Bu forumu firsatim oldugunca takip ediyorum.Genellikle insanlar kanadayi ya acimasizca kotuluyorlar ya da bir kanadalidan daha fazla abartili olarak savunuyorlar.Oysa herkes kendine gore artilarini ya da eksilerini duzgun ve seviyeli bir sekilde yasadigi eyaleti mumkunse sehri de yazarak paylasirsa cok verimli olur.Ben birkac ay once 'kanada gocmenlik maceramiz "adinda bir baslik acmistim ama cok gerilerde kaldi ve yapilan yorumlara ragmen guncel gorunmuyor. Simdi esas konuya gelirsek;buraya gelecek olanlar once kendileri icin neyin onemli oldugunu,neden yurtdisini tercih ettiklerini onceliklerinin ne oldugunu beklentilerinin ne oldugunu cok iyi tahlil ve tespit etmeleri gerekir.Aksi halde buyuk bir hayal kirikligi yasama ihtimalleri yuksektir.Ve sunu hic unutmasinlar Turkiye artik 1960 -1980 yillarinin turkiyesi degil.Halkin refah seviyesi yasam kalitesi ve sekli dunyanin yuzlerce ulkesinden bile daha yuksek.Gidilecek bir ulkede cogu sey Turkiyenin gerisinde olabilir.Bu kanada icin de gecerli.Bu nedenle yukarida anlatmaya calistigim hususlara cok dikkat etmek gerekir.ABD,INGILTERE,KANADA gibi ulkelerin ekonomilerinde yabanci ogrenciler(doktora,master,dil okulu vs.) onemli bir yer tutar.Isin ucunda bu ulkelere belli bir para odeniyor ve orada kalinacak sure icinde de ulke ekonomisine her ay belli bir miktar para girecek anlamindadir.Kanada icin gocmenlik ayri bir ekonomik gelir kaynagidir da.Ortalama her yil 150.000 kisi bu ulkeye gelir diyelim.Bu en az yilda 30.000 konut ihtiyaci demektir.Bu rakam nufusu 32 milyon olan bir ulke icin mukemmel bir rakamdir.Ve yine bu gelen 150.000 kisi geldigi andan itibaren ilk 1 ayda en az kisibasi ortalama 2000 dolar harcama yaparlar bu da ulke ekonomisine disardan gelen 300 milyon dolar demektir.Ve tabii is buluncaya kadar da bu gelenler gelirken yanlarinda getirdikleri hazir paralari harcamaya devam ederler. Simdilik konuya bu kadar giris yeterli sanirim.Bu arada yazmayi unuttum; 6 ay once ailecek albertaya gocmen olarak geldik.Benim meslegim saglik alaninda, esim IT (bilisim sektoru) .
Avartos, eski yazilarinizi takip etmistim. Kanada'ya gelenlerden bir kisim insanda hayal kirikligi olusmasi ve "bazi" konularda Kanada'yi geldikleri ulkelerden daha eksik bulabilmeleri konusunda sizle hemfikir olmakla birlikte GDP per capita'si ve yillik ihracat hacmi gibi konularda Kanada'nin rakamlari Turkiye'ninkilerin uc katini bile gecerken Turkiye'de halkin refah seviyesini nasil bu kadar yuksek gorebildiginizi anlayamadim. 10 yil Azerbaycan'da calistiktan sonra memleketime doneyim dedim, 2005-2008 arasi uc yil Istanbul'daydim, mulakata gittigim birkac sirketten birisi olan buyuk bir proje/insaat firmasinda 2000TL maas onerdiler. Bu arada da hafta sonlari ve aksam mesailerinin gerekecegini ama ek odeme yapilmayacagini da belirttiler. Su anda Vancouver yakininda o Turk firmasinin onda biri kadar bile cirosu olmayan bir sirkette birinci yilim yeni doldu ve o Turk firmasindan uc kat fazla maas aliyorum. Yani ITU Petrol Muhendisliginden doktorasi olan, 2 yabanci dil bilen, AutoCAD ve Visual Basic bilen, 20 yil Fransiz, Ingiliz vb sirketlerinde is tecrubesi yapmis, Proje Muduru Pozisyonuna kadar yukselmis birine yilda 100-milyonlarca dolarlik proje yaptigiyla ovunen bir Turk sirketinde 2000TL maas oneriliyor ve siz bana hala memleketimizde refah yuksek mi diyorsunuz. Yuksek ise "hangi kesim" icin yukseldi ve benim bundan haberim olmadiysa bu benim "o kesimden" olmadigimdan dolayi midir acaba? Eski tartisma basliginin kapandigina sevinmistim ama yeniden ayni konu aciliyor galiba. Saygilar, Kubi
soyle bir ornek vereyim degisik bir bakis acisi verebilirim belki beklentilerle ilgili iki arac arasinda karar veremiyorsunuz biri mercedes digeri volkwagen fiyati parcasi servisi ve performansi birbirinden cok farkli ama daha da onemlisi her ne karar verirseniz verin mercedesten volkswagen kadar parcasinin servisinin ve yakit tuketiminin az olmasini volkswagenden de mercedesteki gibi performans ve iscilik kalitesini beklemeniz uzun donemde buyuk hayal kirikliklari yaratir bir baska dusuncem kanada dan is teklifi almis (beyaz yaka statusu veya gecerli meslek sahibi)isi hazir olanlar icin ve durumu iyi olanlar icin yasanasi bir yer is bulma sorunu maddi durumu sinirli olan kimi kimsesi olmayan icin parasini ve zamanini harcayacagi zorlanacagi bir yer .hazir gelen para yoksa birikimini yersin olay bu kadar nettir
sayin kubi,dikkat ettiyseniz ben "Turk halkinin refah seviyesi yasam kalitesi ve sekli dunyanin yuzlerce ulkesinden daha yuksek." diye yazdim. Kanadadan yuksek oldugunu veya dusuk oldugunu yazmadim.Kanadada Turkiyenin gerisinde olan seylerden bir ornek vereyim: mesela saglik sektoru.Halkin saglik ve tedavi hizmetlerine ulasma sureleri ve sonuc alma sureleri buna bir ornektir.Yine hemen 2. bir ornek vereyim;asiri olarak halka sunulan GDO lu urunler.Kanadaya californiyadan ispanak,mexico dan yesil sogan,new zeland dan kivi geliyor ve halkin tuketimine sunuluyor.Normal bir ispanagin dayanma omru kac gundur?bir demet yesil soganin dayanma omru ne kadardir?Bunlar birkac ornek sadece.Turkiyede burasi kadar gdo lu urun olmadigi tartismasizdir.Benim anlatmak istedigim seyler bu gibi konulardir.Turkiyeden kat kat ustun oldugu bir alan guvenlik konusudur.Sehrin hangi tarafinda oturudugunuz onemli olmakla birlikte kisi guvenligi ,hane guvenligi Turkiyeden kat ve kat ustundur. Simdi bizim ulkemizin sorunu genc nufusumuzun cok fazla olmasindan kaynaklaniyor bence.Insan ve isgucu enflasyonu mevcut mualesef.Sayin Kubiye 2000 tl onermisler demekki o isi o fiyata yapacak bir muhendis bulunuyor Turkiyede.Bu tum meslek gruplari icin gecerli.Daha once de yazdigim gibi bir insanin hayatta onceliklerinin neler oldugu ,beklentilerinin ne oldugu, onun icin neyin nelerin onemli oldugu , onu nasil bir yasam tarzinin mutlu ettigini ya da edecegini bilmesi onun icin son derece onemlidir. Mesela sayin Kubi acisindan anladigimca 1. oncelik ayda yaptigi para miktari. Bu forum Kanada hakkinda sadece olumlu seylerin yazilacagi bir forum olmasa gerek.Saygi ve seviyeyi dusurmeden herkes kendi fikir ve tecrubesini paylasirsa hem suanda Kanadada bulunan arkadaslar icin hem de gelmeyi dusunenler icin cok faydali olur bence.
sayın avartos daha önceki başlıkta da bu konu ile alakalı yorumlarınızı kanda ile ilgili düşüncelerinizi okumuştum fakat benim anladığım sizin kanada ile ilgili pek olumlu bir düşünceniz yok.bence siz kanada dan biran önce ayrılın.ne beklentiler ile gittiniz bilmiyorum ama bence kanada yı bu kadar yerden yere vurmak pek mantıklı gelmiyor bana.sağlık konusunda bahsetmişsiniz de adamların nüfusu belli ve adamlar sağlık konusunda ki personel yetersizliğin farkında ve buna göre göçmenlikle bu açığın kapanmasını teşvikte bulunuyorlar.doktor olduğunuzu ve türkiye'de çalıştığınızı biliyorum ama burada da sağlıkta işler mükemmel yürümüyor bunu da biliyorsunuzdur.doktor sırf döner sermayeden pay almak için her şeye ameliyat kararı veriyor.adam ameliyata girmeden önce sağlam ufak bir operasyon geçirecekken yapılan ihmalle adam ölüyor.bir ziraat mühendisi olarak gdo lu ürünler hakkında size bilgilendirmede bulunayım.türkiyede üretilen bir çok gıda ürününde genetiği değiştirilmiş ürün kullanılıyor.özellikle türkiye ye abd den ithal edilmiş mısır gibi ürünler ve bunlardan üretilmiş tüm yan ürünler gdo ludur ve tüketim ürünün hiç birinde etiket ile bir uyarıda da bulunulmamıştır.bide bir kaç gıda ürününü örnek göstererek gdo iddiasında bulunmuşsunuz fakat gıdaların tüketim ömürleri gdo dan çok tüketilen bitkisel gıdanın üretim kalitesine, bitkinin çeşidine ve herşeyden önemlisi saklama koşullarına göre değişim gösterir.bir doktor olarak şunu bilmelisiniz ki hangi gıda ürünü olursa olsun gdo lu da olsa sonuçta k.hidrat ve proteinden oluşuyor uygun nem sıcaklık ortamında bakteri mantar gibi mikrobiyolojik ürünlerin besi ortamı olması için uygun olacaktır buda doğal olarak kalitesini ve raf ömrünü kısaltacaktır.sizin dediğiniz ürünlerde gdo değil ama belki raf ömrünü artırmak amaçlı bazı koruyucu önlemler alınmış olabilir fakat bu durumun gdo ile direkt alakalı olmadığını bilmenizi isterim. gdo uygulaması genelde uygun olmayan iklimlerde ürünün yetiştirilmesi için yada daha fazla üretmek için yada bazı bitkisel hastalıklara karşı dayanımı artırarak ürün kaybını minumuma indirme amacı ile yapılır.
Selamlar Avartos, Maas konusunu karsilastirmamdan dolayi benim buraya para icin geldigim anlamini cikarmissiniz, buna uzuldum. Su anda Azerbaycan'daki sirketimde aldigim kadar maas aliyorum ve daha az alsam bile yine de burada olmayi tercih ederdim. Benim ve ailemin buraya gelis sebebimiz ekonomik degil sosyal nedenlerden dolayi. Burada GDO'lu urun yedirtiyorlar da Turkiye'de baska mi? Biz yedigimiz seylerde ne olduguna daha yeni bakmaya basladik, bir iki sene once Rusya'ya ihrac ettigimiz domatesleri pesticide icerdiginden dolayi geri gonderdiklerini hatirlatirim. Saglik konusunda: Evet, burada bazi onemli tahliller icin aylarca sira bekleniyor olabilir ama her konuda degil. Uc ay once gece 11 civari kendimi kotu hissetmistim, kalp hastaligi belirtisi gibi biseydi, bizim yakinimizdaki bir hastanenin acil servisine gittim, hic bekletmeden aldilar, tam 3 saat musahede altindaydim, 3-4 farkli uzmanlikta doktor muayene etti, EKG, X-Ray ve kan tahlili aldilar, bisey cikmadi ama yine de Holsten monitoru yazdilar, sonraki gun 24 saat o portatif monitorle ise gittim, sonuclarini download edip incelediler %100 emin olmak icin falan. Simdi Turkiye'ye gelecegim: 2007'de esime araba carpmisti Istanbulda, Acik Femur kirigi, Hizir Acil geldi ve Goztepe'deki Marmara Egitim ve Arastirma Hastanesinin acil servisine goturduler, orada gecen 3-4 saatimi memleketim adina bir yuz karasi olarak hatirliyorum. Savas anindaki sahra hastanelerine benziyor, kaza vb sonucu acil nedenle gelmis ve hayati pamuk ipine bagli insanlarin oldugu acil serviste gencecik stajer doktor "cocuklar" biseyler yapmaya calisiyor, daha sonda takmasini bile bilmeyen adamlar, mahser yeri gibi. Ilk mudahele sonrasinda esimi Gebze'deki John Hopkins hastanesine naklettim, sanki farkli bir iklim... Yani olay su: Turkiye'de iyi saglik hizmeti alirsin, cebinde paran varsa... Saygilar, Kubilay
sayin crayz_boy,bakin yazimi dikkatli okumuyorsuuz ya da isinize geldigi gibi degerlendiriyorsunuz.bakin ne yazmisim birkez daha kopyaliyorum:"Turkiyeden kat kat ustun oldugu bir alan guvenlik konusudur.Sehrin hangi tarafinda oturudugunuz onemli olmakla birlikte kisi guvenligi ,hane guvenligi Turkiyeden kat ve kat ustundur." Ayrica benim Kanadadan ayrilma ayrilmama konusunda kimsenin onerisine ihtiyacim yok.Bizim de ailecek bir planimiz vardi ve cercevede geldik. Kanada da en zor olan sey saglik meslek grubunda bu ulkeye gelen birinin burada saglik alaninda calisabilmesidir.Gocmenlikle bu konuyu cozmeye calisiyorlar da yillarca duzenli gocmen alan bu ulke neden bu konuda bir ilerleme gosteremiyor peki? Turkiyede saglik alanindan oyle bir ornek vermisisniz ki "pes " dedim.sanki bir gazetenin 3. sayfa haberlerinden biri gibi.Bu verdiginiz ornek turkiyede yil da kac tane oluyor?Her hasta olarak hastaneye basvuran kisi ameliyat mi ediliyor?Turkiyede hasta olan kisinin tum tetkikleri en gec 1 hafta icinde yapilabilirken (kan tahlilleri,USG,gerekirse CT,MR) Kanada da kac ayda yapilabiliyor bilginiz varmi? Turkiyede herseye nasil ameliyat karari veriliyor?3-5 ornek verin bakalim.Ben de ogrenmis olayim. Dunyanin en fazla GDO lu urun ureten ulkesi hangisidir?bunun ABD oldugunu ve Kanadanin da gidada hemen hemen tamamen ABD ye bagimli oldugunu da biliyorsunuz sanirim.VE gidalarin etiketlerinde bunu belirtme zorunlulugu da yok.Turkiyede organik bir gidaya ulasma orani buradan kat kat yuksektir bunu da biliyorsunuz sanirim.Yasadigin sehre gore koylu pazarina gidersin alirsin.Evinin bahcesinde yetistirirsin.koy tavugu alir yersin.Bunun gibi bir cok ornek verilebilir.Sen bunlara kanadada ulasabilirmisin?ya da ulasma yuzden nedir ?Evinin bahcesine birsey eksen verim alma oranin kanadada kactir?iklim sartlari ne oranda musade ediyor?Ben 1 domates fidesinden tum yaz boyunca sadece 3 domates alabildim.
avartos'un yorumlarina katiliyorum, kubi'nin yazdiklarini da anliyorum. herkesin hayattan beklentileri farkli, nerede mutlu ve huzurluysaniz orada yasayin.
Sayin Kubi,maas konusunda kendi acinizdan bayagi uzun ve ayrintili yazinca ben de b oyle bir kani olustu. kusura bakmayin. Saglik konusunda basinizdan bir olay gecmis.oncelikle gecmis olsun.Benim sukur o derecede bir sorunum olmadi. Bilgim olsun diye soruyorum.hastaneye ne kadar bir odeme yaptiniz acaba?Ve sigortaniz bunun yuzde kacini size geri odeme yapti? 15 milyon nufuslu istanbulla 2 milyonluk bir sehri karsilastirmissiniz.Evet Turkiyede ozellikle Istanbulda saglik sistemi cok kotu isliyor buna katiliyorum.Ama diger pek cok sehrimizdeki hastahaneler gayet guzeldir.Bu baglamda acaba boyle bir olay new yorkta olsa acaba nasil olurdu?diye dusunmek gerekir bence.
sayın avartos türkiyede yaşayan biri olarak artık üçüncü sayfa haberlerinde bahsettiğiniz olaylar okadar sıradanlaştı ki benim sağlıkta verdiğim örnek sizin için önemsizse kusura bakmayın ama benim düşüncem şu olur sizde insan hayatına aynı gözle bakıyorsunuz derim.kanada yıllardır göçmen alıyor haklısınız ve bu ol deyınce yarın olmuyor turkıyede hasta kuyruklarında ölenler çok geçmişte değil yakın zamanda yaşanan olaylardı.herkes ameliyatamı alınıyor belki değil ama evet büyük bir kısmı. türkiyede dönen üç kağıt hiç bir ülkede yoktur sanırım en basidinden anneannem diz kapağı ameliyatı oldu ve o doktor şuana kadar hastanede kim diz şikayeti ile gitmişse hepsini ameliyat etmiş ve arada maalesef başarısız operasyon sonucu yürüyemiyenlerde var ve şikayetler sonucu maalesef görevden alındı.adam 1 haftada sana her türlü sonucu veriyor haklısın ama gereksiz yere insan sağlığını düşünmeden en basit bir grip için bile röntgen tomografi gibi aletlerden yayılan radyosyonlara maruz bırakıyor.bu kadar göçmene ve artan nufusa karşılık alt yapının hem hastane hemde personel açısından yetersiz kalması gayet doğal.ben kanada gdo lu ürün tüketmiyor demedim dikattinizi çekerim türkiyedede gdo lu ürün tüketiliyor dedim.ve mesleğimde uzman bir şahıs olarak artık gdosuz tüketimin nerdeyse mucize olduğunu söyleyebilirim çünkü türkiye kendi tohumunu artık üretemiyor ki farzelim gdosuz üreten bir üreticiyi ele alaım yan tarlasında gdo lu ürün yetiştiren çiftçi diğer komşunu tarlasından dolayı bunu başaramıyor bildiğimiz basit mendel ilkesi.evet ben kanada tarımı açısından uygundur diye bir savunmadada bulunmadım bu nedenle verdiğiniz örnek biraz havada kalmış.ve son olarak tabiki orda yaşam tercihi tekrar ve tekrar size aittir ben sadece bu kadar yakınıyorsanız pskolojik durumunuzun pek iyiye gitmeyeceğini düşündüğümden geri dönün dedim.doktorlar türkiyede çok iyi kazanıyor ve siz kanadadaysanız gerekcelerınız cok gecerlıdır.fakat ben sızın suan uyum surecı yasadıgınız dusunuyorum bellı bır sure sonra sıstemı ve kulturu benımsedıkten sonra emınım kı sızde perdelerı kaldırıp daha net mukayeselerde blunabıleceksınız.herkesın dusuncesıne saygım var.......
Sayin Avartos, tesekkurler gecmis olsun icin. Bilgi icin sormustunuz; Johns Hopkins'de 2 ameliyat, sonrasi fizik tedavi falan hepsi bir yerde yaklasik 25-30bin dolar civarina geldi ama masraflari kazayi yapan arac sahibi karsiladigindan sigorta ne kadarlik kismini oder bilemiyorum. Aklima gelmisken; Ilk mudahelenin yapildigi Goztepe'deki hastanede acil servisten esimi Tomografiye gonderdiler, birkac yuz metre otede baska bir binadaymis, bindigimiz ambulans sanirim kurban bayramlarinda kurbanlik tasiyarak ek is yapiyor olmali ki pislik icindeydi, surucu o birkac yuz metreyi oyle gitti ki sedyeyi tutmama ragmen aracin icinde ileri geri carpmasina engel olamadim. Tomografi ucreti ayri odeniyormus, doner sermayesi mi ayriymis neymis. Semt pazari gibi, hastane degil. Neyse, Tomografi odemesini kazaya neden olan sahsin temsilcisi yaptigi halde bir ay falan sonra bana bir mektup geldi: Odeme yapmadigimiz iddia edilerek "haciz" tehdidinde bulunan bir mektup aldim Goztepe hastanesinden, hayatimda ilk defa boyle kucuk dusuruldum ustelik odemenin yapilmis olmasina ragmen. Bunun sebebi ise Acil Serviste hastanin giris kaydini yapan kutuk beyfendi, bana hastanin adini soruyor, esim yabanci uyruklu oldugundan kimlik belgesini cikarmaya calisiyorum ki dogru yazabilsin, bana "Esinin adini bilmiyormusun" gibi odunsu bir laf edince "peki yaz bakalim" deyip esimin adini soyledim, o cok bilmis kutugun ismi yanlis yazmasindan dolayi Tomografi odemesi yapilmamis gibi gorunmus. Neyse cok uzattim sozu, extrem bir ornek bu aslinda, bizim doktorlari / hastaneleri kotulemek gibi bir niyetim yok. Ozellikle Kozyatagindaki Yeditepe Univ. Hastanesinden cok memnundum Istanbulda. Orda hersey kotuydu buraya geldik basim goge erdi demiyorum, her yerin artisi eksisi var ama gocme nedeni arti ve eksilerin toplamini karsilastirmak olmamali, hangi artilarin ve hangi eksilerin o sahis icin ne oranda onem tasidigi onemli. Saglicakla, Kubilay
Crayz_boy, tesekkurler. Bunlar 4 yil once olmustu, gecmiste kaldi artik. Bundan bahsetmemin nedeni Turkiye'de 4-4'luk bir saglik sisteminin olmadigina isaret etmekti. Burda da 4-4'luk diyemem, ucuz etin yahnisi olmaz denir ya... 3 kisilik bir aile icin Medicare'e ayda $120 odemeyle bundan daha iyi saglik hizmeti beklenmez zaten. Ben burdaki hastanelerden sikayetci degilim, yalnizca Family Doctor kavramina alismakta gucluk cekiyorum. Iyi bir aile hekimi bulana kadar canimiz cikti, hepsi dolu, hepsi tok, yeni aile alan cok az.
Sn. Avartos 'Turkiye artik 1960 -1980 yillarinin Turkiyesi degil.Halkin refah seviyesi yasam kalitesi ve sekli dunyanin yuzlerce ulkesinden bile daha yuksek. Gidilecek bir ulkede cogu sey Turkiyenin gerisinde' demiş. O yılları iyi bilen birisi olarak söyleyeceğim şu: Evet Türkiye fakirdi ama 1960-1980‘in Türkiyesi’nin tırnağı kalmış olsa, biz buraya gelmezdik. Kazanç, fiyatlar, sağlık, eğitim gibi konulara girmeden önce soralım: İnsan, ana dilinin konuşulduğu, davranış ve adetlerini ezbere bildiği ülkesinden kalkıp başka yere gider mi? Kimse burada ücret karşılığı yabancı bir ülkenin reklamını yapmıyor . Kanadanın kurucuları hiçbirimizin dedesinin oğlu da değil. Açıkçası bir yer kafanıza artık çok ters geliyorsa orada durmayacaksınız, yoksa hem nimetlerinden yararlanırım hem de oranın her şeyine söver sayarım dediniz mi kimseyi inandıramazsınız. Bunun başka adları da var, daha önce de belirttim. Sizin buradaki yorumlarınızı kastetmiyorum. Politik ve sosyal konulara burada girmek de hoş kaçmıyor, tatsızlık çıkıyor.
Oturduğum bölgede en az 3 tane organik market var. Safeway ve küçük olanlarını saymıyorum. Biz BC'de tamamen organik ürünler alıyoruz, elmalar okanagan'dan geliyor, hatta yazın her pazar BC'nin her yerinden gelip dükkan açan yerel üreticiler var ki, domateslerin çeşitliliğini görmeniz lazım. Belki 50 çeşit domates var. Hepsi de organik, sertifikalı...
Bence orta Kanada ya da Doğu'ya doğru gidildikçe yaşam kalitesi düşüyor. Bulabileceğiniz ürünler de taleple doğru orantılı olarak azalıyor. BC'ye gelin... fikriniz tamamen değişecektir.
Ayrıca burada GDO'lu ürünler var evet, ama inanın TR'dekinden ya da Amerika'dakinden daha az değil. Ayrıca TR'de benim organik sertifikalı iki adet tarlam var, zeytin yağı, domates ve çeşitli sebzeler yetiştiriyorum kendim için. Ama şunu ekleyeyim, TR'de henüz organik moda bir kavram. Domatesin bile organiğini bulamazsınız TR'de.
iyi buna sevindim kubi.ben kubi, dogrusu ve josefin fikirlerinede aynen katılıyorum.inanın bana çok ama çok şanslısınız.keşke bende şuan kanada da sizler gibi daha eşit insanca yaşayabilseydim.neden mi?kendi hayatımdan bir kaç örnek vereyim.ben kamuda çalışıyorum müdürüm kendi kralığını ilan etmiş durumda görüş farkı olan insanlar eziliyor.kendi adamı en rahat ortamlarda çalışıyor ben dışarda her yeri sel götürürken bile araziye çıkmaya zorlanıyorum amacı resmen kendisine zıt fikirde olanları sindirmek.devlet ödenek yolluyor(önceki müdür tasaruff yapıp gereksiz masraf yapmazken)bu şahıs bırak ödeneği amaçlarına uygun kullanmayı yolsuzluk bile yapıyor.abisi bile o adam para için babasını satar diyorsa iş bitmiştir.çok değil 1 hafta önce ev arkadaşım sırf kızlarla gezdiği için dayak yedi ağzı burnu kan içinde eve geldi(bu kız arkadaşları sadece sosyal arkadaş).türkiyede son zamnlarda anket yapılıyor ve sonuç çarpıcı halkın yaklaşık yüzde 65 nin farklı olan kimseye tahammülü yok.vanda deprem oluyor insanlar ölüyor zor şartlar altındalar insanlar yardım kolileri ile taş yolluyor, iş arkadaşım iyi olmuş hakkettiler diyebiliyor.13 yaşındaki bir kıza 26 erkek tecavüz ediyor ve verilen karar kzıın kendi rızası ile yaptığı için cezaya gerek görülmemesi.kadın kocası ile anlaşamıyor boşanıyor kocası ölümle tehdit ediyor adalete sığınmak istiyor kadın red ediliyor ve 1 hafta sonra kadının kocası tarafından öldürüldüğü gazetelerde yazıyor.inanın bunları okuya okuya artık o kadar normal geliyor ki bu olay insanlara.belki abarttığımı düşünenler olacakdır ama maalesef durum bu.yoksa doğduğum toprakları cennet gibi vatanı neden terkedeyim ki iyi bir işim olmasına rağmen(kastım tabi ülke şartında iyi bir gelir)evet yabancı kültürde olsa,yabancı topraklarda olsa bence kıymetini iyi bilin çünkü orda insansınız.ve yine çok şanslısınız çok kültürlülüğün avantajı ile avrupadaki gibi aşırı ırkçı saldırılarada mağruz değilsiniz
Sayin Kubi,ben kanadada sizin basinizdan gecen saglik sorunu hakkinda bilgi edinmek istemisim.Sanirim ben tam olarak yazamamisim.Yani kanadadaki muracat ettiginiz hastaneye tum bu tetkik ve tedaviler icin ne kadar para odediniz?Faturalari yolladiginiz sigorta sirketiniz size yuzde kacini geri odeme yapti? " her yerin artisi eksisi var ama gocme nedeni arti ve eksilerin toplamini karsilastirmak olmamali, hangi artilarin ve hangi eksilerin o sahis icin ne oranda onem tasidigi onemli."Bu yazdiginizin altina ben de imza atarim.
Avartos, ben yanlis anlamisim sorunuzu. Kanada'daki saglik sorunu derken sanirim bahsettiginiz benim kalp aritmisi hissedip gereksiz paranoya yapinca (Yas 45 olunca ufacik bir seyden aman kalp krizi falan diye panikliyor insan :) ) basvurdugum Fraser Health'in aciline basvurmam. Bu konuda cebimden bes kurus cikmis degil, 3 saat boyunca orada yattim, 2 EKG, 1 Kan Tahlili (20 dakikada sonucu geldi), 1 X-Ray, 4 doktor tarafindan muayene, sonra beni biraktilar ama izleyen gunlerde holsten monitoru icin cagirdilar, MP3-Player kadar bir aleti boynuma astilar, elektrodlari yapistirdilar, o sekilde 24 saat gecirdim ve sonuclarini da aldilar, butun bunlarin raporu aile doktorumuza ulastirildi. Calistigim sirketten ozel saglik sigortam var ama hastanede "Buna gerek yok, devletin verdigi Care Card (Medicare) yeterli" dediler. Bunlarin hepsini (doktor hizmetleri, EKG/Rontgen vb. tetkikler, kan testi) Medicare karsiladi. Eger bir hastaligim olsaydi ve ilac yazsalardi o zaman Care Card karsilamiyor tabii. Ozel sigortam %80'ini karsilardi ama Kanada'da herkesin ozel sigortasi da yok tabii. Bu konu biraz zayif, ben prescription ilaclarin da Medicare kapsaminda olmasini beklerdim boyle sosyal bir devlette. Yalniz o onuda da sinirli da olsa biseyler yapmislar galiba; Pharmacare diye bir sey var burda, dusuk gelirli kesimden olan ve ozel sigortasi olmayanlar basvurabiliyor ve onlarin ilac giderlerine devlet katkida bulunuyor falan.
merhabalar Sayın Kubi, avartos, crazy_boy, josef, stjhons, dogrusu, fiko34 yazdıklarınızı ilgi ile okudum,henüz Türkiye'deyim 4. büyük şehrin 3. büyük hastenesinde çalışan bir doktorum.En uygun yoldan göç için gerekli işlemleri eşim ile başlattık..20 yıllık doktorum sağlık benim bildiğim bu son 20 yılda bence en kötü dönemini yaşıyor.Hem hekim hem de hasta açısından.Sayın Kubi'nin dediği gibi aynen sırf döner sermayeden daha fazla almak için hastalar ya gereksiz alçılara alınıyor eklemleri ya da gereksiz serumlar fazladan fazladan işleniyor dosyalara hekimler döner sermaye yüzünden birbirlerine düşmüş durumdalar.20 yıldır bakmadığım kadar darp ve travma bakıyorum son birkaç yıldır acil seviste,son aldığım bıçaklanmanın yaşı kaç biliyor musunuz?? 9 evet 9 ya bıçaklayan kaç yaşında ? O da 9 yaşında. Kaburgalarının arasından akcigerlere gelmiş bıçak..düşünün artık..İnanın size abatmıyorum,dün ve bugün baktığım hastalar; 15 yaş genç kız 1 kat mesafeden kaçmak amaçlı atlamış,bel 1. omur kırık,hamile çıktı satanı ise babası,9 yaş bıçaklanmayı yazmıştım,15 yaş bıçaklama kendi kendini göğsünden bıçaklamış;sebep kız meselesi ve polise mukavemet, yaklaşık olarak 8-10 okulda darp sonucu meydana gelen çeşitli kesikler,bu kesiklerin tamamına dikiş atıldı sebep kendi okul arkadaşları tarafından darp, 4 adet, motosikletin yoldaki çocuğa çarpıp kaçması sonucu yaralanma bu 4 çocuğun yaşları 4-5-6-6 .Benim hastanemde MR randevuları 2-3 ay sonraya veriliyor,Annemin EMG randevusunu ünv hast de 2 ay sonraya aldık, Benim 20 yıllık mesleki tecrübemden sonraki maaşım 1500 TL , 2000 TL döner alıyorum yani toplamda 3500 TL geçiyor elime, TV de bağırıldığı gibi 8-10 bin lira almıyoruz yani.. Gelecek yıl ayrılacağım, ayda ne kadar emekli maaşı alacağım biliyor musunun? 1300TL Çevremdeki herkes borç içinde kredi kartları borçları tavan yapmış durumda..İnsanlar minumum miktarı ödüyor ya da taksit atlatıyor.inanılmaz bir tüketim toplumu yaratılmış durumda.. Yani sayın Avartos'un yazdığı ülkenin başka bir ülke olduğunu düşünüyorum hele de bir yandan hem hasta hakları hem de siyasi sebeplerle burada yazamadıklarımı düşünürsek.. En kısa zamanda Kanada da görüşmek üzere sevgi ve saygılarımla..
esani: En üzücü olanı çocuk ve genç öğrencilerin durumu. Satır ve döner bıçağı kültürü. 1960-1980 yıllarındaki ‘Fakir Türkiyemiz’ in orta ve lise öğrencileri kitap okurlardı, hem de Doğudan Batıya her ilde, her lisede. Eğitimsiz kalabalık, 21. yüzyılda geminin safrasından farklı değil. Fırtınada gemi tehlikeye girince safra boşaltılır , yoksa gemi dibi boylar biliyorsunuz.
Esani, Capa'da acil serviste calismis bir doktor arkadasimdan benzeri seyler duymustum, gelen vakalarin boyle trajik olmasina ilaveten o acil servislerin korkunc atmosferinde gece-gunduz calisan doktorlara bu kadar az maas vermeleri haksizlik. Kanada'ya goc konusunu dusundugunuzu tahmin ediyorum. Bol sans dilerim, yalniz bu forumda bu konuda acilan tartismalari iyi inceleyin, cunku doktorlarin baska ulkelerde elde ettikleri egitim ve tecrubelerini Kanada'da kabul ettirmeleri muhendislerinkinden daha mesakkatli bir surec. Imkansiz degil, Buradaki birbucuk yil icerisinde gorundugumuz doktorlarin yaridan fazlasi 3-5 yil once goc etmis adamlar, Bulgar, Nijeryali, Guney Afrikali, hemen her yerden. Onlar gibi siz de burada ek dersler almak, sinavlar vermek vesair sureclere hazirlikli olun. Basarilar, Kubi
Merhabalar yeniden,tum yazilanlari okudum.Turkiyede saglik sisteminden herkes bayagi bir sikayetci ve haklilar da. Ama dikkat ettim hep sikayetler kamuya ait hastanelerden.Simdi arkadaslar ben Turkiyede 8 yil hem develt hast. de hem kendi muayeneanemde calistim. daha sonra da devletten istifa edip 5 yil daha sadece kendi muayenehanemde calistim. Esani bey,kamu hastanelerinin simdiki durumunu kisaca yazmis,aynen katiliyorum.Fakat ozel hastanelerden pek bir sikayet yok.Her isteyen belli bir katilim payi karsiligi ozel hast. lere basvurabiliyormu?basvurabiliyor.Sayin kubi de yazmis kendi basindan geceni.yani bizim turkiyedeki yesil kart gibi bir karti var ve ilac yazilmadigi icin para odememis.eskiden bizde de boyleydi.simdi yesil kartli ilac da alabiliyor.ve sayin kubi ne diyor" ozel sigortam % 80 ini karsilardi" diyor.Simdi bu sistem Turkiyeden daha mi iyi? Ben daha yeni yasadigimiz olayi yazayim (Albertada).Esimin calistigi is yerinden sigortasi var.goz muayenesi olmasi gerekti.goz muayenesi 75 dolar sigorta 35 dolarini odedi. gozluk faturasi 300 dolar sigorta 210 dolarini odedi. size enteresan gelir belki toplam faturayi sen kredi kartindan ya da nakit oduyorsun.faturalari sigortaya yolluyorsun 10-15 gun sonra sana cek yolluyorlar. Daha once de yazmistim kanadada kisi guvenligi hane guvenligi turkiyeden kat kat yuksek diye.Arkadaslar bizim ulkenin 1.nufusu fazla.2.genc nufusumuz cok fazla.nufusun ortalama %65 i 25 yas altinda. boyle bir ulkede issizlike olur.dusuk maas da olur.sayin esaninin acil ortaminda karsilastigi her turlu olay olur normaldir.Siz bana nufus yapisi turkiye ye benzeyen ve turkiyeden daha ileride olan bir ulkeyi gosterebilirmisiniz.Zaten bizim ailecek yurtdisinda kalma nedenlerimizden bir tanesi yukarida da yazdigim gibi "guvenlik" meselesidir. sayin dogrusu,sozleriniz bana biraz igneleyici geldi.ben kanada da yasiyorum diye burayi elestirmeyecekmiyim?Kanada burada bana bedava birsey vermiyor.takir takir parasini benden aliyor.vergisini de en kralindan benden aliyor. ben daha winnipeg den kanada topragina bastigim andan beri vergi veriyorum.ilk geldigim ay 15.000 dolar para harcamisim.Beni rahatsiz eden herseyini heryerde elestirme hakkina sahibim.ve olumlu yanlarini da dikkatli okuyorsaniz yadiklarimi yaziyorum.ben objektif insanimdir.guzel yanlarini da yazarim. simdi artik devir bilgisayar devri.kitap devri evet 1960 larda 80 lerde kaldi. sadece turkiyede degil dunyanin her ulkesinde kitap okuma orani dusuyor.gazete okunma orani dusuyor.insanlar bunlari artik bilgisayardan okuyor.egitim aileden baslar.goruyorsunuz dimi adamlar bir kediyi kopegi nasil egitiyorlar.turkiyede ana ve babalar cocuklarini egitmiyorlar.egriyi dogruyu harami helali vs. vs.
esani umarım göçmenlik başvurunuz olumlu ve çabuk bir biçimde sonuçlanır. Bizi de sonuçlardan haberdar ediniz lütfen.
Avartos bir ülkenin çağdaşlık durumunu hastahanelere bakarak ölçmeye kalkarsak özel hastahaneler bir ölçüt olarak kabul edilemez. Parası olan bir azınlığa verilen hizmetin devletin halkı için ne yaptığıyla bir ilgisi yok. Ben üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştım. Maaşım belliydi. Paşa paşa sağlık ocağına ya da devlet hastahanesine gidiyordum. Önemli olan parası olanın değil parası olmayanın ne durumda olduğu ve özel hastanelere ya da muaynehanelere gücü yetişmeyenin nasıl bir bakıma ulaşabildiği. İnsanlığımızı en altta kalana gösterdiğimiz özen ve verdiğimiz hizmetle ölçmek daha doğru olur bence. Ayrıca Türkiye'de söke söke alıyor vergileri. Öreneğin benim bordromda görünen brüt rakam 1600 TL idi. Elime geçen net rakam 860 TL. O aradaki fark vergi işte. %45. Tek fark Türkiye'de bunun farkına bile varmıyorsunuz...
"Gercekten kendi kisisel menkibesini yasayan kisiye hayat comerttir" diyerek bende konuya dahil olmak istedim. Yazilanlari objektif bir bicimde anlamaya calisiyorum. Goruyorum ki herkesin bakis acisi ve beklentisi cok farkli. Daha onceki yazilarimda da belirttigim gibi goc etme karari cok kisisel bir karardir ve kesinlikle goc edenin butun ozellikleri goc etme kararini etkiler dahasi goc ettikten sonraki hayatini da etkiler. Belirtildigi gibi arti ve eksilerin toplaminda gorulen fayda degil hangi unsurlarin goc eden icin ne kadar onemli oldugudur. Bazi gocmenler daha fazla zengin olmak, banka hesabindaki bir rakaminin ardina ekledikleri sifirlarin sayisini arttirmak icin goc eder. Bu kisiler icin Kanada uygun bir yer degildir. Eger gercekten el emegine dayali emek yogun bir uretim gucunuz yaraticiliginiz yoksa zengin olamazsiniz. Zaten boyle dusunen kisiler Turkiye bir cennettir. Her turlu yolla zengin olabilir hanlariniz apartmanlariniz olabilir. Evet Turkiye'de vergiyi sadece bordrolu calisanlar oder. Bordrolu calisan hem dolayli vergi oder, hem dolaysiz vergi oder. Zaten aldigi uc kurus maasta vergiye gider. Kik hocaminda belirttigi gibi dolaysiz vergi orani cok yuksektir calisan icin. Hele birde yilin son 2-3 ayi brut maasiniz uzerinden oyle bir vergi odersiniz ki elinize hic bir sey kalmaz. Haa bordrolu calisanlar disinda serbest calisan avukat, doktor, dis hekimi , serbest meslek erbablarinin odedigi yillik vergi benim odedigim aylik vergi kadar bile degildir. Cogu vergi beyannamesinde zarar gosterir ve asla vergi odemezler. Yine daha once belirttigim gibi adamin biri Atakoy konaklarinindan 1 milyon eur ( merak eden google'dan arastirabilir) ya konut aldi. Uzerine kayitli olan sirketin satislari 20 yil boyunca sifir, yani zarar etmekte, vergi odememektedir. Ama bu adamcagizimiz milyon eur'luk konut alabiliyor ve birallahin kuluda sormuyor kardesim sen bu parayi nerden buldun diye. Yani deme o ki, Turkiye'de zengin olamayan hic bir yerde zengin olamaz. Tabi durust, namuslu, vatandaslik gorevini harfiyyen yerine getiren bir kisiyseniz yine zengin olamazsiniz Turkiye'de. O kadar cok esnaf o kadar cok bireysel hesap kitap, bilanco gordum icin bunu cok rahat soyleyebiliyorum. Onun disinda hastanelere deginilmis. Turkiye'de benim her turlu saglik sigortam mevcuttu. Ancak hastanelerde guvenmedigim kurumlar arasindaydi. Allaha sukur oyle aman aman birrahatsizligim olmazdi. Bildiginiz grip, okusurk falan. Bir gun cok iyi biliyorum klimadan dolayi aniden oksurmeye basladim. hani bu kalitesiz olan klimalar var. Yeni is degistirmistim ve orda da o klimalardan vardi. Sadece bes dakika calistirdim, beni aldimi bir oksuruk 2-3 gun bekledim yok gecmez. sanki icim disima cikacak. gittim bademli olan ozel hastenemize. Doktora da soyledim klima nedeniyle oksurmeye basladim. okusuruk disinda da baska hicbir sikayetim yok. Doktorun bana vermedigi ilac kalmadi ama oksuruk gecmedi. hatta bana sara hastalarinin icine cektigi bir alet var ondan bile verdi. sigorta sirketi sok, ben sok. neyse dedik saglik bu sakaya gelmez, doktorun bir bildigi vardir. Ama nafile yine gecmedi oksuruk. Sadece kuru bir oksuruk. Bir ayda 4-5 kez doktora gittim. En son doktora sert ciktim bagirdim falan. Bunun uzerine doktor bana bir ilac verdi ve o ilactan sadece bir tane aldim ve oksuruk gecti. yani adam hastanesine ve kendine para kazandirmak icin yapmadigini birakmadi. Dusunebiliyor musunuz sadece bir adet ilac yetti benim oksuruge. Yani nerden tutarsaniz ordan kopar Turkiye'nin durumu.
Sunu da belirtmekte fayda var. Goc ettikten sonra bir ulkeye uyum saglamak icin almis oldugunuz egitime ve ingilzice seviyenize gore ortalam 3 yil gerekmektedir. Bu uc yili atlatirsaniz sabirla her turlu sorunu asmis olursunuz. Ingilizceniz ilerlemis, egitim denkligi almis ve mesleginize yonelik bir is bulmus olursunuz. Tabi tum bunlarin yaninda sans faktorude cok onemli. Bastada belirttigim gibi " gercekten kendi kisisel menkibesini yasayan kisiye hayat comert davranir".
Yoksa yok Kanada'da etin kilosu bu kadar, sutun kilosu su kadar. Ekmek, tuz bu kadar diyecekseniz gelmeyin daha iyi derim. zaten iki ulkenin satin alma gucu farklidir. Asgari ucretler farklidir.
kanada'da bildigim kadariyla hastanede yatarak tedavi gorurseniz hicbir seye para odemezsiniz. Ne doktor ne ilac hicbir sey. Hastaneden taburcu olduktan sonra ilaclari odemek zorundasiniz. Sirketinizin ozel saglik policesi varsa ordan %80ini sigorta karsilar. bazi sirketlerin %50 oraninda odedigini biliyorum. Sirkete gore degisiyor sanirim.
Ozel saglik sigortaniz yoksa bazi durumlar burda absurd tabi. Mesela devlet dis ve goz hastaliklarini sanirim odemiyor. Yada gozlugu odemiyor. mesela gozluk almaniz lazim. Gozluk parasini sizin vermeniz lazim. Devlet burda gormesende olur diyor yani. Dislerinizi yaptirmak isteseniz yaptirmasan olmaz mi diyor. Bunlar benim garibime gitti. Tabi calistiginiz sirketin ozel saglik sigortasi varsa oda sorun degil. Onlaridasigorta oduyor. Hastane demisken hani bizde bir deyis vardir ya" allah kimseyi dusurmesin ancak yoklugunuda gostermesin diye.
Onun disinda aklima gelen insanlar subway'de otobuste kitap okuyor mesela, sabahlari herkesin elinde bir kitap. ister istermez sizde elinize kitab aliyorsunuz ise giderken. tabi bu ayri bir zevk. Sokakta spor yapabiliyorsunuz. Kosu yapin, bisiklet surun. Yazin alin cantanizi parklara gidin guneslenmeye, havuza gidin, yapacak, eglenecek cok sey var. Kutuphaneler hinca hinc insan dolu. Her yastan. Yani kitaplar, arastirmalar kutuphanede yapiliyor. Birgun taksim'deki kutuphaneye gideyim dedim bogaza karsi kitap okumak istedim. Pazar gunu kapali. Guvenlik gorevlisi yazi yazin acilsin diye dedi. Hay allahim ya. Zaten kimseninde haberi yok o kutuphaneden. Bir cok kisiye anlattim bu hikayeyi Taksim'de nerde kutuphane var diye sordular. Gezi parkinin ordan inonu stadina inerken sagda agaclarin arkasina saklanmis cok guzel bir yer aslinda.
Dorugun dedigine katiliyorum burada kutuphaneler gercekten dolu oluyor hep.Ben turkiyede kimsenin hadi kutuphaneye gidelim,ders calisalim dediginide hatirlamiyorum ama burada cogu arkadasim bana diyor hadi kutuphaneye gidelim diye.evet kanada'dakiler cok kitap okuyorlar bu bir gercek ama bu malesef turkiyede yok.Birde burada benim sevdigim sey birisi konusurken herkes onu pur dikkat dinliyorlar kimse soze atlayipta bisey demiyor.Gercekten kisiler birbirine saygili bu konuda.Acikcasi Kanada'nin hastanelerinden korkuyorum 1 kere gitmisligim vardir.Aliyorlar revire seni dinlendiriyorlar orada tek basina dediki bana doktor birazdan gelicek ne gelen var ne giden cok gec gelmisti doktor.Bide toronto'da acayip acayip is yerleri var.Ben bi tane dukkan gormustum downtown da tirnakci dukan bildigimiz tirnak kesiyor dukkandakiler isin ilginc tarafi oyle dukkanlara cok talep var burada digeri ise yogurt dukkani adam binbir cesit yogurt yapiyor ne zaman gorsem kalabalik icerisi.Ulan diyorum madem yogurt u turkler buldu neden bizim ulkemizde boyle yogurtcu yok benim bildigim bi kanlica yogurtcusu var.
Arkadaslar kanadalilarin cok kitap okumasinin kutuphanlere gitmesinin bana ne artisi var.?Evet cok goruyorum burada insanlar sokaklarda caddelerde bisiklet suruyorlar,kosu yapiyorlar bu marifetmi gozunuzu seveyim.efor sonucu soluk alip verme derinlesmis ve siklasmis;araclarin egzos gaziyla cigerlerini bir guzel dolduruyorsun.Bu akilli mantikli hareketmi?saglik acisindan yararli mi zararlimi?guya spor yapiyorlar.Birakin boyle yazilari.Haa deyin ki kentlerde yesil alanlari cok cok fazla .Turkiyedeki gibi rant ugruna imara acmamislar.Istanbulda son yillarda imar planina gore cami icin ayrilmis yerleri bile imar tadilati yapip satiyorlar.Ozellikle ben calgary icin yazayim sehrin en guzel yerleri yesil alan olarak ayrilmis. Benim bu ulkede hayret ettigim bir konu da asiri pahali hatta fahis olarak da degerlendirdigim ev fiyatlari.300.000 dolardan asagi mustakil ev yok.bunlar 2.el evler.yeni evler 360.000 den basliyor genelde.Yine yadirgadigim bir sey sehrin yarim saatlik uzagindaki kasabalara da gitseniz fiyat ayni.iste her yil ortalama 150.000 kisi gocmen olarak alinirsa bunlara ama kiralik ama satilik en az 50.000 ev lazim demektir.Adamlar uyanik buraya geleceksin 1- 2 sene sonra sana bir de ev satalim diyecek.Nasilsa 1500 kira veriyorsun.Onun yerine ev al diyecek.Evin maliyeti ne kadar 100.000 aradaki 200.000 ne oluyor?Eee o da bu ulkede yasamanin hava parasi.ABD den sonra buradaki bu durum beni hayrete dusurdu.ABD de detroit deki 150.000 dolarlik ev burada 700.000 dolar.Ben ABD de 800 dolar ev kirasi veriyordum 700 metre kare de bahcesi vardi.Hemen hemen her tur sebzeyi de yetistiriyordum.Turkiyeden getirdigim tohumlarimi ekiyordum.Burada arka tarfinda 100 metre bahcesi olan eve 1500 dolar kira veriyorum.saksida bile domates biber yetistiremedim. Simdi bazi arkadaslar hemen istanbuldaki ev fiyatlariyla karsilastirma yapmaya calisacaklar eminim.Arkadaslar Istanbulla karsilastirilabilecek kanadanin bir sehri yok.gecin bunu.vancouver mersinle ,toronto ankarayla,calgary edmonton konya gibi sehirlerimizle karsilastirilabilir belki.
Avartos dediklerine katılıyorum. Bazıları Kanadalıların spor yapmasını ya da kitap okumasını marifet olarak adlandırıyorlar. Kanadalıların bunu yapmasından bana ne?=) onun kitap okumasıyla ya da bisiklet sürmesiyle benim kanadada tutunmaya çalışmam arasında ne tür bir ilişki var anlam veremiyorum :) Kanadalıların büyük bir bölümünün eğitimsiz ve dünyadan habersiz oldukları neden hiç belirtilmiyor) otobüste okudukları kitapların ne hakkda olduklaırnı biliyormusunuz) neden bir çoğunun coğrafi siyasi ve iktisadi bilgisi kıt? çok eğitimlilerse neden bir çoğu tutucu ve diğer kültürlere açık değiller? adamlara haksızlık etmeyelim arkadaşlar. avartosun dediği gibi detroit ve ya texasta 100.000 e bile evler bulunurken dünyanın en soğuk kanada şehirlerinde ev fiyatları neden 300.000 nin aşağısına inmiyor? vancouverde 500.000 den aşağı ev bulmak ise neredeyse imkansız. bazıları diyecek ki e arkadaş dünyada yaşanılacak en güvenli ülkelerden biri o kadar parayı da öde. o zaman ben de derim ki Kanada güvenli oluşunu parayla satıyorsa nedir bizim bu Kanada hayranlığımız. o kadar para ödeyip karşılığında dondurucu soğuklar felaket pahalı fiyatlar yerlilerin gelenlerle kaynaşmaması ve bunun gibi olumsuz bir çok şeyle karşılaşıyorsak Kanadaya haksızlık etmiş olmuyormuyuz.
Avartos dediklerine katılıyorum. Bazıları Kanadalıların spor yapmasını ya da kitap okumasını marifet olarak adlandırıyorlar. Kanadalıların bunu yapmasından bana ne?=) onun kitap okumasıyla ya da bisiklet sürmesiyle benim kanadada tutunmaya çalışmam arasında ne tür bir ilişki var anlam veremiyorum :) Kanadalıların büyük bir bölümünün eğitimsiz ve dünyadan habersiz oldukları neden hiç belirtilmiyor) otobüste okudukları kitapların ne hakkda olduklaırnı biliyormusunuz) neden bir çoğunun coğrafi siyasi ve iktisadi bilgisi kıt? çok eğitimlilerse neden bir çoğu tutucu ve diğer kültürlere açık değiller? adamlara haksızlık etmeyelim arkadaşlar. avartosun dediği gibi detroit ve ya texasta 100.000 e bile evler bulunurken dünyanın en soğuk kanada şehirlerinde ev fiyatları neden 300.000 nin aşağısına inmiyor? vancouverde 500.000 den aşağı ev bulmak ise neredeyse imkansız. bazıları diyecek ki e arkadaş dünyada yaşanılacak en güvenli ülkelerden biri o kadar parayı da öde. o zaman ben de derim ki Kanada güvenli oluşunu parayla satıyorsa nedir bizim bu Kanada hayranlığımız. o kadar para ödeyip karşılığında dondurucu soğuklar felaket pahalı fiyatlar yerlilerin gelenlerle kaynaşmaması ve bunun gibi olumsuz bir çok şeyle karşılaşıyorsak Kanadaya haksızlık etmiş olmuyormuyuz.
Sayın avartos ben size o spor yapıpğ kitap okuyanların size faydalarını kendi bakış açım ile az çok açıklıyayım.Atatürkün dediği gibi sağlam kafa sağlam vücütta bulunur.İnsanlar başı boş dolaşmak yerine ne güzel spor yapıyorlar.Bilirsiniz güne spor ile başlamak metabolizmayı hızlandırır buda daha iyi anlama,salgılana mutluluk hormonları ile günü iyi geçirme anlamına geliyor.Mutlu olan bir insan dingindir pozitif enerji yayar.Kitap okumalarının size faydası şu olabilir mi?Okuyan insan iletişimini güçlendirir,hayal gücünü tetikleyerek yaratıcılığını arttırır.Felsefik kitaplar okumk düşünmeye sevk eder ayakta uyuyan bir toplum olmaktan kurtarır.Pskolojik kitaplar okumak bireyleri tanımak ve onlarla nasıl bir iletişim kurması gerektiği konusunda faydalıdır.böyle nice örnek verebilirim.Açıkçası bazen yazdıklarınız beni şokedebiliyor.
bugün avartos arkadaşıma kurumdan yazdığım için tam düşünlerimi yazamadım.ayrıca şunları eklemek istiyorum ben aynı zamanda bir doğa bilimciyim.iyi ki ev fiyatları yüksek.çünkü unutmayın her inşa ettiğiniz bina bir parça toprağın daha telafisi imkansız bir yok oluş demek.kanada üniversitesinin birinde toprak bilimi bölümünün sloganı çok hoşuma gitmişti "toprağı olmayan bir ülkenin vatanı da olmaz".en basidinden herkes çukurova bölgesinin verimli topraklarını bilir 1. sınıf topraklardır ve adamlar ha bire imara açarak maalesef bölgeyi o güzelim, değerli toprakları hızla tüketiyorlar.evet gönül isterdi herkes ucuz alım gücü ile çok yüksek kaliteli bir yaşam yaşasın ama ben şuna inanıyorum bazen tüketim çılgınlığını dizginlemek için üretimin değerini insanlara hep hatırlatmak gerekir.çünkü unutmayalım doğa ananın kaynakları kısıtlı.kızılderililerin dediği gibi son ağaç kesildiğinde insan oğlu paranın yenilen birşey olmadığını anlayacak.Tabi bu dediğim gıda maddeleri veya giyim gibi ihtiyaçlar için geçerli değil.ben kanadanın daha düzenli doğacı bir sanayisinin ve buna göre şehirleşmenin olmasını isterim.daha doğrusu bunu tüm dünya ulusları için isterim.
Tesekkurler erinc ve crazyboy, forumda yalniz oldugumu hissetmistim. Yani kitabin ve sporun faydasini tartisiyoruz, ne gunlere kaldik. Cahillikte turk milletinin ustune baska bir millet var mi acaba. Okumaz etmez ama herseyi bilir iyi sallar. Adamlar sporu highwayde yapmiyor egzost dumani ceksin icine, gercekten hayret ettim. Bir daha hatirlatayim Turkiye zengin olmak istiyenler icin bir cennet, orada zengin olamayan baska bir yerde hic bosuna tirmalamadin.. Haa dersen ki ben canada vatandasi olayim pasaportu alinca amerikaya kacicam, tabi orasini bilemem.
gercekten doktor oldugunuza inanamiyorum. sizin o ilginc sorunuz derin yaralar acti icimde. acaba siz doktor olmak icin kac kitap okudunuz ve bizim de bunu””avartosun okudugu kitabin bana yarari ne””” seklinde degerlendirmemiz mi gerekir..lutfen bunu dusunun..bu nasil bir cahilliktir boyle. nasil bir orumcek kafaliliktir. kusura bakmayin kabalasmak istemiyorum ama elinizi vicdaniniza koyun yahu nasil olur da bir bilim insani!!boyle bir gaflete duser
arkadaslar bence bidaha boyle basliklar acmayalim cunki eninde sonunda kesin bir kavga cikiyor,biz neden anlasamiyoruz turk milleti olarak?Tamam bende kanada'da fazla mutlu degilim,Istanbulu cok ozledim ama kanada'nin herseyi kotu olsa bile insan kalitesi turkiye'ye bin basar bende bunu diyorum.
Sayin arkadaslar ozellikle behlike rumuzlu arkadas,burada birseyi tartisirken bu yazilarimin en basinda yazmistim "herkes goruslerini duzeyli ve saygili olarak paylasirsa cok verimli olur "diye.bunu bir kez daha belirme ihtiyaci hissettim ne yazikki.ve ben yine de seviyemi bozmayacagim.Ve yine yazimin basinda ".Genellikle insanlar kanadayi ya acimasizca kotuluyorlar ya da bir kanadalidan daha fazla abartili olarak savunuyorlar." diye de belirtmistim.bu tespit de bir kez daha teyit edilmis oldu. benim yazdiklarimi sanirim dikkatle okumuyorsunuz.ya da icinden 1 cumleyi cimbizla cekip aliyorsunuz.Ben bu ulkeyi elestirdigim ozelliklerinin yaninda begendigim hosuma giden yanlarini da yaziyorum. bakin ne yazmisim:"Turkiyeden kat kat ustun oldugu bir alan guvenlik konusudur.Sehrin hangi tarafinda oturudugunuz onemli olmakla birlikte kisi guvenligi ,hane guvenligi Turkiyeden kat ve kat ustundur."; "yesil alanlari cok cok fazla .Turkiyedeki gibi rant ugruna imara acmamislar.Istanbulda son yillarda imar planina gore cami icin ayrilmis yerleri bile imar tadilati yapip satiyorlar.Ozellikle ben calgary icin yazayim sehrin en guzel yerleri yesil alan olarak ayrilmis." Ben burada kitabin ve sporun faydasi zarari hakkinda birsey yazmadim.yazdiklarimi gozunuzle okuyun ve beyninizle anlayin lutfen. yazdigim seyleri bosuna yazmam merak etmeyin. mutlaka bir cok kere tecrube etmisimdir.spora karsi degilim. dikkatli okuduysaniz neden spor yapiyorlar , bisiklet suruyorlar demedim .ben spor yapan kac kisiye" bir saniye " dedim."seni burada hemen hemen her gun goruyorum.ama hic dusundunmu bu yoldan gecen araclarin egzos gazlariyla cigerlerinin doldugunu?"inan hepsinin verdigi cevap"haklisiniz bunu hic dusunmemistik" oldu.ve o hemen hemen hergun gordugum insanlar artik buyuk kosu parkurlarina ya da buyuk parklara gidiyorlar.adam saglikli yasam icin bisikletle ise gidip geliyor guya.zehirli gazlarla resmen kendilerine zarar veriyorlar. bunlar cok kitap okuyorlarya herseyi bilirler sizce degilmi?Sorun bakalim turkiyenin yerini bilirlermi?dunyada kac ulkenin yerini size kabaca da olsa gosterecekler?bunlar cok kitap okuyorlar cok kulturludurler sizce degilmi? Marketlerde market arabasiyla gelip sana carpiyor cogunun agzindan zorlanarak bir "sorry " kelimesi cikiyor ya da cikmiyor bile .bunlar cok kitap okuyorlar sizce cok kibarlardir degilmi? Bu memlekete gelen insan dusmus is, guc gecim derdine "kanadali ne cok kitap okuyor yaa. helal olsun. "mu diyor?"bunlar okumus insanlar benim de elimden tutarlar birgun"mu diyor.Birakin boyle entel edebiyatlari gozunuzu seveyim.bu bahsettiginiz seyler alfabenin son harfleri.once ilk harflerini ogrenin konusun lutfen. aslinda yazacaklarim cevaplarim cok da zamanim yok. gorusmek uzere...
sayın avartos yaptığınız yorumlar cidden bazen bana komik geliyor.Kanada da yaşayıp kanadayı savunan arkadaşlar bu savunmalarında haklılardır çünkü onlar burda ki düzeni bırakıp orayı seçti.doğal olarak sistemini kültürünü benimsemeleri doğal.zaten kimse siz spor ve kitap okumaya karşısınız demedi ki.bence asıl siz yorumları iyi okuyun.sen spor yapan ve kitap okuyanın bana faydası ne dedin doğal olarak arkadaşlar bunun tepkisini verdiler.ve ne ilginçtir ki hala bunu ateşli bir şekilde savunabiliyorsun.nezaket kıtap okuma ıle alakalı bır durum değil.bu kültür ve yetiştirilme tarzı ile alakalıdır.zaten kitap okuyan sırf helal olsun ne çok okuyor dıye ovgu almak ıcın okuyorsa bu boşdur.kitap okumak küçük yaşlarda kazanılması gereken bir alışknlık olmalıdır.o okumuş insanlar seni direkt baş tacı yapmaz fakat yaşadığın ülkeyi baş tacı yapar.bu arada kanadanın güvenliği deyip durma başka olumlu bakıs acında yok zaten ezberlettın bıze. türkiyenin batısındaki hemen hemen her ulkenın guvenlıgı turkıyeye kıyasla kat kat ıyıdır.ve sen ne yapmaya calısıyorsun,amacın nedir anlayabilmişte değilim.hep beraber kanada kötü iğrenç diyelim sonuç ne olacak türkiyeye mi dönceksin.yoksa kurdelimi takacaklar.bence bir konu üzerine tartışırken boş tartışmak var, bir sonuca varmak için tartışmak var.ben burda sizin bu başlıkları açarak sürekli kanadanın olumsuz yönlerinden bahsederek neye ulşmaya çalıştığınızıda anlayamadım.yani biz sizin tüm şikayetlerinizi bilir olduk.yani bilmiyorum ama bana artık gereksiz gelmeye başladı bu tartışmalar.laf olsun torba dolsun misali.napalım yani kanada da hükümeti mi devirelim?göçmenleri mi kovalım?ne yani ne istiyorsun?çok şikayetçiysen kurtul o ülkeden.eğer forumda 50 kişi beğenir 1 kişi beğenmeze demek sorun o 1 kişidedir. mukhu isimli arkadaşında yorumlarını takip ediyordum.oda başlarda aşırı olumsuzdu lakin şuan takip ettiğim kadarı ile eskisi gibi sert değil ve eminim zamanla orayı çok sevecektir.ama sizin için yapacak birşey yok çok bunalıyorsanız bir pskologa giderek uzmandaa destek alın size profosyonel olarak bir uzman yardım edebilir.Artık ağlyan çocuk gibi her yerde sizin kanada ile ilgili olumsuz yazılarınızı okumak sıkıyor beni.belki okuma diyeceksin? ki haklısın ama işte insan tutamıyor bakıyor kendini oksa ne yazdığını tahminetmek zor olmuyor.sadece karsı taraftakıler ne yazmıs onu merakedıyor ınsan :))neyse avartos buyuk ihtimal bende yaşça epey büyüksündür. uyum sorunu yaşaman doğal ve senin için en iyi dileğim umarım avartos abi biran önce bu sıkıntılı günlerini atlatır ve mutlu olurun başka çaremizde yo iyi dileklerimizden başka.sna yolculuğunda bolşans ve başarılar
ben bisiklet/kosu zehirli gaz paradoksunu anlayamadim tam olarak. adam bisikletle ise gidiyor ki arac kalabaligina bir de kendisi yuk getirmesin, hem egzersizini yapmis olsun hem de cevreyi korumus olsun diye. herkes bisiklet kullansa 'zehirli' gaz kalmazdi.
arkadaslar ben insanlar spor yapiyor ve subway'de otobuste falan kitap okuyorlar dedim. Canadalilar demedim. Yani burda her milletten insan oldugunu herkes biliyor. Yani yazilanlari kim okumuyor ve anlayamiyor belli. Ikincisi avartos ve benzerleri vicdanlariyla degil cuzdanlariyla dusundugu icin toplumda okuma aliskanliginin artmis olmasinin onlarin cebine nasil bir fayda saglayacagini dusunuyorlar. ben sadece bu baslik altinda, Kanada'ya goc etmek isteyenlere bir bakis acisi getirmek istedim. Ote yandan yazilan her abuk sabuk seye cevap vermek niyetinde olmamakla beraber dikkatimi ceken diger bir hususta, doktor olan bir kisinin kitap konusunda " birakin bu entel vb" soylemini gercekten abesle istigal buluyorum. Okumak tabiki insanin ufkunu genisletir, bilgisini arttirir. Benim burda tanistigim kisiler degil haritada Turkiye'nin yerini gostermek senin gitmedigin yerleri karis karis gezmisler Turkiye'de. Turkiye'nin dogusunu batisini, guneyini senden benden iyi biliyorlar. Tesaduf kayak yaparken tanistigim her insan Turkiye'de en az bir kere bulunmus. Bu arada senin turk vatandasin daha Kibris'in yerini bilmiyor. Al ispati Star tv ugur Dundar'in haberi.
Arkadaslar anladigimca bu forumda yazanlarin buyuk bir cogunlugu halihazirda kanadada yasamakta,bazilari da Turkiye ye kendini fazla gorup burada yasama pesinde.Bu kadar benimsediginiz ve ovdugunuz ulkede fikir dusunce ozgurlugune de saygi tartisilmazdir degilmi? Ama goruyorum ki cogunlugunuzun karsit fikre saygisi bile yok.Bana kanadayi terk etmem oneriliyor.psikolog tavsiye ediliyor vs.bunlara sadece guluyorum.Basit, insan davranislari ve savunma mekanizmalaridir bunlar.Ben bu yazilari bu forumun 'Tartismalar' basligi altinda yaziyorum. Bir tartismanin olabilmesi icin illaki karsit fikrin olmasi gerekmez ama karsit fikirlerin tezlerin soylenmesi de elestirilemez ve yadirganamaz.Eger bu forumda da karsit fikirlere yer verilmeyecek olsaydi.'TARTISMALAR" basligi acilmazdi. Tartismaya yeniden donecek olursak: Bu sabah 7.30 da evden ciktim;tam arabaya yonelmistim ki bir baktim orta yasli bir beyaz kanadali sabah sporuna cikmis bana tebesumle "good morning"dedi.Ben de tabii ona 'good morning"dedim tebessumle,hemen arkasindan bir hintli kadin gecti goz goze geldik ama o birsey demedi.Onun hemen arkasindan celimsiz bir cinli o sadece tebessum etti.tam arabaya yoneldim kapiyi acacagim iri kiyim afrika kokenli bir kadin o sadece el salladi."bravo ne guzel be herkes sabah sporunda" dedim.neyse arabaya bindim .caddeye ciktim. bisikletlerine binmis arkalarinda sirt cantalari ise giden insanlar gozume carpti."helal olsun be .arac kalabaligi yapmiyorlar,cevreyi kirletmiyorlar,egzersizlerini yapiyorlar;tam dort isi bir arada yapiyorlar.komplike insanlar bunlar"dedim."goruyormusun adamlardaki dusunce yapisini" dedim. Neyse oglen saatlerinde starbucks cafe ye gidip bir kahve iceyim dedim.icerisi tiklim tiklim dolu.ilk gozume carpan 50 yaslarinda bir kadin 50-60 sayfalik kitap okuyor kahvesini yudumlarken;onun hemen yanindaki masada 25-30 yaslarinda bir bayan 300-400 sayfalik bir kitabi devirmekle mesgul.Hemen hemen de sonuna yaklasmis.Ben de kahvemi aldim.Boyle ortamlarda okuma aliskanligim olmadigi icin onlar kitabi okurken ben de onlari ve cevredeki insanlari okumaya calistim.kahvemi bitirip oradan ayrilirken inanin SIZLERIN adina gurur duydum.Bunlar cogunuz icin alfabenin ABC si olabilir ama benim icin XYZ sidir.Benim icin birinci oncelikler bu konu basligi altinda basindan beri degindigim konulardir. Aksam eve donerken ,Kanadanin Libya halkini sozde ozgurluge kavusturmak icin NATO nun duzenledigi harekata katildigi ve simdi de Suriye halkina bahari yasatmak icin olusturulacak birlige aktif olarak katilacagi aklima geldi.Ne kadar buyuk dusunen ,diger toplumlara ozgurluklerin gelmesi icin calisan cabalayan bir ulkede yasiyormusum da haberim yokmus. Sahi bunlari gercekten insaniyet namina mi yapiyor?yoksa sizlerin yuksek cikarlari icinmi yapiyor?Yoksa cok daha degisik hesaplarmi var isin icinde? Gorusmek uzere...
sayın avartos anladığım kadarı ile asıl çaresiz olan sizsiniz.bunun üzerine size şunu hatırlatayım eğer çaresizseniz unutmayın ki çare sizsiniz.ben burada basit bir insan veya onların savunma mekanizmasını da göremiyorum.kimse sizin fikirlerinizden dolayı sizi asmadı yada sen farklı düşünüyorsun uzaklaş forumdan demedi.sizin yorumunuzda bahsettiğiniz düşünce özgürlüğü çerçevesinde herkes kendi şahsi yorumlarını yazdı.benim pskoloğa gidin önerim sizi alındırmış ama pskoloğa gitmekte bir şey yok.ama sanırım sizde türkiyede ki bir çok insan gibi pskolokları deli doktoru diye tanımladığınız için bu tavsiyem zorunuza gitmiş.benim hala size önerim kanadayı bir önce terkedin.fakat şunu vurgulayayım bu teklifim siz orada yaşamı hakketmiyorsunuz gibi bir yargıdan dolayı değil,sizin ruhsan sorunlarınızı düşünerek sizin iyiliğiniz için yapılan nacizane bir teklif olduğunu unutmayın.o kadar çok çelişiyor ki söylemleriniz ve yaptıklarınız.eğer bir ülkeyi bu kadar ağır eleştiriyorsanız durmayacaksınız.bu benim şahsi görüşüm ki ben öyle yapıyorum şuan türkiyeden memnun değilim ve bu nedenle yaşayacağım ülkeyi değişeceğim.öncelikle ben size şunu söyleyeyim arap ulkelerınde oynanan oyunları bir çok kişi bilir ve bunların ne planladıklarıda az çok tahmınedılır. suriyede ki lider esad için üzüleceğimi sanmıyorum.kendi halkını öldüren biri zaten lider olamaz.bunun haricinde tabi size şu konuda hak verebilirim her ülke kendi kaderini belirleye bilmeli. çok fazla siyasi konu konuşmayacağım.ama şunu söyeleyeyim bence sizde biraz okumaya başlasanız iyi olur belki ufkunuz genişler.eminimki okuyorsunuzdur fakat anlaşılan yeterli gelmiyor.çünkü düşüncelerinizi savunamadığınız da karşınızda ki insanı veya insanları basitlikle şuçlayan siz bir kez daha düşünün.kendi düşüncelerini savunamayan insanların hakaret bari konuşması gayet doğaldır.ben yinede buna karşılık size saygı duyarak kendi düşüncelerimi aktarıyorum.iyi geceler sayın avartos.
sayin doruk son yazinda lutfen kendi adiniza konusun.siz turkiyede benim nerelerde yasadigimi nerelere gidip gitmedigimi turkiyeyi ne sekilde gezip gezmedigim konusunda kanaat belirtemezsiniz.bu hakka sahip degilsiniz.Turkiyenin dogusunu batisini kuzeyini guneyini senden iyi bilebilirler ama benden iyi bildikleri sonucuna nereden vardiniz?benimle berabermi yasadiniz turkiyede?Eger yazinizda beni kastetmek istemediyseniz "sen" "siz" "ben" "biz" kelimelerinin kullanim sekillerine dikkat edin.ve daha duzeyli cumleler kurmaya calisin lutfen. Ben "Turk halki kanada halkindan daha kulturludur"diye mi yazdim da siz buraya bu video yu koyuyorsunuz?Sanirim siz Turkiyeye gidenlerle bir kayak etkinligi duzenlemissiniz?kayak yaparken tanistiginiz her insanin en az bir kere turkiyede bulunmus olmalari bana cok ilginc geldi.bu kayak pisti turkiyede mi?kanadadami? anlayamadim. gorusmek uzere..
Sayın @avartos forumda gereksiz yere gerginlik yaratiyorsunuz. Forumda tabiki herkes farkli dusuncelerini paylasabilir ama siz uzunca bir suredir tutarsiz, olumsuz ve ortaligi karistirma gayreti icerisinde gorunuyorsunuz. Bir onceki mesajinizda bile NATO, Libya ve Suriye muhabbeti yapmissiniz. Bunun ne konuyla alakasi var ne de bu konular forum kuralları dahilindedir. Lutfen bunu bir uyari olarak kabul edin ve her mesajinizda birilerini tahrik etmeye ve Kanada'yı kötülemeye calismayin.
Sayin avartos, turkiye'yi senden benden iyi biliyor demek, bir deyimdir. Yani ozellikle sahis olarak sen (yani siz) ve ben olarak kastedmedim. Yani bunu da aciklama olarak yaptimya pes wallahi pes.. Ote yandan, herkes dusuncesini tabiki acikca ifade edcek. Bu foruma giren bir kisi kanada hakkinda fikir sahibi olsun. Keske ben gelmeden oncede bu sekilde gorus alisverisi olsaydi. herkese mutlu gunler dilerim
tekrar merhabalar sayın kik ve sayın kubi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederiz, dediğiniz gibi hekimlerin çalışmaya başlamadan önce geçtiği süreçler gerçekten zor anladığım kadarı ile.. uyarınız için teşekkür ederim, bu süreci göze aldık.. görüşmek üzere..
Öncelikle herkese selamlar sonuçta burada ki herkes türk türkiyeyi kötülemekten herkes kadar bende çok üzülürüm gerçi kötülemek için bişeyler yazmıcam buradaki bir çok kişi anladığım kadarıyla kanada da yaşıyor ben şu an türkiyedeyim ama kanadaya gelebilmek için elimden geleni yapacam biraz uzun yazabilirim umarım kimseyi sıkmam. Sayın avartos yazdıklarınızın bi kısmını okudum sizden bazı konular hakkında yardım istesem avartos dışındada bilgisi olanlar yazarsa sevinirim ben türkiyede iş yeri sahibiyim kazanç ve iş rahatlığı olarak buradaki imkanlarımı dünyanın çoğu yerinde bulamam ancak önemli olan sadece maddiyat değil bence tabi şimdi size soruyorum kanada mide ağrısı şikayeti ile doktora giden birisi endoskopi yapılırken kameranın yemek borusu yerine gırtlağına atılıp akciğeri delinerek ölümüne sebep olunmuşmudur vede bunu yapan doktor hiç bir şekilde ceza almadan kurtulabilir mi(BAHSETTİĞİM KİŞİ 36 YAŞINDA Bİ AKRABAM) Bu olabilir diyelim siz kanadada 45 tl sarfiyat yapıp 100 tl elektrik faturası 35 tl cep telefonu ile konuşup 65 tl ücret ödüyormusunuz yada 4,5 tl verip 1 litre benzin alıyormusunuz sebze meyve olayına hiç girmicem geçen sene 55 adet kesilmiş at yakalandı siz gdo dan bahsediyorsunuz bana kanadanın adaletinden insana verilen saygıdan bi kadına tecavüz eden kişinin alacağı cezadan bahsedin. bende türk olmaktan gurur duyacak bi yan kalmadı dünyada her türlü adaletsizlik türkiyede hem adli hem maddi türkiyede dayın varsa ağada sensin paşada yoksa türkiyede durmak akıl mantık işi değil bence. şimdiden vereceğiniz cevaplara teşekkürler.
ya ben dayanamadım son bi soru sormak istiyorum gdo lu ıspanağı yemessen sana bi zararı yok bizim millet gdo lu olmuş onu nasıl çözecez yolda yürürken tinerci musallat olur yanınızda bayana laf atan olur kaldırımda yürürsünüz araba çarpar karnım ağrıyor deyip hastaneye gidersiniz cenazeniz çıkar yanlış iğne yapıp kolunuzu bacağınızı keserler ve bunları yapanların bir çoğu ceza almaz türkiyeden bahsediyorum siz buralardan uzak kalmışsınız hatırlatıyım dedim.
Vaktiyle karganın biri siyah yumurtlarmış ve buna çok üzülürmüş. Tilkiye anlatmış durmunu. Tilki de "nehrin karşısına geçersen orada beyaz yumurtlamaya başlarsın" demiş. Karga heyecanla nehrin karşısına geçmiş ve yumurtlamış. O da ne, yine siyah... Kendi kendine demiş ki "bu d.t bende oldukça nereye gitsem aynı"...Kıssadan hisse... Nereye gideceğim diye çok fazla düşünmeyin, sonuçta gideceğiniz yere kendinizi de götürüyorsunuz...
benim sorumla ne alakası var ah bi anlayabilsem :)) ben varım diye mi türkiye de saydığım sıkıntılar var kanadadaki arkadaşlar ben gelebilirsem vay halinize arabanız varsa hemen 1300 cc motorun altına düşün :)) 2000 cc araç vergisi 3.000 tl :))
Türkiye'deki sıkıntıların senin varlığınla bir alakası yok ama dünyanın neresine gidersen git sıkıntılar var. Amerika'da da polisten dayak yiyebilirsin. Kanada'da da bir yığın hoşuna gitmeyecek şeyler bulursun. Yazdığım fablden çıkarılacak sonuç: Nerde olduğun değil, nerede ne yumurtladığın önemli. Ayrıca senin de belirttiğin gibi karganın refereansları açık, üzerine alınmana gerek yok:)