bu basligi actim cunku giden bir gidemeyen bin pisman gibi gorunuyor tartisilmasi gereken bir konu
diplomalarin taninmadigi ek olarak egitim alinmasini istedigi is basvurusu yapildiginda kanada tecrubesi istendigi calismanin zor oldugu hatta isyeri acmanin bile avantaj olmadigi ikliminin farkli oldugu yasam sartlarinin pahali oldugu bu ulke neden hala bu kadar populer
kanada da olmanin insana kazandirdiklari ve kaybettirdikleri ve herseye ragmen vazgecilmezleri bu kadar zorluk varken kisaca sizce neden kanada
Sn. Fiko, “bu nasıl Kanada” adlı bir başlık var orada da kapkaradan süt beyazına kadar farklı görüşleri bulacaksınız. Maalesef bu konulara somut ve tek tip bir yanıt bulmak zor. http://forum.kanadam.com/discussion/1272/bu-nasil-kanada/
arkadasim aslinda kanada herkesin dedigi gibi ucuk bir yer degil. ben vancouverdeyim ama arti 1 yanini goremedim. sizde dunyanin 3 guzel sehri yasanilir ama gelde yada bir minik su 3dolar ekmek gene ayni. yemk kulturu yok her yer asyalilara yemek yapan kulturden . fast food yemektn biktim. baska iklimi tuaf bi bakiyrsn sick bir yagmurlu. zaten 2 ay anca yazi var yagmursuz diger aylar hep yagmur gezemzsn bile. cafeler simdidn kalabalk kisin oturck yer bulamzsn. baska temiz derler ama onlar main ve clark street oralara gitmemisler sanirm. merkez var bir oda ulkemizdee var. arti unv okumk pahali. bu parayla git turkiyede koc sabannci unv kisin isin olur yada diger ozellere. burda zaten unv kendi halki gidiyr mezun olunca ilk sansi ona verck. dil ogrencem diyrsn gel 6 dur git degisklik olur ama gerisi icin bir daha dusunn ve daha cok arastirn tqbi bu yazdklarm benm dusncm herkese gore degisr.
Dilara senin kismen sansin pek yaver gitmedi, ve ilk bastan beri buranin olumsuz yanlarina maruz kaldin o yuzden tabi pek memnun degilsin.
Mesela yasadigin muhit - Kingsway, oyle hos yorelerden biri degildir. Yani cok kotu de degildir, ama insanin yasam zevkini artiran muhitlerden biri degildir.
Ayrica etrafta ne imkanlarin oldugunu da arastiracak zaman veya firsat olmadi galiba. Mesela 2 lt.'lik su sisesini .99c'e bulabilirsin. Her zaman degil, ama indirimli olabiliyor. Kaldi ki buranin cesme suyu en rahat icilebilecek sulardan biridir. (Ama ben yine de kaynatirim cunku ilik su hosuma gider.) Benim sise su almadigim seneler oldu.
Keza taze ekmege (454 gramlik) $1.99- $2.30'dan fazla verdigim cok ama cok nadirdir. Hatta bir aralar kendi ekmegimi kendim yapardim, zevk icin.
Bu yaz diger yazlara nazaran biraz daha sogugumsu, ruzgarli ve arada yagmurlu geciyor. Ben cok memnunum. Niye, cunku cehennem sicaklarindan nefret ederim. Ozellikle yasadigim apartmanin ici gunesli gunlerde 30 dereceye (veya bazen ustune bile!) cikabiliyor, rezil bir durum benim icin. Disarsi bulutlu, serin oldu mu nefes alabiliyorum hic olmazsa. :)
Cafe'lerde parani ziyan etmemeni tavsiye ederim. Fiyatlar cok kazik. Ben o verecegim $6-7'a hic abartmadan 60 kere hazir kahve yaparim, kremasi ve sekeri dahil olmak uzere.
Yemek kulturu bakimindan diyecegim, yine yasadigin muhite donuyor. Vancouver'da hemen hemen her kulturun yemeklerini bulmak mumkun. Yalniz iste o yasadigin cevrede Cin ve fast food restoranlari daha yaygin.
Senin en azindan yapabilecegin ya hazir yemekler bakmaktir (taze hazirlanmis veya donmus), ya da yemek yapma bilgin varsa kaldigin evin mutfagini kullanabilmek icin ayarlamalar yapmaktir.
Valla Ben 2 Yildir Kanada da Yasiyorum,ACIK SOYLEMEK GEREKIRSE hic te umdugum gibi gormedim,Turkiye den cok ta ustun bir yer degil hani... Sadece parklari ve yesilligi cok harik Ama onu severken de kisin sertliginden dolayi da sikayetci oluyorsun yani bir arti bir eksi yani esit...
Kanadanin en gelismis diye soz edilen sehirlerinden birisi Montreal deyim,sehir merkezi haric heryer tarla gibi,yollar patataes tarlasindan farki yok,isin gucun yok ikide bir araba tamircisine git aldigin 1500 dolar ayiligi onun eline say,devlet muthis bir vergi aliyor burda,ama yionede karsiligini pek goremiyoruzx,ikincisi turkiye eger kanada kadar vergi alsaydi emin olunki dunyanin bir numarali degismez devi olurdu...Hele hele bir Metro ISTASYONU na ne demeli iceri girerken korkarak giriyorsun,Insaat birikintisi,ee hani burasi dunyanin bir numarasi idi...
Diyecegim o ki turkiyede azcik bile olsa durumu iyi olupta buraya gelmeyi dusunen varsa kesinlikle gelmesin derim...
Propoganda dan baska birsey degil,kapitalist devletlerin uyguladigi bir propoganda,neymis gunde 1 milyon kisi gelmek icin basvuruyormus,haklilar basvuranlar kimler genelde zenci kesimi ac kalmis afrikalilar,caresiz araplar vesayre vesayre...
KANADA YI begenmedim sahsen...
yasadigm yeri degistirdim east hasting nanimo street falan oralr ama gene ayni hersey uzak dogululara ait gibi. kanada dedilde cine gelmis gibiyim. diger konulardada dusuncem ayni cokkk pahali bir yer gunluk dolasta 1dolara sul bul tabii tax. unutmayalim... gezecek yerde yok oyle bizde her ywr tarih burda ne var buyuk binalar. bize verckler sanki. bir kira 1700 dolrdn baslr 1odali downtownda evler. satin al
al
almayi zatsn soylemiyorum. siz dusununn. sen 2senedr burdasin alistn belki ondan boylesin ama turkiye ucuz ve guzel..
MaRDiNi genelde dedigin dogru, matah bir yer degil burasi. Insani cok bezdirecek yonlerini bulmak kolay, ama nedir siyasi istikrar var. Genelde ortam bariscil, arada bir salak bir hockey maci yuzunden isyan oluyorsa da onu goz ardi ediyoruz. :)
Evet ulke degisterecek kisinin cok dikkatli dusunmesi gerekiyor, zira geldigi yer kactigi yeri aratabilir.
Dilara ben 2 sene degil butun eriskin hayatimi burada gecirdim, o yuzden alisigim. :)
E. Hastings & Nanaimo; bu yorenin Kingsway'den farki yok bence. Ayni beton bloklar, ayni bunaltici manzaralar... Kesinlikle elestirdigimi zannetme, sadece gorusum. Beni oralar genellikle bunaltir. Umarim kaldigin yer eskisine gore daha hostur.
Dusundugum, mesela Kitsilano'da bir ailenin yaninda kaliyor olsaydin herhalde deneyimlerin, bakis acin biraz daha olumlu olurdu. Tabi her sey kaldigin aileye gore de degisir, cevre bakimindan diyorum sadece.
Evet kira cok pahalli (ev almak daha da pahalli!) fakat sanirim bahsettigin $1,700'in altina 1 yatak odali bir yer bulabilirsin. Veya $1,700 vermeyi goze aliyorsan, mesut olabilecegin, yani kisinin ruhunu aydinlatan turde guzel bir yer tutabilirsin kendine.
Bende yaklasik 2 senedir Toronto'dayim. Zaman buldukca sehayat ediyorum. Nova Scotia'ya kadar araba kullandim. Montreal, Qeubec, Ottowa'yi gordum. Ontario'da Mississaga, Oakville ve daha bir cok yerini gordum. Insanlarin yasam bicimi ve saygili olmalari bakimindan yasanilacak yerler. Toronto, Istanbul gibi kozmopolit bir yer. Her irktan insan var. Oakville biraz daha Kanadali. Yasadiginiz here bagli olarak gorusleriniz degisebilecegi gibi beklentilerinizde onemli. Benim icin insanlarin saygili olmalari her seyin onunde geliyor. Yoksa su su kadar, ekmek bu kadar diye dert etmiyorum. Acta kalmiyorum. Dunyanin yerinden yemekleri deniyorum. Cokta lezzetliler. Buraya geldigimden beri, kayak kaymayi, buz pateni kaymayi, tekerlekli paten kaymayi, tennis oynamayi ogrendim ve firsat buldukca yapiyorum. Bisiklet kullanmayali yillar olmustu burda hergun bisiklet kullaniyorum cok rahat bir sekilde. Turkiye'nin bu sekilde medeni olabilmesi icin yuzyillar gecmesi gerekir. Kaldi ki geriye sayiyor. Gecen haberlerde bir voleybolcu kizimiz sort giydi diye otobuste tartaklanmis. Bunu Kanada'da kimse yapamaz, yapmaz. Eger medeni bir sekilde yasamak istiyorsaniz Kanada. Yok, ekmek Turkiye'de daha ucuz su daha ucuz derseniz Turkiye.
gelmeyin arkadaslar kanadaya turkiyede bin kata daha iyi ve turkiyede bin kat daha rahatsizsinz buraya bi geliyorsun tip tip insanlar bilmedigin kulturler medeni diyorlar neresi medeni buranin yaa yasadigim cevrede bi cop kutusu bulmak icin 30 dakka yurudugumu hatirliyorum vancouver sehrim ustelik cok sikici bi sehir pahali yemek kulturleri yok oda dogru adamlar icmekten baska bisey bilmiyorlar cok rahat yasiyorlar sikintilari yok turkiyeyi mumla ararsiniz gelmeyin
tip tip insanlar derken? neden irk ayrimciligi yapiyorsunuz? yok cok asyali cinli varmis. biz neyiz? hepimiz insaniz insan. o insanlardan rahatsizsaniz buraya hic gelmeyecektiniz. biraz olumlu olup baska kulturlerden birseyler ogrenmeye calisin, en azindan saygi duyun. bu ulkenin cok kulturlu oldugunu, insanlarinin dunyanin hemen heryerinden geldigini herkes bilir. madem mutsuzsunuz diger kulturlerle yasmaktan ,donun turkiye ye orda bir dil kursuna yazilin sabah aksam turklerle muhabbet edin belki moraliniz duzelir.
dogrusu
herseyin en dogrusunu biliyorsun demi ? bazi kesiler yuzumden suan turkiye geriye gidebilur ama burayida toz pembe gostermeyelm. suc orani yoksa neden polis ve ambulanslr harekt halinde. dun bir kiza laf atiliken girdm hower street merkezde. her yerde oluyr demk. kanadaya goc eden ulkelere bakin bir hangileri 3_5 seneye kalmick bise.. pembesi gidip tozu kalacak. ekmek su degil proplem bana ucuz olan bise soyle burada vancouverde goremedim ben. yanlis anlasulmasin ama guzel bir yer diger ulkeler gibi ama eksileri olan ulke. sokakta hayvan yok kedi kopek ama insanlr disarda yasiyr her otobus duraginda insan yatiyor . chain mahalleri ise main street falan her yerde bir yatak. simdi 1 saat once oldu vancouvetde saat 4 gunduz zill zurna sarhos insnlr kokuyrlr bide abuk sabuk konusup tlf no istiyr.. insanlrda bunlara guluyr tlf veren oluyr.. gerisi cok var ama yazmk olmuyr.
behlikee
. kusura bakma gelirken sana sormayi unuttuk. okul parami verse doncem ama olmuyr geldik artik. sorunum asyalilrla degil yaziyi okuduysan yemkler onlara gore dedim yemklerine bile bise demedm. olumsuz asyalilara laf atmadim. burda kalabaliklr dedim sadece. buda zaten bariz bir sekilde ortada. forum burasi herkrs dusunvesini soyler BEN diye basladim cumleye. ben sevmedim ben olumlu yonunu gormedim.. kulturleri taniyorum. ve bir onceki filipinli aile ben turk ogremci istemiyorum diye baska himestay gectim.. daha cok ornegmde var.
gerci sen cevabini ""dogrusu""na yollamissin ama dogru olmamis. ben bu ulke gulluk gulistanlik demedim. ben sadece sizlerin baska milletleri kucumsemenize kizdim. senin o begenmedigin cinliler, asyalilar senin benim gibi insan ne farkimiz var dedim ayrica yazdigin mesajlari anlamak icin 3 kere okumak zorunda kaliyoruz.sesli harfleri yazmama gibi bir aliskanlik gercekten ilginc..kisaltma galiba...............
sesli harfleri kullanmiyorum pek tlfdan yaxiyorum. turk insaninin arada a harfi olmayinca onun ne anlama gelcegini bildigini dusunuyorum.. birde anlamadigim ben hangi cumlemde asyalilar diye ayrim yaptigim bulamadim onu :) insan ayrimi yapmadim. kalabaliklar dedim kirmizi kalem olsada altini cizsem bunun :) kimse diyemz asyalilar az burda diye. neyse konu nerden nereye geldi. forumdu dusuncemi yazdim. arti yanlarinin disinda eksileride var.. belki benim sansima diyelim..
behlike
simdi ben asyalilari falan kucumsemedim de sokakta gaylar ve lezbiyenler el ele rahat rahat yuruyorlar bunlar sence normalmi???tamam kanadada normal ama benim icin oyle degil tip tip dedigim kisiler ise homelessler devlet onlara her ay basi maas veriyor bide dileniyorlar hepsi genc insanlar adam gibi bi ise girip calissalar olmazmi? aldigi parayi allah bilir nereyde nasil harciyorlar.ayni olay tr de olsa millet kizmazmiydi bunlara? bende kanadaya hayran falan dilim dil ogrenmeye geldim bitsin gidicem
Sevgili dilara123, lütfen mesajlarındaki yazım hatalarına ve eksik harflere bilerek devam etme. Anlaşılması güç.
mukhu arkadaşım, gay ve lezbiyenlerin el ele rahat rahat yurumeleri normal tabi ki. Kanada'nin guzel yani ozgur bir ulke olmasi. Sizin hayat bakisiniza uygun degilse ve rahatsiz oluyorsaniz size uygun bircok ulke oldugundan eminim.
Aslında fiko'nun bu başlığına birşey yazmayacaktım ama...
Vacouver dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Bu da bir sır değil, hiç bir zaman da sır olmadı! İnternette onbeş dakikalık bir araştırmayla bunu anlıyoruz zaten. Oraya gidip de pahalılığına şaşırmak bundan yakınmak bence abes. Vacouver'in sorunları da sır değil. You tube'de videosu bile var. Gitmeden önce bakmadınız mı nasıl bir şehre gidiyorum ben diye? Ayrıca Çin'in Asya'nın burnunun dibinde herhalde en çok orada Asya'lı nüfus olacak. İnsanlar çok daha kısa bir uçuşla ailelerine kavuşmak için oradalar. Öte yandan tabiatını, her mevsim imkanlarını anlata anlata da bitiremiyorlar. Bilmiyorum.
Kaldı ki Kanada Vancouver'den ibaret değil. Benim görebildiğim iki olasılık var ya araştırmadan seçim yaptınız ya da bile bile lades. Biz yaptık bu araştırmaları, evlere baktık, kiralara baktık hesabımızı yaptık bu şehir 3-5 yıl bize iki numara büyük gelir dedik. Daha küçük şehre yöneldik. Ben hiç bir şey kaybettiğimi de düşünmüyorum. Üstelik daha küçük şehirlerde daha az göçmen var dili hakkıyla öğrenmek daha olası. Gerçek Kanada kültürünü daha yakından öğreniyorsun küçük şehirde. Ben şahsım adına dil öğrenmek için neden insanların büyük şehirlere gittiğini anlayamıyorum. Pekçok orta ve küçük boy şehirlerin üniversiteleri de veriyor dil kursları.
Ama sakın bana aldanmayın ben dili Türkiye'de evde tek başıma internetten öğrenip TOEFL verdim. Zaten niye kursa gidildiğini de anlayamıyorum. Şu anda da Fransızca'ya başladım yine evden yine tek başıma.
'Yemek kültürü yok!' çok iddialı bence... Kanada'nın tabii ki bir İtalyan mutfağı ayarında kendisine özgü bir yemek birikimi yok! Kaç yıllık ülke ki burası zaten ne bekliyorsunuz... Mapple şurubu var, roats beef'i var, bizonu var, honey-dill sosu var, pumpkin'le yaptıkları atraksiyonları bir de kök biraları var... Başka da Kanada'ya ait bir şey yok! Ama onun dışında bütün dünyanın yemek kültürü burada! Çin mutfağı, Japon mutfağı, Taylan, Kore, Yunan, İtalyan, Orta doğu, Afrika, Moğol mutfağı bile var. Super Store'da Karayipler diye bölüm var yahu! 'Ben Türk yemeklerine alışkınım' derseniz o zaman ben de sorarım pasta, pizza, makarna, suşi, kiwi, muz, mısır, filtre kahve, neskafe, şinitzel nooluyo onları hiç yemediniz mi Türkiye'de diye... Ha 'ben sadece alıştığımı yerim yeni şeyler denemeye hiç gelemem' (ki mecbur değilsin tabii ki) dersen bir de evinin mutfağı var. Alışverişini yapıp pişirmek çok mu zor? Etrafın yemek kültürü yok diyelim ki ya sizinkinden ne haber?
Ama yine bana aldanmayın, ben bir tuhafım: Ekmeği kendim yapıyorum, zeytinlisini de cevizlisini de. Yoksa ekmek gerçekten pahalı. On kiloluk un alırsan, hesapladım mayasıyla tuzuyla filan taş çatlasa70-80 cent'e çıkıyor somunu. On kiloluk unu safeway'den hemde en kazık marketten 11 dolara alıyorum akşamdan mayalayarak kullanıyorum iyice şişiyor 40 somun ekmek çıkarıyorum ondan. (Tabii ki hepsini aynı akşam yapmıyorum saçmalamayalım, bütün ayda toplam bu.). 40 somun ekmek 3 dolardan 120 dolar yerine hadi mayayı tuzu şekeri de koy 20 dolara hadi 25 dolara hadi 30 dolara geliyor. Yaprak sarmadan, iç pilava, inegöl köfte'den, kır pidesine her türlü şeyi pişirdim burada (kır pidesi ile inegöl köfteyi de burada öğrendim, anamızın karnından bilerek doğmadık tabii ama neyseki internet var). Amerikan pumpkininden Türk usulü kabak tatlısı bile yaptım. Yoksa bunlarda donuttan, pumpkin cake'ten, oat-raisin cooki'den, cinnamonn roll'dan başka bir şey yok gerçekten! Nerede o güzelim baklavalar (ipucu: Yunan marketlerde). Bir kere süzgeç aldım iki-üç ayda bir filtreyi yeniliyorum ve suyu musluktan süzerek kullanıyorum. İki yıldır da daha ölmedim...
Şimdi eğlence anlayışım da farklı tahmin edersiniz, tuhafım biraz. Senfoni orkestrasının yıllık kartıyla kütüphane kartı beni eğlendirmeye yetti. Kafe çok severim ama toplam iki kere kafeye gittim iki yılda. Çünkü biliyorum gitmezsem ölmeyeceğimi. İkisi de kendi zevkim için değil arkadaşlara uymak içindi. Kaldı ki Türkiye'deyken çok giderdim cafelere, bayılırdım da... Olay şu ki buraya gelirken biliyordum bir kaç yıl kafeye gidemeyeceğimi. Eğer beklentilerinizi doğru akort etmeden yola çıkarsanız her köşede hayal kırıklığı sizi bekler. Bu doğru.
Sonraa ben kışa bayılırım! Kesinkes söylüyorum: Kışı sevmiyorsanız gelmeyiniz, katlanamazsınız. Netekim bilmiyorsanız benden duymuş olun: 'Kanada'nın kışı biraz çetin ve uzun!' Ve hatta o kadar yağış var ki yazın her yer yeşil o derece... Hadi yaa yoksa bu da mı sır değildi! Bak şimdi...
Yollar ve arabalar konusunda muhtemelen haklısınızdır. Yollar çatlak naif bir şekilde ince asfaltla araları dolduruyorlar burada çok gülüyorum. Ben bilmem tek hatırladığım İstanbul'da Ihlamur'dan Teşvikiye karakoluna 45-50 dakikada gittiğimizdi. Bilmeyenler için söyleyeyim: 1 kilometre +-200 metre... Bodrum'da kaldık bir kaç yıl yollardan söz etmek istemiyorum bile 50cm'e 30cm çukurlar her yerdeydi bazen belediyenin onları kasıtlı açtığı konusunda iddiaya girerdik. Tabii ki asfalt olan yerlerde...
Bu arada arabamız yok. Herkes yok sigorta yok benzin yakınıp duruyor. Sigortalar gerçekten çok yüksek şaşırmayın. Türkiye'deki yılık sigortayı burada aylık ödersiniz. Araştırın... Benzin ise 1.19 olmuştu en son burada... Türkiye'de ne kadar artık bilmiyorum takibi kaybettim. Trafiklerinden yakınıyorlar araba süren arkadaşlarımız. Sanki hiç İstanbul'da araba sürmemiş gibi... Neyse almadık biz araba. Türkiye'de burnumuzun dibindeki migrosa arabayla giderdik burada toplu taşıma, yürüyüş filan. Ben on kilo verdim eşim on yedi. Denemedik bile kilo vermeyi. Demek ki bize iyi geldi. Türkiye'de fitness salonuna gittiğime acıdım bak şimdi. Doruk demiş ya bisiklet diye... Al işte benden de o kadar. Hayatımda ilk defa bir bisikletim oldu çocuk gibi sevindim. Ama bana bakmayın yine de siz... Ben -20'lerde -25'lerde sıkı sıkı giyinip otobüs gelene kadar durak durak yürüyorum bazen 20-25 dakika yürüyüp yolu yarılıyorum. İşte... İç Anadolu damarı da var bir yandan, bozkır soğukları zihnimi açıyor... Ama ben gerçekten tuhafım. Kanada'da arabasız yapamazsınız. Burnunuzun içi donar o kadar. Biz yapıyoruz iki yıldır hem de en soğuk şehirlerden birinde. Ama siz evde denemeyin, önermiyorum. Soğuktan ağlarsınız! O kadar soğuk! Ama Kanadalı'lar da bir tuhaflar hafta sonları o soğukta 'bütün günü' sokakta geçiriyorlar...
muhku demiş ki:
'' yasadigim cevrede bi cop kutusu bulmak icin 30 dakka yurudugumu hatirliyorum''
Beni güldürdün Allah da seni güldürsün... Yaşadığın çevrede o kadar yürüyene kadar eve bi koşu gidip atsaydın ya çöpünü kardeş... Hem aynı şeyi de bana bir Kanadalı arkadaş söyledi ne ilginç ' Ülkeniz çok güzel yanlız hiç çöp kutusu bulamadım'... Belki kaçıyorlardır yabancıdan, ne bileyim.
Bana bakmayın. Ben araştırırım, plan yaparım, dayanıklı ve poztifimdir. Değilseniz gelmeyin. Kaldıramazsınız.
> vancouvetde saat 4 gunduz zill zurna sarhos insnlr kokuyrlr bide abuk sabuk konusup tlf no istiyr..
Yorum yapmakta tereddut ediyorum... Bu bahsettigin durumlar maalesef yasadigin muhitten kaynaklaniyor. Degil sehrin, butun ulkenin en batak sayilabilacak kismindasin su anda. Kafadan atmiyorum bunu kanitlayan istatistikler var. Sosyoeknonomik olarak ulkenin en alt noktasi yasadigin muhite rast geliyor.
Butun Vancouver boyle degildir.
Enteresandir mesela Vancouver Kanada'nin en varlikli muhitlerine de sahip - bir West Vancouver'a bak veya Shaughnessy'e.
Bu yuzden etrafinda suc oranini yuksek goruyorsan sasirma. Normaldir. Hatta bu bahsettiklerinden cok daha kotusunu gormeye hazirlikli ol - yoksa soke olursun. Mesela ulu orta gun icinde sokagin ortasinda eroin enjekte edenlerden, yumruk ve bicak kavgalarina kadar... Karsilasacagin pek cok kisi ya uyusturucu madde muptelasi veya saticisi cikabilir. Hadi uyusturucu madde degildir, o zaman alkole asiri bagimlilik cok yaygin. Birisiyle tanistiginda sana ilk diyecekleri ya "Gel kafayi cekelim" olacak, veya esrar icmeye davet edecektir - zaten esrari uyusturucudan saymiyorlar burada. Tabi duzgun 1-2 insan da var etrafta suphesiz, fakat bahsettiklerin o yorenin ozellikleri.
> insanlrda bunlara guluyr tlf veren oluyr..
Genellikle verilen ya sahte numaradir ya da eski erkek/kiz arkadasinin numarasidir, sozde intikam veya saka amaciyla.
aliento çok haklı... Ben geldiğimiz şehirde ona rast gelen bir mahallede sublet kiralamak gafletinde bulundum... Ben kiralamadım aslında ben kiralasam hayatta kiralamazdım çünkü mahalleyi araştırmıştım. Ama aracımız kiralamış bulundu. On beş dakika kaldık o mahallede. Yanımda her olasılığa karşılık telefonunu getirdiğim otellerden birini aradım, yer ayırtıp orayı derhal terk ettik ve bir daha da adımımızı atmadık. Nokta.
erinc bey bilerek yazmiyorum telefondan kaynaklaniyor. arada bazi harfleri hizli yazdigimdan yazamiyorum ama bence anlasilmasi zor degil.
diger arkadaslar yasananlar merkezde oldu semtimde degil downtownda. hepiniz sevebilirsiniz olumlu yanlarini gorebilirsiniz ama eksileride var HER ULKE GIBI buda kacinilmaz gercek. sizinde dediginiz gibi her yerde oluyor tlf isteyen sarhos olan zaman ulkemden farkida yok.
vancouver degilde baska kucuk bir secme sansim yoktu calistigim sirket 2 yer onerdi vancuver sectim. dili yerinde ogrenme amacli.
asyali veya baska ulke vatandasina bise demedim bu yanlis anlasilmasin. kalabaliklar dedim sadece.
buraya yerlesmis olabilirsiniz cok sevmiste herseyini. BEN SEVMEDIM. olumsuz bir yer vancouver geldi.
Arkadaslar, bu tartistiginiz konular, forumda farkli konu basliklari altinda da surekli tartisilan konular, birazcik sakin olun.
Ben 2 yildir Kanadadayim, 7 yillik esimle dahi bu konuda farkli fikirlere sahibiz ki, herkes arasinda da farkli dusunceler olmasi gayet normal. Ben sevemedim ve hala bircok seyini elestiriyorum ama esim hayatindan cok memnun, esime gore dunyanin en iyi ulkelerinden birisi. Benim sevemiyor olmam, bircok seyi elestiriyor olmam, benim beklentilerimle ilgili birsey. Bende, bircok insanin soyledigi gibi hayal kirikligina ugradim ilk geldigimden bu yana. Bana gore yanlis bir yerse, baskasina gore mukemmel olabilir. O yuzden genellememek lazim.
Bu yuzden tanimadigim insanlara bu konuda tavsiyede bulunmamayi yegliyorum artik. Tanimadigim insanlara derken, yanlis anlasilmasin. Karakterini, huyunu,suyunu, beklentilerini, nelerle mutlu olup olmayacagini bildigim insanlara tavsiyede bulunabilirim. Ama bazi genel konular (pahalilik, ozgurluk, insanlarin birbirine olan saygisi, sistemin hantalligi vs.) gibi konularda genel olarak bende cok farkli dusunmuyorum.
Ben gelmeden once gozumde kanadayi buyutmusum hani dunyanin en guvenilir ulkesi suc orani cok dusuk falan filan boyle uzayip gidiyor...bi geldim vancouvere 2.gunu sikilmaya basladim yalan soylemiyorum gercekten 2.gunu icimi bi karamsarlik sardi kasim ayinda gelmistim istanbulun yagmurlu havalarina alisigimda burda daha fazla yagiyor yagmurunu birakta cok sikici bi sehir haziran 20 sinde istanbula gitmistim 3 hafta once geri geldim vancouvere istanbulda tatil amacli 1.5 ay bulundum abi dedim bi sehir bu kadarmi guzel olur istanbul.sonra tekrar geri geldim vancouvere yalan soylemiyorum geldigim 2.gunu yine sikilmaya basladim abi dedim bendemi bisey var yoksa bu sehirdemi bisey var???istanbuldayken 2-3 gun ewden cikmadigim olurdu burda 1 saat evde oturuyorum canim acayip derecede sikilmaya basliyor disari gidiyorum bisey yok sadece festival var ne bu yaa bi festival yada havaifisek oluyor butun millet oraya toplaniyor isleri gucleri yok....Benim kizdigim kanadailar asiri rahat egleniyorlar aile sikintilari yok falan filan uzayip gider simdi konusmim burdan bu kadar fazla...haa bazilari diyecekki madem bu kadar sikildin git turkiyeye geri don orada yasa donucem arkadaslar dil egitimi icin buradayim bidahada Allah izin verirse adimimi bile atmicam bu ulkeye...
Bir ulke hakkinda ne kadar iyi seyler soyleniyorsa da bunlar orada yasayanlarin veya yasamis olanlarin izlenimleri. Ama o bahsedilen ulkeye gittin mi de aniden butun mutluluklar senin olacak bir kural yok.
Ozellikle o ulkeden degilsen -yani sistemine alisik degilsen, ve ayrica;
- lisanla sorunun varsa,
- yemekleri cok garip geliyorsa,
- etrafinda ailen ve dostlarin yoksa,
- yalniz yasamasini bilmiyorsan veya yalnizliktan hoslanmayan birisiysen,
- bos zamanlarinda yapacak isin yoksa,
- genelde hayata intibak edemiyorsan,
- takip ettigin, baglilik hissettigin bir ihtirasin yoksa (muzik, spor, doga gibi)
tabi insanin cani sikilir.
Genellikle yasadiklari ulkede mutlu olan insanlar baska ulkelere goc etmekle ugrasmazlar. Cunku her zaman yeni ulkedeki deneyimlerini geldikleri yerdeki hayatlariyla karsilastiracaklardir, bu da genelde husrandan baska bir sey getirmez - cunku hayatlarinda var olan bir mutluluk vardi, simdi onu tekrar yaratmaya calisiyorlar ve bunu basaramayinca da daha da mutsuz oluyorlar.
Yani siz siz olun, elinizin altindaki mutlulugu bilin. Nerede mutlu hissediyorsaniz orada yasayin. :)
tum katilimcilara dusuncelerini paylastiklari icin tesekkur ederim benim icin cok faydali bir beyin firtinasi oldu konu hakkinda
kik
neden benim actigim basliga yorum yapmayacagini yazdin merak ettim acikcasi yorumlarini ilgiyle bekliyorum ve fazlasiyla faydalaniyorum (mukemmel paylasimlarda bulunmussun tesekkurler)
sana bir sey daha sormak isterim bahceli olan evlerde senin bulundugun yerde ozellikle kar yagdiginda senin sorumluluklarin evinle ilgili neler oluyor evim garaj kismini kardan kureme v.s bilgini paylasirmisin
doruk
dusuncelerine tesekkur ederim
ozellikle sen ontario bolumu detayli gezmissin acikcasi beni aydinlatirsan sevinirim missausga ve oakville benim ilk bakista begendigim yerlerdi ailem icin iki de kucuk cocougum var biraz oradaki ortamdan bahsedermisin cevre okul ve crime durumu artilar eksiler iklimi torontodan daha mi kotu hic kar gormemis bir aile icin cok zor mu torontoya yakinligi hakkinda bilgi verebilirmisin ve varsa diger tecrubelerin acaba vancouvera bir alternatif oakville veya miss. olurmu adaptasyonda kolaylik zorluk
rica ederim fiko.. oncelikle sunu soylemek isterim.. Kar gercekten burda insan hayatini etkilemiyor ustune insanlar karda egleniyorlar. Okul bahcesinde cocuklari goruyorum kar yagarken onlar sadece bir montla disarda oyun oynuyorlar.. belki sizde kayak yapmaya baslarsiniz ardindan sicak cikolata icersiniz cocuklarinizla cok eglenceli olur. Oakville ve missausga, toronto'ya cok uzak degiller 15-20 dakikalik mesafeleri var.benim gordugum kadariyla toronto'da daha fazla is imkani oldugu icin insanlar hergun oakville yada miis'dan torontoya geliyor.. ama cevre, egitim ve insan olarak toronto'dan daha iyi gibi geldi bana..
siz nerede bulunuyorsunuz daha onceleri hamilton ve london iyi olmadigini ama oakville ve miss. aile yasantisi icin cok guzel oldugunu soylemisti bu yerler hakkinda bilginiz var mi
vancouver ile oakville veya miss. karsilastirabilirmisiniz artilar eksiler konusunda
ben sadece iklimden dolayi vancouveri yakin buldum ayni zamanda crime da dusuk okul rankleri gayet iyi ama aklim oakville de kalmadi degil
vancouver'da hic bulunmadim..ancak okuduklarim kadariyla en azindan Turkiye'ye daha uzak, toronto'dan aktarma yapmak zorundasiniz. bunun disinda vancouver iklim olarak biraz daha iliman duruyor ama surekli yagmur yagiyor, benim gibi yagmuru ancak evden izlerken seviyorsaniz, yasamak icin fazla iyi olmaz diye dusunuyorum. hamilton cok kucuk, koy gibi bir yer.. oakville ve missauga daha bir sehirlesmis.. duzgun, karmasa yok, egitim kalitesinin daha iyi oldugunu duydum. yani tercihinizi sadece iklim belirlemesin. ayrica burdaki -10 derece istanbul'un +3,+5 derecesine esi oyle diyeyim. burda kisin karda biz sadece iyi bir kaban altina tshirt giyiyoruz. istanbuldan getirdigim kazaklari ayip olmasin diye 1-2 sefer giydim..
anladim tesekkurler demek ki cok fazla cekinmeye gerek gorunmuyor en iyi ay hangisi o bolgeleri gezmek icin eylul ocak arasi olan aylardan
genel olarak crime hakkinda bir bilgin var mi acaba guvenlikli bolgeler varmi oakville haricinda yasam icin
Yanlış anlamayın neden yazmak istemediğimi, kişisel filan değil. Dediğiniz gibi benim yorumlarımın sizin ilginizi çektiğini fark ettim. Benim deneyimlerim çoğunlukla olumlu görünen deneyimler ve siz bunu temel alıp hareket edip sonra pişman olursanız ben çok üzülürüm. O yüzden bu ülkenin diğer arkadaşların da dediği gibi olumsuz yanları da olabileceğini görmeniz için ben yazmayayım diğerleri yazsın kendi tarafsız kararınız için daha sağlıklı bir zemin olsun demiştim.
Diğer soruya gelince biz burada apartmanda oturuyoruz. Bütün o temizlik işlerini de kapıcı yaptırıyor. Görüştüğümüz iki Türk aile de apartmandalar, onlara da soramam. Ama insanları arabalarını çıkartabilmek için kendi garajlarının önünü kürerken görüyorum. Kaldırımları özel bir araçla belediye küretiyor. Yolların ani kar fırtınaları ve çok yoğun yağış haricinde kardan kapandığını hiç görmedim. O da yılda taş çatlasa 3-5 kere oluyor. Ha bir de burada kar yağdı diye okul tatili yok. Zaten olsaydı komik olurdu. -45'ten önce okullara tatil yok. -45'i gördü mü okullar tatil. O dereceden sonrası 'gerçekten' tehlikeli çünkü.
Doruk’un belirttiği gibi iklim tek başına belirleyici olmamalı. Vancouver ve civarı (100-150 km. Doğusuna kadar devam eden vadi boyunca) bizim Doğu Karadeniz iklimine sahip. Yağmur da yağmur. Kışlar serin, yazlar çok sıcak değil, yılda iki ay yaz görürseniz şanslısınız. Bu yıl o da yok. Eklem sorunları, romatizma v.s. olanlara hiç önermem aşırı rutubetten dolayı. Ama sabah kapalı bir hava varken, öğleden sonra birden sıcak bastırır, kendinizi göle atarsınız. Diğer bölgelerde kar ve soğuk olmasına rağmen, yazları yaz, kışları da kış. Zamanla insan her şeye alışıyor. Kar küremeye de üşümemeye de. Hele çocukları hiç düşünmeyin, onlar her şeyde eğlence bulurlar, zaten yine yazıldığı gibi incecik giyip dışarıda oynarlar. Bol şans dilerim.
crime yok denecek kadar az.. mesela 1-2 ay kadar once highpark'ta bir adam bir kadina sarkintilik yapmis. ( sozlu yada elle bilemiyorum detayini) o kadar aliskin degiller ki bu sarkintilik olaylarina radyo ve televizyonlarda sempozyumlar duzenlendi neredeyse. baska bask, mesela 15 yasindaki bir cocuk babasinin arabasini calmis, ehliyeti olmadigi halde sabah 5 te kullanmaya kalkmis ve onu durduran bir polis memurunu bir sekilde carparak olumune sebep olmustu. ulusal yas ilan edilmisti. genel olarak istediginiz zaman istediginiz yerde gezebilirsiniz. gecenin bir yarisi sokaklarda dolasin parklarda yatin kimse gelip karismaz. giyim konusu alabildigine serbesttir. isteyen istedigini giyer kimsede donup bakmaz.
hayir yanlis anlamadim sadece merak ettim ama sorun yok sizin neden oyle yazdiginizi aciklamissiniz tesekkurler
oncelikle sunu belirteyim beni etkilemezsiniz ben bunu ayirt edebiliyorum sadece tecrubelerinizi bellegimde tutup kendi kararimi forumda yazilanlardan sonra kendi gozumle bizzat yasadiktan sonra karar verecegim lutfen yanlis yonlendiririm diye dusunmeyin tecrube paylasimina devam lutfen
dogrusu
tesekkurler dusuncen icin
vacnouverda shagg. olan bolumun sadece iyi oldugunu saniyordum bir o kadar da pahali north vancouver ve west vancouverda iyimis hatta forumdan ogrendim maple ridge diye biryer varmis downtown kiralarina townhouseler tabi benim icin cevre ve ilkokullar onemli cocuklar icin ama oakville ontario hala benim icin yeri ayri tr ye yakinligi tek sorum crime durumlari nasil fakat su konuda kendimi gelistirdim doruk sayesinde iklim oralarda sorun degilmis abarttigim kadar
Merhaba Montreal hakkında bilginiz var mı? Özellikle de kışlar nasıl geçiyor? Öğrenciler için oda kiralanabiliyor mu öyleyse oda fiyatları ortalama ne kadar?
Hayır, son yıllarda Dünyada doğru dürüst göç edilecek yer kalmadığı için Abdurrahman Çelebi oluverdi. Anladığım kadarıyla kulaktan kulağa palavralar o kadar yayılmış ki baksanıza herkesin refah yaşayacağı ülke falan denmeye başlanmış. Yandaki kategorilerde Kanada’da Yaşam , Kanada’da Çalışma Hayatı gibi bölümleri tümüyle okursanız, zaten yaşamın ne kadar güç olduğunu göreceksiniz. Buna karşı, hayat görüşünüz özgürlükçü, eşitlikçi, insancıl ve demokratik ise, zorluklarına karşın yine de burayı sevme olasılığınız çok yüksek.
Avrupa deneyimden sonra ve gerçekten en kötüsünü gördükten sonra Kanada şu an çok rahat benim için.Doğa sporları,hockey ve buz pateni bunların hepsi tam benim aradığım şeylerdi.Ayrıca çinli çok olması bana göre gene türkler için avantaj.Almanya'daki çok türk burda da olsa birçoğumuz gelmek istemezdi.Göçmenlik olayını herkesin yanlış anladığını düşünüyorum hala.Vancouver,Toronto ve bu tip büyük şehirlerin göçmene ihtiyacı yok ve ihtiyacı olan şeyler iç kesimlerdeki şehirler.Bu yüzden Kanada'nın o kısımlarda göçmene ihtiyacı var:).Ama doğrusu'nun dediği gibi özgürlükçü,eşitlikçi ve gerisi tamamen ben kendimce doğru buluyorum.Çok yüksek beklentilerle gelmek bencede çok akıl karı değil.
dogrusu arkadaşım merhaba ; Uzaktan davulun sesi hoş gelir lafı çok uygun bence , mesela anketler yapıyorlar.Her dergi sıralar en refah ülke , en yaşanabilir şehir vs diye.İnsanlar bunlara bakarak yola çıkıyorlar.Orada başlangıçta herşeyin iyi gideceğini ve hayal ettikleri hayatı çabucak kolay elde edebileceklerini sanıyorlar.Bir yola çıkarken en kötü olabilecek durumuda düşünmemiz gerekir.İnsan kendini geliştirmezse devlet onu ne yapsın ? Ne kadar doğru bilmiyorum bu 2 haber.Kanada her yıl 150.000 e yakın göçmen alıyormuş ve bir operasyonda 20.000 kaçak sınır dışı edilmiş.O 20.000 lik kısım herşeyi çok kolay sanıyor oradan kaybediliyor.İnsanın mekanını değiştirmesi hayata sıfırdan bebek olarak başlaması demektir.Bunun alışma süreci vardır insan sıkıntılar çeker.Bence , Kanada kendisine yarayan adamı göçmen yapıyor..Mesela Kanada da doğma büyüme hayatını süren bir doktor var Kanadada okumuş etmiş İngilizce ana dili vs , daha sonra mesela Türkiyeden doktor göç ediyor.İngilizce anadili değil , diploma geçersiz vs demek istediğim göçmenler alt tabakalardan geçmek zorundadırlar hep..He o Türkiyeden göç eden doktor mesleğini bir süre sonra yapar ama ayak uydurduğu zaman..
maalesef her gocmen alt tabadan zorlukla olsa da ust tabakaya gecip rahat yasam suremiyor...binlercesi temizlikci, fast-food iscisi, fabrika iscisi olarak alt tabakada yasamaya devam ediyor maalesef. bu devletin bilerek yaptigi bir sey, eger gocmenlere is konusunda Kanada'da dogmus ve egitim almis insanlarla esit olmalari icin tam anlamiyla hak saglansa bu sefer Kanadalilar'da issiz artacak. bu yuzden gocmenlerin kendi ulkelerinde edindikleri mesleklere ve egitimlerine burada deger verilmiyor, verilse bu ulke issiz Kanadalidan gecilmez cunku. ne yazik ki kendi ulkelerindeki mesleklerini yapamayan, vasat islerde calisan gocmen dolu bu ulke. o yuzden gocmenlerin burada ayrica egitim almalari $art olmus durumda. bakmak zorunda oldugunuz kariniz cocugunuz falan da varsa iste o zaman burada fazladan egitim almaniz guclesiyor cunku calisip onlara bakmak durumundasiniz.
Temizlik iscileri,el emek iscileri az para almiyorlar benim bildigim, niye oyle kucumsediniz? Temizlikciler saati en az 15 dolara calisiyor 25-30 a calisanda var, bahce duzenleme bakim isi ile ugrasanlar saati 30 dolar, elektrik isi ile ugrasanlar 20-40 dolar arasi ucretler aliyorlar. Fabrika, fast-food kismini bilemiyorum fakat diger saydiklarim bana pek de az gelmiyor acikcasi. Marketler yeni baslayan kasiyerlerine saati 9.50 oduyorlar ayda ortalama 1600 dolar kazaniyorlar az gozukebilir ama genelde okul zamani gencler bu islere basliyor. Yukseldikce maaslarda artiyor managerlar ayda 5500 kadar aliyor. Ayrica insanlari yaptiklari islere gore sinirlandirip tabakalara ayirmaninda irkcilik benzeri bir durum oldugunu dusunuyorum. Tabiki de egitim almak guzel ve onemli fakat super dereceler almadan da iyi kazandiran isler bulunabilecegi dusuncesindeyim yeter ki isin sekli ve ismi kucumsenmesin. Yoksa kafayi calistiran, sabirli olan, isi hor gorup kucumsemeyen kimseler her zaman durumlarindan iyi sonuclar alip basarili olabilirler. Ekmeginizi kazandiginiz yer alt tabaka denilip assagilanamaz. Bence siz cok karamsarsiniz.
@angie 9.50 den ayda 1600 ortalama kasiyerin eline gecer demissin.Hic bir kesinti olmasa bile 9.5 x 40 saat = $ 380 x 4 hafta = $1520 eder kesintilerde ortalama % 20 desek $ 300 dolar eder eline gecen tas catlasa 1220 dolar eder. Bilgilendirme yaparken dikkate alinabilecegini dusunup dogru bilgi vermek gerekir diye dusunuyorum.Temizlikciler en az 15 dolar degil en az 10.25 alir.Senin rakamlar biraz ucmus neren aldin bilmiyorum ama pek gercegi yansitmiyor.Unv diplomasi olup kimya dalinda is arayanlarin bile $13-$14 is bulamadigi bir yerde senin rakamlar biraz afaki olmus...
Eline gecer demedim kazaniyorlar dedim ve bu miktari kazanan 18 yasinda yuksek egitime yeni baslayan birisi ki bence 19 yas icin iyi bir ucret. Sizin 10.25 alan temizlikciler bir sirkete bagli calisiyorlardir ve deneyimleri de yoktur zamanla deneyim kazandikca maaslari da artar. Sanirim serbest calisan en az saati 15 dolara calisiyor ki benim ornegim yine serbest birisinden di. Ornek verdigim fiyatlar benim tanik oldugum yakindan tanidigim kisilerin kazandigi miktarlardir. Kimya ile ilgili bi fikirim yok ama diplomadan ornek veriyorsak uni. diplamasi olan bilgisayar grafik isinde calisan bir tanidigim annual 56.000 yapiyor ama kafa yorup ben kesintileri ve saat ucretlerini hesaplayamadim kusura bakmayin.
Kesintiler konusunda da devlet kesinti yapiyor ama sen su faturasi oduyormusun hayir! toplu tasima aracina binersen yil sonun da vergi iadesi alabiliyormusun evet! yada keyif yap kendi araban olsun benzin 4.1tl degil CAD1.17 Eee hadi senin cocuklarin olsun ve onu spor derslerine gonder, yada yuzme kursuna gitsin, belgelerini sakla yil sonunda yine vergi iadesi. Orneklerden demek istedigim evet devlet once kesintiler yapiyor ama klasik soyleyisle bu kesintiler bana yol,su vs... olarak geri geliyor.
Simdi bu uni. diplomasi olup is arayanlar ne kadar ingilizce biliyor, Canada'ya gelir gelmez alani olmasada baska bi yerde calisip Canada deneyimi yapmismi yok ben kimyaciyim ille kendi alanimda mi olsun isim demis biraz da bunlara bakmak lazim.
Bu fiyatlar eleman arayan firmalarin sitelerinde yayinladigi fiyatlar arkadasim.Acin bakin sanki is ariyormus gibi workopolisten falan filan fiyatlari gorun.Onu diyorum yoksa bende biliyorum yol su elektirik olarak geri geliyor vergiler.Serbest calisan temizlikci filan degil.Madem yamisin oraya temizlik isinde en az 15 dolar diye.Bunu goren turkiyeden adam derki o iyiymis hic bir sey yapmasam temizlik isi yapar idare ederim.Simdide diyorsun ki ben onu serbet calisan icin yazdim.sirketle calisan 10 dolar alir.Millet nerden bilecek senin aklindan geceni.Fiyatlar senin dedigin gibi degil.Daha once link vermistim yazmistim.Sende link ver buraya bizde gorelim bu fiyatlari....
@kik O zaman tanidiginin aldigi para tum kanadanin geneli degildir.Oyle anlatmamak lazim burda.Benim tanidigimn biride 20 dolar aliyor calistigi yerde ama aslinda o sektorde verilen para 12-14 dolar arasi.Koca sektore 20 dolarmi aliyor diyelim o zaman burda,Saglikli bilgiler paylasalimki insanlar bilgilensin.Ahmet Mehmet su kadar aliyor demek kanada daki saat ucretlerini yansitmaz.
Sayin Future diger hic bir konu dikkatinizi cekmemis illede temizlikci diyorsunuz. Uyariniz uzerine benim butun yazdiklarima sunu ekleyeyim tabi ki de kimse sakin benim yazdiklarima bakip aaa iyi rakamlar bunlar deyip gelmesin. Benim bu fiyatlara calisiyor dedigim kisilerin ingilizceleri cok iyi yani ben ingilizce bilmem ama bu islerden para kazanabilirmisim diye kimse dusunmesin. Sonra bu kisiler uzun zamandir buradalar ve deneyimleri var burda ki insanlar ve kultur konusunda. Benim bu orneklerle anlatmaya calistigim sunu yapmam bunu yapmam diye isleri kucumsemeyene her yerde kazanc olabilecegiydi yoksa ben demiyorum ki gel kardesim hic bisey bilmesen de herseye yeni baslasan da hayatin bak super olacak. Ama zaten Turkiye'den okuyan kisi burda su fiyat yaziyor benim icin uygunmus deyip sadece benim bu yazimi okuyarak kalkip Kanada'ya gelecekse eger o kisinin hic bir yerde basarili olmasi beklenemez. BC yasalarina gore en dusuk odenebilecek ucret saati 9.50 dir. Yaptiginiz ise gore, deneyimize gore bu artar. Tabi her zaman en dusuk den baslamayi goze almak gerekiyor.
Turkiye'de de yeni mezun olmus okul hayati boyunca hic staj, deneyim yapmamis kisiler diplomayi alip cikiyorlar is arayisina ordada var asgari ucret(bilmem kac tl aclik sinirinin da altinda) benim diplomam da su bu yaziyor kac yil okumusum deyip asgari ucrete burun kivirip sonra acim, issizim diye dolasan cok var. Okul hayati disinda kazandigin bi pratigin yoksa senin ilk calisacagim yil o sirkete faydadan cok zaman kaybina yol acacaktir cunku sen ogreniyor olacaksin. Gercek hayata bakinca kitap yazilari yetmiyor bir de ustune deneyim eklemek gerek. Turkiye'de bu sekilde is bulamamis kisiler tabiki de buraya inanip guvenip gelmesinler.
@angie Benimde anlatmak istedigim senin su yazdiginla ayni.Inanmaya bilirsin belki ama surda 15 dolari goren adam atlayip gelir buraya.Kari koca calisirim 30 dolar alirim pasalar gibi yasarim der.Oyle ruyalar goren insanlar varki inanamazsin.Dedigin gibi burdaki is tecrubene,dile olan hakimiyetine,diplomalarina bakarak alinacak ucretler degisir.Madem amacimiz insanlara yol gostermek o yuzden yazilari daha net yazalim anlamindaydi benim demek istedigim.Tesekkurler...