Ben Saint Joseph Fransız Lisesi 11.sınıf öğrencisiyim. Oldukça başarılı bir öğrenciyim. Lise giriş sınavında %1 lik dilime girip bulundugum okulda %100 burslu olarak okumaktayım. Anadil gibi Fransızca konuşuyorum. Ingilizce de aşşagı kalır değildir, haziranda TOEFL a girip 100 civarı bir score hedefliyorum.
Lise diplomam 4.3-4.4 / 5.00civarıdır( Fransız sistemine göre okumakta oldugum için bu ortalama ile okulda ilk 5 içerisindeyim, bilenleriniz vardır fransız sistemi çok ağır bir sistemdir.) .
Internet ten AP ( Advanced Placement) larım var, yani universite kredisi. Okul diplomam IB ( international bachelor ) dur. SAT ' yede girip bir puan yapıp dosyama koymayı düşünüyorum.
Profesyonel surfcuyum , sosyal olarak dosyama bakılırsa oldukça başarılı bir dosyam var, yani anlayacagınız Turkiyede bol bulunan başarılı olup da konuşmaktan aciz antisosyal birisi değilim.
Herneyse başarılarımı bir kenara bırakıyorum, sadece bir fikir vermek içindi.
Söylemek daha dogrusu sormak istedigim şey , McGill universitesine başvuruda bulunacagım. Bir danışman ile çalışıyorum ve kabul alacagımızı düşünüyor, requirementsları tam olarak bilen birisi varmı acaba?
Bunun dışında kesinlikle böyle birisi olmamama rağmen universite için bunu düşünmek durumunda kaldım. Ailevi olarak 18.000CAD ödeyecek bir durumumuz yok. Kazanırsam Turkiyeden burs bularak gitmeyi düşünüyorum ancak sorun da bu... eğer bulamazsam ne yapacagım. Duyduguma göre Kanada Vatandaşlarına bu ücret 5.000CAD mış , açıkcası 4 katı bir fiyat ödemek yada ödemek için yırtınmak benim canımı çok sıkıyor ve açıkcası kendimi imkanım olsa da vatandaşlıga geçebilsem diye düşünmüyorum değil.
Sadece Universite fiyatını düşürmek için yapabilecegim birşey varmı? Formaliteden bir evlilik yada başka birşey yapılabilinirmi? Açıkcası bu durumuma bir çare varmı? Önümde daha büyük bir yıl var. 1 yıl içerisinde bir çare bulmam mümkünmü?
Bana yardımcı olabilirseniz inanın size çok minnettar kalırım. Site den sorumlu birisi ile mail ile kontak kurmaya calıştım ancak otoreply var ve birisine ulaşamadım.
Devletin kurumunun 18.000CAD kadar burs verebilecegini düşünüyormusun? Başbakanlık bursu 350 tl , verdikleri burslar daha cok universiteye para vermeyip yaşam için paraya ihtiyacı olanların ihtiyacının bir kısmını karsıladıgını duymuştum. Genede arayıp öğrenecegim teşekkür ederim. Başka bu konuda bilgisi olan bana yardım edebilecek birisi varmı acaba?
Bunlar başbakanlık bursu değil ki... 350 ytl'lik miktar dediğin Tr için geçerli. Şimdi nasıl bilmiyorum ama benim zamanımda OSYM'nin üniversite tercih formunda ilgili alanı karalayan herkesin devletin burs ödeme zamanlarında edinebileceği bir burs idi.
Bunlar Tübitak ve Milli Eğitim Bakanlığı bursları. Ben açıkçası ne kadar burs verdiklerini bilmiyorum ama yurtdışında okumaya gidenlere 350 ytl verecek kadar komik olduklarını da pek düşünmüyorum.
Hadi Milli Eğitim Bakanlığı göreceli olarak daha düşük verebilir ama TÜBİTAK'ı yabana atmamak lazım, farklı bir kapmsamda ama kendilerine sağlam proje sunanlara 100,000 ytl verebiliyorlarsa, yurtdışına okumaya gidene senelik 18,000 dolar burs vermeleri zor olmamalı.
Dürüst olmak gerekirse ben de bilmiyorum. Aklıma gelen ilk çözüm buydu, ne kadar yararlı olur öğrenmek için varsayıma dayalı konuşmak yerine, senin de dediğin gibi, kendileriyle iletişime geçmek daya mantıklı olur, belli ki çok başarılı bir öğrencisin, vasıflarını karşılıksız bırakmayabilirler, en azından kaybedeceğin bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Öğrendikten sonra buraya yazıp bana da bildirirsen müteşekkir olurum, şansın bol olsun.
Teşekkürler, öğrendikten sonra buraya yazıp sizi bilgilendirecegim... Tam bilmiyorum ogrenecegim ancak benimde söylediginiz gibi bildigim kadarıyla Tubitak ın verdigi burs bir proje sunana ... universiteyi okumak isteyene degil. OSS senemde AP gibi şeyler alırken proje hazırlamaya çalışmak , hazırlansa bile elle tutulur bir proje olma olasılıgı nedir bilmiyorum ama bana benim tarafımdan bakınca baya bir düşük geliyor. O nedenle biraz çaresizlik içerisine düştüm :(
Neyse teşekkür ederim Erti ögrenince buraya yazacagım
Bende Saint Benoit Fransız Lisesinde okuyorum. Fransızcam oldukça iyi , annemin amerikalı olmasından ingilizcem anadilim kadar iyi. Okulda ilk 20'ye giriyorum. Not ortalamam 3.80 civarında. Sizce benim Mcgill üniversitesine girme ihtimalim ne kadar ve girmek için ne yapmam gerekiyor?
Roi -- Milli Egitim ve diger burslari mutlaka arastir. Ayrica notlarin soyledigin gibi yuksekse McGill'den yillik 6bin Cad gibi bir burs da alabilirsin. Bunun da buyuk faydasi olur.
Tisu- McGill'e girmek icin Turkiye'den bir ogrencinin 5 lik sistemde en az ama en az 4.5 not ortalamasi olmasi sart. Ingilizce skorunun da yuksek olmasi lazim. Eger notunu 4 uzerinden soylediysen bence mutlaka basvur. 5 uzerindense sansin zor. McGill'in anlasmali kolejlerine gidip sonra McGill'e gecebilirsin. Careler tukenmez :)
merhaba arkadaşlar,
İsmim Kenan.ben OUAC'den(Ontario Universities Application center) University of Ottawaya ve York universitisine basvuruyorum.doldurmam gereken formlari gozden gecirdim ve lise not ortalamasini soran hic bir soruya rastlamadim.daha once bir cok konuda sagolsun Gulcan hanim yardimci oldu.simdi sormak istedigim sey,universiteler kabulde oncelikle lise not ortalamasina bakiyorlar diye biliyorum,ama neden formlarda boyle bir soru yok?herkese basarilar.
cok tesekkur ederim Alice.acaba sizin nasil basvurdugunuzu oğrenebilir miyim?basvurdugunuzda sizden lise GPA'nizi istediler mi?kabul alabildiniz mi?su an ben OUAC'den 4 program sectim,ikisi Ottawa university,diger ikisi de York university.bunlar icin toplam 358 kanada doları odemem lazım.Ben ODTÜ elektrik-elektronik muhendisligi öğrencisiyim,bir sene repeat oldum,gecen sene birinci sinif derslerini verdim,ama,bolumumu sevmiyorum.bir coklari gibi adindan dolayi bu bolumu tercih etmistim ve su anda pismanim.herseyi birakip,yeniden baslamak kararindayim.bu aradalise not ortalamam 5.00.ama liseden 2005'de mezun oldum.aradan 4 sene gecmis,bundan dolayi sorun cikarirlar mi acaba?sorularima cevap verirseniz ve eger faydali gordugunuz bilgileri paylasirsaniz minnettar olurum.
Alice, sizi öncelikle tebrik etmek isterim. Başarılarınızın devamını diliyorum. İki okuldan birini seçip diğerini elerken elbette bir sebebiniz vardır, kriterlerinizin neler olduğunu bilmiyorum ama hangisini seçerseniz seçin alacağınız eğitim açısından iyi bir seçim yaptınız derim. Hiçbir zaman Kanada üniversitelerinin Amerika veya diğer ülkelerin de içinde olduğu world university rankings, top universities gibi listelere dahil edilmelerini anlayamadım. Bu tür listelerin mantığını da anlayamadım. Herkes her sene bir liste getiriyor önümüze. Ancak bu konuda çokca tecrübesi olan biri olarak belirtmek isterim ki Kanada'daki higher education sistemi Amerika'dan ya da diğer ülkelerden çok daha farklıdır. Kanada'daki bütün üniversiteler, özellikle lisans eğitimi söz konusuysa eşittir. McGill, Memorial, UBC, Waterloo, SFU, UNB, UVic...Bu okulların aralarında eğitim açısından uçurumlar arası farklar olduğunu sanmıyorum.
Zaten bu tür listelerde ilk sıralarda olan okullar arkasında hep çok güçlü maddi imkanlara sahip okullar. Bu şekilde reklamlarını çok güzel yapabiliyorlar. Reklamı fazlaca yapılan okul tercih sebebi oluyor. Sonra uluslararası öğrencilerin en çok mezun olduğu okullar bu okullar oluyor. Kuruluşu da çok eskilere dayanıyorsa okulun listede ilk sıralara oturuyor. Böylece maddi gücünü her sene kat kat artırıyor. Bir çesit döngü. McGill'in bu tür listelerde yer almasının sebeplerinin de reklam, uluslararası öğrencilerin ilgisi ve Kanada'daki diğer üniversitelere oranla işleyişinin biraz daha Amerikan üniversitelerine benzemesi olduğunu düşünüyorum. Amacım McGill'i kötülemek değil, tam tersine seçici, prestij sahibi bir okul, ama Kanada'daki diğer üniversitelerden daha iyi veya daha kötü olduğunu düşünmüyorum.
memorialdayım diye söylemiyorum ama yazdıklarına katılıyorum :) diğer üniversitelere başvurum olmadı ancak buradaki ortam gerçekten çok güzel. gelince görüşmek üzere :)
Alice; bana kalirsa Mcgill'e gitseydin daha iyi olurdu. Mcgill gibi bir universite varken St john's gitmen bana kalirsa garipti ama olsun yine vazgecme hemen, ilk gunler zor gecer sonra alisirsin. hic lisans programini birakma, eger ingilizcene guvenmiyorsun montreal iyi bir secim degil ingilizceni gelistirme acisindan, quebec'de ingilizce tabela bile koymak yasak. st john's iyi yerdir ingilizce ogrenmek icin,gerci onlarin aksanlari biraz degisiktir ama montrealdan daha iyidir ingilizce ogrenmek icin, sana bol sans, pes etme, sana bol sans.
alice istemediğin kadar türk bulucam sana :)
şimdi buradan yazmayacağım yüzyüze konuşuruz sorunları. mailime cevap bekliyorum telefon falan varsa onu da yaz.