Ogrencilere 3 yila kadar calisma izni
  • Merhabalar!

Kanada yeni bir uygulama baslatmis. Kanada'daki okullardan mezun olanlara 3 yila kadar calisma izni saglanabiliyormus. Bu konuda detayli bilgisi olan var mi? Ne okumak lazimdir, okullarin bir listesi var mi vb?

Simdiden cok tesekkurler...

http://www.canadavisa.com/press-release/three-year-canada-work-permits-now-available-to-international-students.html
  • TankutTankut
    Moderatör
    Merhaba M6P2Y3,

Evet Kanada'da gectigimiz Nisan ayinda yeni cikan bir kanunla artik yabanci ogrencilerin egitimleri sonrasi calisma izni almalari cok daha kolaylastirildi. Eskiden 1 yillik diploma sonrasi 1 yil, diger daha uzun sureli programlar (diploma, universite, master, doktora) sonrasi ise 2 yil calisma izni alinabiliyordu. Ancak Vancouver, Montreal ve Toronto'da calismak isteyen ogrencilere almis olduklari egitim suresi ne olursa olsun en fazla 1 yil calisma izni veriliyordu. Yeni kanunla Vancouver, Toronto ve Montreal'e uyguladiklari bu sinirlandirmayi kaldirdilar. Ayrica 2 yillik calisma iznini 3 yila cikardilar.

Bu yeni kanunun diger bir avantaji ise eskiden ogrencinini mezun olduktan sonra 3 ay icerisinde is bulmasi ve job offer'i ile calisma iznine basvurmasi isteniyordu. Calisacagi isin ise okudugu bolumle alakali olmasi kosulu vardi. Yeni kanunda bu zorunlulugu da ortadan kaldirdilar. Ogrenci mezun olur olmaz is bulmadan calisma iznine basvurabiliyor ve calisabilecegi alanlara herhangibir sinirlandirma getirilmiyor. Dolayisiyla bu yeni kanun Kanada'yi yabanci ogrenciler acisindan cok daha cazip hale getiriyor. Kanadam.com ogrencilere Kanada'da calisma izinleri basvurulari konularinda da yardimci oluyor.
  • Yanitiniz icin tesekkurler Tankut Bey.

Bu sekilde calisma iznine basvurmak istiyorum. Kanadam.com'dan bu konu ile ilgili yardimi nereden alabilirim?

Tesekkurler.
  • canadada okumayı dusunuyorum kesin canadaya gidicem bu sene.liseyi bitireli 2 sene oluyo yabancıl dil mezunuyum yds ye girdim ama burda okumak istemiyorum canadada fine art guzel sanatlar okumak istiyorum bikac sorum olucak yabancı uyruklu hangi universiteler kabul ediyor?ve bu bolum icin ozel bi yetenek sınavı yapılıyor mu?benim kafam cok karısık torontoyu dusunuyorum nerede yasayabilirim bilmiyorum ayrıca toefl da istiyolarmıs aydınlatırsanız cok sevinirim...
  • TOEFL gerekiyor. Yabanci olmanin bir sakincasi yok. Toronto universitesinin sitesinde sordugun sorularin yanitlarini bulabilirsin diye tahmin ediyorum. http://www.art.utoronto.ca/
  • TankutTankut
    Moderatör
    Iletisim sayfamizdan durumunuzu aciklayici email gonderirseniz yardimci olabiliriz.
  • toefl kanadada hersey icin gerekiyor. ayrica yabanci uyruklu olmanin hicbi dezavantaji olamaz cunku burda kanada vatandasi yok nerdeyse. vancouver icin konusuyorum. yarisindan fazlasi zaten koreli.meksikali var buyuk cogunluk.yani ispanyolca bilmeniz onemli bi ekstra ozellik.vize icin degil.yasam icin tabiki. vatandaslik almistir belki yasli olanlari. ama otobuslerde bazen ingilizce duyamiyosunuz. herkes haliyle kendi ana dilini konusuyo. ama ingilizceyide herkes anadili gibi biliyo.herkesle ingilizce konusuyosun.
  • Merhaba Tankut bey..kızım bu yıl liseyi bitirmek üzere 2 yıllığına vancouverda bir liseye başladı..Maddi problemi olmamasına rağmen lise arkadaşlarının parttime çalıştıklarını görünce oda başvurmuş.. Ama oturma izni olmadığı için red cevabı almış..Kendisi 1991 eylül doğumlu..Oturum alma hakkı nasıl doğuyor. Hatta sonrasında vatandaşlıkda alabilirmi.Üniversiteyide orada okumak istiyo..Bizi aydınlatırsanız çok sevineceğiz..Teşekkürler..
  • oturma izni ile alakasi yok, once work permite basvuracak, ondan sonra calisabilir. sanirim 24 saat haftada
  • merhaba ben 4 yıllık acık ogretım okuyordum askerlıkle ılgılı problemlerden dolayı onlısans dıploması aldım ve askerlıgımı ıkı sene tecıl ettırdım 2009 yazında kanadaya gıtmeyı planlıorum 1095 gununu calısma ıznım olarak kanadada gecırmem ıcın nasıl bır yol ızlemem gerekıo? bılgı verırsenız sevınırım
  • Tankut bey yukarıda vermiş olduğunuz bilgiler hala geçerlimi?

ALINTI:

* Tankut

Merhaba M6P2Y3,

Evet Kanada'da gectigimiz Nisan ayinda yeni cikan bir kanunla artik yabanci ogrencilerin egitimleri sonrasi calisma izni almalari cok daha kolaylastirildi. Eskiden 1 yillik diploma sonrasi 1 yil, diger daha uzun sureli programlar (diploma, universite, master, doktora) sonrasi ise 2 yil calisma izni alinabiliyordu. Ancak Vancouver, Montreal ve Toronto'da calismak isteyen ogrencilere almis olduklari egitim suresi ne olursa olsun en fazla 1 yil calisma izni veriliyordu. Yeni kanunla Vancouver, Toronto ve Montreal'e uyguladiklari bu sinirlandirmayi kaldirdilar. Ayrica 2 yillik calisma iznini 3 yila cikardilar.

Bu yeni kanunun diger bir avantaji ise eskiden ogrencinini mezun olduktan sonra 3 ay icerisinde is bulmasi ve job offer'i ile calisma iznine basvurmasi isteniyordu. Calisacagi isin ise okudugu bolumle alakali olmasi kosulu vardi. Yeni kanunda bu zorunlulugu da ortadan kaldirdilar. Ogrenci mezun olur olmaz is bulmadan calisma iznine basvurabiliyor ve calisabilecegi alanlara herhangibir sinirlandirma getirilmiyor. Dolayisiyla bu yeni kanun Kanada'yi yabanci ogrenciler acisindan cok daha cazip hale getiriyor. Kanadam.com ogrencilere Kanada'da calisma izinleri basvurulari konularinda da yardimci oluyor.
  • peki ben 6ay dil eğitimi 6 ay staj yani work and study programına başvurup bu süre bittikten sonra kanadada bu haktan yararlanabilirmiyim acaba?
  • emre16tr gibi bende aynı soruyu sormak istiyorum... 6 ay dil eğitimi 6 ay maaşlı staj programı için de ayne şey geçerli mi. ya da bu yaptığımız 6 aylık staj bizim sonrası için bi iş ayarlayabilmemiz konusunda bizze avantaj sağlar mı? bu konuda bilgisi olan ve ya tecrübesi olan arkadaşlar bizimle paylaşırsa çok sevinirim....
  • Kanada'da okula giden ogrenciye oturma izni olmadigi icin red cevab verilmez. Okudugu muddetce zaten oturum ve yasama hakkina sahiptir yasal olarak.. Red cevabi "calisma izni "olmadigi icin verilir.
  • berk mrb...sanırım uzun yıllardır kanada da yaşıyorsun...ben work and study programı ile kanada ya gelmeyi düşünüyorum...6 ay dil okulu 6 ay da maaşlı staj. bu şekilde kanada da geçireceğim 1 seneden sonra hemen iş bulma şansım nedir sence? bi de hangi alanda staj önerirsin? ordaki parlak ve önü açık gördüğün sektörler sence hangileridir? cevaplarsan gerçekten çok sevinirim..şimdiden çok teşekkürler
  • Merhaba hkn00, bu tamamen sizin eforunuza ve seciminize kalmis bir durum gercekte.. Oncelikle yonelmek istediginiz is dalina uygun sekilde yatirim yapin kendinizce derim. Mesela bu program suresince, belli basli kolej ve universiteler online egitim sertifika vb. belgeler veriyorlar onlara da katilabilirsiniz, sonucta evden net uzerinden okuyor olacaksiniz.

Ornegin; eger turizm dalinda daha basarili olacaginizi dusunuyorsaniz, bu yonde isin mutfagina girin ve o sekilde hazirlayin kendinizi.. Devlete ait bu tur kurumlarda hic degilse gonullu calisma yapabilirsiniz. Elbette bundan cok cok cuzi, komik bir para kazanacaksiniz veya bulundugunuz eyaletin konumuna gore size bedava otobus bileti verilecek sadece.. Ama okudugunuz program bittiginde o insanlar resumenizde referans olacaklar size..

Kanada'da is bulma asamasinda, resumedeki referansin Kanadali olmasi, ise kabul anlaminda cok buyuk etkendir.

Kanada'da cok onceden bilgisayar sektoru gozde mesleklerden biriydi fakat su an o piyasa tamamiyla Indian'larin elinde, ozerklik haklari oldugundan oncelik daima onlarda.. Yalniz su var ki en gecerli sektor turizm yine de.. Bir de kuskusuz yasadiginiz bolgenin de onemi var. Mesela ornek gerekirse Ontario'da Niagara bolgesi veya BC'de Banff vb.. Petrol sektoru kalici, ama bu sektorde kendinizi kanitlamaniz icin hayli pahali programlara dahil olup lisans almaniz gerekir.

Territory'e ciktiginizda sartlar tamamen degisir dogal olarak kazancta ayni olcude degisir.

Kisaca tamamen kendi seciminiz onemli.. Ama sunu unutmayin. Bircok Turk, genellikle yine Turklerin yogun yasadigi bolgeleri tercih eder ki o eyaletler bellidir zaten.. Is hacmi bellidir, kazanclar bellidir.

Tek onerebilecegim, cok buyuk sehirler yerine, daima kucuk yerlesim birimlerini tercih edin. Pekcok Kanadali'nin destegini alirsiniz. Size imkan olmasa da yaratirlar hic supheniz olmasin.

Kaldi ki global krizin etkilemedigi hemen hicbir sektor yok. Bu gibi bir durumda guclu ekonomisine ragmen, kimse onunu gormeden adim atmiyor su anda ucretler yari yariya cekilde neredeyse ve bu donemin yaklasik 1 yildan daha fazla surecegi yonunde gorusler var.

Bir an once kendi isinizi kurmaya bakin. Bu cumlem size hayal gibi gelebilir ama burada hayal degil.. 75 dolara resmi bir sirket kurup, net uzerinden ve ayni zamanda bulundugunuz cevrede, kucukten ticaret yapabilirsiniz. Senede uc, bes kucuk is dahi yapsaniz, verginizi duzgun odediginiz zaman, devlet size yatirimci gozuyle bakar. Bu konuda tesvik alabilirsiniz.

Sunu hic aklinizdan cikarmayin. Beyaz Kanadali onune gelen her iste calismaz. Daimi surette bir satici ,bir alici bagi kuracak sekilde yasamini idame eder.

Is sansi= lisans/lar basit bir ilkyardim kursu dahi, ise alimda sizi bir adim one firlatir. Bunun yaninda WHMIS veya Dangerous Goods, Forklift vb. kurslar pekcok sektorde aranilan kurslardir. Oyle uzun sureli kurslar degildirler. Uc bes gunde alabilme sansiniz var.
  • Berk mrb...ben izmir de yaşıyorum ve gayrimenkul danışmanıyım. uzun süredir araştırıyorum kanada ya gitmeyi.yazdıkların gerçekten çok yardımcı oluyor. ben yukarda da yazmıştım 6 ay dil kursu 6 ay maaşlı staj şeklinde gitmeyi düşünüyorum. ve sonrasında da mutlaka orda kalmak istiyorum. benim en çok takıldığım nokta staj döneminde yeterli gayreti ve çabayı gösterirsem bana daha uzun süreli bi çalışma teklifi ederler mi acaba die düşünüyorum. çünkü gerçekten öylesine gidip gelmek istemiyorum. sağlam olsun istiyorum. ve orda olduğum süre içerisinde de katılabildiğim kadar çok gönüllü işlere katılamyı düşünüyorum bunların gerçekten çok büyük etkisinin olacağını bi çok kişiden duydum. bu bi avantaj ama daha başka neler yapabiliriz? acaba ekstradan bi bikaç aylık diploma programına katılsak bu da bi avantaj olur mu acaba? ama diğer taraftan da işin maddi boyutunu düşünüyorum. mümkün olabildiğince en ekonomik seçeneklere yönelmek istiyorum. kafam bazen çok karışıyor gerçekten... siz hangi bölgede yaşıyorsunuz bu arada? çalışıyor musunuz? Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim...teşekkürler görüşmek üzere....
  • Berk kardeş merhaba ben bursa da yaşıyorum ve Teknosa A.Ş de Satış Danışmanlığı yapıyorum ve aynı zamanda bilgisayar tamiri, teknik servis konusunda iyiyimdir. 2yıllık açıköğretim işletme fakültesi mezunuyum ve aynı zamanda lisans tamamlama yapıyorum 4.sınıf öğrencisiyim işletme bölümü inş. kısmetse bu yaz temmuz gibi okulu bitirip vancouver a gelmeyi düşünüyorum.
    Açıkcası İşletme mezunu olmam yani diploma olarak business adminstrator olarak geçiyor ve satış danışmanlığı yada teknik servis üzerinde çalışmalarımın olması bana canada da artı birşeyler sağlar mı ?
    6 aylık dil kursu ve 6ay staj programına kayıt olucam ve bu program bittikten sonra iyi bir şekilde dilimi geliştirip 2 yıllık sertifika programlarına yazılmak istiyorum özellikle Diş Teknisyenliği veya Bilgisayar İT üzerine okumak istiyorum bu iki meslek dalının canada da nasıl bir popularitesi var ?
    Kısıtlı bir bütçe ile gidiyorum cünkü aileme yük olmak istemiyorum o yüzden ancak elimdeki para dil kursunu karşılama ve canadaya gitmeye kadar yetiyor gittiğim zaman ilk ay yada ikinci ay iş bulup çalışmak istiyorum yaşam masraflarımı karşılamak için acaba bilgisayar tamiri yada farklı işlerde pizzacılık v.b gibi alanlarda iş bulabilirmiyim diyorum ?
    Son olarak work and study programını tamamlayıp bu dediğim alandaki sertifika programına katılabilir miyim ne gibi şeyler isteniyor ve gönüllü işlere de girmek isterim dilimin gelişmesi adına ve de dediğiniz gibi resume olması açısından ve 2yıllık sertifikayı programınıda bitirdikten sonra vatandaşlık için başvuru yapabilirmiyim ? Sertifika programına yazılınca çalışma izni alabilirmiyim şimdilik aklıma gelenler bunlar bu konularda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşk....
  • tankut bey merhaba özellikle size sesleniyorum;dil eğitimi başta olmak üzere sonrasında da master programlarına katılmak istemekteyim ve gidene kadar ne kadar bilgi toplayabilirsem benim için o kadar kolay olacak herşey...sormak istediğim bir kaç soru var ve bu konularda bilgisi olan arkadaşların yardımını beklemekteyim,şimdiden teşekkürler.
    1-Kanada'da dil eğitimine katılmak için belirli bir seviyede olmak gerekir mi,gerekiyorsa hangi seviyede olmak yeterli olacaktır?
    2-Vize,kalacak yer vs. gibi problem çıkarabilecek unsurlar nelerdir?
    3-Sertifikasyon programlarına ve/veya master programlarına katılma şartları nelerdir?
    4-Tüm bu programların(dil,sertifika/master programları) maliyeti tahmini ne kadar olacaktır?
    5-Bu programları gerçekleştirirken aynı zamanda staj veya çalışma imkanları var mıdır?
    6-Alınan vizenin süresi en fazla ne kadar olacaktır ve vizeyi uzatma şansı var mıdır?
  • bu forumda cok degerli yorumlar, okurlar ve yoneticiler var herkese cok cok tesekkurler ve basarilar diliyorum.. Fakat yine de Mr Erti kardesime ayrica tesekkur ve tebrikler iletirim. Zira kendisi inanilmaz bir eforla herkeze yardima kosuyor. benim sorunuma hangi arkadas yardimci olursa da sevinirim, ama yine de Erti kardesimden de birseyler duymak istiyorum.

Ben Istanbul Tarih mezunuyum, Amerikada da uzunca bir muddet bulundum ve 'duygusal' bir yanlisa dusup geldim, maalesef de pismanim. onbes aydir tr deyim ve bu kez gidersem Kanada diyorum. Centennial College dan bizzat ust duzey bir yonetici ile gorusme imkanina sahip oldum, bilgiler aldim. Tourism, hotel and resort management adli toplam 1 yillik bir programi sectigimi onayladi ve 19 aya P.Residence kardimi alabilecegimi soyledi. Ben de CIC den arastirdim ve oyle gozukuyor. okul sonu 11 aylik full time working permitim olacakmis. kumulatif calisma saatlerini tamamlarsam yesilkardin yolu aciliyor. Ayrica sectigim program, ikinci semester da haftada iki gun olarak endustri placement olarak bize farkli yerlerde related staj verecekmis. yani anlasilan pek mantikli geliyor bana. Fakat yine de siz degerli arkadaslarim, orda bulunanlar daha iyi bilirler yanlisi eksigi varmi diye... Lutfen bildiklerinizi yazin. ben eylul de ordayim insallah, kibirden Allah a siginirim ama, benimle tanisarak kendinize de cok seyler katacaginiza eminim! iyi arkadaslar ve saglam dostluklar malumdur herkesle kurulamiyor. Hepinize basarilar diliyorum, sagolun
  • Arkadaşlar özellikle Kanada da yaşayan varsa eğitim sonrası çalışma ve iş imkanları hakkında bizleri de bilgilendirirse çok seviniriz. Teşekkürler Görüşmek üzere...
  • ErtiErti
    Moderatör
    @bahfa007:
    Dusuncelerin icin tesekkur ederim. Yalniz sunu belirtmek istiyorum: Cennential College'den ust duzey yoneticinin urun pazarlama sekline hayran oldum. Adamin stratejisini marketing derslerinde case study olarak okutulmali bence.

"19 aya P.Residence kardimi alabilecegimi soyledi."
    Ilk yorumum buna. Gocmenlik basvurusu yapilmadan ve basvuru sonuclanmadan pr karti verilemez. Gocmenlik basvurusunun da Bolgesel ve Federal Programlar olmak uzere kategorileri ve kistaslari var. En hizli basvurunun degerlendirilmesi bile 12 aydan evvel sonuclanmiyor bu aralar. Basit bir hesap yapalim: 1 sene okuyacaksin, 1 sene de calisacaksin, ardindan meslegin gocmen aliminda oncelikliyse federal skilled programdan basvuracaksin (oncelikli degilse 2 sene calisip ardindan Canadian Experience Class'tan basvurmali ya da direct bir isveren bulup, PNP'den basvurmalisin. Neyse cok durmayalim bunlar uzerinde simdi), ardindan da basvurunun sonuclanmasini bekleyeceksin. Eger sana yaklasik 30 ile 36 ay arasi. Bu durunda 19 ay inandiriciligini yitiriyor.

1 senelik Full time work permit sahibi olmak tabi guzel bir avantaj ama mesleginle alakali full time is bulmak o kadar kolay degil malesef. Programindaki 2 haftalik placementlar gercektem dogru ve ciddiyse, orada edinecegin tecrubeler egitimin sonunda fazla vakit kaybetmeden is bulabilmeni saglayabilir.

Su an bu kadar yazabiliyorum. Devam edecegim.
  • hkn00,
    6 aylik dil ve 6 staj calismasi suresince, kalici teklif alabilmeniz tamamen sizin basariniza ve ikili iliskilerdeki durumunuza bagli olmakla beraber, asla "kesin" is teklifi alirsiniz gibi bir olanak saglamaz. Yani Turkcesi biraz da sans..

Onun yerine bu sureci tamamladiginizda diploma programlarina (eger imkaniniz varsa) katilmaniz daha akilci.. Ama kemiksi sektorlerde, birkac aylik diploma programi yoktur. Suresi daha uzundur. Birkac aylik programlarda sadece sertifikalar edinebilirsiniz.

Tum bu saydiklarinizi yaparken(gonullu is vb.) Kanada Red Cross fazladan calisirsaniz (gerekirse gonullu) onlar bu tur durumlarda BAZEN yardimci olup kalmanizi saglayabiliyorlar. Veya kalici is bulmanizda da yardim ediyorlar. Cunku Kanada'da kiliseler, neredeyse hukumet ustu calisir ve sizin insan olarak non- profit kuruluslara(genellikle yardim kuruluslari) ne denli destek verdiginize bakarlar cunku bu tip kuruluslarin en buyuk destekcisi kiliselerdir.
    Genelde kiliselerin kalmasini istedigi insana, devlet "istemiyorum gitsin" demez, diyemez.

Mesela siz, atiyorum gonullu olarak haftada 3-4 gun Salvation Army'de aclara yemek dagitirken , onlardan hic beklenmedik anda surekli kalici olmaniza dair destek veya teklif alabilirsiniz. Cunku onlar icin son derece basit, gocmen burosuna yazilacak bir mektupluk istir bu.. Bir anlamda size kefil olurlar, kalmanizi saglarlar.

Ama hicbiri kesin degil daha once de soyledigim gibi.. Tamamen sans! Ve sosyal ikili iliskileriniz cok onemli..
    --------------------------------------------------------------------------------------------------

Erti'ye cani gonulden katiliyorum. Adamda inanilmaz bir pazarlama teknigi varmis. 19 ayda PR karti veriyorlarmis, gercekten ilgincmis! :))
  • berk sen kanada da yaşıyosun anladığım kadarıyla...
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

Forumda yazabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.