İyi günler. Uzun süredir Kanada'yı araştırıyorum ve gerek araştırmalarımdan gerekse çevremden Kanada hakkında oldukça bilgi sahibi oldum. Kanadam Forum'uda uzun bir süredir zevkle takip ediyorum.
Benimde Kanada'yla ilgili siz değerli ağabey ve ablalarıma danışmak istediğim belli konular var. Kanada'nın eyaletleri olsun içerisinde barındırdığı okullar ve kolejler olsun popüler meslekleri olsun kültürel çeşitliliği olsun ülkenin birçok özelliğini sayenizde erkenden öğrendim. Size, arayıpta cevabını net olarak bulamadığım ve kafama takılan soruları sormak istiyorum. Bunun için öncelikle diğer arkadaşların yaptığı gibi kendimden bahsetmem gerekiyor sanırım.
Ben İstanbul'da son sınıf okuyan bir Anadolu Lisesi öğrencisiyim. Bu sene ÖSS sınavına hazırlanıyorum. Puanlarım İTÜ ve YTÜ gibi okulların ideal bölümlerine yerleşebileceğim düzeyde. İleri düzeyde İngilizce eğitimim var. Kanada'da 2. dil olarak Fransızca'ya ihtiyaç olduğunu biliyorum. Fransızca bilgim yok ancak üniversitedeyken, belki ileri düzeyde olmasada Fransızca eğitimide alabileceğimi düşünüyorum. Kanada'ya üniversiteyi okuduktan sonra öncelikle master ve doktora eğitimi için gitmeyi daha sonrada eğer mümkün olursa göçmenlik başvurusu yapmayı planlıyorum. Kanada'da üniversite sonrası eğitim almak için gereken konaklama ve eğitim ücretlerini sitenizden öğrenmiştim. Ailem bunu karşılayacak maddi imkana sahip ve burs imkanımda var. Özellikle Matematik, Fizik ve Biyoloji derslerim oldukça iyi. Bilgisayarla ilgili tüm konulardan ve elektronik aletlerden yeterli düzeyde anlıyorum. Aynı zamanda genetik ve fiziksel araştırmalarada ilgim var. Dolayısıyla seçmek istediğim bölümlerde tahmin edebileceğiniz gibi Bilgisayar-Elektronik veya Genetik Mühendisliği. Aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Sormak istediğimse bu bölümlerin Kanada'daki durumları ve gelecekte nasıl değişim gösterecekleridir. Örneğin Genetik Mühendisliği Kanada'da tam olarak ne düzeyde? Çalışma imkanları neler? Ülkedeki kazanç durumu ve popülaritesi ne durumda? Mesleğin gelecekte ne durumda olacak? Özellikle bu tip sorulara cevap arıyorum.
Tankut Ağabeyin çoğu yazısını okudum. Bana yardımcı olabileceğini inanıyorum ve özellikle yorumlarını bekliyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler, Saygılarımla..
canada_91 arkadasim, eger kanadaya gercekten gelmek istiyorsan, okul bitince garanti is bulup ve iyi para kazanmak istiyorsan, bilgisayar muhendisligini sec burda ac kalmassin, iyi parada kazanabilirsin, ve kolaycada is bulursun. bana kalirsa, hic digerlerini dusunme. bilgisayar muhendisliginde okulu bitirmeden zaten is bulursun, co-op yaparsanda cok iyi olur. bu siteye tikla, okumak istedigin bolumleriyle ilgili is ilanlarini tikla, kanadadaki o is imkanin iyi olup olmadigini ne kadar para kazanacagini falan filan ogrenebilirsin, bir bilgi sahibi olursun. http://www.jobfutures.ca/noc/browse-occupations-alphabet.shtml
Merhabalar Bende Kanada daki yaşam koşulları ile ilgili hiçbir fikrim yok.Benim eşim inşaat ustası ve Kanadaya Göçmenlik talebi kabul edildi şuan vize işlemleri için uğraşıyor. Ben muhasebeciyim.ortalaam bir yaşam standartımız var burada.Kanada da yaşamayı düşünüyoruz bundan sonra. Fakat benim kaygılarım çok acaba kolay iş bulamabilirmiyiz. Özellikle muhasebecilik mesleğinin geçerlilik durmu ne?Bilgi için şimdiden teşekkürler
Sayın muhasebeci, Muhasebecilik mesleği çok yaygın bir meslek burada. Fakat Kanada'da standartlar farklı olduğundan sizin burada muhasebeci olarak iş bulabilmeniz için, Certified General Accountants Association of Canada kurumundan CGA (Certified General Accountant) sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Bu sertifikayı sunan programlar var, bu programlardan birine kaydolun. Aldığınz eğitim sonunda bu sertifikayı almaya hak kazandığınız takdirde, burada mesleğinizi icra etme şansınız yükselir. Umarım ingilizce ile aranız iyidir. Yoksa bu program öncesi ingilizce eğitimi görüp, bu programlarda okuyacabilecek seviyeye gelmeniz gerekiyor.
Erti bende birşey sormak istiyorum. Elektrik mühendisiyim ve 6aylık iş tecrübem var. Orada kabul olmadığını biliyorum diplomamın ancak mühendislik üzerine sertifika programları hakkında bilgin varmı acaba? Şu anda önceliğim ingilizcemi geliştirmek olduğundan nette çok fazla araştırmadım sertifika programlarını ancak eğerki bilgin varsa bu konuda beni bilgilendirirsen sevinirim.
Extreme bu konuda ayrica bir arastima yapip buraya yazacagim. Tahminimce var, olmali, ama yine de emin olmak icin arastima yapmak istiyorum. Kisa surede geri dinecegim bu konuda.
Benim blgi almak istediğim konu kanada da toplumsal kurallar,yazılı olmayan nezaket kuralları mesela,bambşka bir kültürün içine girip yanlış bir şey yapmak abes kaçmaya bilir fakat önceden ülkenin toplumsal düzeni hakkında bir fikrimiz olursa karşılaştıklarımızı yadırgamayız ve uyumumuz kolaylaşır...tecrübelerinizi bekliyorum:)
Özellikle BCIT (British Columbia Institute of Technology) post-graduate programlarına bakmanı öneririm. Post-graduate programları bachelor degree mezunu olma şartı gerektirir. Belki master bile yapabilirsin. Belli olmaz. Bu yüzden buraya gelirken, diploma ve transkriptinin çevirileriyle, hatta alabilirsen hocalarından en az 2 adet ingilizce referans mektubu ile gelmeni öneririm. İnşallah çok gecikmemişimdir bunu söylerken. :)
Erti bey benimde bir sorum olacak. İstanbul'da okuyacağınız bir üniversite örneğin; Boğaziçi,İTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerinin Kanada'da belli bir seviyeye gelmek için etkisi varmıdır.
Kısaca şöyle özetleyeyim. Master ve doktora programımı ABD-Almanya veya Kanada gibi mühendislik bakımından gelişmiş bir ülkede yapıp bu ülkelerden lisans üstü diploması aldığım taktirde ve dil bilgimde gelişmiş düzeydeyse benim İstanbul'da okuduğum üniversite gireceğim işte ne kadar etkili olur? Ya da İTÜ'de okumamla Yıldız Teknikte okumam pek birşeyi değiştirirmi? İTÜ'nün Yıldız Teknik'ten puanının daha yüksek olmasının bana vizede veya daha sonra karşıma çıkacak çeşitli taleplerde bir katkısı olur mu?
@Canada_91: Türkiye'deki üniversiterin öss taban puan veya başarı sıralaması, Kanada'da başvuracağınız üniversite için birincil öneme sahip bir kriter değildir. Kanada'da başvuracağınız okul, Türkiye'deki üniversitenizin baştan ya da sondan kaçıncı sırada olduğundan ziyade, "not ortalamanız" ve ingilizce seviyenizin yeterliliğiyle ilgilenir. (*)
Yalnız, master için not ortalamanızın yüksek olması çok önemli. Not ortalamanız ne kadar yüksek olursa UBC, York, McGill gibi prestijli üniversitelerden kabul alma şansınız da o kadar yüksek olur.
Siz önce okula yüksek lisansa başvurursunuz, eğer sizi bölümlerine kabul ederlerse, okuldan alacağınız davet mektubu ile de öğrenci vizesine başvurursunuz.
(*) Güncelleme - 28.04.2008: Eksik yazmışım, başvuracağınız alana göre GMAT veya GRE sınavlarına da girip, sonuç belgelerinizi de ibraz etmelisiniz. Bu sınavlardan alacağınız yüksek puanlar şansınızı artıracaktır. Ayrıca üniversitede ders aldığınız ya da beraber çalıştığınız hocalarınızdan en az 2 sinden referans mektubu almalısınız
(*) Güncelleme - 29.04.2008: Bazı okullar referans mektuplarının ve transkriptlerin ingilizce çevirilerinin direkt olarak okuldan, başvurulan okulan gönderilmesini, bunun yanında ne amaçla yüksek lisans yapmak istediğinizi anlatan bir essay yazmanızı da isteyebilirler. Bunların gerekliliğinin teyidi için başvurmak istediğiniz okulla e-mail vasıtasıyla temasa geçebilirsiniz.
Arkadaşlar ben eşim ve kızlarımla haziran ayında Vancouver a yerleşiceğiz. Dawntown a yakın ailece yaşanılacak yerler nerelerdir. Ayrıca büyük kızım ilkokula gidiyor buradaki okullar nasıldır hangileri iyidir bu konular hakkında bilgi verebilerseniz sevinirim . Özellikle okul isimleri vermeniz mümkün olabilirmi teşekkürler
merhaba ben 43 yaşındayım evliyim ve iki kız çocuğum var türkiyedeki yaşam şartları beni çok zorluyor garsonluk belgem var ama her işi yaparım çocuk larımın egitimi önemli ne olur bana yadım edin yol gösterin teşekkürler.
slm benim sorum ilkokul 2. sınıfa giden kızımın ödevi. kanadalı çocuklar nasıl giyinir?nasıl beslenir?oyunları nelerdir? yardımcı olursanız çok memnun olurum.şimdiden teşekkürler
merhaba ben anadolu üniversitesi maliye bölümünü bitirdikten sonra 3 senedir kendime ait marketi işletmekteyim. fakat türkiye şartları epey zorlamakta. türkiyedeki işleri mi bırakıp kanadaya yerleşmek istiyorum. orta seviyede ingilizce biliyorum. bekar olduğum için tek başıma gitmeyi planlıyorum. kendi eğitimimle alakalı olmasa dahi iş bulma konusunda ne gibi zorluklarla karşılaşabilirim. nasıl bir yol izlemeliyim bana yardımcı olur musunuz?
Saskaton yaklaşık 20000 kişinin yaşadıgı bir yer. Bi tek üniversitesi war. Orda onlar ikamet ediyor diye biliyorum.. Buzul iklimi war. Bende o üniversiteye başvurmuştum halen cevap vermeye tenezzül bile etmediler.
geleceklere tavsiyem vancouver'dır. hem iklimi, hem insanları iyi. toronto'da kışın kar fırtınası varken -20 derecede dışarı çıkmak istemiyoruz. ama vancouver'da hava eksinin altına pek düşmüyor. ayrıca insanları toronto'dan daha kibar gibi geldi bana. ama kişiden kişiye göre değişir bu fikirler.
Vancouver Canadanın en güzel yeri ancak gel görki :) oraya gitmekte bir dert. Herkes kral orda. Üniversiteler bile uçmuş durumda MIT 85 Toefl isterken :D UBC 100 Toefl istiyor.
Bu yüzden oralara gelmek kolay olmuo. Ama görecez oralarıda :D
Vancouver'da bu kış hava eksinin altına öyle bir düştü ki 19 senedir burada yaşayan bile bir sabah uyandığında kendini Calgary'de sandı... UBC gerçekten çok iyi bir üniversite. Lisans için çok zorlamasalar bile, master şartları çok ağır. İngilizce falan halledilir bir şekilde ama lisanstan en az "3" ortalaman yoksa unut gibi bir şey. Ayrıca istatistik daireleri bulunuyor ve dünyanın diğer üniversiteleri hakkında istatistiki bilgiler tutuyorlar (ne kadar başarılı, yurtdışına kaç öğrenci göndermiş, birincil eğitim dili, akademik sistemleri vs...) yani UBC'ye ülkenizde hangi üniversiteden geldiğinize de bakıyorlar. Buna ek olarak, referans mektuplarını üniversitedeki profesörünüzün kendi göndermesini şart koşuyorlar. Bunları UBC'de öğretim üyeliği yapmış ve zannedersem halen yapmakta olan Türk bir profesörün blogunda okumuştum.
Herkese merhaba oncelikle kısaca kendimden bahsediyim biraz seyahat isletmeciligi bolumunu bitirdim.cogu kisi bu bolumun varligindan bile haberdar degildir belki :) tur satıs ve biletmeleme elemanıyım suanda bir acentada calısıyorum ve bulundugum konumdanda memnun degilim kısa bir sure once kanada ya gocmenligini arastırmaya basladım..ingilizceme orta duzey diyebilirim cok iyi durumda degil ama yinede is gorur :) sunu merak ediyorum kanada turizm isini yapmam mumkunmu veya acentacılık olsun.. bu konuda bilgisi olan arkadas varsa benimle paylasırsa sevinirim hepinize iyi gunler dilerim
merhaba.1 ekimde edmonton'a yolcuyum.Türkye de,hastanenin radyoloji bölümünde 16 yıl görev yaptım.Sağlık teknikeriyim.Kanada'da bu bir anlam ifade eder mi?Tabii ki,öncelikle dil öğrenmem lazım.Sonra ki,aşamada ne yapabilirim???
HERKESE SELAMLAR BEN OCAK AYINDA VANCOUVER!A GITMEYI DUSUNUYORUM DIL ICIN 6 AY FALAN KALACAGIM DAHA ONCE IKI KEZ TORONTOYA GITMISTIM AMA ORAYI IKLIM VE YERLESIM OLARAK BEGENMEDIM
EV VE GENEL IHTIYAC GIDERLERIM DAHIL AYDA NE KADAR PARA GEREKLI ORTAK EV TUTMAK ISTIYORUM YADA OZEL ODALI YUR FALANDA OLABILIR TABIKI BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEINIRIN ISTANBUL IPEK 38
merhaba İpek; homestay kalmak istersen fiyatlar genelde 800cad / aylık ( kahvaltı ve akşam yemeği dahil) genel ihtiyaclar için ortalama ögrenci olarak diyelim 500cad.. tabi bu sizin yaşam tarzınıza gore değişir.
bende ocak 2'de kısmetse torontoya uçuyorum pli dil kursu için..sonra da kolejde eğitime devap edip university of york da eğitimimi tamamlamak istiyorum..toronto'da kalıcı olmak istiyorum (erkeğim bu arada ismimden dolayı bazen karışıklık olabiliyo) ilk ay aile yanında kalıcam ama asıl nietim eve çıkmak..kiralar ne durumda ev arkadaşı bulma şansım nedir falan filan çok kafam karışık açıkçası..para transferi ile ilgili çok güzel açıklamalar yapmışsınız bunun üzerine üye olmaya karar verdim =) bu konuda da yardımcı olabilirseniz sevinirim..
ilginize tesekkür ederim sayın doruk ancak benim icin homestay kalmak riskli olabilir bir bebek bekliyorum doğuma kadarda orda olacagım bu surectede dil ogrenmek ıstıyorum 2-3 kısı kalabılecegım ozel bır ev olabılır yada ozel odalı (banyolu) yurt falanda ayrıca orada saglık sıgortası yaptırabılırmıyım daha az malıyetlı olması acısından cunku hamılelık durumumdan dolayı sık sık doktora gıtmem gerekecek ayrıca bu dil kurslarına benım durumumu goz onunde bulundurursak katılabılırmıyım tesekkurler bılgılendıren tum arkadaslara ıpek
Ben yaklaşık 6 yıllık deneyimi olan bir bilgisayar mühendisiyim. Kendi şirketimi kurdum Nisan 2009'da. Ancak sermaye şirketi olmadığımız için pazar şartları şirketin büyümesinin önünde engel TR'de. Kanada'ya dil okulu yoluyla gidip iş başvurularında bulunsam şirketlerle anlaşma olasılığım nedir? Yani deneyimli ve üst düzey ingilizce bilgisine sahip biri olarak kendi alanımda iş bulma sürem kısa olur mu? Bir diğer merak ettiğim şey şu. Kanada deneyimliler veya kanada universitelerinden mezunlar öncelikli değere sahip diye biliyorum. Benim durumumdaki bir bilgisayar mühendisinin bu açıdan bir handikapı var mıdır sizce?
Ben İstanbuldan Barış 17 yaşındayım bayan kuaförüyüm 3 sene sonra okulum bitiyor ve belgemi alıcam ingilizcemde az cok var mesleğimi orda devam ettirmek istiyorum olabilirmi yardımcı olursanız sevinirim.. Yaşım daha genc ve türkiye şartları cok zor mesleğimi orda yapmak istiyorum maddi geliri nasıldır gelebilirmiyim sizce ?
Ben istanbuldan tekstil ustasıyım türkiyede tekstil durmuş vaziyette kanada gelmeyi düşünüyorum kanadada tekstil potalsiyeli varmı ? yardımcı olursanız sevinirim
Ilhan,kanada gibi gelismis ulkeler icin tekstil uretimi angaryadir. ben bugune kadar birkac ufak sey disinda, giysilerin uzerinde made in canada yazisini gormedim. cogu made in china, bangladesh, vietnam...
baris17; maddi gelirin iyi olur ama tabi buraya gelebilirsen.
Canada'da çöp toplamak için bir belgeye ihtiyacınız var. Türkiyeden alacagınız belgenin ya burada denkliğini alırsınız. Yada size kurs almanızı söylerler. Bu kolay bilinecek bir olay değil. Araştırılması lazım.
calgary de 1 aylık masrafım ne kdr olur aşağı yukarı? kalacak yerim var. Aslında merak ettiğim sadece günlük harcamalar. Ne biliyim at kafadan çok lüks olmayan normal bi yerde bi bira ne kadar :D ? normal bi yerde normal bi akşam yemeği ne kdr?
bu forumda cok degerli yorumlar, okurlar ve yoneticiler var herkese cok cok tesekkurler ve basarilar diliyorum.. Fakat yine de Mr Erti kardesime ayrica tesekkur ve tebrikler iletirim. Zira kendisi inanilmaz bir eforla herkeze yardima kosuyor. benim sorunuma hangi arkadas yardimci olursa da sevinirim, ama yine de Erti kardesimden de birseyler duymak istiyorum.
Ben Istanbul Tarih mezunuyum, Amerikada da uzunca bir muddet bulundum ve 'duygusal' bir yanlisa dusup geldim, maalesef de pismanim. onbes aydir tr deyim ve bu kez gidersem Kanada diyorum. Centennial College dan bizzat ust duzey bir yonetici ile gorusme imkanina sahip oldum, bilgiler aldim. Tourism, hotel and resort management adli toplam 1 yillik bir programi sectigimi onayladi ve 19 aya P.Residence kardimi alabilecegimi soyledi. Ben de CIC den arastirdim ve oyle gozukuyor. okul sonu 11 aylik full time working permitim olacakmis. kumulatif calisma saatlerini tamamlarsam yesilkardin yolu aciliyor. Ayrica sectigim program, ikinci semester da haftada iki gun olarak endustri placement olarak bize farkli yerlerde related staj verecekmis. yani anlasilan pek mantikli geliyor bana. Fakat yine de siz degerli arkadaslarim, orda bulunanlar daha iyi bilirler yanlisi eksigi varmi diye... Lutfen bildiklerinizi yazin. ben eylul de ordayim insallah, kibirden Allah a siginirim ama, benimle tanisarak kendinize de cok seyler katacaginiza eminim! iyi arkadaslar ve saglam dostluklar malumdur herkesle kurulamiyor. Hepinize basarilar diliyorum, sagolun
melosh Saskatoon'u sormuş. Verilen cevaplar yanlış. Saskatoon'un nüfusu 20.000 değil, 250.000'e yakın ve hızla artıyor. İklimi Toronto ve Vancouver'a göre daha soğuk ama kutup iklimi falan değil. Zaten öyle olsa bu kadar insan yaşamazdı herhalde. Henüz hiç kutup ayısı ya da eskimo görmedim, çünkü yok. Haritaya bakarsanız bunun mümkün olmadığını siz de anlarsınız zaten. Mamafih hatırı sayılır bir kızılderili nüfüsu var. Küçük sakin düzenli bir şehirdir. Üniversitesi dünyadaki en iyi 500 üniversite arasında(200-300 arası). Güzel yurdumun güzel insanları burada da var elbette. 100 civarında Türk var bu şehirde. Üniversitede ise 5-6 Türk öğrenci var. Diğer bilgileri wikipedia'dan bulabilirsiniz.
merhaba, ben mali müşavirim ve kanadaya gitmeyi düşünüyorum. tabi gitmeden önce bazı şeyleri bilmem gerekiyor. mesela bu mesleği orada nasıl icra edebilirim. tabi 6 aylık bir eğitim almam gerektiğini biliyorum. ama gitmeden önce oranın muhasebe sistemi hakkında nerede ve nasıl bilgi alabilirim. hangi programlar kullanılıyor. vs gibi yardımlarınızı bekliyorum.
arkadaslar ben saglık yuksek okulu bıomedıcal mezunuyum v e kanadaya gıtmeyı cok cıddı dusunen ık arkadsız onerolerınız nelerdır acaba hayır lı aksamlar
size bizim vergi iadelerini yapan muhasebecimizin telefonunu veriyorum, en iy bilgiyi kendisi verebilir,
turan erdem
is-416-638-0700 cep-416-832-5566
ersan09
www.cic.gc.ca adresinden puaniniz tutuyor mu once onu ogrenin, daha sonra yazisalim, bu arada, ingilizce ya da fransizca bilginizin iyi seviyede oldugunu farzediyorum,
Ayni meslegi Kanada'da yapabilmeniz icin yasayacaginiz eyalette gerekli sertifikasyonlari almaniz gerekecek. Bu da sizin Turkiye'de mali musavirlik icin gecirdiginiz surece benzerdir. Gerekli egitim ve stajlari almaniz gerekebilir. Gelir gelmez bu meslegi dogrudan yapmaniz mumkun degil. Ama Muhasebe ofislerinde farkli pozisyonlarda calisabilirsiniz. Mesleginiz itibariyle dogrudan gocmenlige basvurma ihtimaliniz var. Bu basvuruyu yapip, gocmenligi alip, sonrasinda profesyonel bir diploma programina katilmaniz mumkun. Gocmen olacaginiz icin bu programlarin ucretleri cuzi olacaktir. En guzel adaptasyon da egitimden gececektir.