Kanada'da çalışmak bu kadar zor mu?
  • Biz başvurmak istiyoruz. Ama bir türlü başvuru dahi yapamadık.Türkiye'de insanlar iy diye kıvranıyor. Herkesi alıp becerisine göre değerlendirmeli bence. Türkiye insanının elinden her iş gelir. Eğitim almak isbteyenler eğitim alsın. Çalışmak isteyenler çalışsın. Denizli'de yerel bir gazetede muhabirnlik yapıyorum. Ayrıca eş ve dostlarımda Kanada'da çalışmak istiyorlar. Ben onlara da yardımcı olmak istiyorum.Tanıdıkların bir meslek lisesi mezunu ve turizmle uğraşıyor. Ne yapmamız gerekiyor. Biz iş bulabilirmiyiz. Eğer bilgi vermek isterseniz e-posta adresime bilgiisbtiyorum. Şansımız var mı sizce. Bu işe ihtiyacımız var. Kanada'da çalışmak ayrıcalıkolacaktır.
    teşekkür ederim .
  • Sizce şansımız varmı bilgi vrebilirmisiniz?
  • neye basvurmak istiyorsun, once derdini iyi anlat, sonra cevap bulursun. nerdesin kanadadamisin, turkiyedemisin ,birsey anlasilmiyor yazdiklarindan.
  • ingilizcenizin cok ii olmasi gerekio onun disinda kanada da egitim (universite dil egitimi sertifika vs ) almadan calisabilme sansiniz yok bos yere umutlanmayin ..
  • turkiyede isiniz varsa buralara gelip daha kotu durumda da kalabilirsiniz.. burda yasam o kadar da kolay diil insanlarin 2-3 isi var sirf gecinebilmek kirasini vs karsilayabilmek icin.. oyuzden bos yere umutlanmayin kanada umut kapasi olmasin insanlar icin..
  • YA BUKADAR KARAMSAR İLETİLER NEDEN YAZIYORSUNUZ. SİZLER GİTMİŞ GÖRMÜŞ OLABİLİRSİNİZ AMA BİRAZ DA ABARTILI YAZIYORSUNZ ARKADAŞLAR. KAFASINI KULLANABİLİRSE GİTSİN. KİRASINI ÖDEYEBİLMEK İÇİN 3 İŞTE ÇALIŞANLAR VARMIŞ ABARTMAYIN LÜTFEN..... SEN TR DE YAŞIYORSUN GALİBA....Kİ TR DE BİLE BÖLE Bİ ŞEY YOK. YALAN YANLIŞ KONULAR YAZMAYIN ŞURAYA
  • Hala devlet memuruyum.ve kanadada çalışmayı düşünüyorum.2 yıllık iktisat önlisansım var.
    bir bayan olarak orada nasıl bir iş bulabilme şansım var?
    diplomalar geçerlimi?
    büro işi bulabilmem mümkün mü?
  • canadian tr'deki butun diplomalar gecersiz is bula bilme sansin soyle eger ingilizcen varsa bir okuldanda burda mezun olduysan ofis isi bulma sansin yuksek bayan olarak
  • ErtiErti
    Moderatör
    @ismailözçiftçi :
    Türkiye'de ekonomik durumun iyi olmamasından dolayı Kanada dışarıdan bakıldığında cennet görünebilir. Ama burada hayat bir yabancı için o kadar kolay değil. Kanadalı işverenlerin personel alımlarında önceliği bu ülkenin dilini konuşan, kültürünü bilen ve eğitimini almış kişiler. Senin burada iş şansını artırman için burada doğup büyüyen ya da buraya göçmüş insanlarla arandaki avantaj farkını kapatman gerekiyor. Bu yüzden çok ingilizce bilmenin, ve burada bir okuldan mezun olmanın önemi büyük. Çisem'in dediği de buydu. Hangi bilgine dayanarak cisem'i yalan konuşup yazmakla itham ettiğini de söyleseymişsin daha iyi olurmuş.
    Kirasını ödemek için 3 işte çalışanlar olduğu da gerçek. Yabancılara ödenen ücretler daha düşük. İşbu yabancı kişinin yaşam masrafları da fazla ise, bu kişinin birkaç işte çalışması gayet normal. Bırak yabancıyı, kendi vatandaşlarından bunu yapanlar var. Herkes mi böyle, değil pek tabii ki. Ama burada yaşamaya başlayan yabancılar için yaşam, Türkiye'den göründüğü kadar kolay değil. Demek istediğimiz buydu. Eğer gelmeyi düşünüyorsan, bunları göz önüne almanda fayda var.

@canadian:
    İş bulabilme şansınızı artırmak için burada 1-2 yıllık diploma programına katılıp ardından, ofis/masabaşı işi şansınızı artırmanız daha mantıklı. Mesela işletme/iş idaresi programlarına katılıp alacağınız diploma ve mezuniyet sonrası eğitim süreniz kadar yasal çalışma izni ile şansınızı artırabilirsiniz. Eğitim görürken ingilizce eksikliğinizi de (varsa eğer) gidermiş olursunuz.
  • merhaba... küresel krizin yaşandıgı şu günlerde ülke değiştirmek cok riskli arkadaşlar. Özellikle Kanada dış ticaretinin %80'ini ABD ile yapmaktadır. ABD'deki krizi bilmeyen yoktur sanırım. Türkiye'de bile insalar bir iş değişikliği yaptıgı zaman alışması en az 6 ay sürmektedir, kaldı ki, yabancı bir ülke, yabancı dil, yabancı kültür, egitim bir sürü faktör yabancıları yarışta cooook gerilere atmaktadır. tabiki bu faktörleri gözönünde bulundurmak lazım... orada her türlü zorlugu göze almak gerekiyor. hiçbir yer süt liman değil... tabiki orada sosyal haklar daha güzel, insan hakları , insanlara saygı gözle görülür seviyede cok yüksek...
  • kanadada kendime ait bir iş yeri açmak istersem.bu bana ne kadara mal olur?
  • Aslında Türkiyede yaşam standartı olarak oldukça iyi bir konumdayım.Devlet memurlugunda 24 yılımı bıtırdım.42 yaşındayım.bu yaştan sonra maceraya atılmayı düşünmüyorum.Ama buradaki siyasi değişim beni oldukça endişelendiriyor.Kanadaya yerleşme düşüncemin asıl nedeni kızıma iyi bir gelecek bırakabilmek.Kültür farkı-iklim farkı ve dil problemi gibi aşılması güç problemlerin gerçekten istenirse aşılabileceğini düşünüyorum.pozitif düşünen ve yeniliklere açık biriyim.Orada birinin yanında yada bir işte çalışmayı düşünmüyorum.kısa bir gezi yapıp tanıdıktan sonra; şayet yaşayabileceğimize inanırsam ileride iş yerine sahip olup olamayacağımı öğrenmek isterim.ve bana ne kadara mal olacağını da?
  • tesekkurler erti cok guzel aciklamissin demek istedgm buydu.. buraya ayak basmadan burda yasamadan bazi seyleri anlamalari cok guc insanlarin .. okuldaki hocalarimin bile 2-3 isi var ev arkadasim kanadali onun bile 2 meslegi var.. insanlar kanadayi umut olarak gormesin diyecegim o.. ki su gunlerde dunya krizle bogusurken..
  • @ismail ozciftci

tr'de bile bole bise yok demissin :) tr'de bole bisey zaten olamaz.. kendi dilinizi kullandiginiz bi ulkede daha kolay is bulabilirsiniz.. dunya krizde cok kotu bi donemdeyiz tarihe donup bakarsaniz nezaman cok buyuk bi kriz olsa arkasindan savaslar meydana gelir.. siz kanadayi neverland saniyosunuz sanirm hayal dunyasindan gercege dogru yol almanizi diler, basarilar dilerim ..

ben kanada da okuyorum, burda insanlarin nelerle mucadele ettigini cok iyi biliyorum o yuzden kusura bakmayin size olumlu seyler yazamicagim..

cisem..
  • merhaba ben hemşireyim türkiyeden alınan diploma orda geçerli değil anladığım kadarıyla canada'da hemşirelik okumak için ne ypmak gerekli bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?
  • Burada yaklasik 2 aydir bulunmaktayim. Ingilizceye kasmaktan siteyi pek(neredeyse hic) takip edememekteyim. Burada 2 ay suresinde edindigim tecrube bana gosterdiki, ne olursaniz olun hangi bolumu bitirdiyseniz bitirin, burada egitim almadiktan sonra yapabileceginiz isler restoranda calisma, temizlikcilik, pizzacilik vs gibisinden isler.. Okumak istersenizde yillik sadece uni ye verilecek para minimum 12000$, zenginseniz sorun yok, degilseniz isler hic oradan gorundugu gibi deil. Turkiyede muhendis olarak calistik ama burada yakinda pizzacida yada cleaner olarak baslayacagim buyuk ihtimal. Amac para biriktirmek yaz sonuna kadar uni. icin.. Yukarida arkadaslarinda yazdigi gibi isler hic kolay deil, gelirken iyi dusunun derim...
  • @ExtremE, peki vizen ne zamana kadar, kursa giderken çalışamayacağına göre nasıl para biriktircen, okul için.. yada kurs sonrası maaşlı staj falan mı yapacaksın... orada kalabilmek için neler yapman gerekir araştırdın mı? bilg verirsen sevinirim.
  • Extreme;

Umarım para biriktirir ve orada yüksek lisans vs. okursun. Ama Türkiye'den maddi destek olmadan bunu yapman çok zor. Ben 3 yıl kaldım orda. Günlük $150 yevmiye ile halıcılık yapıyordum. Pazar dahil hergün çalışıyordum. Amacım para biriktirip üniversiteye gitmekti. Hem yaşam masraflarımı karşılayıp hem de okul masraflarını karşılayamayacağımı sonunda anladım. Eşim Kanada vatandaşı, kendisik kızılderili olduğu halde (kızılderililerin üniversite masraflarını devlet karşılıyor) o bile hem okuyup hem çalışmakta zorlandı. Yani şu an foruma Türkiye'den katılıp da Kanada'nın toz pembe bir yer olmadığını bizzat yaşamış nadir kişilerden biriyim. İnşallah herşey dilediğiniz gibi olur.
    NOT: Bu arada gece hayatından uzak durmanızı tavsiye ederim. Gerçekten de insanı hedeflerinden şaşırtıyor:)
  • ErtiErti
    Moderatör
    @nureddinfatih:

Gece hayatı konusunda kesinlikle size katılıyorum. ESL öğrencisiyken tamam ama burada hayat kurmaya çalışanlar için keseyi sağlama alana kadar kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Yoksa hedeften şaşırttığı yetmediği gibi çok da para götürüyor. Hoş, latin kızlarıyla gönlümü hoşbeş edecem derken, geldiği ingilizce seviyesi ile dönen çok Türk öğrenci de gördüm ya... Böyle hungoverlar, sabah ayılamamalar, dersi asmalar falan... O yüzden gece hayatında aşırıya kaçılmasını çok tavsiye edemeyeceğim ama her şey bu Brezilyalı ve Meksikalı party animalların başının altından çıkıyor kardeşim. Onlar olmasa Türk öğrencilerinin buradaki barların, kulüplerin varlığından haberi olmayacak...

Bu arada eşinizin native-indian olması çok ilgimi çekti. Eğer çok özele kaçmayacaksa ve de sizin için de bir sakıncası yoksa nasıl tanıştığınızı öğrenebilir miyim?
  • kanada da yüksek miktarlarda vergi vermeden çalışmak için vatandaş olmak ya da gçömen olmak şart mı?ve öğretmenim iyi düzeyde ingilizcem var sınıf öğretmeniyim orda evlenip iş bulma şansım nedir?
  • Eger Turkiyede'sen ve daha is bile bulmadiysan onunde uzuuuuun ve zor bir yolculuk var ve bence sansin cok az. Oyle her ben is bulmaya gitcem diyen gidemiyo malesef bunun kurallari kanunlari var. Zaten is bulsan diyelim bakalim calisma izni alabilcek misin?

Ayrica diyelim is buldun kimse seni ha gel de basla diye cagirmiycak ki seni is gorusmesine cagircaklar, is gorusmesine de genelde orda olmayanlari imkani yok cagirmazlar. Bu bir ikincisi zaten sen konsoloslukta ben orda calismaya ve yerlesmeye gidiyorum dediginde kesinlikle sana vize vermeyecekler ki zaten adamlarin en buyuk kabusu oraya issiz gitmesi bu da ikiydi.

Ucuncusu de zaten sen is bile bulsan davetiye de gelse Kanada devleti o sirkete sorcak Kanada'da eleman bulamadin mi neden onu getiriyosun. Amerika ve ingiltere de soruyo bunu. Yani herkes once kendi issiz vatandasina sans veriyo.

Sadece su konuda sansin olur, bazi meslek gruplari vardir az bulunan. Mesela hemsirelik, hemsireler asla vize konusunda sikinti cekmezler. Ama vasifsiz issizsen ve "ne is olsa yaparim abi" turunde bi anlayisa sahipsen gecmis ola. Hic bi ulke vize vermiyo. Yani aranan eleman olman lazim, ulkelerin ihtiyac duydugu dallarda bi meslege sahip olman, bu konuda uzman olman ve bir sirketten calistirilman icin davetiye alman lazim. Ancak bu sekilde gidersin.
  • arkadaslar bende itu mezunu olark kanada kervanina katilmis bir muhendis olarak kanada gercegini sizlerle paylasmaktan mutluluk duyuyorum.bu vericegim bilgiler turk insanimiza bazi gercekleri memeketimizden cikmadan oncesinde gormeleri acvisindan onemli oldugunu dusunuyorum.turkiye diplomalari muhendislik icin okul farki olmaksiizin sayilmamaktadir.kanada hukumeti tecrubeye gore 3 4 sinavdan olusan nuhendisler odasi sinavlarina tbi tutmakta ve her sinav ucrete bolume gore degiserek muhendislik icin 300 dolar civari ve admiision parasida 800 dolar civaridir.burda bir cok doktor muhendis arkadas guzel pizza acmayi malesef zprunlu olarak ogrendi.bende bu meslegi malesef yuregim aciyarak 6 ay kadar yaptim.gelecek arakadaslara tavsiyem burasi gercekten turkiyeden bakilarak degilde bazi arastirma ve tecrubeler sonucui gelinmesi gereken bir yer ben belkide yaza kesin donus yapacagim nasipse.turkiyemizin kiymtini iyi bilin arkadaslarim dostlari.

sevgiler
  • Bende birseyler yazayim istedim acikcasi is bulma konusunda.Aslinda is bulmak zor ama sizin mesleginizin ne olguna gore cokta degisen bir durum bu.Eger Turkiyede unv mezunu olup,muhendislik doktorluk,hemsirelik,eczacilik ve benzer turde tecrubelere sahipseniz buda is bulma sansiniz otomatik olarak %10 lara duser.Bu yuzdeyi arttirmak icinse ciddi bir egitimden gecip Turkiyede sahip oldugunuz diplomayi tekrar burda almak durmundasiniz.Bazi derslerinizi kabul etseler bile 3-4 yil yine okumaniz gerekir.Okul bittikten sonrada ilk karsilasacaginiz soru bu konu ile ilgili kanadada daha once calistinizmi olacaktir.Yani zor gorunuyor.Ama Turkiyede pekte onemsenmeyen, tesisatci,elektrikci,araba tamircisi,kaynakci vb teknik islerle ugrasmisaniz ic bulma oraniniz % 80 lere cikiyor otomatik olarak vede iyi maaslarla diyelim.Sadece almaniz gereken bir sertifika onu almaninda kolay yollari var.Para burdada her kapiyi acar sonucta :)) Tabi ingilizce bilginizin en az orta seviyede oldugunu dusunerek yaziyorum bunu.Bu arada siz siz olun kesinlikle bir Turk firmasinda calismayin burda.Genelde bu tip firmalarda kendi islerine gelen durumlarda Kanada kurallari kendi islerine gelmeyen durumlardada Turk kurallar igecerli oluyor :)) Tecrube eden arkadaslar gayet iyi bilir bu durumu.Kalin saglicakla...
  • turkish canadian,

bir yorum da kendim icin alabilirmiyim? onceden 7 yila yakin usa da bulundum. ben sistemi falan az cok biliyorum. su an tr deyim. bir yillik bir turizm hotel and resort management diye program var, centennial college. ikinci semester haftada iki gun endustri placement adi altinda ilgili yerlerde staj turu egitim de var ve okulun dedigine gore mezun olunca oralardan birinde kalabilirsiniz de..

aslen tarih mezunuyum. ingilizcem cok iyi ile iyi arasi. bu son kriz sonrasi su an itibariyle is durumum ne olabilir? sizce mantikli mi? tr de duygusal bir yanlisa donup bulunmaktayim. inanin kararsizlik cok kotu, ya kesip atmam lazim ya da gitmem lazim..

lutfen tecrubelerinizi ve dusuncelerinizi aktarin tesekkurler
  • bahfa007,
    Kusura bakma arkadasim ama sana bilmedigim bir brans hakkinda yalan yanlis birseyler soylemek istemem.O yuzden senin sonuna bu mesleklere yakin arkadaslar cevap verse daha iyi olur sanirim.
  • sagol canadian
  • rutto42

Alıntı
    burda bir cok doktor muhendis arkadas guzel pizza acmayi malesef zprunlu olarak ogrendi.bende bu meslegi malesef yuregim aciyarak 6 ay kadar yaptim.gelecek arakadaslara tavsiyem burasi gercekten turkiyeden bakilarak degilde bazi arastirma ve tecrubeler sonucui gelinmesi gereken bir yer ben belkide yaza kesin donus yapacagim nasipse.turkiyemizin kiymtini iyi bilin arkadaslarim

Ben sölediklerine farklı bir bakış acısıyla yaklaşıcam.Sanırım mühendissiniz ve trden canadaya haliyle büyük umutlarla gelmişsiniz ve bu kadar umut dolu olduğunuz için hayal kırıklıkları yaşamışsınız ve demişsiniz ki pizzacılık mesleğini yüreğim acıyarak yapıyorum bende burda bu söyleminiz herşeyi açıklıyor. iş kücümsememelisiniz yeri gelicek bulaşık yıkıcaksın madem göze alıp geldin belirli şeyleri yapmadan bir yere gelmek zor yada yüreğin acıyarak yapıyorsan kalkışmıcaksın canadaya gelmeye benim fikirleri bunlar yanlış anlama sakın sadece içimden geldikleri yazdım....
  • sayın Turkish_canadian
    Söylediğinize göre lisans mezunlarının neredeyse şansı yok iş bulma konusunda ,ancak uygulamalı mesleklerin şansı olduğunu söylüyorsunuz biraz araştırma yaptım ve petrol ,petrol ürünlerinden sonra inşaat sektörünün iş avantajı yüksekmiş, mühendis sıkıntı cekiyor peki ya tekniker yada şantiye şefi fasfı olanlar için durum nasıl bilginiz dahilince cevaplarsanız sevinirim...
  • sedatszd:
    Tekniker veya muhendis, Kanada'da denkligini saglamak uzere tamamlayici egitim almak durumundadir. Ayrica burada edinilmis deneyiminiz yoksa, is bulma olasiliginiz cok dusuktur. Buyuk resmi isler disindaki santiyelerin sefleri genellikle deneyimli formen veya teknikerledir. Bunlar da yerel piyasayi cok iyi bilen, cekirdekten yetisme elemanlardir ve tahmin edersiniz bu kosullarda onlarla rekabet etmek son derece guctur. Ama insaat ustasi veya operatoru, isini yurutebilecek dil bilgisine sahipse, rahat is bulabilir ve kendini gosterdikten sonra oldukca iyi bir kazanc duzeyine cikabilir. Kanada, egitim sistemini iyi kurmus ve yuruten bir ulke oldugundan, piyasanin ihtiyaci olan yuksek egitimli elemani 'genellikle' kendi kurumlarinda yetistiriyor.
    Uygulama elemani olarak topograflar, kullanilan sistemler her yerde gecerli oldugu icin, yine asgari dil bilgisini karsiliyorlarsa, is bulabilirler. Genel olarak ahsap uretim bilgi ve deneyimi olanlar da bu gruptadir. Mobilya marangozu, dulger v.s....
  • dogrusu:
    Peki türkiyede ki topografların coğu cekirdekten yetişmiş herhangi bir okul veya kurs bitirmemiş ancak işlerinde deneyim kazanmış insanlar oluyor,orada topograf olmak için belge sahibi olmak mı gerekli ?
  • sedatszd:
    Herhangi bir olcum isinin belgelenmesi, raporu, harita veya krokisi belirttiginiz gibi egitimli ve kayitli bir 'Surveyor' tarafindan hazirlanmak zorunda. Ancak bu isleri bilen birisi olcum ekibinde yetkili kisilerle birlikte calisabilir. Buna engel yok. Sonucta unvani topograf yardimcisi olarak gecer. Yukarida da yazdigim gibi, ulkeye yeni gelmis birisinin yonetici pozisyonlarina alinmasi pek mumkun degildir ama ara isler icin her zaman bosluklar bulunabilir.
  • dogrusu:
    Anlamadığım bi konu daha var, bu ara işciler yani,örnekten devam edecek olursak ,yeterli tecrübeye sahip bi topograf yardımcısı sanırım kalifiye işci statüsünde kanada ya giriş yapar,peki bu kalifiye işci alımları nasıl gercekleşir,orada bi şirket ile anlaşıp şirketin vasıtasıyla bi kolaylık mı sağlanır ,veyahut bu topograf vatandaş gidip vize vaşvurusunda mesleğinden bahseder de bu şekilde gidişi kolaylaşırmı ,eğer böyle ise gittikten sonra iş bulma şahsa mı ait olur .
    birde alım yapılacak meslek dalları arasında yer aldığı taktirde ki söz ettiğimiz topograflık yada yardımcılığı bu dallar arasında sanıyorum, şahsi olarak başvurulup kanada daki yetkililer yardımıyla onlara talep eden şirketlere mi yönlendirilir,
    genel olarak toparlamam lazım sanırım cok geniş oldu sorum :)
    bi topografın yada yardımcısının oraya gelme konusunda nasıl bi avantajı var , atacağı ilk adım nedir,nasıl gelir,nasıl iş bulur...
  • gecen gun isyerinde bir kadinla konusuyordum oglu albertada surveyor olarak calismis cok iyi para kazanmis, iyi meslek ozellikle, madenciligin oldugu eyaletlerde.
  • Benim acikcasi gocmenlik islemlerinin son durumu hakkinda ayrintili bilgim yok. Bu sitedeki diger basliklar altinda, her kategori icin sanirim oldukca fazla bilgi bulabilirsiniz veya bu sayfaya arkadaslar hemen bir cevap yazarlar.
    Diyelim mesleginiz istenen meslekler listesinde, siz de nitelikli isci statusunde basvurunuzu yaptiniz, olumlu sonuclandi ve geldiniz. Burada is bulmak size aittir. Ancak devletin is bulma konusunda rehberlik edecek kurumlari, bunlara bagli yari resmi sirketler v.s. vardir. Kanada' da gecerli bir ozgecmis hazirlama, kaynaklari ve isverenleri gostermek gibi yardimlari olacaktir. Is basvurularinda bu rehber kuruluslarin hicbir yukumlulukleri ve sorumlulugu bulunmaz, is takibi ve arastirmasi size kalmistir.
    Kanada disindan basvuruyla is buldugunuz takdirde, bu is daveti uzerinden de buraya gelinebilir. Soyledigim gibi ayrintilara girip yanlis bir sey belirtmek istemiyorum.
    Simdi asil konuya deginelim: Kanada devletinin gocmen secme sistemine baktiginizda, sanki istenen meslek sahipleri buraya gelince, ertesi gun isleri gucleri odalarinin anahtarlarina kadar hazirmis, herkes de onlarin gelmesini bekliyormus gibi bir izlenim uyaniyor. Gercekle ilgisi yok! Sizin devletle isiniz, ucaktan indiginiz an biter. Ondan sonra is bulma konusu serbest piyasa icinde, yine PIYASA KOSULLARI VE CETIN BIR REKABET ORTAMINDA DEVAM EDECEKTIR. Nitekim yuzbinlerce insanin bir suru formaliteyi yerine getirip Kanada'ya geldikten sonra, piyasada ne diplomalarinin, ne de eski deneyimlerinin dikkate alinmadigini gorup perisan olmalari veya bazilarinin kisa surede geri donmelerinin nedenlerinden biri de budur.
    Hic olmazsa topografya kendi konunuzda size bir is kapisi acabilecek SAYILI dallardan birisi. Bu bakimdan bir avantaj. Yoksa tabii ki is garantisi v.s. soz konusu olamaz...
    Yukarida da yazdigim gibi, isinizin gerektirdigi dil bilgisine sahip olmalisiniz.
    Imkanlari olanlar dil kurslari uzerinden gelip ayni zamanda is arastirmasi yapiyor, is bulabilenler bu davet ile calisma izni, oturum v.s. aliyorlar. Yine bu konuda bilgi icin basliklari ve gecmis girisleri tarayin.
    dubber arkadasin da belirttigi gibi ozellikle insaat piyasasinin acik oldugu donemlerde ( su anda durgunluk devam ediyor) yol, kadastro, arazi gelistirme isleri ayrica madencilik ve ormancilik sektorunun surekli olcum hizmetine ithiyaci var. Hele kuzeydeki yol isleri, maden ve ormancilik kamplarina dogru yonelirseniz islerin coguna ulasmis olursunuz.
  • dogrusu:
    Acıklayıcı cevapların için gercekten cok teşekkür ederim sen ve diğer arkadaşların sayesinde bu siteyi buluduğum için kendimi cok şanslı hissediyorum .tekrar tekrar teşekkürler..
  • slm arkadaşlar kanada hayali uzun zamandır benimde aklımı kurcalıyor ve sonunda bu siteyi buldum yazdığınız yorumlar verdiğiniz faydalı bilgiler hayalini kurduğum yer hakkında kafamda çok soru işareti uyandırdı . benim istanbulda soğutma ve iklimlendirme üzerine işyerim var halk dilinde havalandırmacı ve klimacı :)) deniyor bunun yanında mekanik tesisat işleride yapıyoruz . acaba ben kanadaya gittiğimde mesleğim sayesinde iş bulma şansım nekadar olur bu tür işler revanştamıdır ? vericeğiniz cvplar için şimdiden çok teşekkürederim iyi çalışmalar.
  • fikir edinmek acısından ben iş ilanlarına bakmıştım havalandırma ve klimacıların saatlik ücreti cok yüksek gelmişti. ama benimki gözüme carpan ... kesinlik belirtmiyorum yönetici arkadaşlar yardımcı olurlar sanıyorum.
  • merhaba sedat
    senin meslek ne üzerineydi ??
  • merhaba eraylive,
    inşaat teknikerliğinden mezun olacağım. bi kanada gecmişim falan yok yanılttım seni sanırım ben tr den bakmıştım ilanlara kusura bakma.
  • yok estafurullah sedat
    inşallah sende hayırlısıyla mezun olursun ve hayırlısıyla gidersin .
    gerçi birşekilde oraya gidilirde insanı ürküten şey evinizden kilometrelerce uzakta hiçbir arkadşaınız eşiniz dostunuz yok size destek çıkıcak yolgöstericekte kimse yok sanki yeni doğmuşsunuz ve anneniz ve babanız yok gibi direk kendi ayaklarınızın üstünde durmanız gerek işin bu yanı insanı ürkütüyorr .
  • Evet söylediğiniz gibi ürkütücü yanları var tabi benim takip ettiğim kadarıya oraya bi alışma süreci ,iş bulmaya uğraşmak ,yeterli ingilizce deneyimi kazanmak vs. cok zaman alan ve cok caydırıcı sebepler var.Ama yinede kanada hayalini kuran biri bunların altından birşekilde kalkıp feraha ulaşır diye düşünüyorum ben.Birde türk milleti bana sorarsanız diğer milletlerden farklı olarak savaş vermeye ,zorluklara direnmeye alışkın ve başedebilir.Kötü olan yanı ise sıcak ,canayakın insanlarız bunu orada bulamayacağız sanırım.sonuc olarak iyi ölcüp tartmak,iyi araştırmak gerek.bunlar sonunda da secilen yoldan pişmanlık duymadan devam etmek gerek..
  • tabiki oraya gidip 1 sene sonraa yok olmadı geri dönicem gibi bişiy olmamalı bencede gittinmi bütün zorluklara göğüs gerip orda kalmak önemli olan ama o alışma süreci bayağı zor geçicekk ve her zorlandığındaa keşke gelmeseydim diyip umutsuzluğa kapılmamak lazım kafa dengi bir arkadaşın yanında olsaa beki herşey daha iyi olur ama onu bile bulmak uzun zaman alıcaktırr..
  • eraylive:
    Isitma -Havalandirma- sac kanal , mekanik tesisat cok talebi olan isler. Genel olarak konusursak, el becerisine dayali teknik islerin ustalari piyasada aranan kisiler.Bunun yaninda isinizin gerektirdigi dil bilgisine sahip olmalisiniz: Verilen isi anlamak, yaptiginizi aciklamak veya soru sormaK, isinizin ozel deyimlerini bilmek dogal olarak sizden beklenen seyler. Konunuzdaki uzmanliginiz, Kanada deneyiminiz olmamasina ragmen, is bulmakta onemli bir avantaj saglar. Kendinizi gosterdikce ucret ve diger calisma kosullari da buyuk degisiklik gosterir. Siz sormadan ben soyleyeyim, bu dalda, burada egitim ve sertifika v.s. almadan da is bulursunuz.
    Gelmeden once eski Ingiliz olcu sistemini (Imperial /Yard-Foot -Inch) calisin. . Piyasada metrik olcu kullanilmaz (ABD hala Imperial olcu sistemi kullandigi icin) ...Zaten Turkiye'de tesisatcilar kismen Ingiliz sistemini kullanirlar, size yabanci degil
  • Arkadaşlar merhaba,
    Bir makine ve kaynak mühendisi olarak Kanada'ya gitmeyi ve çalışmayı düşünüyorum. Eşiminde ingilizce öğretmeni olması münasebetiyle lisan ve adaptasyon konusunda zorluk çekmeyeceğimizi düşünüyorum. Fakat öğrenmek istediğim, bizim orada iş bulabilmemizin TR'den mümkün olup olmadığı? Kesin bir davet veya bağlantı olmadan hamle yapmak istemiyorum. Şu anda TR'de bir kurulu düzenim olduğu için ilk etapta immigration değil experience amacıyla Kanada' ya gitmeyi düşünüyoruz.
    Düşüncelerime ışık tutacak fikirler ve yorumlar alacağımı ümid ederim.
    Bu konu hakkında fikir beyan eden arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
  • m0020048:
    Bir sure once bu sitede, gemi insaat muh. bir arkadas Kanada'dan bir firma ile baglanti kurdugunu belirtmisti (Kanada'da Calismak - Yardimci olur musunuz?) Imkansiz degil.. Ama kuskusuz zor...Burada muhendislik yapabilmek icin denklik almak ve muh. odasi kaydi gerektigine gore, tahmin ediyorum firma bu konularda kolaylik sagliyor olmali. Ayrica ekonomik durgunlugun surdugu ve sonunun da su anda gorulemedigi hesaba katilirsa, is bulmanin genelde oldukca zor oldugunu dusunun. Boru hatlari tasarimi yapan firmalarda calisan bir iki tanidigimiz, belirsiz bir sure icin isten cikarildilar.
  • GulcanGulcan
    Moderatör
    Evet, dogrudan is basvurularinda bulunmayi deneyebilirsiniz. Diger bir alternatifiniz ise kaynakcilik ile ilgili bir diploma programina katilmak olabilir. Bu sizin icin daha kolay bir gecis saglayabilir. Tabi imkanlariniz onemli bu durumda.
  • Sevgili moo20048 merhaba Ben suanda Kanadada Dil egitimi aliyorum ingilizcemi ilerletmek amaci ile 8 yillik Kaynak Muhendisiyim
    burda isbulmak imkansiz deil ama inanin cok zor adamlar Kaynakcilarini enstitulerde adamgibi egitip ciddi kurumlardan sertifikalandiriyor
    herkez turkiyedeki gibi universiteleri bir marka olarak gormuyor kolejler cokdaha etkin staj kavrami bizdeki gibi sadece staj defterini
    dolduralim mantigini gutmuyor kolejlerin basarisi ogrencilerini mezun olduktan sonra bir ise yerlestirebilme basarisi ile paralel gidiyor
    ben 10 yillik is hayatimdan sonra Amerika yada Canada ya ait bir kac kurumun organizasyonu ile verilen ek sertifikasyon programlarina katilmamin burdaki ciddi yabanci sirketlere girebilme sansimi yukseltecegini dusunerek bu egitimlere katilmaya karar verdim . uzerine basarak tekrar belirtmek istiyorum burada benim encok dikkatimi ceken alayli kavrami yok bir insan bir isi yapiyorsa mutlaka bunun egitim programina katilmali ve sertifika almali mantigi var oturmus birsistem oldugu icin hicbirsey oldubittiye getirilmiyor vallahi baska birsenecek daha var burda bu saatten sonra yapilirmi bilinmez ama satis pazarlama,Garsonluk ,bahcivanlik, temizlikcilik,genel isler icin ustalik vs. devam edergider kusurabakmayin pek icacici bir tablo cizmedim ama benim burda suana kadar gozlemledigim bunlar ama daha farkli daha dogru aciklama yapacak degerli ve tecrubeli arkadaslarin yorumlarini bende gormek kacirdigim birseyler varsa ogrenmek isterim
    saygilar
  • Kacirdiginiz hic bir sey yok. Ancak ulke ekonomisi bunu gerektiriyor. Kanada'da sayisal agirliga gore mesleklerin dagilimina bakalim (Kaynak: 2006 Statistics Canada -Erkekler):
    1. Perakende satis elemani
    2. Kamyon soforu
    3. Sanat sahibi (usta, kalfa)
    4. Bina bakicisi, hastabakici
    5. Ciftci
    6. Yukleme, bosaltma, ambar
    7. Oto ve agir vasita teknisyeni
    8. Insaat ustasi
    9. Insaat usta yardimcisi
    10.Genel satis, pazarlama, reklam sektorunde
    Nufusun cogunun orta sinif calisan ve piyasada en cok ihtiyac duyulan islerin de yukaridakiler olmasi kimseyi sasirtmamali.
  • merhaba ben maden mühendisliğinde okuyorum ve seneye mezun olucam.türkiyedeki mühendislik diploması kanadada geçerlimi(denk mi)?ayrıca kimya teknisyeniyimde.kanadaya gitmek uzun zamandır aklımda olan birşey ama birazda sizden alacağım bilgilerle bu konuda dahada cesaretleneceğim.benim bölümüm ile ilgili bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim..
  • Arkadaşlar belli konulara açıklık getirirlerse sevinirim,Kanada da online iş başvurusu yapılan ya da iş ilanı olan sitelere baktım oradan edindiğim bilgi cidden ürkütücüydü.(jobs.ca,monster.ca ve workopolis.com da yayınlanan ilanlar dileyenler bakabilir)

Genelde ilanlarada 5 yıl deneyim 8,10 olanlarıda azımsanmayacak düzeyde,sanırım göçmenlerin şansı hiç yok gibi.(Çok iyi ingizce writing,speaking extra frasızca tercih sebebi:))

1)Diyelim adam orda kolej eğitimini aldı ya da bir sertifaka aldı,ama iş deneyimi olmadan üstelik iş deneyimide pizzacıda falan değil KENDİ ALANINDA olucak. Bu vatandaş kendi alanında iş deneyimini nasıl sağlayacak ?(Bu sorunun cevabı varsa cidden merak ediyorum

2)Elinde sertifikası ya da diploması bulunan kişi kendi alanında işe deneyemi olmadan alanıyla ilgili işe girebilir mi? Girme şansı nedir?
    Bu oran düşükse adam 2-3 yıl pizzacıda çalışacaksa orda ki kolej eğitimine neden o kadar para bayılıyor?

3)Yeni mezun durumundaki öğrencilerin iş deneyimi sağlamaları için bedava çalışmaları mı gerekir? (Tabii HALA ev kirası yol parası yaşam masrafını karşılıyabiliyorsa bu sürede)

Mühendislik dalları ile ilgili programlar sertifaka ,diplama ,ya da degree yaptıkdan sonra iş başvurusu yapmak isteyen birisi için şartlar çok zor gibi görünüyor internetden.İlginç de bir not iş ilanların geneli Accountant ve türevleri,ülkede pizzacıdan sonra en gözde meslek heralde.Peki bu kadar asyalı,koreli,türk hintli,pakistanlı hepmi pizza yapıyor kamyon sürüyor?

İnsanların kafası cidden karışık oraya göçmek isteyeninde,koleje ya da üniverstiye gelmek isteyeninde? şöyle bir hava var,gelen herkes çok kalifiye değilse, deha değilse,hatta gelip sertifaka ya da diplama aldı fakat alanında iş deneyimi yoksa,potansiyel PİZZACI.Forumda çizilen tablo ve benim araştırığım iş ilanlarında durum bu.

Aslında yazıya daha ekleme yapılır ama bu kadar yeterli sanırım.

Bu konularda yorumları ciddi anlamda merak ediyorum.Bir süreden sonra iş senin yetenksizliğinden falan çıkıyor sanki hatta ilana bile başvuramıyorsun?

Üstelik aşağıdaki yorumları okuyan ve çoğu üyenin katıldığını bile bile insanlar neden hala kanadaya gelmeli? Gççmen yada öğrenci olarak;

Birkaç üyenin Kanada deneyimleri yorum örnekleri;

Cisem
    Okulldaki öğretmelerimin bile 2-3 işi var!! Hatta ev arkadaşım kanadalı onun bile 2 mesleği var.....

Extreme
    Türkiye mühendis olarak çalıştık ama burda ya PİZZACI ya da cleaner olucaz .......

Nuredinfatih(En ilginç bulduğum yorumlarda birisi)
    Günlük 150 dolardan 3 yıl çalıştım pazar dahil hergün ama yinede para bulup üniversiteye gidemedim yani yıllık 50 bin dolardan fazla kazanmış 3 yılda 150 bin dolar kazanmış ama üniversiteye gidememiş parayı napmış acaba pazar dahil çalışıyorsa nerde harcadı insan merak ediyor. 150 bin dolarla okuyamadıysa ne kadar gerekli gitmek isteyenlere acaba?????

rutto42
    İtü mezunu mühendsim 6 ay PİZZACIDA çalıştım,türkiye ye geri dönücem kıymetini bilin Türkiyenin!!!!!

İnsanlar bu yorumları okuyunca burakın oraya göçmeyi,okumayı gitmeyi,PİZZACI zinciri açıp bütün türklere iş veresi geliyor.

Yada sakın kanadaya gelmeyin diye bir site açılsın burdan birçok Admin ve forum yöneticisi çıkar gibi.

Yorumları okuyup oraya gitmeye çalışanlar kendini salak hisstemez mi? Bu durumda Türkiyeden bile kötü kanada sanki?
  • b55can:
    "Diyelim adam orda kolej eğitimini aldı ya da bir sertifaka aldı,ama iş deneyimi olmadan üstelik iş deneyimide pizzacıda falan değil KENDİ ALANINDA olucak. Bu vatandaş kendi alanında iş deneyimini nasıl sağlayacak ? Bu sorunun cevabı varsa cidden merak ediyorum"
    Kendimin ve tanidiklarimin, burada egitim almis cocuklarina gore konusuyorum. Okurken hepsi (diger Kanadali arkadaslari gibi) fast food - sinema salonu- dagitim - call centre- insaat gibi is kollarinda part time calistilar. Veya co-op ( kendi dalinda donem donem calisarak egitim/ ucretli veya ucretsiz olabilir) sistemiyle, egitimi uzatarak diploma aldilar. Is bulmalari hic de kolay olmadi ama su anda hepsinin isi gucu var. Part-time gonullu calismak deneyim edinmenin en guzel yontemi. Bunun yaninda part-time baska bir is yapacaksiniz, baska yolu yok (aile yardimi disinda). Buradaki ekonomik duzeni, Turkiye'de gozunuzde canlandirmak mumkun degil. Gelip burada yasadikca alisiliyor.
    Diploma-sertifikadan daha onemlisi iyi dil bilgisi. Iyi Okuma - yazma -konusma. Siz is sahibi olsaniz " eee ben var bilmek cok is, eee atayorum her yire dikis" duzeyinde Turkce bilen birini musteri hizmetlerinde veya bankanizda calistirir misiniz? Pizza actirisiniz, sanayide kullanirsiniz, boylece bir ekmek kapisi da acmis olursunuz. Dunyanin hicbir yerinde emeksiz yemek yok, is bulmak her ulkede zordur, hele istedigin sevdigin bir is ise !!!
    Ozetle Kanada yasamasi guzel ama zor bir ulke. Zorluklari goze almayan duzenini hic mi hic bozmamali.
Bu tartışma kapandı
← Tüm Tartışmalar
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

Forumda yazabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Etiketleri