Merhaba arkadaşlar ben Kanada ya göçmen olarak başvuru yapmak istiyorum. Haliyle puanım pek yemiyor...24 yaşındayım Endüstri Meslek Lisesi Elektronik bölümünden mezunum...Şu an yaklaşık 3 - 3,5 yıldır özel bir bilgisayar firmasında teknik servisçi olarak çalışıyorum...Aynı zamanda Açıköğretim Fakültesi Halkla İlişkiler okuyorum...Biliyorum şuana kadar yazdıklarım değil Kanada 'ya gitmeye Konsolosluğun önünden geçmeme bile yetmez. Ama internette araştırdığım kadarıyla orada aranılan meslekler içersinde 'Aşçılık' mesleğini gördüm...Her önüne gelen aşçının gidemeyeceğinide biliyorum...Benim sorum şu; Eğer ki yrtdışında mesela İtalya da bir aşçılık eğitimine katılsam bir sertifika alsam şansım ne olur ? İngilizcem var daha da geliştirebilirim ekstradan...Üniversite ise şu şartlarda 2 yıllık bitirebilirim...Fransızcam yok...Orada yaşayan bir akrabam yok...Bilen arkadaşlardan ricam şu durumdaki tabloya bakılınca şansım nedir ?
asci oldugunda alacagin ucret 10-18 dolar arasi saatine...
yani belki sana baslarken 12 oderler...
ama zaten bu sartlarda gelmen zor fsw olarak, bir kere evli degilsin, ikincisi dil sorunun var, ucuncusu mesleginde hic deneyimin yok, yani ascilikta
Kanada'da zaten 70 milletten insan yasiyor. Vietnam mutfagindan Arjantin mutfagina kadar bulamayacagin sey yok. Cin, Hint, Kore, Yunan, Italyan, Rus, Cin yemeklerini her yerde yiyebilirsin. Ayrica artik kapicilik, temizlikcilik icin bile kursa gitmek gerekiyor, ahcilik icin haydi haydi Kanada diploman olmasi gerek.
bırak aşçılığı be kardeşim,eğer 15 yıllık 5 yıldızlı rest./otelde çalışman lazımki aylık 4.000-5.000 dolar alırsın yoksa sürünür gidersin
bak elektronikciymişsin devam et ve Türkiyede kallll.
ben 10 yıl Toronto/Thunderbay/Windsor ve Winnipeg'de kaldım ve Fast Table Cook olarak çalıştım,karnımı doyurdum,araba aldım yani bir şey yapamadım
birde gençliğin verdiği hızla gezip tozdum kızlarla,belki kendi restaurantım olsaydı köşeyi dönerdim,ancak 100.000 veya 150.000 dolar lazım dogru dürüst bir yer için(kira/vergi/işci/etc.etc.)
şu an 15 yıldır Türkiye'deyim,evimde var arabamda ve daha önemlisi evlendim ve 2 çocuğum var,Kanada'da kalsaydım gavur bekarı olarak hayatım sürecekti yada evlenseydim orada 3-5 yıl sonra boşanırdım/huzursuz olur hayatımı sürerdi.
Otur oturduğun yerde
ben Türkiye'ye döreken 10 tane Türk (bekar/evli) arkadaşım bana şunu söylediler;
gercekten hayret bir durum yani diyorsunuzki elinizdeki uluslar arasi ascilik diplamasi ve bonservisleriniz ise yaramazmi diyorsunuz .iyide dunyada unlu olan city guilds ,chef cook sertifikasi yani bise yapmaz diyorsunuz.kisacasi soyle anlatayim 16 yillik is deneyimi ,6 bonservis 1 uluslar arasi sertifika ,su anda calistigim yer den oduller certifikalar askeriyeden ,yani bunlar nasil bir etken yaratir.bide campta calismak istiyorum yani oyle otel falan istemiyorum canadanin bazi yerlerinde petrol.gaz sirketlerinde veya okul kamplarinda asci arayislari oluyor oralarda calismak isterim acikcasi ,olabilirmi sizce ,son bi sorum : iltica eden arkadasim var orada mahkemesi olumlu sonuclanirsa yillik izine gelebilirmi turkiyeye ? tsk
Yanlis anlama, bu kadar deneyime ragmen is bulamazsin demedim. Dunya mutfagina sahip olmanin burada fazla bir anlami yok, zaten adamlar her kosede dunyanin farkli bir ulkesinden tadlar buluyorlar dedim. Cruise' larda calismak da bir alternatif.
benim arkadasim var orada 7 aydir orada ve para gonderdi 7 ay sonra bu kisi ben kendi elimle cektim ailesine teslim ettim 22bin dolar .sizin dediklerinizle pek uyum icerisinde degil ?yani yasanilan sey bu cunku .evte siz haksizsiniz demiyorum yanlis anlamayin , ama madem saatine 12 dolar alacak olan kisi kafayi usutmus olmaliki gitsin oraya .soyle diyelim isterseniz yerie gore degisiyor maaslar ,
birde sunu sormak istiyorum peki memlun olmadiginiz ulkede neden bulunuyorsunuz ne zorunlulugunuz var madem turkiye sartlari bu kadar guzel bu millet neden yurt disinda calismak icin kendini yirtiyor yani dusunun adam vatandasligindan vaz geciyor ulkesinde doymuyor yada baska sorun lar nedeniyle.siz neden memlun degilseniz neden hala orada bulunuyorsunuz,,,( ART NIYET OLARAK YADA GICIKLIK OLSUN DIYE SORMUYORUM ARKADASLAR YANLIS ANLAMAYIN )
ya arkadaslar allah herkese gore bir kader yazmistir yani sudur .ne yaparsan yap olacak yine olacaktir,bence su gercegi unutmayin yoksul insan cok turkiyede cocuk yasta irgatlik yapanlar cok insanlar artik gozunu karartmis ekmek pesindeler yani siz diyormusunuz gonul rahatligiyla canada turkiyeden daha kotu,ben gitmedim ama bence degil cunku bizde o aile bireylerinden geldik ,umutlanan insanlari iyi arastirip bilgilendirinki bigun sunu desinler su isimde biri vardi allah ondan razi olsun onun sayesinde kurtuldu hayatim.BU SOZU KIMSE SATIN ALAMAZ AMA BEDAVAYA YUREKTEN ALMAK KADAR GUZEL BIRSEY YOK ,
msark arkadas
sana ben öbür tarafta cevabını yazdım.
ben geri döndüm Türkiye'ye tamamı ? sen git de bir gör Kanada'yı,5yıl sonra ahh essek fkafam ahhh dersin ve cok zor geri donersin yada donemezsin
sen hiç Turkiye'de gazete ilanlarına bakmıyormusun ? bak sunu iyi bil;Dunyada gazeteye gocmen işcı almak için ilan veren tek ülke ;KANADA'dır niye sence?
cunku herkes devlete dolaylı veya direkt vergi ödüyor yani garsonlar aylık maasından haric ayrıca aldıgı bahşişin vergisini öder, biliyormusun sen?
ev-araba-saglık sigortası+telf+elektrk+yiyecek+içeçek(alkol+sigara)+her yıl ehliyet ücreti+okul+ + + + yani sen devlete calısırsın ve bir cok isci kanada'dan geri donuyor vatanlarına onun için işci eksikliği var,sakın zannetme Madenlerde veya Kuzey Kanada'da aylık8 yada 10 bin dolar maas veriyorlar aldanma işci olarak belki 4,000 dolar maas alırsın ama 1 paket sigara 15 dolar yada bir restaurantta basit bir hamburger yemek40 dolardır tamam mı
ewet evin olur araban olur oranın sartlarına gore orta yasarsın ama unutma Kus'u altın kafesede koysan yine Vatanım dermis bilirmisin?
peki evlenip cocuklarını nasıl buyuteceksin ? benim tanıdıgım 3 ailenin cocukları(ben oradayken daha bebektiler) esrar muptelası oldular turkce'yi az anlıyorlar ama hiç konusamıyorlar,bos ver sen galiba kendin yasayıp ogrenmek istiyorsun,eger gidersen 5 yıl sonra bizi hatıla emi
Msark kardeşim bende aşçıyım Aşçılık okulu mezunuyum 1995 yılından bu yana aşçılık yapıyorum Ben de şunu söylüyorum ben kanadaya gidersem buna eminim onlar bana yalvarcaktır yani bize aşçılık öyle kolay değil hint mutfağı çin mutfağı bunlar basit mutfaklar Kanadaya giden adamda vasıf olması lazım oda bizde var bende uğraşıyortum marsk kardeş haberleşelim.
cook 1 .dedigin dogru ,ben yaklasik 4 yil hintlilerle ayni ortamda calistim sefiydim onlarin inanki bir cinlinin yada bir hintlinin yemegini yemeden once miden olmasi lazim nedenmi ,en basiti hic hemde hicbiri tovalet sonrasi elini yikadigina raslamadim yeminle .zaten mutfak diye bi cesitleri yok ,hani bir fransiz bir italyan bir ingiliz yada gec bunlari dunyanin en mesur mutfagi secilen bugun bile amerikadan ozel kisiler gelip osmanli mutfagindan anlayan asci alip goturmeleri bunlar bi gurur ,yani kardesim asil mesele su benim karsima beni anlayan benimle ayni biransi paylasan biri cikip konussa ne dedigimi anlar o zaman adam hint ,cin ,arap,thai mutfaklariyla bizleri bir tutuyorlar ya derimki ilk once siz osmanli kulturunu ogrenin ondan sonra benimle atisin adamlar dunya mutfagina giremiyen hint,cin ,arap,thai mutfaklariyla bizimkini bir tutuyor,adama diyorumki oduller lisanslar bonservisler var diyorum ,oho diyo onlar burada hic biseye yaramaz diyorlar :))))))) gelde gulme bu canadada yasayan anti arkadaslarin aurasi degismis bence soguktan :)))) sunu anlasalar tamam yav sen turksun bende turkum kardesim yardimci ol bi cinli bir hintli kadar kendi toplumunu sevemiyorsan ne diyeyim sana var git rezillige devam et o zaman bide rezillik cekiyoruz derler halada beklerler :))))neyi beklerler daha orada oda kendileri bilir iyisinide soylemezler:)))
:)))))) ya ben o cinlilerden ve hintlilerden tek bir lokma yiyemem midem kalkar temizlik sifir ,,bak su hint cin mutfagini bize ovenlere adamlarin yemekleri soyle :))))) SALUNA yani bizim turlu dedigimiz yemek ,BIRYANI pakistan pirinciyle kaynatilip suyu suzulen sari boya ile yapilan pilav,SEMEK MIKLI balik yagda kizartma karabiber ve sari boya dayamis anasini satim hadi ye , BRATA ekmekleri yagla yapilan kati yag ince yag ve un su ile yapilan ekmek ,, CIN MUTFAGI ,,,,CIGINAX tavuk guneste kalmis kirmizi boyali , COXLER cin pirinci suda haslanir yenir :) ,MIKAO tavuk ayagi kirmizi boyaya batirilir yagda kizartilir .....BU YAZDIKLARIN HINT VE CIN YEMEKLERI EN MESUR YEMEKLERI allahimya bi fransiz ,bi ingiliz,bi italyan ,bi osmanli yemekleriyle bir tutuyorlar gelde delirme :))))))))))
valla ben bi kere italyan makarnası denedim sonra bi daha töbe.evde haşladıgım sade makarna daha lezzetli.valla kardeş benim eşim lokantayı ilk actıgı sıralar türklerin cogu geldi.ne iyiy yaptınız falan dedi.buranın yemeklerini yiyemiyoruz dedi.sonra bi dahada gelmediler.niye mi gelmediler?cünkü acılış günü yemek bedavaydı.sonra gelenlerde her defasında bir kulp takıyorlar.ama buranın insanı çok memnun işimizden.
sana yeminle AUMA kahkahalarim yan odadaki subay arkadasimi uyandirdi allah iyilini versin ,yav su adini bagislada auma falan anlamini bilmiyorum bi abest
adim hasan ,HAKIKI TURKLER HARIC DIYEYIM SANA bazi curuklerimiz sunu hep dusunurler... nerde beles oraya yerles :)))) cani skilan arkadas varsa rahatsiz olan varsa yazilarimdan ozelden yazabilir hiccc sorun degil gelmeburaya@hotmail.com
Yahu arkadaşlar, gitmek isteyenler, lütfen tavsiyelere o kadar da kulak asmayın. Herkesin beklentileri ve arzuları farklı, kimileri "ben evlenip, üç çocuk yapmak istiyorum" der ve hayatının amacı budur, kimisi daha fazla ya da daha farklı şeyler ister. Bu yüzden biri çıkıp "ay kötü burası" dediğinde, fazla kulak asmayın. Büyük hayallerle elbet gidilmez hiçbir yere, sonuçta dünya zaten yeterince çivisi çıkmış durumda lakin; bu asla istediğiniz bir şeyin peşinden gitmenize engel olmamalı. Hep aynı muhabbet dönüyor her ülke için: "Türkiye cennet, orası berbat"! Biri de doğru düzgün yardımcı olsa şaşarım zaten. Doğrusu ne orası, ne de burası berbat ya da harika olabilir. Beklentilerine göre bir yer bir yerden daha iyi gelebilir sadece. Bunu da kendiniz denemeden asla göremez ve anlayamazsınız.
msark sen kimseyi dinleme, bizim türklerde ben yaptım başkası yapmasın , ben gittim başkası gitmesin, ben satıyorum başkası satmasın................ huyları vardır. herkes kendi kaderini yaşar.imkanın varsa bas git dene gör.
arkadaşlar bende pide ustasıyım ve de aşçıyım bende düşünüuorum bunu ve şimdi meksikadayım bakalım ne olacak bence korkmayın ve hayallerinizin peşinden giden mutlak zorluklar çekeceksiniz ama hiç olmassa denemedim demeyin ... deneyinnn benim gibi yoksa benim meksikada ne işim vardı değilmi
Burada yazılanlara anlam vermek mümkün değil sizin bahsettiğiniz ücretler ustalar için geçerli ücretler yani o Hint mutfağı,Tayland mutfağı bilmem ne mutfağı geçin o işleri eğer CHEF dediğimiz adamların ücretlerinden bahsedeceksek size şöyle bir anlatayım...Eğerki sen Kanada'da iki senelik bir chef school'una gidersen örnek George Brown oradan mezun olunca kimse seni saati 12 dolardan çalıştırmaz...Türkiye'dede bunun örnekleri var kimseyi küçümsemek için söylemiyorum adam 15 yaşında bulaşıkçılıktan başlamış 27 yaşında konumu Chef De Partie yani kısım şefi aldığı para 2.500 TL 12 senelik iş tecrübesi var...Birisi Johnson&Wales'de eğitim alıyor iki sene orada 3 yıl çalışıyor...İngilterede 2 sene çalışıyor...İş Tecrübesi 5 Yıl Eğitim 2 sene diploma eğitimi adam 12 senelik iş tecrübesi olanın başına Exectuve Chef diye geliyor 20 milyar civarı para alıyor ben kendimden biliyorum.Bu işin içindeyim Benim aşçılık okulundaki bir arkadaşım istanbulda özel bir kafede çalışırken 1.5 milyar para alıyordu 5 senelik aşçılık yapıyor ama okulu bitirince aldığı diplomadan hemen sonra bu arada diploma City&Guilds 4.200 TL ye çalışmaya başladı TR standartlarına göre çok iyi bir para ben eminimki Chef dediğimiz adamlar Göçmenlikte mesleki katogoriye bile giriyorsa okullu aşçılar ilk mezun olduklarında 4000 $ aşşağı para almazlar
normal aşcı toronto da 15-16 dolar alır saatte. ama executive chefler yıllık min 65000 dolar civarı alıyorlar. bu sektörü bilmeyenler hamburgecide çalışan eleman ile iyi bir oteldeki sefi ayna ayara koyuyorlar. örneğin bir tanıdığım sous chef yılda 45000 dolar alıyordu ki bu bonuslar hariç...