New Foundland ve Memorial University hakkında bilgisi olan arkadaşların değerlendirmelerine ihtiyacım var. St.Johns şehri hakkında bilgiler, Memorial'ın yabancı dil eğitimine katılanlar, yine Memorial'a bağlı Marine İnstitute'de bulunan gören, duyan ve bilenler...
ben MUN'dayim 2.5 yildir. daha onceki gonderilerime bakilabilecegi gibi spesifik sorularini da buradan sorabilirsin. yabanci dil egitimini bilmiyorum ama MI'da guzel programlar var. sehir kucuk, hava sisli, gunes isigi pek az ama insanlari canayakin ve harclar cep yakmaz.
1- turk sayisi 10u gecmez haliyle toronto ile kiyaslamaya bile degmez bu acidan. benim duzenli gorustugum turk sayisi 2-3 2-mun'da akademik acidan mutluyum 4-MI deniz bilimleri calismak icin cok iyi bir enstitu. bir ara ben de programlariyla ilgilenmistim ve master yapmasam orada bir programda okuyabilirdim. 5-okulun ilgisi muazzam. bilgi konusunda ise bolumune gore degisir sanirim bu sorunun cevabi. kendi bulundugum bolumu degerlendirebilirim sadece o da cok isine yaramayabilir. 6-sehir ve bolge secme sansim olmamisti zira ben master tez projem icin geldim. secme sansim olsa diger bolgelere ulasim rahatligi acisindan anakara da bir yerlerde olmasini tercih ederdim, ama suan akademik ve kariyer hedefleri acisindan geldigim yerde cok mutluyum. baska yerde olsam boyle olur muydu bilemem. 7-evdeyim, hic yurtta kalmadim. 8-aradigin sey huzur ve doga ise NL dogru yer. mumkunse partnerinizle gelin zira cok fazla uygun bekar aday yok. ciftler icin daha bir gonul rahatligiyla tavsiye ediyorum, gelinip aile ev coluk cocuk torun tombalak yapilasi bir yer.
Senden bir ricam olacak, MU nun yabancı dil eğitimi de var biliyorsun.sitelerini inceledim, undergraduate için herhangi bir programa aday öğrenci olarak kabul edilebiliyorsun.(yabancı dilin eğer yeterli değilse) yabancı dil eğitimlerine üniversitenin aday öğrencisi olarak kayıt olup başarı durumuna göre kesin kayıtlı öğrenci statüsüne dönebiliyorsun.bu durum graduate programlar için geçerli mi?mesela MI için?bunu benim için öğrenebilirmisin?
MUN'da dil kursuna gitmek icin bir programa kayit olmus olman gerekmez. sadece dil icin de gelebilirsin. Vizeye basvururken de Dil okulu icin kabul belgenin yaninda MI'a basvurdugunu gosteren bir dokumani eklersin. bir onceki mesajimda yazdigim gibi, hepsi cok ilgili olduklarinda email attiginda ayni gun alirsin cevabini. MI'da ki akademik birimin ilgilisi sahsinin emailine web sitesinden ulasip tum sorularini ona da sorabilirsin, o yonlendirir seni.
benim sahsi onerim, dili kendi kendine halledip oyle gel. paraya ve zamanina yazik. graduate bir programa baslayinca seviye tespit ingilizce sinavina sokuyorlar. sonuca gore academic writing veya grammar dersini aldiriyorlar illa ki (ben toefli gecip gelmeme ragmen sinava girdim ve writing dersini aldim ilk donem, ucret odemeden). ayrica ingilizceni gelistirmek icin olanaklar cok. gecen donem association for new canadians'in pronunciation kursuna gittim mesela, ucretsiz. international student advising office'in organizasyonlari var her carsamba ve cuma gunu toplanip kukilerini yiyip caylarini icerken sohbet ediyorlar speaking yeteneklerini gelistirmek isteyenlere. ben kanadalilarla kaynasip cevre yapinca zaten konusma konusunda sorun kalmadigina inaniyorum. bir de bu diger eyaletlerdeki 'hic kanadali yok herkes yabanci' haykirisi burada yasanmiyor, biraz izole bir ada oldugundan native speaker yerel insan sayisi yabancilardan daha fazla. ayrica newfoundland aksanini cozersen anlayamayacagin yok diyebilirim (baslarda biraz korkutucu). dil bir kultur ve yasayarak ogrenmek sart. diger eyaletlere gittigimde newfinese soylemlerimi anlayamayan olabiliyor.
ayrica tez bazli bir program yapiyorsan (veya derslerdeki odevlerde yardim acisindan) writing center'dan bir gorevliyle duzenli olarak bulusup yazdiklarini gosterebiliyorsun, akademik yazim teknikleri icin yardim ediyorlar.
ah son bir dip not: tamami st. john's ta cekilen/gecen bir tv dizisi var 'republic of doyle' torrent'te bulabilirsin.
1.diziye başlayacağım. 2.ne kadar daha oralardasın? 3.demek istediğim önce MI ye başvurayım aday öğrenci olarak(master programına) ama yabancı dil için MU da eğitim alayım.sonra devam edeyim MI da... olmazmı? 4.yine öptüm:))
gelip bir daha gidemiyorsun. ucak disinda mantikli bir cozum yok. illa araba surucem dersen 9 saat feribota kadar suruyorsun sonrasinda 2-3 saatte nova scotia'ya gecip ordan da halifaxa 3 saat sursen sonra nereye gitmek istersen artik. araba+feribotla halifax bir kere yaptim bir daha yapmam :)
şöyle yalnız kalabileceğim tek oda studio da olur bir ev lazım bana yemeğimi falan yapabileceğim.pek başkalarıyla kalmak işime gelmiyor. tuzlumu olur dersin?
@stjohns kardeşim nisan 14 te ielts sınavına gireceğim mayısın 1'i deadline umarım sonuçlar o zaman yetişir başvuruyu kaçırmam. ma in philosophy başvuracağım bölüm. sana bir kaç sorum olacak nacizane zamanından çalmak istemem, önce referee meselesini nasıl hallettin, kayıt sırasında yazılı bir mektup götürdün mü aldığın hocalardan? birde diyelim ki oraya geldim kalacak yer meselesini hemen halletme şansım nedir, birde doğal olarak buradan konsolosluğa başvuru yaparken orada bir adres gösterememek negatif bir etki yaratacaktır kanımca bu durumu nasıl giderebiliriz, bunları merak etmekteyim ileriki zamanlarda da seni rahatsız edeceğim affına mağruren, şimdiden sağolasın.
http://www.engr.mun.ca/graduate/course/masc_esem.php Bende Torontodayim universite ilgimi cekti bu ayin 23 unde toefl alicam. hem toefldan 80 istemesi hemde rakam olarak master programi icin cok pahali olmamasi ilgimi cekti.Biraz daha arastirmadan sonra basvurucam bakalim
@ozzgun kanada'nin en uygun harclari mun'da. toronto'da iseniz toefl sart degil universitenin dil sinavi daha kolay ve daha ucuz. u of t'nin sinavi da gecerli olabilir (can-test miydi neydi?)
@liberty stjohns.kijiji.ca 'dan kalacak yer bakabilirsin. gelmeden ayarlamak sorun olmaz. konsolluga basvuru yaparken kabul belgen varsa sorun yasamazsin. vize ile sorun yasayanlar dil okulu icin gelenler. ben master kabulu olup konsolosluktan red alan birisini duymadim. referens mektuplari turkiyedeki profesorlerinden alip postayla gondereceksin. online secenek te olmasi lazim.