Herkese merhabalar,
Birkac gun once esime ehliyet almak amaciyla St.Catharines te basimizdan gecen ilginc bir olay hakkinda ozellikle St.Catharines, Hamilton ve Burlington'da yasayan ve cok kisa bir zaman once G1 ehliyet alanlar varsa sorularim ozellikle de onlara olacak.
St. Catharines'te birkac gun once elimizde esimin Turk ehliyetinin ingilizce cevirisiyle birlikte (onlarin anlasmali olduklari tercuman Nuray Cokgezen Pekelden alinan), Turk ehliyetimizin asli ile birlikte St. Catharines Driver Examination Centre'e gittigimizde orada bulunan yetkili bayan, Turk ehliyetindeki ve tercumedeki B sinifi ibaresine kafayi takti ve bu B'nin ne anlama geldigine dair ehliyette herhangi bir bilgi olmadigini, Canada ehliyetlerinin arkasinda ehliyet siniflarinin hangi araci kullanabilecegine dair bilgi oldugunu, esimin ehliyetinde yazan B sinifi ehliyetin kendileri acisindan hicbir sey ifade etmedigini ve manager'ine sormasi gerektigini soyledi ve manageri ile birlikte donerek ayni seyi tekrarlayip esimin sinava giremeyecegini soylediler. Turk konsoloslugundan B sinifi ehliyetin kapsaminin ne olduguna dair bir yazi getirmemizi istediler.
Mantiken hakli olmakla birlikte, bir ay once iki arkadasimizin da bu sekilde ehliyet almasi sebebiyle bize denk gelen gorevlinin ve manager'in keyfiyetleri ve isguzarliklari sonucunda bunlarin basimiza geldigini dusunuyorum. 1 ay once hicbir sorun yokken 1 ay sonra kanunlar mi degisti? Benim yardiminiza ihtiyac duydugum ve sormak istedigim soru su: St.Catharines, Hamilton, Burlington ve Toronto'da cok yakin zamanda G1 ehliyetine basvuran var mi? Nasil bir uygulamayla karsilastiniz?
Tesekkurler.
Toronto'dan almistim. Memurun dedikleri dogrudur. Internet sitesine baktiginda dogrulugunu gorebilirsin. Turk ehliyetinin konsolosluk tercumesinde b sinifinin ne anlama geldigi yazar. Ayrica o yazi direk g sinifi ehliyet almaya yarar. Yazilj testten sonra direk g direksiyon sinavina girme hakki verir. G2ye grek kalmaz. Gecemezsen g2 ya girmek ve bir sene g icin beklemek zorunda kalirsiniz.
Doruk, verdigin bilgiler icin tesekkurler. O halde konsolosluktan yeni bir tercume yaptirmamiz gerekiyor yani. Ama yukarida bahsettigim tercumanin cevirisini kabul ettiklerini ve bu tercumeyle de bircok kisinin herhangi bir problrmlr karsilasmadan hatta 1 ay once bile G1 sinavina girildigini cok iyi biliyorum. Ama bize denk geldi malesef. Zaten bize tercumeyi kabul etmediklerini soylemediler. Sadece B sinifinin ne anlama geldigine dair konsolosluktan yazi istediler. Tercumeyle birlikte bu bahsettigim yaziyi da getirmemizi istediler.
G1 yazili sinavindan sonra direkt G sinavina girmek, sinavi ilk giriste gecmenin zor oldugunu bildigim icin (ne kadar iyi bir sofor olsaniz dahi) G icin 1 yil bekleme riskine girmemek icin, G1 yazili sinavini gectikten sonra, G2 road testine girmek, ondan sonra da G'ye girmek daha mantikli gorunuyor. Senin tavsiyen nedir
Hic farketmez, once g' ye girersiniz daha az ucret odersiniz. Gecemezseniz g2' ye girersiniz. G' ye girmeden once mutlaka sitedeki road test bilgilerine calisin ve uygulayin. G icin girdiginiz sinavda zaten g2 icin de sinav yapiyor highwaye girmeden. Paralel park road park, saga sola donusler stopsign, blind point cok onemli. Sinavda mutlaka basinizi sola veta saga abartarak kor noktayi kontrol etmeniz ve hiz sinirlarina uymaniz gerekiyor.
Tesekkurler Doruk,
Ama oncelikle tercume sorununu cozmemiz gerekiyor. Konsolosluga ceviri yaptirabilmemiz icin ne yapmamiz gerektigi ve ucreti hakkinda bilgi verebilirmisin
toronto konsolosluguna gidip alabilirsiniz. sanirim 25-30cad civari.. bu arada siz neden tercume ettirdiniz onu anlamadim gidip konsolosluktan direk ilgili yaziyi alabilirdiniz. Birde ayrica tercume icin para vermis oldugunuz. Neyse saglik olsun.. Sinavda basarilar.. Bu sitede sinavla ilgili herseyi bulabilirsiniz. ayrica calisma kitabidir.Burdan calisin derim.. birde g1 testi icin chapters'dan soru kitapcigi alip calisin.. http://www.mto.gov.on.ca/english/dandv/driver/handbook/
merhabalar, yukarıdaki sohbetten bazı bilgiler öğrendim..Peki TR den alınan ehliyet Kanada' ya yerleşmek amacı ile ilk kez gelindiğinde belli bir süre geçerli oluyor mu acaba?
"Toronto'dan almistim. Memurun dedikleri dogrudur. Internet sitesine baktiginda dogrulugunu gorebilirsin. Turk ehliyetinin konsolosluk tercumesinde b sinifinin ne anlama geldigi yazar. Ayrica o yazi direk g sinifi ehliyet almaya yarar. Yazilj testten sonra direk g direksiyon sinavina girme hakki verir. G2ye grek kalmaz. Gecemezsen g2 ya girmek ve bir sene g icin beklemek zorunda kalirsiniz. " ekleyecegim bir nokta, daha dogrusu duzeltme, g1 den sonra g ye girme hakkimiz var turk ehliyetimiz oldugu icin fakat ben g1 den sonra g de kaldim, sonra g2 yi aldim tekrar kaldim g2 yi tekrar aldim gectim ve g yi alip onu da gectim hepsi 1.5 ay icinde oldu yani 1 yil beklemenize gerek yok. 2 ya da 3 kere g2 yi gecemezseniz 1 yil bekliyorsunuz diye biliyorum. ayrica, sinavda kalma sebebim hiz sinirina uymamamdi, soyleki highway de max limit 100km ve ben 85le gittim adam da beni cok yavas gidiyorum diye birakti. yani komik bi durum, 100km max hiz limiti ayni zamanda minimum hiz limiti yani highwaye cikinca herkes (+/-5km ) 100km ile gitmek zorunda robot gibi.. g2 den kalma sebebim de karsimda stop sign olmamasina ragmen dort yol agzinda hizli gelen arabaya karsi temkinli olup yavaslayip yol verdigim icin "yol senin kime yol veriyosun, kaldin" di.. anliycaginiz suni kibarliklardan kacininin, ben highway de arabayi kanirtmamak bagirtmamak icin yavasca 100e cikiyordum ve sinavdan kaldim, yol verdim sinavdan kaldim.. normalde kural neyse ve normal hayatta nasil suruyorsaniz ontario kurallariyla harmanlayip kendiniz gibi surun.. ben kendim gibi surdum, sen cok hizli kullaniyosun dedi 2 gectigim sinavdaki iki farkli instructor biraz korkmuslardi fakat gecirdiler.. )) kendiniz olun yani kibarligin alemi yok)
bu arada turk ehliyetini sinavsiz surussuz sadece Quebec eyaletinde degistirebiliyorsunuz. haberiniz olsun..