Co-op hakkında merak ettiklerim
  • Tekrardan merhabalar ..

Kolejlerin ve üniversitelerin birçoğu co-op programı adı altında eğitim veriyormuş.Bu programı araştırdım neyse iyi birşeye benziyor önceden deneyim elde edebiliriz çalışma hayatında.Şu noktaya kafam takıldı.Kolej de co-op programıyla okumayı düşünüyorum.

*Co-op programıyla okursam , 1 yıl full time mı yoksa part time mı çalışaağım?
    *Çalışacağım yeri ben mi buluyorum , şirketler öğrenci mi arıyor kolejlerden yoksa okullar mı teklif ediyor şu öğrenciyi çalıştırın diye ?
    *Co-op programıyla koeji bitirdikten sonra ünivesitede kalan 2 yılımı tamamlamak isterim.Üniversiteye gçerken co-op sorun yaratır mı ?
    *Göçmenlik başvurusnda sorun yaratır mı ?

Avantajlarından da bahsederseniz sevinirim.Yoksa Co-op okumamalı mıyım ?
  • co-op yapilan programlarda okumanin tek avantaji okul bitince is aramaya basladiginda bu is tecrubelerinin yardimci olmasi.
    co-op ben de yapiyorum biraz bilgi vereyim.
    kolejde eger 3 yillik bir programdaysan yani 6 donemin varsa, 3. ya da dorduncu donemde co-op dersini alman gerekiyor. bu derste cv nasil hazirlanir, ise nasil basvurulur eften puften seyler ogreniyorsun, okulun sirf para kazanmak icin sana zorunlu kildigi bir ders. is basvurulari ise internet uzerinden yapiliyor. co-op dersini aldigin icin sana is basvurularini yapabilecegin internet sitesine giris izni veriliyor yani net uzerinden basvuru yapiyorsun sirkete gidip kisisel olarak degil. bu surecte okulla iletisim halinde oluyorsun cunku basvurdugun bir ise gorusme icin cagrildiysan bu haber ilk olarak okula geliyor mesela, okul sana haber veriyor, bu teklifi 24 saat icinde kabul ediyorsun ya da reddedip onundeki maclara bakiyorsun. eger belli bir sayidan fazla gorusme sozu verip gorusmeye gitmedigin bir durum olursa bu internet sitesini kullanma hakkin bitiyor ya da okul sana yardimci olmuyo sanirim (boyle bir takim kurallar var simdi tam hatirlayamadim) ya da bir ise kabul edildin diyelim, sonra orada calismaktan vazgectim dersen yine bir takim sorunlar cikiyor.

bu internet sitesine okulun co-op icin ogrenci arayan sirketlerin ilanlarini ekliyor (okulla anlasmali sirketler). sen iclerinden sana uygun oldugunu dusundugun ilanlara basvuruyorsun. bunlarin bir cogu ucretsiz calisan ogrenci aliyor, parali co-op imkani sunan sirket azinlikta ama cok ta az degil yani gozunu korkutmayayim. saatlik co-op ucretleri 10 dolardan basliyor genel olarak, bazilari 16-18'e kadar yukseliyor ama bu ucretteki isleri iyi okullarin iyi ogrencilerinin kaptigi soyleniyor yani co-op'ta o miktarda para kazanma ihtimalini dusunme.

co-op dersini alip ta is bulamayan, bosu bosuna bu dersi alan ogrenciler de olabiliyor ve 400 dolarlari kus olup ucmus oluyor aslinda...

co-op istersen 2 donem ust uste, istersen de 2 ayri donem halinde yapabilirsin bu sana kalmis bir sey. ister yaz yap ister kis, bu da sana kalmis bir sey. co-op'lu programa mi co-op'suz programa mi gitsem diye uzunca dusunmene gerek yok, co-op'lu olana basvur, co-op yapmak istemezsen co-op dersini hic almadiysan (yani co-op yapmadiysan) dogal olarak co-op'suz olanindan mezun oluyorsun.

universiteye gecerken co-op hic bir sorun teskil etmiyor.

dedigim gibi co-op'lu programa basvur, fikrini degistirirsen co-op dersini hic almazsin bile...cunku opsiyonel...illa co-op yapacagim dersen o zaman tabii ki zorunku bir ders...
    yazin orda burda gezmek ya da hamburgercide pizzacida calismak yerine co-op yapip daha iyi ortamlarda calismak cok daha iyi bir fikir. misal ben co-op yapmasaydim yazin salatacida calisacaktim, co-op yaptim mis gibi ofis ortaminda calistim...sorun co-op isi bulup bulamamakta...bu da tamamen senin sansina ve becerine kalmis bir sey.
  • Teşekkür ederim Uyuyan Guzel arkadaşım , cevapladığın için.Ben dediklerinizi anladım kusura bakmayın ama birkaç yerde kafam karıştı.

Göçmenliğe başvururken co -opta kazandığım iş deneyimi geçerli oluyor mu o zaman college bitince hemen göçmenliğe başvurabilir miyim ?

Co-op programları 3 yıl mı oluyor collegelarda ?

Kafama yattı bu program HumberCollegeta civil engineering düşünüyorum ama Vancouverda olabilir ama Langara collegeın sitesi çok karışık o yüzden net birşey bulamadım.

Peki başvuru işlemlerine 1 yıl önceden başvurmayı düşünüyorum erken mi yoksa yerinde mi ? İlk önce 1 yıl dil eğitimi almayı düşünüyorum gideceğim collegeda.

Siz nerede okuyorsunuz acaba ?

Collegea başvuruyu güvenilir bir yerden yardım alarak yapmayı düşünüyorum , yani evrakta yanlışlık yapmamak için sizce doğru bir karar olur mu yardım alarak yapmam.Bazı danışman şirketler dolandırıyormuş o yüzden pek sıcak bakmıyorum ama hatada yapmak istemiyorum.
  • gocmenlik konusundaki sorularinizi cevaplayamam bilgim yok maalesef.
    co-op programdan programa gore degisiyor, su kadar yillik college programinda co-op var diyemem. istediginiz bolumu belirleyin, ardindan bu bolumun collegelarda co-op'lu olup olmadigina bakin. o sekilde kac yillik programlarda var kac yillikta yok arastirmis olursunuz.

college okuyacaksaniz 1 yil dil egitimi cok fazla bence, vakti kaybi. bir college'da 6-8 aylik dil egitimi alirsiniz sonra hemen programiniza baslarsiniz. zaten collegein ilk ve ikinci doneminde kendinizi gelistirirsiniz. gocmenlerden ya da uluslararasi egitim alan ogrencilerden mukemmel bir ingilizce performansi beklenmiyor zaten, zamanla alisirsiniz bilgileriniz de gelisir. dil egitimi alacagim diye ne fazla parani ne de zamanini ziyan etmis olursunuz boylece.

ben Toronto'da bir collegeda okuyorum suan. son senem insallah bundan sonrasi universite olacak.

Turkiye'den basvurular nasil yapiliyor inanin bilmiyorum, baska arkadaslar yardimci olmali bu konuda ben permanent resident oldugumdan hic bilgim yok.
    kolay gelsin secimlerinizde.
  • Dediğinizde haklısınız şuan İngilizcem iyi değil zaten yurtdışına gidipte pratik yapmadım.Eğer yeterli oranda geliştiremezsem devam ederim zaten tabi para ve zamanda önemli dediğiniz gibi.

Yüzeysel olarak araştırmıştım ,Humber Collegeın sitesine girip gördüm 3 yıl sürüyormuş civil engineering technology co - op.

Danışman sitelerine baktığımda hep üniversiteler için yardım ediyorlar heralde anlaşmalılar çoğuyla ama kolejleri görememiştim.Neyse gene forumdan bilgi alırım.Tekrardan teşekkürler cevapladığınız için.
  • anliyorum. mesela kendinizi kacinci levelda goruyorsunuz suanki bilginizle? pratik yapmamis olmaniz onemli degil gercekten kendinizi kisa zamanda gelistirip koleje baslayabilirsiniz cunku kolejler zaten sizin gibi ogrencilerle dolu olacak, bu acidan dusunun.

Kanada'daki kolejlerin listesine bakin internetten. onlarin internet sitelerini tek tek inceleyin istediginiz programlari bulun bakin kac yilliklari var diye. uzun bir surec cunku bir suru kolej var ama maalesef arastirma isi boyle mesakkatli oluyor (ana sehirlerdeki onemli kolejlere bakmanizi tavsiye ederim, campusu downtownda olanlari da tavsiye ederim ogrencilik acisindan daha kolay olabilir). bir de istediginiz bolum iyi mi yoksa daha gecerli bir bolum secebilir misiniz bunlari da arastirin derim, bolum konusunda sonradan pisman olmamaniz acisindan.
  • B1 seviyesinde kurs bitirdim ama tabi bunun bir önemi olmadığını biliyorum çünkü temel düzeyde öğretiyorlar , tabi telaffuzda ve düşündüğümü cümleye aktarmada sorun var Türkçeden çevirmeye çalıştığım için.O problemlerinde dili bir süre yaşayarak çözüleceğini sanıyorum.

Birkaç aydır Kanadada eğitim konusunu araştırıyorum aklımda Toronto/HumberCollege var , Torontonun metropol olması sebebiyle Torontoyu seçmeyi düşünüyorum diğer şehirlerde de technology eğitimi veren kolejler var fakat web adresleri çok küçük bilgi yok.Bu sitedende Humber Collegeın iyi olduğunun duyumunu aldım technology programlarında eğitimi iyiymiş.Bu aralar başka kolej araştırıyorum ama iyi bir okuldanda mezun olmak istiyorum.Üniversite için belli başlı üniversitelerde devam etmek istiyorum.Araştırmak benim için sorun değil ama işlemlere nasıl başlayacağım sorun.

Okumak istediğim bölüm civil engineering.Geçerli bir meslek olmalı..Daha önümde 2 küsür yıl var ama bu bölümde kararlıyım diyebilirim.

İşte daha merkezi bir yerde olması için büyük şehir seçmeyi düşünüyorum.Doğu eyaletlerinde birkaç üniversite bulmuştum ama Kanadada okuyan birisi tavsiye etmedi Doğu eyaletlerini o yüzden metropol şehir olması tercihim zaten Türkiyedede küçük bir şehirde yaşamıyorum.Şehir olarak nereleri önerirsiniz ? Montreal olabilirdi ama Kanada Fransızcası bilmiyorum okul dili İngilizce ama sokakta dil bilmemek kötü olur .

• Vallahi WantLeaveHere.şehir olarak Toronto çok metropolitan ama çok soğuk ve göçmenlik yasaları ağır sanırım Toronto'nun.Tek seçenek Vancouver kalıyor bende Vancouver seçtim.ama istersen Calgary de büyük güzel bir şehir ama en ılıman iklimi buranın ve Vancouver Türkiye'nin İzmiri gibi kıyaslama yapılırsa Toronto Istanbul,Ottawa Ankara,Montreal'e ne diyeyim bilemedim Kanada Fransızca'sını Fransa'da kullanamıyormuşsun ve çok garipmiş sanırım.İngilizce eğitim için Vancouver veya Toronto.
  • Forumda daha çok Toronto ve Vancouver şehirleri konuşulduğu için ilk oralara bakma ihtiyacı duydum.Edmontonda NAIT adında bir okul buldum aradığım bölümde mevcutmuş ESL programıda baya ucuz veya benmi yanlış baktım bilmiyorum.Neyse arkadaşlar konunun adına saygısızlık etmeyelim bu başlık hakkında soracağım birşey kalmadı.
  • Vancouver'da cok yagmur yagarmis ama Izmir'de cok yagmaz:)) gerci bana gore Toronto'da da baya yagiyor...sevmem yagmurlu sehirleri...
    Vancouver'da hic bulunmadim, keske orada da yasamis olsaydim simdi size Toronto mu Vancouver mi daha iyi akil verebilirdim. Quebec'te ingilizce gelistirme acisindan zorlanma olabilir diye dusunuyorum cunku Insanlar Fransizca konusuyor, Ingilizce kullanan azmis.
    buyuk sehir secmek en mantiklisi bence de...hem buyuk sehirlerdeki okullar daha populer ve daha iyi olur aslinda..
  • O zaman Toronto ideal diyorsunuz veya Vancouver ? Co - op programının olması iyi oldu .Özellikle uluslararası öğrenciler tarafından çok tercih ediliyomuş.Peki okulların eğitim farkı var mı mesela Humber ve Seneca arasında karşılaştırma yaparsak ?
  • Peki colleglardan kabul almak zor mu üniversitelere göre
  • sehir konusunda cok fikir veremem sizi yaniltmak istemem cunku Ontario disinda bulunmadim henuz. Toronto guzel bir sehir, golu denizmis gibi dusun...sehir merkezi cok kalabaliktir cok ogrenci vardir...maddi anlamda Toronto pahali bir sehir, Vancouver'i bilmiyorum ama Toronto Kanada'nin en pahali yerlesim yeri...Vancouver da cok guzel bir sehir olmali bu kadar cok ogrenci tercih ettigine gore...bir de sanki orada Turk ogrenci daha fazla gibi geldi bana...
    okullarda egitim farki vardir belki ama programlardaki dersler pek farklilik gostermiyor (universite ve kolej arasinda bile). a kolejine gidip aldigin ders b kolejinde de var mesela...okullar arasinda profesor farki, dersi isleyis farki vardir ya da bi okul teoriye yonelirken diger okul uygulamaya agirlik verir. bir de her kolejin daha iddiali oldugu bolumler vardir...mesela ascilik deyince Toronto'da akla George Brown gelir, business deyince Centennial iyi derler ya da teknik bolumler icin baska bir tanesi vs...bunlari tam anlamiyla bilemiyorum hangi okul hangi konuda daha iyi yine arastirman gerekebilir...

basvurular lise diploma notuna gore degerlendiriliyor, programin icin basvuracagin okulda ESL egitimi aldiysan ona da bakarlar ama cok onemli degil...ayrica her program icin istenilen belli bir diploma notu var...ornek vereyim Ryerson Uni.'de hemsirelik girisi 75-79du ben arastirdigim zamanlarda...okuldan okula degisiyor...kolejlere kabul almak daha kolay olabiliyor universitelere gore, bu insanlarda kolejlere giden ogrenciler basarisi dusuk ogrencilerdir gibi bir algi yaratmis ama maddi acidan dusunup koleji universiteye tercih eden cok cunku kolejler daha uygun fiyatli...kolej ogrencileri de cok basarili yani boyle seyler okursan seni yaniltmasin...
  • yabanci forumlara goz at okullar hakkinda, baya bilgi edinirsin diye dusunuyorum. umarim kendin icin en iyi secimi yaparsin:) keske daha cok yardimci olabilsem...Toronto'ya gelirsen gorusuruz:)
  • Hmm işte dediğiniz gibi okullarda kalite farkı vardır ama çokta uçurum olacağını zannetmiyorum.Zaten teker teker hangi bölümlerin iyi olduğunu öğrenmeye çalışırım yabancı forumlardan dediğiniz gibi.Ben aslında çok fazla ders çalışmazdım , liseye geçerken fen derslerim ve matematiğim çok kötüydü.Babam bana teklif yaptı yurtdışında okumayı düşünürsen seni gönderirim diye.Bende daha sıkı çalışıyorum o dersleride düzelttim.Kısacası hedef koyarak ilerliyorum böylelikle gelecek korkusuda yaşamayacağımı düşünüyorum.Aklımda tek bi bölüm var.Türkiyede çoğu insan puanı nereye tutarsa orada okuyor yani hedefi vardı ama onun için çalışmadı diyelim.

Ben Torontoda okuyan başka biriyle konuşmuştum internetten o bana collegelerin eğitiminin uyduruk olduğunu filan söylemişti.

Türkiyede üniversitelerde direk en iyi üniversite şeyi var.O üniversitelere giremezsen iş ararken arka planlarda oluyorsun.Kanadada umarım böyle birşeyle karşılaşmam.

Amerikalı birisi , collegeların üniversiteye geçiş olduğunu ve fiyat olarakta üniversitelere göre yaklaşık yarısı kadar olduğunu söylemişti.Hatta kendileri bile collegea gidiyormuş.Daha sonra üniversiteye geçiş yapıyorlarmış.

Peki Torontoda , aylık ne kadar masrafım olur.Sigara alkol eğlence vs gibi alışkanlığım yok.800 CAD yeterli midir sizce ?
  • peki 6 sömestırlık eğitimde kaç sömestır staj yapabiliyoruz 2 sömestır mı ?Ya bide staj yapacağımız yıl okula tuition fees ödüyormuyuz ? http://www.humber.ca/other-fees şurada yazılanları hiç anlamadım.
  • college egitimlerinin uyduruk oldugunu dusunmuyorum, bunu kim soyledi merak ettim acikcasi...ben universite okuyan akrabalarimla ya da tanidiklarimla ders karsilastirmasi yapiyorum, hemen hemen ayni dersleri goruyoruz...isim olarak bile...(bu donem collegedan mezun, universiteye gecmis akrabamla ayni dersi aliyoruz mesela, tek fark onun bu dersi universitede aliyor olmasi ben ise kolejde aliyorum)...kitaplarimiz da ayni sayilir...collegelardaki sinavlarda daha kolay sorular falan mi soruluyor ya da hocalarin ogrencilerden beklentileri daha mi az da insanlar bu tur yorumlar yapiyor acaba diye dusunuyorum suan...bunun cevabini da anca universiteye basladigimda aradaki farki gorup soyleyebilirim...

Kanada'da da Turkiye'de karsilastigin seyle karsilasacaksin tabii ki, bu dunyanin heryerinde boyle...okulun ne kadar iyiyse ne kadar adi duyulmus ve ovuluyorsa o kadar ondesin...college universite ayrimi da yapilacak ama collegedan sonra universitede 1-2 yil egitim alirsan bu sorunu cozersin...nasil Turkiye'de 4 yillik universiteyle 2 yillik universite arasinda ayrim yapiyorlarda burada da ona benzer bir ayrim soz konusu...

maddi anlamda aylik ne yeter bunu forumdaki diger konulardan ogrenebilirsiniz bilgiler verilmis. oda mi tutacaksiniz, ev arkadasi bulup eve mi cikacaksiniz vs...bunlara baglidir aylik gereken para...800 az da olabilir yetebilir de yani...

verdiginiz linkte yazidigi gibi 440-660 dolar gibi bir para oduyorsunuz co-op icin (bu co-op dersinin ucreti, co-op yaptiginiz her donem de bu para sizden talep ediliyor).
    "Students may be required to complete specific courses or achieve specific grades before being allowed to proceed with a co-op or work term."
    burada su anlatiliyor, co-op alabilmek icin belli dersler almaniz ve belli not ortalamasina sahip olmaniz gerekiyor (ornek: benim okulumda 3.00 ortalama isteniyor 4.00 uzerinden). co-op dersinde yapacaklariniz cok basit fakat co-op yapabilmeniz icin o dersten de gecmeniz gerek tabii.

staj suresi bolume gore degisir.

• Mesela staj yapmadığımız dönemlerde tuition olarak 12.000 CAD istiyormuş okul.Staj yaptığımız dönemde bu parayı istiyor mu bunu öğrenmek istiyorum ben açıklık getirirseniz sevinirim.
  • international ogrenci olmadigimdan bu soruyu diger arkadaslar cevaplayabilir ancak. international ogrencilerden alinan tuition farkli ve bunun icinde neler var bilmiyorum ama staj yapilirken okula para odenmesi cok sacma, okulda bulunmuyorsun calisiyorsun sonucta ne parasi istiyor olabilirler? sanmiyorum boyle bir paranin alindigini. bu bilgiyi nereden edindiniz?
  • sorulariniz bittigi icin benim soruma cevap vermiyorsunuz sanirim...
    neyse ben tekrar cevaplayayim yine de, okula gitmediginiz surece yani ders almadiginiz surece sizden boyle yuksek bir ucret talep edemezler, misal: yazin okula gitmeyince tuition fee oduyor muyuz? hayir...o da bunun gibi bir sey iste...
  • Kusura bakmayın geç cevap verdiğim için.İşte okulun sitesinde yazan şeyi tam öğrenemedim.O yüzden işimi şansa bırakmak istemiyorum kusura bakmayın kızdırdığım için.
  • yok canim ne kizmasi, haddim degil zaten. sadece cidden merak etmistim nereden boyle bir bilgi edindiginizi. okudugunuz seyi yanlis anlamis ta olabilirsiniz. sectiginiz okula mail yoluyla bu soruyu yoneltip cevap alabiliriz aslinda.
  • Peki teşekkür ederim tekrardan.Kafamdaki soruları tam netleştirip düşündüğüm okullara mail atmayı düşünüyorum.Sizce okulun esl programlarımı daha iyi yoksa dil okullarının mı ? göçmenlerde kanada vatandaşı gibi düşük harçtan faydalanabiliyor mu sadece meraktan sordum bu soruyu.
  • evet gocmenler dusuk harc oduyor. ana sehirlerde bolumunuz olan ve begendiginiz bolumu barindiran okullara bakin ona gore mevcut sorularinizi mail atar ya da arayip sorarsiniz, mail daha kolay olur tabii. isterseniz yardimci olabilirim. simdilik sorun okul secimi ve sectiginiz bolumde okumak istediginizden emin olmaniz. kolay gelsin size. Vancouverda okuyan arkadaslardan bilgi edinebilirsiniz forumda orada okuyan cok ogrenci var Toronto'ya nazaran.
    ben college esl'in daha iyi oldugunu dusunuyorum ama cok iyi dil okullari da vardir belki. esl'e gittiginiz college'da bir bolumde okumak istediginizde o college'in esl programini bitirmis olmak okulun sizi kabul etmesinde kolaylik saglar. ama tabii esl programina gittiginiz collegeda okumak zorunda degilsiniz hangi collegein esl egitimi daha iyiyse ve fiyati daha uygunsa orayi secin, esl bittiginde de dilediginiz okula basvurursunuz.
  • Kusura bakmayın konuyu hortlatıyorum.http://www.humber.ca/program/civil-engineering-technology-co-op#our-program Şu sitede birşeyi anlamadım

"Length:
    Six semesters, beginning in September, including a co-op work term after
    semester four"

Co - op yaptığımız süre okula dahil mi ? Yani demek istediğim orada 6 semester yani 3 yıl yazıyor.O 6 semesterin hepsinde okulda ders mi görüyoruz ?

Biraz ucu açık bir soru olacak.Co - op yapmadan okursak iş bulamaz mıyız ? İnternetten iş ilanlarına bakıyorum , minimum 2yıl deneyim istiyorlar.Biraz düşündürmeye başladı iş bulup bulamayacağım.
  • @heythere,
    alinti yaptigin cumleyi linkte bulamadim.
    6 semester ders aliyorsun, co-op genelde ders almadigin donemlerde yapilir hem okul hem co-op olmaz eger full-time co-op yapiliyor ise. 6 donem ders aliyosun, 4 donemden sonra yazin da co-op yapiyorsun.

verdigin linkte su yaziyor:
    "Students find their own placement for the paid co-op work term, which normally takes place May through August following semester four. It lasts four months, with a minimum of 400 hours. Students must successfully complete a career management course to help them develop effective job search skills, prior to the work term. Humber provides a range of services to support students, including working with business, industry and government to identify co-op employment opportunities."

yani co-op mayistan agustosa kadar yapiyorsun semester 4'ten sonra. bu durumda semester 4'da co-op dersi alacaksin (ucretli). diger bilgiler de ekledigim yazida var sanirim sorunu cevapladim:)

is bulma konusuna gelince, bu tanidik ve sans isi bence...
    bakarsin mezun oldugu yil iyi isler degil sacma sapan islerde calismak zorunda kalirsin, sonraki yillarda daha iyi isler bularak kendini gelistirirsin...
    ya da bakarsin daha ilk yildan sansin yaver gitmis tanidik falan bulup hic te fena olmayan bir ise girmissin...
    kim bilir ki...
  • Yeniden merhabalar teşekkür ederim.Ben hem bölümü araştırıyorum hem de collegeların üniversite antlaşmalarını.Collegeların eğitim bölümünde hem "technology" hem "technician " bölümleri var.Technology bölümleri 3 yıl , technician bölümleri 2 yıl genelde.Ama technology bölümlerinde üniversiteye geçiş yapabiliyorken technician bölümlerinde üniversiteye geçiş yok.

Çoğu collegeın web adreslerinde bölüm bölüm hangi üniversitelerle antlaşmaları olduğu yazıyor.Ben technology ve technician olarak ayrılmasının nedenini sormak istiyorum.

Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!