesmistir ki prosedur ve uygulama acisindan ikisi arasinda hic bir fark olmaz. Yalniz, eyalet temel saglik sigortasinin dis, goz tedavileri ve ilac masrafini karsilamadigini biliyorsunuz. Imkaniniz varsa aile icin ek sigorta oneririm.
    Aile doktoru sonucta eyalet saglik bakanligina bagli bir personel. Kendi zevk ve keyfine gore hasta kabul edip etmeme yetkisi yok. Kontenjani uygunsa tabii ki hasta alacak.
    Bu islerin buyuk sehirlerde biraz daha zor olmasi normal, ama oyle veya boyle bir doktor bulunur. Yeni geldiginizde her konu ayri bir ugrasi gerektiriyor.
    Sehirler arasinda karsilastirma yapmak mumkun degil, hepsi ayni eyaletin bir parcasi ama sunu biliyorum ki Quebec'teki sistem cok sikayet topluyor.Ozellikle baska eyaletlerden oraya gidenler saglik konusunda hic memnun degiller.
    Eger milyon dolarla gelmiyorsaniz, her zaman aileler icin orta boy veya kucuk yerlesimleri oneriyorum, ilk uc dort yili atlattiktan sonra begenmeyen buyuk sehre gidebilir. Bence gercek karsilastirma burada.
  • Genel olarak kanadanin saglik sistemi kotu oldugundan aslinda ne yaparsaniz yapin iyi bir durumla karsilasmayacaksiniz.Aile doktorunuz olsun yada olmasin pek bir sey degismez hayatinizda.walk-in clinic denen kucuk yerler var oralarada gidebilirsiniz.Ordaki doktor gerekirse sizi hastaneye gonderir.En azindan randevu almadan gidebilirsiniz.aile doktorunuz oldugunda randevu almak zorundasiniz.
    Ayrica kim dediyse yanlis demis Quebecte yasamis birisi olarak orasinin saglik sistemi Ontariodan daha iyi ( kotunun iyisi )
  • Kendi cocuklarim, Alberta, BC ve Quebec de yasadilar. Montreal'in cok kotu oldugunu soyluyorlar. Ontario'yu bilmiyorduk, demek ki beterin beteri varmis. Bana sorarsaniz en kucuk sikayetim olmadi (BC icin soyluyorum) ama burada da yakinanlar var tabii.
  • Bebegimizin asilari var ocak sonuna denk geliyor henuz aile doktorumuz yok, lazim olursada walk_in clinic e gideriz diyorduk. Simdi ben bebegi asi icinde walk_in e goturecegim dedigimde arkadasim hayir health clinicler var oraya gotureceksin dedi. Bebegi olan asi konusunda bilgisi olan varmi???
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!