Merhaba Vancouver
  • Merhabalar,
    Öncelikle herkesin derdine tek tek yetişen ilgili arkadaşlara teşekkür etmek isterim. Çünkü bu dertlilerden biri de bendim. Ama burada her türlü soruya yanıt bulmak mümkün.
    27 yaşındayım.4 yıllık lisans eğitimimi bitirdikten sonra Marmara Üniversitesinde Tezsiz olarak master yaptım. Özel sektörün eziyetine daha fazla katlanamayıp Kanada'da dil eğitimi almaya karar verdim. Bu konuda ilgili arkadaşlarla aşama aşama tecrübelerimi ve yaşadıklarımı paylaşmaya çalışacağım.
    Kanada'yı tercih etmemin sebebi kardeşimin de orada dil eğitimi almış olması. Ayrıca üniversite dönemimde Amerika'da WAT tecrübem olduğu için değişiklik olsun dedim. Kardeşim Kanada'yı çok övdü. Araştırmalarıma göre 2010 Kış olimpiyatları da Vancouver'da gerçekleşmiş. Zira bu beni yakından alakadar ediyor. Çünkü kayağa oldukça meraklıyım.
    Bu düşüncelerle Vancouver St. Giles Dil okuluna kaydımı yaptırdım. 26 Kasım'da KLM ile Amsterdam aktarmalı olarak Vancouver'a uçacağım.Bu arada kursum 7 ay olmasına rağmen 1 yıllık vize aldım.Sponsor olarak da babamı gösterdim.
    Konaklamamı aylık (homestay) 850 cad sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ile 6 hafta şeklinde ayarladım. Çünkü sonrasında daha uygun fiyata oda kiralarım diye düşünüyorum. Derslerim sabah 9 öğlen 12.30 arası. Bundan sonraki vakitlerimi part time çalışarak değerlendirmeyi hedefliyorum. Kardeşim Toronto'da bu şekilde çalışarak çok rahat geçindi. Umarım ben de iş bulma konusunda sıkıntı çekmem. Aslında Work&Study programları legal olarak çalışmak ve aynı zamanda iş tecrübesi kazanmak adına güzel bir seçenek. Ama benim zaten Türkiye'de yaşıma göre iyi derecede sayılabilecek iş tecrübem var. Bu nedenle bu programı tercih etmedim.
    Şimdiden hazırlıklara başladım. Yanıma neler almalıyım? Kanada'da kıyafet,elektronik eşya fiyatları nasıl? gibi bir çok soruya buradan yanıt bulmaya çalıştım. Kardeşim pek çok şeyi birebir yaşamış biri olarak bana yardımcı oluyor tabi ama farklı fikirler almak her zaman iyidir. Yolculuk,dil kursu,çevre,sosyal yaşam vb. bir çok konuda tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım. Herkese kolaylıklar diliyorum..
  • Merhabalar,vay be simdi gecmisimi hatirlattin bana bu konu basligini acarak cunku bende gecen sene 26 kasimda vancouvere gitmistim KLM fransiz ucak firmasiyla amsterdam aktarmali.Kanada ya geldigim 1 sene olmus heee...KLM ucak firmasi gercekten iyidir ben cok memnum kalmistim istanbul-amsterdam 2.5 saat surmustu sonra amsterdamda 9.5 saatlik beklemisligim vardir ondan sonra amsterdam-vancouver arasi 11.5 saat gercekten cok uzun bir yolculuktu,vancouvere indigim zaman kulaklarim agiriyordu artik ucaktanmi hava degisiminden mi bilmem...ama tek guzel yani Klm ucaginda her koltukta kucuk tv ler olmasi ve icinde bir suru film,sarki,oyun vs olmasi,Pek canim sikilmadi yani ucakta.Ucakta sana bi kagit doldurtcaklar ama unuttum o kagidin adini bazi bilgiler istiyorlar senden,orayi doldurcaksin yani yaninda kalem bulunsun derim,cunku bende kalem yoktu sikinti olmustu acikcasi.Kanada da,vancouver de kiyafetler gercekten pahali onu soyleyeyim bende kanada ya gelmeden once bu forum sitesini takip ediyordum ve herkes kiyafetlerin pahali olusundan sikayet ediyordu,acikcasi burada okuduklarim beni korkutuyordu o zamanlar ondan sonra turkiyedeyken kendime baya bi kislik kiyafetleri almistim malum 26 kasimda vancouverde olacaktim.Ondan sonra vancouverde yasamaya baslayinca gercekten anladimki kiyafetler cok kalitesiz ve cok pahali.O yuzden siddetle kiyafetlerini turkiyeden almani oneririm,vancouvere gelince ne demek istedigimi anliyacaksin.Hem okuyup hemde calisacagim demissin work permitin varmiki calisacaksin?yada okul sana work permit saglayacakmi?is bulma konusunda sikinti cekecegini sanmiyorum,burada bir suru kisi part time olarak calisiyor,Senin gibi bir suru yabanci ulkelerden gelen ogrenciler calisiyor burada.Vancouver de gercekten kayak yapman icin guzel yerler var.Ben gecen sene gitmistim north vancouverde grouse mountain var hem ucuz hemde cok guzel bi yerdi kaymak icin.bide vancouverun yakininda whistler diye bi yer var orasi cok meshurdur kayak icin.bizim okul oraya goturuyordu ama gitmisligim yoktur.Bide vancouverde cok cinli goruceksin kesinlikle onlari kucumsedigimden demiyorum ama vancouverun her yerinde asyali oldukca fazla,bilmem bu konu ilgini cekermi.Gercekten vancouver istanbula gore pahali bi sehir.Sen homestayda yasayacaksin.Homestay ile okul arasi biraz uzak olucak ve homestay in sehir merkezinin disinda olucak okula skytrain diye tabir ederler trenle gidip geleceksin belkide hem otobus hem skytrain kullanirsin.Ben oyle yapiyordum ve bunun icin aylik kart alman gerekli,81 dolardir aylik kart,hem otobus hemde tren icin gecerlidir.teknoloji gercekten ucuzdu ben kendime macbook air laptop almistim ve neredeyse turkiyede ayni laptop 2 kati fiyatinaydi o yuzden sansli oldugumu hissediyorum hehehe...Sehir gercekten cok temiz,ulasim sistemi guzel,insanlari hos gorulu....benden bukadar bi sorun olursa cevaplamaya calisacagim kolay gelsin.
  • Benim çalışma iznim yok Mukhu. Kardeşim de bir restaurantta garsonluk yaptı uzun süre. Bu şekilde çalışacağım ben de. Hem İngilizceyi daha hızlı geliştirmemde hem de günlük masraflarımı çıkarmamda faydalı olacak diye düşünüyorum. Tabi bu ordaki şartlara bağlı. Dil kursundan sonra da bir diploma ya da sertifika programına katılmayı düşünüyorum. Asyalıların fazla oluşu da beni rahatsız etmez sanırım. Düşüncelerim,planlarım bunlar.. Zaman ve şartlar ne gösterir bilmem. Verdiğin bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim..
  • kaçak çalışırken yakalanırsanız, anında deport olursunuz, bunu aklınızdan çıkarmayın!
    Ve ne yazık ki, bu olasılık çok yüksek, zaten bir iki türk restoranı dışında kimse buna yanaşmayacaktır,
    bence planlarınızı buna göre yapın, ya da buraya geldikten sonra vizenizin şeklini değiştirin
  • Josef vizemin şeklini nasıl bir gerekçe göstererek değiştirebilirim?
  • degistiremessin diye biliyorum.Vancouver de kacakta calisamassin,calistirmazlar burdaki devlet turkiyedekine benzemez acayip kontrol ediyorlar dukkanlari gelince gorursun.Ayricada cokta bisey bekleme bu sehirden sonra hayal kirikligina ugrarsin.
  • Yahu içimi kararttınız! Kardeşim 1 yıl yaşadı orada.Kaldığı ev dışında bir şikayeti olmadı. Onu da 2. ay değiştirdi.Üstelik 2 arkadaş gittiler,ikisi de çalıştı. Çalışamazsam da kursumu bitirir gelirim. Bu kadar kötümser olmaya gerek yok.İnsanlar güzel düşler kurarak,planlar yaparak çıkıyor bu yollara. Allah iyilerle,iyiliklerle karşılaştırsın..
  • tabiki iyilikler olsun senin icin bu sehirde kimse sana mutsuz olamassin demiyorki zaten en kotusu bi dil ogrenirsin burada ama sunuda belirteyim daha gecen ay turkiyeden bi cocuk buraya okumaya geldi geldigi ikinci haftasi burayi begenmeyerek turkiyeye geri dondu foruma biraz bak bulursun cocuk zaten konu basligida acti cok kotu bi ulke ben turkiyeye donuyorum diye.cunki gercekten burasi turkiyeye gore cok cok farkli bi yer ben sana demiyorumki mutsuz olucaksin diye sadece buyuk beklentiler ve umutlar icinde gelme buraya,yok kacak calisacagim yok bunu yapacagim falan.Sen kacak olarak bi is bulursan bu ulkede soylede benide alsinlar
  • Ben hayal aleminde yaşamıyorum,sadece olumlu düşünüyorum. Ve tabi ki her insan gibi planlar yaparak yola çıkıyorum. Ama bu planlar dışında her şeye de hazırlıklıyım.10 gün sonra ordayım. İyi-kötü yaşadıklarımı paylaşırım..
  • mukhucuyum senin de yazdigin gibi o bir 'cocuk'tu ana babasindan ilk kez ayrilan 18lik bir yavrucak. biraz uzaga gitti sanirim ilk macerasinda ondan beceremedi. ayrica asyalilara kustugu nefret tohumcuklariylan animsiyorum kendisini.

daphne, calisma izni olmadan calismayi tavsiye etmem. yani ben asla yapmazdim oyle bir sey ama atin olumu arpadan olsun diyorsan sen bilirsin. risk alabilmek iyi bir yetenek ancak dozunu kacirinca 'kumar'a donuyor.
  • haha stjohns iyi taniyorsun beni hee
  • daphne,new yorkta 2sene restauranta calistim ve 1senedir de torontoda bar menejerligi yapiyorum.restaurant isi ogrenci icin nimettir :) ayrica bu sektorde calisanlarin %75 ogrenci ve cash calisirlar.hem patronlar tax vermemis olurlar hemde sen part time calisirak gecimini saglamis olursun ama sadece kanadada butun mekanlar cash calistirmaya yanasmazlar ve o yuzden birazcik ararken yorulabilirsin.amerikaya gitseydin orda gozunu kapatsan bulurdun.ben torontoda yasiyorum ve Vancouver da nasil olur bilmem ama restaurant isinde part time busboyluk,garsonluk,bartenderlik yaparak gecinirsin.sadece yilmayip her gun online is ara bide eger gerekiryorsa git kapi kapi gez.ben ilk ole ise basladim :)) umarim hersey istedigin gibi olur.
  • Vancouver guzel bir yer ozellikle dil ogrenmek icin . Burda cok fazla arkadasin olucak dunyanin her nir kosesinden. Yeni irklar, kulturler, dinler ve insanlar taniyacaksin. Elbette sikinti olabilir Turkiye de bile bir sehirden bir sehire tasininca bile birtakim sikintilar oluyor. Bu sikintilari ilerde hatirlayip ozleyeceksin bence :):) Is konusunda eger calisma iznin yoksa ve basvurmayacaksan turk restaurantlarina, pizzacilarine sorabilirsin bildigim kadariyla bircok ogrenci boyle calisiyor ama yinede arkadaslarinda dedigi gibi isini riske sokma burda heran hersey olabilir. Mumkunse calisma kartina basvur o zaman istedigin yerde calisirsin. Sana simdiden iyi yolculuklar sanirim geldin Vancouver a :)
  • Vancouver'da 2. haftamı bitirdim. Asyalı çok diyordu herkes,bunda bir kötülük yok diye düşündüm hep.. Ama varmış! Buraya asıl geliş amacımı göz önünde bulundurursam bu insanların telaffuzu berbat!!! Ne zaman bi asyalıyla konuşsam psikolojim bozuluyor,iç savaş yaşıyorum resmen! Yok ben konuşamıyorum,ben bu dili öğrenemeyeceğim,bende bi sorun var vs.. Onun dışında mutluyum.

İş için bir kaç yerle görüştüm haber bekliyorum. Türkler her yerde Türk ama! Adamlar karşılıksız para istemişsin gibi muamele ediyor karşısındakine! YesilBursa tavsiyelerin için teşekkür ederim. Amerikada kaldım daha önce ama çok fazla Türk olsun istemedim etrafımda o nedenle kanadayı seçtim. Ama görünüşe göre yağmurdan kaçtık doluya tutulduk. Filipinli bir aileyle kalıyorum,onlar Japonlar Çinliler kadar kötü değil ama anadilleri gibi konuşamıyorlar tabi. Yemekler berbat! Kadınla konuştum,uzun süre kalıcam yemek de istemiyorum indirim yap bana dedim. 850 dolar veriyordum aylık,şimdi sadece kahvaltıyla 550 dolara anlaştık. Ev konusunda sıkıntım yok neyseki. Sadece iş konusu kaldı. Onda da acelem yok! Etrafta çok çalışan var bu şekilde.

Neriman sana da tavsiyelerin ve güzel dileklerin için teşekkür ederim..Havalar iyi gidiyor bu ara şanslıyım. Normalde bu mevsimde sürekli yağmur yağar diyorlar. Bense bu satırları yazmadan bir kaç saat önce günlük güneşlik bir stanley park turu yaptım :) Tamam düzenli kolay ve sakin bir şehir.. Ama Amerikadaki o hareket heyecan yok burada! Daha yeniyim ama ilerde çok sıkıcı olabilir diye düşünüyorum. Ve bu kadar sıkıcı,sakin ve özelliksiz bir şehirken nasıl bu kadar pahalı olabiliyor çok şaşırıyorum!! Bu arada şuna da değinmeden geçemeyeceğim. Sokakları yalayıp yutmuşlar,her yer tertemiz ama gelin bir de evlerini görün!! İnanılmaz pis bir millet! Arkadaşlarıma falan özellikle soruyorum onlar da şikayetçi bu durumdan! En güzeli bir ev tutup kendi düzenini kurmak,ancak öyle olursa uzun süre yaşanabilir bu şehirde!

Kayağı falan çok severim aslında ama henüz iş bulup bütçeyi garantiye alamadığımdan herhangi bir aktiviteye de katılmış değilim. Şimdilik şehir içi ucuz aktivitelere katılmaktayım. Her şey bir kenara bazen niye daha sıcak bir yer seçmedim diye kızıyorum kendime..! Özellikle soğuktan yüzümü hissetmediğim anlarda!! Avustralya diyorum mesela,yaza yeni girdi şimdi.. Ah bu insanoğlu.. Charles Baudelaire'in de dediği gibi; " Her nerede değilsem orada mutlu olacakmışım gibi gelir..."
  • Is mulakatlarinda SIN sormuyorlar mi? Eger en basta sormazlarsa, sozlesme veya ay sonu tam odeme oncesinde sorabilirler. (Bu sekilde kisiyi 2 hafta - 1 ay belese calistirirlar sonra kusura bakmayin SIN olmadigi icin size odeme yapamayiz derler. O bakimdan dikkatli olmanda yarar var.)

Fiyatlarin yuksekligi suni olarak yaratilan arz talep dengesizliginden ve tabi ac gozlulukten kaynaklaniyor.

Bu sene Vancouver son 20 senenin en soguk kisini gecirmekte, o yuzden genellememek gerekir. Bu tipik bir soguk degil bu sehir icin. Ben butun aralik ayini 9-15C arasi gecirdigim seneleri hatirlarim.

http://www.vancouversun.com/news/Weather+forecast+Vancouver+coldest+years/5824798/story.html
  • Aliento o kadar abartılmış ki ben gözümde büyütmüşüm. Azıcık güneş görünce aman hava ne güzel diye seviniyorum :)
    İş için de tanıdıklar vasıtasıyla buldum bir kaç yer. Durumumu biliyorlar yani.
    Tavsiyelerin için teşekkür ederim.
  • Daphne sehir ici otobusleri ile North Vancouverin tepesinde bi kayak merkezi var sabah gidip aksam donebilecegin bir yer gece gec saate kadar da acik bildigim, guzel isiklandirmasida var. Whistler'a kadar gidemesen de kayak senin icin eglence ise oralari dene.
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!