Kanada'da diş hekimi olmak
  • Kanada'ya Türkiye'den gitmiş ve orada denkliğini kazanmış bir diş hekiminin nasıl bir yol izlediği konusunda bilgi istiyorum. Bazı başlıklara sorular yazdım ve sağolsun cevap veren arkadaşlar var. Durumun nasıl olduğu hakkında az çok kabaca bir fikir edindim ancak genel olarak tıp hekimliğinin izlendiği yoldan bahsediliyordu. Bilemiyorum tabi belki Kanada'da , Türkiye'deki gibi olmayıp, diş hekimleri ile tıp hekimleri ayrı tutulmuyor olabilir ama onunla ilgilide kesin bir bilgi edinemedim. Şimdi ben 6 yıldır mesleğimi Türkiye'de icra eden biriyim. Yeni evliyim ve eşim sosyolog. Göçmenliğe başvurmayı düşünüyorum. Göçmenliğe kabul edilirsem diş hekimi olarak göreve başlamak için ne gibi yollardan geçeceğim? ne kadar masrafım olur bu süre zarfında? bu süreçte hayatımı idame ettirebilmek için para kazanma şansım varmı? diş hekimliği onayımı alabilirsem ne kadar gelirim olur? Dil bilgisinin çok iyi ve akıcı olması gerektiğini anladım yani dil sorununu halletmeden oraya gitmenin bir anlamı olmadığını idrak ettim. Ancak meslek denkliği için hala doyurucu bir bilgi alamadım. Bu konuda yardımcı olunursa yada yardımcı olabilecek kişilerle iletişime geçmem sağlanırsa sevinirim. Saygılar...
  • bu sorunuzun cevabını bulabildiniz mi? ben de çok merak ediyorum...
  • senin diploma burda gecmez.
  • Alttaki link’i inceleyin:
    http://www.ndeb.ca/en/index.htm
  • Non-Canadian and Non-U.S. General Practitioner

Regardless of education, licensure/registration or experience, non-Canadian and non-U.S. general practitioners must obtain a Canadian license/registration to practice dentistry in Canada. To obtain this license/registration, you will need to complete an accredited dental program, as a regular or degree completion student, or complete an accredited qualifying program. Only programs accredited by the Commission on Dental Accreditation of Canada (CDAC) or the American Dental Association Commission on Dental Accreditation are recognized as accredited.

To enter a qualifying program, you are required to complete the Eligibility Examination (EE) administered by the Association of Canadian Faculties of Dentistry (ACFD). To obtain further information about the EE, contact the ACFD directly.

Once you have graduated from an accredited qualifying program, the dental regulatory authority in your jurisdiction may require you to complete the certification exam administered the National Dental Examining Board (NDEB) of Canada. The NDEB administers this exam to ensure graduates are clinically competent in the field of general dentistry.

To find out more about the certification exam administered by the NDEB of Canada, contact the NDEB directly.
    .
  • Link için teşekkürler doğrusu. Kanada'nın şu vasıflı işçi meslek gruplarının içinde diş hekimleri de olduğu için araştırıyorum..
    Ayrıca Dubber'in yorumunu son derece saygısız ve gereksiz buldum. İşin aslı Türkiye'den gitmek isteme sebeplerimden biri de kendisi gibi insanlardan uzaklaşmak istemem. Var mıdır acaba Kanada'da "para verdik bu hekime, o zaman o bizim malımızdır" zihniyetiyle yaklaşan, aldığı bilmem kaç yıllık eğitimi önemsiz sayıp her şeyi ondan daha iyi bildiğini sanan hastalar. Vardır muhakkak. Ama ben sıkıldım aynı milletten olduğum insanların seviyesizliklerinden. Öyle...
  • Merhaba,
    Kanada'da Western Ontario universitesi'nde dis hekimligi fakultesinde ogretim uyesi olarak calisiyorum. Kanada'da denklik saglanmasi en zor mesleklerden birisi dis hekimligi..Izlenilecek en mantikli yol, dis hekimligi fakultelerinin 2 yillik gap training yada international trained dentist programlarina girip 2 sene boyunca 3. Ve 4. siniflari tekrar okumak. Bunun icin de PR olmaniz, ileri derecede ingilizce bilmeniz ve NDEB sinavindan en az 75 almaniz gerekiyor...yani bu prgramlara girmek de oldukca zor. Yok Ben bu programa girmeden direkt sinavlara girerim derseniz o zaman da yaklasik 3 seneyi gozden cikarmak gerekiyor...bu surec icersinde dis hekimligi veya dis hekimligi ile ilgili birsey yapabilme sansiniz yok. Ancak baska islerle maddi durumunuza destek olabilirsiniz. Universitelerin 2 yillik IT'D program ucreti 110 bin CAD civarindadir.
  • Evelenet@ ben kisa ve oz senin diploma burda gecmez dedim. Bunda kirilacak ve darilacak birsey yok. Senin turkiye'de aldigin egitim burda dis hekimi olmana yetmez, Bak burda bir dis hekimi turk var, taksi soforu , soyleyim ona sana is ayarlarsin burda. Boyle seviyesizlige ,boyle yanit benden.
    Gelde gorursun Kanada'da dis hekimimi olmayi, yada pizzacidami calismayi. Goruyoruz turkiyede dis hekimlerinin rezilligini. Hindistana git, ben 5 senedir kanadadayim, orda senin diploman gecerli.
  • Anlamadığım bir şey var. Bu ülke bazı meslek gruplarında vasıflı göçmen alıyor. Demek ki bu mesleklerde bir ihtiyacı var. Sonra da onlara bu mesleği yaptırmamak için türlü sıkıntılar mı çıkarıyor?
    Ki benim doğrudan beni alsınlar diş hekimi yapsınlar, muayenehanemi açayım, hasta yağsın para basayım diye bir düşüncem yok. Ben insanca yaşayabileceğim, çocuğuma gelecek kurabileceğim bir ülke hayal ediyorum sadece.
    2 yıl 3 yıl bir staj-eğitim süreci varsa buna girmek gözümü korkutmuyor. Ama bu zaman zarfında stajyerlere(artık ne denecekse bize) herhangi bir ödeme yapılmıyor mu? Sonuçta ben oraya göçmen olarak geleceğim. Burada bir mantık hatası var sanki. Ve şöylede bir durum var,bazı yerlerden olumlu bazı yerlerden "aman gelme" şeklinde olumsuz farklı cevaplar alıyorum. Acaba eyaletlere göre sistem değişebilir mi?

Özetle: Ben serbest diş hekimiyim, eşim de diş hekimi ve üniversitede doktora yapıyor 2 senedir. Kanada, içinde diş hekimlerinin de bulunduğu bazı meslek gruplarından vasıflı göçmen almak istiyor ve biz buna başvuruyoruz(yaptıkları bir puanlama sistemi var ondan yeterli puanı alabiliyoruz düşüncesiyle). Sonra Kanada bizi göçmen olarak kabul ediyor. Buraya kadar senaryo tamam. Ve işte sorum burada başlıyor. Sonra ne olacak?

Nasıl bir yeterlilik programına kayıt olacağım?
    Bu zaman zarfında ne şekilde geçimimi sağlayacağım?
    Konaklama konusunda devletin göçmenlere sağladığı hizmetler yok mu?
    Sınavların ve eğitim sürecinin zorluk derecesi nedir?

Kanada'ya bir şekilde turist vs vizesiyle gelip yeterlilik almaya çalışan meslektaşlarımı anlatmayın lütfen. Biliyorsanız bu işin prosedürünü paylaşın...
  • Kanada da bildigim kadariyla 2000 civari meslegini yapamayan gocmen dis hekimi var..
  • Kisaca sunu soyleyeyim, dis hekimligini Kanada da yapmak istiyorsaniz; azimli olmaniz ve gercekten ciddi bir maddi birikimiizin olmasi gerekli-uzgunum AMA gercek bu. Bircok dis hekimi burada meslegini yapamiyor.lutfen yanlis anlamayin cok zor bir surec AMA imkansiz degil..
  • Yani göçmen olarak gelmenin hiç bir şekilde anlamı/farkı yok. Diyorlar ki: tamam biz seni göçmen aldık ama bu sadece ülkemize girebilirsin manasındadır. Bu göçmenlik statüsünün hiç bir avantajı yok. Hiç bir şekilde yardım-destek göremezsin. Yani vasıflı göçmen olayı tamamen hikaye.
    Bu mudur?

Ayrıca sayın Timsel üşenmeyip cevap yazdığınız için teşekkürler. Tamamen yardımcı olma niyetiyle yazdığınızı biliyorum, bir alınganlık gösterdiğim yok. Tepkimi Dubber'in uslubuna gösterdim sadece.

Ve ayrıca "buraya gelirsen taksi şöförü olursun" görüşü tatmin etmiyor. Azim konusunda kendime güveniyorum ama maddi birikimim olduğunu söyleyemem. Eşim uzmanlığını tamamlayıp gelecek mesela. İngilizcesi gayet iyi düzeyde. Hatta yapabilirse-kabul görürse tezini Kanada vs bir ülkede tamamlamak istiyor. Bunun bir anlamı olmalı muhakkak. Benim ingilizcem henüz yeterli değil bu yüzden dil kursuna gidiyorum bir yandan. Planlarımızı sadece Kanada'yı düşünerek yapmıyoruz. Bir yandan Türkiye'de de bir yaşam kuruyoruz her ihtimale karşı.

Ve bir gün göçmenliği alıp gidersek eğer, daha gitmeden nerede yaşayacağımızı(evimizi), hangi okulda eğitim alacağımızı, geçimimizi neyle sağlayacağımızı netleştirmeden, "ya allah bismillah" deyip yola çıkmayız asla. Bu yüzden verdiğiniz cevapları içeriksiz olarak değerlendiriyorum. 2000 civarı diş hekimi kanada da kendi mesleğini yapmıyor olabilir. Ama yapmama sebepleri nelerdir? Ne olarak gelmişler Kanada'ya? Nerelere başvurmuşlar? Hangi üniversiteden mezun olmuşlar? Tavsiye mektupları vs. almışlar mı? Dil seviyeleri ne düzeyde? Öncesinde ne kadar iş tecrübeleri varmış?

Yani bir ülkenin "bizim bu meslek grubundan insanlara ihitiyacımız var" deyip sonra onlara eziyet boyutunda engeller çıkarmasına anlam veremiyorum. Bu konuda yönlendirirseniz sevinirim.

Ayrıca Kanada'ya gelip sersefil olan meslektaşlarım neden geri dönüş yolunu seçmiyorlar? Gururdan mı? Dönüş biletini alamadıklarından mı? Neden?

Teşekkürler...
  • Vasıflı göçmenlik sistemi, meslek ve deneyim sahibi, genellikle üniversite mezunu, dil bilen insanları çekmek için tertiplenmiş güzel bir ökseden başka bir şey değil. Geldikten sonra denklik almak için sarfedeceğiniz para, çok büyük bir getiri sağlıyor Kanada’ya. Denkliği aldıktan sonra da Kanada deneyimi çıkmazı ile karşı karşıyasınız. Sağlık sisteminin son 10-15 yıldır büyük sorunları olmasına rağmen, yabancı ülkelerden mezunların belli sınav veya eleme yöntemleriyle sisteme alınması, sürekli basının gündeminde gibi görünse de gerçekleşmiyor. Nedeni başta Tabipler Odalarının muhalefeti. Gelirlerini paylaşmamak için her yolu uyguluyorlar. Ülke yönetiminde birçok tıp doktoru yer alıyor. Üstelik şikayetleri de uzun çalışma saatleri, çok fazla sayıda hastaya bakmaları .... yani eleman eksikliği ortada. Ama arz talep kuralına göre kazançları da sürekli artıyor. Diğer mesleklerde de durum bundan çok farklı değil. Genelleştirirsek, denklik almanız hemen piyasanın sizi kabul edeceği anlamına da gelmiyor.
    Bu konular pek çok değişik platformda tartışıldı ve tartışılıyor, bu forumda da bir dolu örnek var.
    O zaman insanlar neden dönüş yapmıyor sorunuzun kişiye bağlı birçok yanıtı bulunuyor. Her şey iyi bir iş , garanti kazançtan ibaret değil. Ayrıca bu ülkede sınıf farkları belirgin değil, meslek ve kazanca göre sosyal kalıplar yok. Toplumsal baskı, küçümseme , dışlama eski dünyada kalmış. Buraya taşımamışlar. Bu forumda politik ve sosyal konuları açmak yersiz kaçtığı için (tatsız örnekler dolu) zaten sizin bunları bildiğinizi düşünüyorum.
    Vasıflı göçmen veya diğer kategorilerle gelip geri dönen çok büyük sayıda göçmen var. Yalnız ilk yıl içinde gelenlerin % 25-30 kadarı kesin dönüş yapıyor. Bu, 5. yıldan sonra azalma eğilimine giriyor.
  • Genel olarak bakildiginda dogru; Kanada gocmenlik sistemi "Arkadas ben gocmen alirsam okumus ve tecrubeli adam alarim, ama onu pat diye mesleginde calistirmaya izin vermem" diyor. Bu yalniz hekimler icin degil, bir muhendis de bir yili bulan ugraslardan ve en az birkac bin dolar (o da eger sinavlari gecerse ve ek ders falan almak icin universiteye gitmesi gerekmezse, yoksa onbinlerce dolar da olabilir) harcamalardan sonra Professional Engineer lisansi alirsa ancak mesleginde iyi noktalara gelebilir ve o lisansi veren kurumdan aldigi P.Eng. muhurunu hazirladigi projelerin altina basabilir, yoksa daima Professional Engineer muhuru olan bir ustunun gozetiminde calisir, yani onun angaryasini yapar. Hekimler icin bunun daha zor olmasi onlarin direkt olarak "insan sagligi" sektorunde calismalari. Bir baska zorluk da universitelerdeki tip programlarinin tuition fee'leri diger branslarla karsilastirildiginda en pahalilar arasinda olmasi. Malesef durum bu. Ama burdaki bir yillik yasamimda ailecek gittigimiz kliniklerde gordugumuz doktorlarin %90'i buranin eskisi degiller, pek cogunun Ingilizcesi anlasilmiyor bile. Eger Nijerya'dan 3 - 5 yil once gocmen gelmis bir doktor burada calisabiliyorsa demekki yukarida diger arkadaslarin bahsettigi zorluklari goguslemis. Eger 2 - 3 yil idare edebileceginiz + denklik / lisans vb masraflarini da karsilayabileceginiz bir birikiminiz varsa o zaman "Bu kosullarda kim gocmen olur" deyip gucenmek yerine olaya biraz da "uzun vadeli yatirim" seklinde bakilabilir. Bununla kastettigim; burada hekimler oldukca iyi para kazaniyorlar. Yani "kaz gelecek yerden tavuk esirgememe" olayi.
    Iyi sanslar
  • Fikir verici yazılarınız için teşekkürler. Bu göçmenlik işleriyle ilgilenen firmalara para vermektense bireysel başvuruyu düşünmek daha mantıklı o halde. O parayı da hazırlık aşamasında yapılacak birikime katmalı.

Alınganlık gösterdiğim yok, bunu tekrarlamayın lütfen. Sadece yaşadığı toplumdan (kabuğundan çıkan civciv hesabı değil ama) soğumuş, bıkmış iki insanın alternatif arayışıdır bizimkisi.
  • merhabalar,
    kanadada tip ve dis hekimligi egitimini arastirmak istiyorsaniz lutfen w ww.premed101/forums a gidin,orada international olan adaylarin forumlari da var bildigim kadariyla,size biraz yardimci olabilir.
  • http://asktheexpert.welcomebc.ca/

5 kere scroll down yapin veya "dentist" kelimesini arayin, sorunuzun cevabini hukumet yetkilisinin nasil cevaplandirdigini okuyabilirsiniz.
  • Merhabalar,Kanadayla ilgili yazilara bakarken tesaduf eseri bu forumu gordum.Evelent egitim ve denklik konusunda tabiki bunlari maliyetleri ilgili yazilanlar dogru.Gocmenlik ve buna kabul edilmek size sadece oturum ve calisma izni sagliyor.Bu demek degil ki sizin mesleginiz neyse dogrudan bunu yapabilirsin.Sadece calisabilirsin.Diploma gerektirmeyen her isi baslarda yapabilirsin.Kendi isini yapabilirsin.Mesela yurtdisinda mezun oldugunuzda Trde size ayni seyi uyguluyor.Yani bu ulkeler arasi denklik meselesi.Ben ingilterede okudum ayni zamanda kanada bazli bir okulu burda bitirerek denturist oldum.Ve bunun icin yaklasik 40-50 bin pound para harcadim zamanim haric:))Bu bolumu Timsel arkadasimiz eminim ki bilir.Turkce adiyla direk hastaya total parsiyel yapmak oluyor.Surgery acma hakkina sahipsiniz.Ve dis hekimi gerektiren isler icinde dishekimi calistirmaniz mumkun kendi yerinizde.Yani mesleginizin bir sekilde bir yerlerinden baslamaniz mutlaka mumkun olabilir diye dusunuyorum.Ama kendi isimi yapacam derseniz ya egitiminiz icin yada isletmeniz icin para ayirmaniz gerekiyor.Saygilarimla.
  • Açtığım konu başlığına uzunca bir süredir cevap gelmeyince bende kendimi dil eğitimine vermiştim. Sonuçta edindiğim her bilgilendirme önceliğin dil de olduğunu söylüyordu. Ancak sanırım şöyle bir yanılgıya düştüm (yada düşmek istedim bilemiyorum); ingilizce seviyemi göçmenliğe yetecek kadar artırayım ve göçmen olayım, sonrasında hem çalışır hemde mesleğim için sınavlara girip denkliğimi alırım. 2 yıl olur 3 yıl olur sorun etmem diye düşünüyordum. Düşünüyordum diyorum çünkü, sağolsun bir çok arkadaşımız değerli zamanlarını ayırıp faydalı bilgiler vermiş ve bu bilgilerde ciddi maddi birikim neredeyse dil seviyesiyle aynı oranda önem arzediyor.

Bu forumun başka konu başlıklarında en başta sorduğum aynı soruya, sadece yaşamını sürdürmek ve sınav harçları için para gerekebileceğini, bunun da aylık ortlama 2 kişilik bir aile için 2000 CAD olacağını, bu sınav, denklik ve güven mektubu sürecinin sarfedilen çabaya göre en az 2-3 yıldan başlayıp daha da uzayarak gideceğinden bahsetmişlerdi. Bende bu bilgilere istinaden eşimle beraber gidersem iki kişi çalışarak bu asgari masrafların üstesinden gelebiliriz diyerek umutlanmıştım.Boşuna mı umutlanmışım ne dersiniz? Çünkü benim çok ciddi maddi birikimim yok ( bu arada ciddi maddi birikim ne kadar oluyor? malum bu göreceli bir kavram olabilir :) )

Şimdi şunu mu anlamalıyım; eğer denklik için yaklaşık 100 bin CAD ın yoksa, kanada'da diş hekimliği yapmak hayal mi? Başka bir deyişle taksilerde, pizzacılarda, marketlerde çalışıp sınavlara girerek Kanada'da diş hekimliği denkliği almak imkansız mı?

Teşekkür ve saygılarımla
  • Hicte imkansiz degil arkadasim.Onemli olan azmetmek ve be bunu yaparim demek.Calisirsin pizzacida,benzincide surda burda 2-3 yil hem dilin gelisir hemde maddi kazanc saglamis olursun.Sonrasindada alirsin denkligini pasa pasa yasarsin.Yaparsin senede $ 100.000 cile cektigin gunlerinin acisini cikartirsin.Doktor olmak cok zor emek gerektiriyor evet.Ama gel gorki hemen hemen butun aile hekimleri gocmen,Iranlisi,Rus'u,Afgani,Hintlisi,Cinlisi daha yetmis memleketten bir suru doktor var su anda.Onlarda bu yollaran gecmis bir sekilde,ama Turk hekim yada dis doktoru ararsan koca kanadada 3-5 tanedir belkide10-20 tam bilmiyorum.Birisine sorarsan eger ketirip atar olmaz o is der.Hevesini kirarlar.Ama ben diyorumki istersen yaparsin hersey senin elinde...
  • Future, diş hekimleri Türkiye'de de 100.000 dolar kazanıyo zaten. Hayat da Kanada'dan en az %50 daha ucuz. Üstüne üstlük Türkiye Kanada'dan çok daha güzel bir ülke. Kanada'yı gelip görmeyen arkadaşlara sesleniyorum, hiç özenmeyin. Gül gibi dişçisin Türkiye'de, ne diye bunların ağız kokusunu çekeceksin (dişçilerin işi zaten ağız kokusu deme). Ha diyeceksin ki o kadar cazip değilse senin ne işin var Kanada'da? Eğitim işim vardı, bitirmek üzereyim. Burada kalmak için her türlü imkanım olmasına rağmen hiçbir girişimim olmadı. Bitince birgün bile kalmıyacağım.
  • öncelikle yorumlarınızı esirgemediğiniz için iki değerli arkadaşıma da teşekkür ederim.

Autrui arkadaşım gerçekten Türkiye'de yılda 100 bin dolar (yok yok tl de olur) kazanabilsem bende kendimi kasacak işlere kalkışmazdım. Ancak kamuda çalışıyorum ayda ortalama 4000 tl gelirim var yıl hesabına sen vur. Özelde de çalıştım ama kamudan kazandığım daha fazla. Kısacası eğer hekimliğinizi amiyane tabirle sosyeteye pazarlayamıyorsanız söylediğin gelirler Türkiye de hayal. Yada çok iyi esnaf olacaksın..:) Neyse yine de yorumun için teşekkür ederim.

Saygılarımla...
  • Montreale bir turk discisi gocmen olarak gelmisti, adamin kendi yeri vardi ankara'da iyi para kazaniyordu. Diplomami tanimiyorlar benim yeniden okumami istiyorlar dedi, cekti geri gitti Turkiyeye. 4000 lirani al, kal ulkende, benim sana diyecegim bu olur. Kasmaya gerek yok.
  • sbsanda kardeşim karar senin, hayat senin. Ben sadece Kanada'yı gelip görmüş biri olarak fikrimi yazdım. Üstüne üstlük buraya çalışmaya değil araştırmacı olarak geldim, dolayısıyla geldiğimden beri hep üniversitedeyim, ve doktora diploması olanların dahi tekrar sıfırdan doktoraya başladıklarına şahit oluyorum burada. Senin buraya gelmen yada Türkiye'de kalman beni ilgilendiren bir konu değil, sadece şahit olduğum şeyleri ilettim sana. Başarılar dilerim...
  • Evelent,

Eğer gerçekten Kanada'ya gitmek istiyorsanız, mantıklı çözümlerden biri, Türk Diş hekimliği diploması ile PR aldıktan sonra denkliğininizi alıncaya kadar geçecek sürede Dental Hygenist olarak çalışmaktır.

Dental Hygenist olarak çalışmak için bir sınava girersiniz ama sınav sorularına bir arkadaşım baktı ve iyi ingilizce bilen Türkiye'de iyi bir eğitim almış bir diş hekimliği mezununun rahatlıkla geçebileceğini söyledi. Dental Hygenist ücretleri brüt saatde 27 CAD ve çalışma saat esnekliğide var. Bence diş hekimleri için iyi bir ara çözüm ve saatde brüt 27 dolar sizin geçinmenizi sağlar.

Bu arada dental hygenist çok aranan bir meslek, epey açık var. İngilizcenizi ilerletip sınavı geçebilirseniz iş bulmanız çok kolay olur. Günde 5-6 saat çalışmak ve diğer zamanda denklik için uğraşmak mümkün belki denkliğinizi 3-4 senede alabilirsiniz, bu süreçte biraz cepten para koyabilirsiniz ama bu parayı çalışarak kazanabilirsiniz. 4-5 sene sonra eğer işleriniz iyi giderse Türkiye'de olduğunuzdan daha iyi bir yere gelebilirsiniz ama biraz meşakkatli bir süreç olur bu süreç.

Meslek Odalarının korumacılığını ben de kabul ediyorum ama koruma duvarlarını aşınca sizde artık bu duvarın arkasında kalıyorsunuz ve bunun avantajını yaşıyorsunuz, bunu da düşünmek lazım. Yani uzun dönemli yatırım yapılır mı yapılmaz mı sorusu var Türkiye'den gelen profesyoneller için. Ve de bu yatırımı yaparken nasıl geçinileceği konusu. Binlerce yabancı Kanada'da bu duvarları aştığına göre bir hikmeti var demek ki.

• Bu ara çözüm gayet mantıklı görünüyor. çok teşekkür ederim bu değerli fikriniz için
  • Dental Hygenist sınavı için örnek sorular NDEB sitesinde vardı yanlış hatırlamıyorsam, kendiniz inceleyebilirsiniz bu soruları.
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!