• Merhaba;
    Kanadalı bir erkek arkadaşım var, üniversitede tanıştık ve 3,5 yıldır birlikteyiz. Ekim 2010'dan beri İstanbul'da birlikte yaşıyoruz. Kendisi Kanada'da profesyonel bir aşçı ancak Türkiye'de istediği gibi bir iş bulamadı ya da çalışma izni alma işverenlerin gözünü korkuttuğundan kabul alamadı. Şu anda İngilizce öğretmenliği yapıyor ancak Türkiye'de yaşamakta bayağı zorlanıyor. Beni burda iyi bir işim var ancak onun mutlu olmadığını görünce kendimi kötü hissediyorum. Sonunda Kanada'ya taşınmaya karar verdik, common-law partner olarak sponsorluk vizesi almaya çalışacağız. Şu anda araştırma ve hazırlık aşamasındayız. Sponsorluk vizesi bize ortalama ne kadara mal olur ve ne kadar sürede alınır bunu öğrenmek istiyorum bu konuda deneyimi olan arkadaşlardan. Pasaportumu 3 yıllık ya da 10 yıllık almam bir şeyleri değiştirir mi? Nelere dikkat etmek gerekir? Önerisi olanlar varsa tanışmak, konuşmak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.
  • Türkiye içinden evlenmeden yapacağınız başvuru kabul edilmeyebilir. Çünkü common law partner seçeneği Kanada içinde birlikte yaşayan çiftler içindir. Size neden evlenmiyorsunuz sorusu yöneltilebilir. Ayrıca gerçekten evli olanlar için bile epey bir zorluk çıkarıyorlar bunu unutmayın. Bence yapılacak en uygun şey, doğru kişi olduğunu düşünüyorsanız, evlenmeniz. Ardından eşinizin Kanada'ya gitmesi ve oradan sizin için sponsorluk başvurusu yapması. 4-6 ay içinde vizeniz hazır olacaktır.
  • Bir de pasaportunuzu neden 3 yıllık alıyorsunuz, on yıllık almak varken?
  • Evlenmek istemiyoruz, 1 yıldır birlikte yaşadığımızı ve ilişkimizin gerçek olduğunu kanıtladığımızda evli muamelesi görüyoruz zaten ki ilişkimiz gayet gerçek, aynı evi paylaştığımıza dair belgeler, paylaşımlı banka hesabımız vs var. Ben vize alamayacağımızı düşünmüyorum açıkçası ama proses ve ücretler konusunda deneyimli kişilerle bilgi paylaşımında bulunmak istiyorum.
  • Bir sağlık taraması isteniyor bunu da Türkiye'de yapabilecek doktorların ismi verilmiş web sitesinde. Baktığımda İstanbul'da Nişantaşı'nda Amerikan Hastanesi doktorlarından 2si verebiliyormuş söz konusu sağlık raporunu. Ücreti nasıldır? Evraklarımı yeminli tercümana çevirtmem, noter tarafından onaylatmam vs. toplam ne kadara mal olur, kendimi ne kadarlık bir gidere hazırlamalıyım? Bu konuda yardımcı olabilecek birileri varsa konuşmaktan mutlu olurum.
  • Deneyimli veya konu hakkında bilgili kimse yok mu?
  • erkek arkadasiniz Kanada'da mutlu olacak...peki siz Kanada'da mutlu olacak misiniz bunu iyi dusundunuz mu?
    Kanada'da bir sure yasamadan, buradaki sartlari tecrube etmeden, ayrica erkek arkadasinizin Kanada'da yasadigi hayati, cevresini gorup tecrube etmeden evlenmeyin sonra beklentilerinizi elde edemezseniz pisman olabilirsiniz.
  • Evet bunları düşündüm UyuyanGuzel, bu yüzden de gidip tecrübe etmeden karar vermek istemiyorum. Onun için de bir an önce işlemlere başlamak istiyorum ama bir bütçe çıkarıp önümü görmek beni rahatlatacaktır.
    Siz pek mutlu değilsiniz gibi Kanada'da?
  • Sclaren, asagidaki linke bir bakin lutfen. Kanada gocmenlik ve vatandaslik bakanliginin resmi web sitesidir ve butun sorularinizin cevabi (Kimler basvurabilir, ne kadar zaman alir, Application fees'e kadardir vesaire) burada bulunabilir. Bulamadiginiz cevap varsa konuyu bilen arkadaslar yardimci olabilir (Ben Skilled Labour olarak ailemle geldim, sponsorluk onusunda uzman degilim)
    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/index.asp
    Bol sans,
    Kubi
  • Teşekkür ederim Kubi son 1 haftadır o siteyle yatıp kalkıyorum zaten =)
    Merak ettiğim sitede yer almayan sağlık raporu, çeviri ve planlananın dışında ortaya çıkabilecek ek giderler. Doktor kısmını bugün öğrendim, benim gibi bir süreç içinde olanlar varsa buradan paylaşmış olayım. Göçmenlik başvurusu için istenen sağlık taraması 280tl. Fena sayılmaz. Ama çevirilerin ve noter giderlerinin ne kadar olacağı ile ilgili hala pek bir bilgim yok.
  • Dedigim gibi ben skilled worker olarak geldigim icin prosedurler ve dolayisiyla masraflar farkli olacaktir. Basvurdugum yillarda Azerbaycan'daydim, saglik raporunu oradan aldik, fiyat bakimindan sizinkine yakin. Cevirileri de Azerbaycan'da yaptirdigim icin fiyatlar farkli olacaktir ama hatirladigim kadariyla Istanbul'da sayfa basina 15-30TL arasi fiyatlarla yeminli tercume burolari vardi. Toplam masrafi sizin tahmin etmeniz lazim (Gerekli evrak sayfa sayisina bagli olarak). Basvuru icin herhalde tercume etmeniz gereken evraklar: Diplomalar, transkriptler (Eger okulunuz Ingilizce duzenlemiyorsa), savciliktan sicil kayitlariniz, calistiginiz yerlerden kontractlariniz ve referans mektuplariniz, nufus cuzdaniniz, ayrica esinizle birlikte yasadiginizi kanitlayan kira kontrati, ortak banka hesap dokumu, birlikte tatile gittiyseniz rezervasyon belgeleri vesaire. Saglik ve tercume konusuna ek olarak basvuru aninda yapilan Application Fee var. Dediginiz gibi web sitesini dolastiysaniz gormussunuzdur ama her ihtimale karsi yaziyorum; asagidaki linkten "Immigration Applications for Persons Outside Canada"ya isaret koyup "To Calculator"e tiklayin, acilan sayfada "Family Class" bolumune bakin.
    https://eservicesak.cic.gc.ca/efee/efee.do
    Baska ne tur masraf olur tahmin edemiyorum, muhtemelen interview'e cagiracaklardir Ankara'daki elcilige, yolculuk/konaklama falan masraflarini da ilave edebilirsiniz.
    Birlikte yasadiginizi belgeleyecek beraber cekilmis resimlerinizden ne kadar bulursaniz print edin (Foto studyo masraflari). Eger elcilik kabul ediyorsa CD'ye kaydedin daha ucuza gelir.
    Kanada'da yerlesmeyi dusundugunuz sehir hakkinda bilgi edinin, Esiniz Istanbul gibi bir metropol'de yasamayi sevemediyse sizin de onun burada yasayacagi ortami iyice ogrenmenizi tavsiye ederim, cunku Kanada'nin her tarafi Vancouver, Toronto falan gibi metropoller degil. Sehir merkezlerine yarim saat mesafede oyle yerlesim alanlari var ki pencerenizi actiginizda blueberry tarlalarindan gubre kokusu gelebilir veya bahcenize giren bir ayi cok bidonunu etrafa sacabilir. Iyice arastirmanizi tavsiye ederim.
    Kolay gelsin
    Kubi
  • Sclaren sizin başvurunuzun sponsorluk şeklinde olması gerektiğine emin misiniz? Sanırım sponsor olan kişinin Kanada içinde belli bir gelir göstermesi gerekiyor olabilir. Kendi meslek kategorinizden normal göçmenlik başvurusu yapıp Kanadalı partneriniz olduğunu belirtebilirsiniz. Umarım işleriniz yolunda gider.
  • Kubi, şehirden yarım saatlik mesafeye gitmeye gerek yok. Geçen gün Vancouver’in göbeğinde, çöp kamyonunun üzerindeki ayıyı hatırlatalım:
    :http://www.vancouversun.com/Black+bear+found+atop+downtown+Vancouver+garbage+truck/5848726/story.html
  • www.cic.gc.ca sitesinde araştırma yaptığımda karşıma çıkan şartları sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben aşağıdaki yazılanlardan bizim common-law partner olarak başvurabileceğimiz sonucuna vardım, sizlerin de fikirlerinizi duymak isterim.

İlk olarak;

"Whom can I sponsor using this application?
    in a common-law relationship You can sponsor the person as your common-law partner
    •regardless of his or her sex, and
    •you are cohabiting in a conjugal relationship and have done so for at least one year.

A common-law partner Refers to a person who is living in a conjugal relationship with another person (opposite or same sex), and has done so continuously for a period of at least one year. A conjugal relationship exists when there is a significant degree of commitment between two people.
    Common-law partners must attach any documents that show they are in a committed and genuine relationship, for example, evidence that they share the same home, that they support each other financially and emotionally, that they have had children together, or that they present themselves in public as a couple."

İkinci olarak aşağıdaki açıklama da Kanada dışında yaşayan Kanada vatandaşlarının common-law partnerları için başvurabileceklerini açıklıyor.

"If I live outside Canada, may I sponsor?

If you are a Canadian citizen, you may sponsor a spouse, a common-law partner. However, you must demonstrate that you will live in Canada when the sponsored person becomes a permanent resident. "

• Ayrıca tüm bu vahşi yaşam ve arkadaş canlısı ayılar beni ürkütmüyor desem yalan söylemiş olurum :D
  • ben sehir icine ayi gormedim ama moose gelmisti bi kere downtown'a :)
    http://www.moosewatchnl.com/about/
  • Sclaren bunların hepsi olumlu görünüyor ancak benim en son ifadeden anladığıma göre partnerinizin sizin permanent residence olabilmeniz için Kanada'da yaşıyor olması gerekiyor. Genelde bütün işlemleriniz bitse bile partnerinize tamam şimdi Kanada'da yaşadığını ispatla yoksa son mührü basamıyoruz filan diyebilirler.
  • "However, you must demonstrate that you will live in Canada when the sponsored person becomes a permanent resident." Evet bu anlaşılabilir bir şart, ben kanada'ya yerleştiğimde erkek arkadaşımın da benimle birlikte yerleşeceğine dair ikna edici bir kanıtı olması gerekiyor. Bu konuya şöyle bir çözümümüz var esasında. Erkek arkadaşımın Türkiye'ye taşınmadan önce çalıştığı restoran, geri döndüğünde tekrar birlikte çalışmak istediklerini söyleyerek kendisiyle kısa bir süre önce iletişime geçti. Onlardan iş teklifi içerikli bir belge alıp, Kanada'da kalmak için bağlayıcı bir sebebinin olduğuna dair açıklama olarak göstermeyi düşünüyoruz.
  • "If you are a Canadian citizen, you may sponsor a spouse, a common-law partner. However, you must demonstrate that you will live in Canada when the sponsored person becomes a permanent resident. "

Bu cümlenin tam anlamıyla çevirisi şu şekilde:

"Eğer Kanada vatandaşı iseniz common-law partnerinize sponsor olarak başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak sponsor olunan kişi kalıcı ikametine başladığı zaman sizin de Kanada'da yaşayacağınızı ispat etmeniz gerekmektedir."
  • Iyi sanslar Sclaren. Herseyiniz yerinde gibi duruyor. Siz de duruma hakimsiniz. Umarim isleriniz rast gider. En iyi dileklerimle.
  • Umarım rast gider, yani erkek arkadaşımın burda sabit bir gelirinin olmaması sorun yaratabilir.. Öyle olursa mecburen Kanada'ya gidip orda işine başlayıp sonrasında tekrar başvurmak zorunda kalırız ki hiç istemiyoruz bu seçeneği.
    Yorumlarınız için teşekkür ederim :)
  • @Sclaren,
    once tecrube etmek sizin durumunuzda verilecek en iyi karar gercekten, bilinclisiniz...
    size yazdigim sartlar konusunda mutsuzlugum endi$elerim olmadi $ukur ki, kar$imdaki insani uzun suredir taniyordum, aile ya$antisina kadar...
    keske herkes boyle bir birliktelik ya da evlilik oncesi en azindan 1 haftaligina bile olsa ya$ayacagi yeri, evlenecegi ki$inin cevresini, i$ini, ailesini yakindan gorse ne iyi olur...anlatilan ve hayal edilen seylerle, gorulup tecrube edilen seyler farkli oldugunda, pismanliklar yasanip geriye donmek isteyenler olabiliyor tavsiyem o yuzdendi...
    iyi sanslar dilerim...
  • Sponsorluk vizesi alma çalışmalarına devam ediyorum.
    Kanada'ya sponsorluk yolu ile giden kişiler ile tanışmak, konuşmak isterim. Ya da sponsorluk tasarısı olan kişilerle bilgi ve deneyimlerimi paylaşabilirim. denizoss@hotmail.com ilgilenenler ekleyebilir.
  • Eger basvurunuzu sponsorluk olarak henuz gerceklerstirmediyseniz, once turist vizesi ile Canada'ya gidip ordan sponsorluk basvurusu yapmaniz ve Turkiye'den giderken beraber yasadiginizi belgeleyen evraklari yaninizda goturup orda kiralayacaginiz evin kontratini beraber imzalayip belgelere eklemeniz islem suresini oldukca kisaltiyor diye biliyorum.
    Turkiye'de resmi olarak dugunlu dernekli evlenen Canada vatandasi arkadasim once kendisi Canada'ya gidip ordan esine istek yapti. Butun dugun masraf belgelerini gosterip esini yanina alabilmesi 5 ayi buldu.Canada icinden basvurmak 20 gunde sonuclaniyormus diye biliyorum ama kendi deneyimim yok.
    Kolay gelsin.
  • Ben de hep forumları okuyorum, Kanada'dan yazılanlar dahil. Hep kanada dışından başvurmak daha kısa sürüyor diyorlar.
  • Bilemiyorum belki arkadasim tek gittgi icin uzun surmustur ikiside Turkiyede kalip basvursalardi kisa surebilirdi belkide!!!
  • @angie Kanada'dan dediğiniz gibi başvurmak işlem süresini kısaltıyor mu bilmiyorum ama süre uzun da olsa hiç değilse Kanada'ya bir an önce gitmek için o yolu izleyeceğiz sanırım. Yok diyordum ama sonunda sizin söyledğinize geldik :)
  • hersey gonlunuzce olur umarim
  • Common-in-law olarak sponsor olaracak kisi "Kanada vatandasi" ise Kanada icinden de disindan da basvuruda bulunabilir. Gelir durumu da onemli degil. Sadece Kanada'ya geri donup sizinle beraber yasayacagini ispat etmesi gerekiyor. Kanada'da geride biraktigi evi, arabasi, yatirim hesabi varsa bunu kolaylikla ispat edebilir. Ayni zamanda 3 sene boyunca butun masraflarinizi karsilayacagina dair yeminli beyan vermesi lazim, bu sure icinde de sizin hic bir sekilde devlet yardimi almamaniz lazim.

Kanada disindan yapilacak islemler konusunda yeterince bilgi sahibiyim. Bu konuda islemler iki adimda yuruyor.
    1- Sponsor olacak kisinin sponsorlugunun yeterli olup olmadigina bakiliyor, Kanada disindan yapilan basvurularda bunun cevabi 3 ay oncesinde 40-45 gun icinde verilirken, simdi ise 88 gune cikmis durumda.
    2- Sponsor icin Mississauga'daki Case Processing Center'dan onay gelince, dosya sizin bulundugunuz ulkeye gonderiliyor. Siz Turkiye'de bulundugunuz icin bu durumda dosyaniz Ankara'ya gelecektir. CIC'nin islem surelerine bakildiginda Ankara'daki islemlerin ortalamasi 5 ay suruyor.

Kaba bir hesap ile 90 gun + 5 ay= 8 ay gibi bir surede PR vizeniz size gelir.

Kanada icinden yapilacak islemler ise 11 ay + 8 ay toplam 19 ay suruyor. Bunun dezavantaji uzun surmesi, avantaji ise bu sure icinde Kanada'da esinizin yaninda kalabilme imkaniniz var. Kanada icinden islem yapmaniz icin ilk once oraya gitmeniz gerekecek, vize alamazsaniz durum sizin icin kotu olur.

Bu olayi iyice dusunup karar vermekte yarar var. Sponsor olacak kisinin sponsorlugu onaylandiktan sonra eger bir saglik sorununuz ve sabika kaydiniz yoksa vizenizi kolaylikla alabilirsiniz. Sponsor olacak kiside ise sponsorluk kosullarini yerine getirmesi isteniyor, en ufak bir conviction durumunda red gelebilir, en az 5 senelik clean backgrounda sahip olmasi gerekiyor ki sizde boyle sorunlar yoktur sanirim.

Yerinizde olsam Kanada disindan basvururum. Elcilikte yapilacak gorusmede esinizle aranizda olan bagi Turkiye'de kurdugunuz icin Ankara'daki memurlar durumu daha kolay kavrayacaklardir, Kanada'da gireceginiz cross-check interview'lar polis sorgusu gibi, en ufak suphe duyduklarinda reject edebiliyorlar.

Daha sorunuz varsa sorun yardimci olalim. Kolay gelsin, yolunuz acik olsun.
  • @Selo ayrıntılı açıklamanız ve ilginiz için çok çok teşekkür ederim! Forum ortamlarında aylarca süren uğraşlarımdan sonra topladığım bilgileri bir çırpıda vermeniz harika bir şey. Bu konuyla ilgili bilgiye uğraşmakta çok zorlanıyorum, özellikle de Türk forumlarında..
    Şu anda yaşadığım sorunda daha farklı, bir çok bilgi sahibi olup karar verememe durumu.
    Türkiye'den başvurmanın daha avantajlı olduğunu söylüyorsunuz ve size katılıyorum ancak bir an önce Kanada'ya gitmemiz gerekiyor. Burada hayatımız hiç iç açıcı değil.. İlişkimizin hiçbir sahte yanı yok, 4 yıldır birlikteyiz ve 2 yıldır birlikte yaşıyoruz. Yani şüphelenebilecekleri hiçbir şey yok.. Buna rağmen Kanada'dan başvurduğumuzda red yeme ihtimalimizin hala yüksek olduğunu mu düşünüyorsunuz?
  • Sclaren,

Simdi sizin icin en onemli husus Turkiye'den Kanada'ya vize almaniz. Basvuru formundaki marital status bolumune common-in-law yazarsaniz parterinizin kim oldugu ile ilgili bilgi vermek zoundasiniz, ki Kanada vatandasi birisi ile 1 senelik iliskim var derseniz vizeyi alma sansiniz yok denecek kadar az. Single yazarsaniz ve erkek arkadasinizi saklarsaniz, Kanada'ya gittiginizde basvuru yaptiginizda bu durumu aciklamak zorunda kalabilirsiniz, cok ciddi bir sekilde inceleme yapildigindan rejection yeme ihtimaliniz ortaya cikar ki cok kotu olur.

Yine de bu sekilde gitmek istiyorum derseniz Kanada'ya gidebilirseniz sponspor application yapmadan once Kanada'da bir resmi bir nikah kiymanizi tavsiye ederim. Zaten islemler 11 ay sponsor approval icin + 8 ay sizin icin = toplamda 19 ay suruyor bu sure icersinde evli olarak birlikte yasadiginizi ispat edeceksiniz. Turkiye'den vize alista neden medeni durumunuzu "single" yazdiginiz sorusu gelirse o zaman "married" olmadigim icin "single" yazdim diyebilirsiniz. Ama evlenmeden direkt common-in-law basvuru yaparsaniz bir cok riskli yaninizda tasiyacaksiniz, Kanada'daki interview'lar cok ciddi. Evlenen kisilerin gercekten mi birlikte yasadiklarina ait acayip sorular soruluyor, cross-check seklinde interview'lar yapildigi icin sorulara ikiniz de dogru olarak cevap vermeniz lazim, insanin kafasini karistiran sekilde soruyorlar, hata affetmiyorlar. Ankara'daki interview daha kolay diye bunun icin soylemistim.

Umarim vizenizi alirsiniz, iyi sanslar dilerim.
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!