Benim anlamadığım bi kanada sevdasıdır gidiyor.tamam bi şekilde kapağı oraya attık.oturma çalışma izninide aldık.peki ne iş yapabilirim kanadada?kazandıgım parayla ne kadar geçinebilirim?benim tanıdıklarım (türk değil) ordan türkiyeye gelmeyi düşünüyor.üşümemek doğru dürüst meyve sebze yemek ve kazandığı paranın büyük bölümünü ev kirasına vermemek ve daha bi sürü nedenden dolayı turkiyye yerleşmek istiyorlar.onlarda bana aynı soruları soruyor.turkiyede ne iş yapabiliriz .bize iş bulurmusun............ordaki işleride ayak işi değil muasebecilik yapıyorlar.kanadaya gidip çalışmak için geçerli sebep yazablirmisiniz arkadaşlar?ne gibi artıları var?eskiden almanyaya gidenler gibi turkiyeye parayla dönebilirmiyiz?yoksa gidip kazandıgımız paranın yarısını ev kirasına yarısını vergiye verip 5 kuruş para biriktirmeden geçinip gidermiyiz? erti özellikle senin cevabını bekliyorum.ve diğer arkadaşlar sizde lütfen bildiğiniz bizden esirgemeyin.
Artık yeni dünya kuralında göçtükten sonra "para yapmak" deyimi ne yazık ki kalktı.Eskiden dediğin gibi kendi ülkende günde 12 saat çalışıp üstüne maaş zamanı da patronlarının ezici işten atarım üstünlüğü ile maaşını bile alamadığın günlerde açılan Almanya ve bilumum avrupa ülkesinde çalışma fırsatlarında o para yapma,biriktirme deyimi ciddi ciddi vardı.Ama artık gittiğin ülkelerde yaşama,sosyal devlet çatısı altında çocukların varsa ileride Türkiye'de yılda 15.000 TL okul parası verip ,ingilizce öğrenmelerini isterken şimdilerde bu ülkelere göçerek yeni düzen kurarak,çocuklarının bu ülkelerde ücretsiz iyi okullarda okuması,yeni teknikler ile büyümelerini görmek ve de ben birşey olamadım,bari evladım burada iyi yerlere gelsin hayırlı insan olsun inancını sürdürmek amacıyla ülkelere göç etmek için deyim yerindeyse tırmalıyoruz.Elbette Türkiye'nin Kanada'dan çok eksisi olduğu kadar,artıları da var.Değerlendirdiğimizde neye daha çok inanıyorsan onu haklı çıkarırsın.Günümüzde özellikle bu yüzyılda ne yazık ki Kanada'da illegal haricindeki hiçbir işten kısa sürede Türkiye'de büyük bir yatırım yapacağın parayı toplaman mümkün gözükmüyor veya Kanada'da hayalini kurduğun yaşamı yapabileceğin.Ancak karı koca beyaz yakalı işlerde çalışırken ailenizden de bir büyük sizinle orada size destek olabilirse çocuğunuzun büyümesinde ve düzen oturtmanızda o zaman ev,araba,yeni sosyal çevreyi kolayca yapabilirsiniz.Kaldı ki göçmenin en güzel yani da hep çadırda yaşamaya benzetirim.Evinizden tüm kamp malzemelerinizi bir araba arkasına atıp,beğendiğiniz bir yerde sağlığınıza iyi gelecek bir noktada çadırı zor zahmet kurup,orada iyi hissedene kadar kalma olayı gibi gelir bana hep.
Unutmayın Kanada veya başka bir ülke,nereye giderseniz gidin kimse size ırkınız,ne olduğunuz,ne yaptığınız,aile statünüz ne olursa olsun bir ayrıcalık tanımadan her işi teklif edebilir,bu sebepten dolayı ümitsizliğe kapılıp,asla forumlarda Kanada şöyle,Amerika böyle diye yazmayın.Malum günümüzde bu projelere binlerce lira harcayan,emeğinin çoğunu sarfeden insanlara yapılacak en büyük darbe olur.
chorozoglu ya bende katılıyorum bu bağlamda. artık küresel ve ekonomilerin birbiriyle etkileşimi yüksek bir dünyada yaşıyoruz. aynen öyle evet zamanında Almanya Türkiye de henüz olmayan fabrika ve iş olanakları ile birçok karın doyurmuştur zaten görünen köy kılavuzda istemez derler sonuç ortada biri güçlü bir Almanya devleti diğeri ise yeni ayaklanmaya çalışan baskı gören vize zorunluluğu getirilen Türkiye. Benim her seferinde örneklediğim ABD deneyimim oldu. 4 ay kaldım ve 3 ay çalıştım. 3 ayrı iş buldum 1i düzenli 1 de arasıra gidip para yaptığım iş oldu. Mesleğimle alakalı değil tabikide. Misal; ben bilgisayar mühendisiyim. ORdayken kafe ve kasiyer işimden sıkılıp gidip internet üstünden CV doldurdum ve "RadioShack" e başvurdum yani Kanadada var mı bilmiyorum ama eş değeri görmesemde anlatılanlar doğrultusun "FuturuShop" . İnanın 2 haftada çağırdılar hemde onlarca bayii arasından evime en yakın olanından. İşe alınıyordum varın siz düşünün ben bile şaşırdım tek engel olan şirketin kısa süreli işçi almama politikası idi. Yani, 2 ay sonra gidicek olmam engel oldu nerdeyse sona gelmiştim, İş görüşmemde istedikleri tüm yeteneğimi sergiledim ve yükselme şansınızın olduğu bir kurum burası. 2 sene içinde mağaza müdürü oluyorsunuz. Şimdi aynı durumda Türkiyeye gelelim hani şartları tartışıyoruz madem, ülkemizdeki "RadioShack" vari büyük firmaya başvurdum bu yaz dedim öyle takılayım yaz okulundayım çünkü evimede yakın. Abuk subuk sorular ve istekler sıraladılar ve verecekleri maaş bana 578 lira yani asgari ücret üstüne 1 gün izin ve günde 10 saat ortalama çalışma. ABD deki firma bana bunları söylemedi bile sadece maaşımı biliyordum ve ortalama çalışma saatimi ve bunuda ben belirledim :) .. Bana sordular kaç saat istersin hangi günler diye.
Kıyaslamam şu; önce memnuniyetiniz ile ilgilenmeleri bir artıdır. Türkiyede böyle bir şansınız yok. Ülkemin artıları elbette var. misal ekmek taze, meyve sebze bol özgürlükleriniz daha fazla (aslında bir farkında değiliz) sosyal bir ülke Kanada ve ABD ye göre. Yani kıyaslamak illaki bir iş üzerinden olmamalı. Genele bakarsanız, ABD-KAnada gibi güçlü ülkelerin tek eksileri yeme-içme konusunda yoğunlaşır birazda insan ilişkileri. Ama unutmayın insan ilişkileri her zaman bizim elimizde ben bir ton arkadaş edindim 4 ayda ve hala görüşmekteyim :) Yani olay size bakar.
Usumek zordur. Ama hicbir sosyal guvenceniz veya devlet destegi(maddi anlamda) olmadan usumek daha zordur.
Belki biz Kanada'da yasayanlar semizotu'nun tadini bile unuttuk ama, tatli patatesle kabak tatlisi yapmayi ogrendik, sosyal hak ve ozgurluklerden yararlanmayi ogrendik. Calisirken tabiri caizse oluk gibi odedigimiz verginin karsiligi almayi ogrendik, ben bu ulkede vergi oduyorum diye MP masasina yumruk vurmayi ogrendik.
Haklarinizi bilirseniz yasadiginiz ulkede, olaylari kendinize cevirmeniz hic zor degil..
Yok ben Kanada'ya gideyim, iki uc kagit yapar kose donerim amaciyla geliniyorsa, kazin ayagi burada oyle degil..
Insanlarin mutlu olma ayraclari farklidir. Ben canim ulkemde, param varsa tedavi olabiliyorum siradan bir vatandas olarak.. Burda da hastaneye gittigimde bekliyorum ama benden sonra gelen MP de sirasini bekliyor. Bana bir ustunlugu yok yani..
Ulkemdeki tatlarin hicbrinin yerini baska bir tat dolduramiyor evet bu dogru. Ama sadece yiyerek mutlu olmuyor insan bu da bir gercek..
Dunyada gelmis olunan su andaki krize baktiginizda, havadan para yapmak eylemi yok artik. Rutin bir yasam standardi saglayabilmisseniz ne mutlu size.. Burada nasil olsa devlet guvencesi altindasiniz.
Ha illa bir ornekleme yapmak gerekiyorsa, Turkiye'de harcadiginiz dunya hastane ve ilac parasini burda cebinize koyarsiniz. Cocugunuza iyi bir egitim verebilirsiniz. Hangi yasta olursaniz olun, kendinizi daha da fazla egitebilirsiniz.
Burada ortalama standart kari koca calisan bir ailenin, kira odeme ve ornegin bir araba taksidi odeyebilme luksu var. Cunku peyniri yillar da gecse ayni fiyata hadi bilemediniz birkac cent fazlasina alacak, elektrik parasini odeyemedigi diye evine haciz gelmeyecek, hastanede rehin kalmayacak.. Bir yetmiyorsa, ikinci part time isini yapacak vergi vermeyecek..
Yani alternatif uretmek cok zor degil bu ulkede.. Araba tamircisinin, genel mudurden fazla para kazandigi bir ulkede firsatlar aslinda daha fazla..
Ulkemin yerini hicbir sey tutmaz, ama bir de gercekler var su kadar aydin gorunen..
Hayir, 1960-70'lerdeki gibi parayla ulkeye donmeniz mumkun degil.. Global kriz zaten ortada.. Ama kendi isinizi kurma sansiniz varsa ve isinizde ehilseniz pek tabi parayla donebilirsiniz.
berk:
Vallahi burada (BC) tek goremedigimiz semizotu idi, iyi hatirlattiniz. Yoksa eski kasardan pacaya, birinci sinif yufkadan kalkan'a (halibut) kadar akla gelecek her seyi bulabildigimiz gibi, evimizde eski mutfagimizin tadi ve bereketini aynen surduruyoruz. Balkabagi uretimi o kadar fazla ki cogu cope gidiyor, bulamamaniza sasirdim.
Bulamadigimdan degil dogrusu, mevsiminde cokca oluyor ama sezon gecince pek bulamiyoruz. Sonucta Yam' de ayni tadi yakaliyor pistikten sonra.. Bunlarin disinda Yunan marketleri, Meksika'lilar vs. her turlu sebzeyi bulmak mumkun..
Ama semizotu yok. :) Ben onbes yil aradim bulamadim. Bulursaniz haber verin.
Berk Merhaba, haklısın valla. Semizotu -Purslane, ne yazıkki Ontario ve Qubec tarafında daha çok yaygın ve biliniyor devamlı bulabilme açısından oraları şanslı. Bizler ancak sezonsal geldi yakaladık şansına sahibiz. Şöyle yoğurtlu, sarmısaklı cinsten :):) yada direkt limon zeyitinyağı sufle edilmiş:):) mis miss omega-3 fatihi..
Inanin forumlarin cogunu ilgiyle okumaktayim. cok tesekkurler bu site icin lakin, lutfen bu soruma cevap verin cunku cok ama cok onemli! Aklim cok karisti.
Notcanada.com ve canadaimmigrants.com da ingilizce yorumlar okudum, videolar izledim, makaleleler okudum ve kafam allak bullak oldu. Immigrantlik icin, orda yabancilara karsi hukumetin gelistirdigi sistem icin cok carpici yorumlar var. kanada hukumetinin iceri alana kadar 'reklami'yla iceri aldiktan sonra 'sistemi' geregi muamelesiyle cok farkli oldugunu, memleketinizdeki diplomalarin hic bir ise yaramadigini, siz orda diploma alsaniz bile once kendi vatandaslari icin calistiklarini, pek onemsemediklerini, issizligin yuksek oldugunu vs soyluyolar. yani tam bir anti-canada kampanyasi var. luften bu konu hakkinda bir bilginiz varsa aydinlatin beni tskr ederim!
yazdiklarim biraz agir olabilir, ama tamamiyla gerceklerdir.
Yazilanlari iyi anlamak kadar, kisinin gitmeyi dusundugu ulkeyi her anlamda arastirmasi da cok onemli bir ayrintidir. Bircok Turk bu sebeple Kanada'ya gelir, is yok guc yok vb. sikayetlerle geri doner.
1) Kanada'da gocmen olmakla, Turkiye'deki bir doktor Kanada'da doktorluk yapamaz.
Maddeleri cogaltmak mumkun..
Memleketinizdeki diploma burada ise yaramaz degildir. Eslemek icin fazladan okumaniz gerekir. Yani burda kimse size sen muhendismissin kendi ulkende ama burda bes para etmezsin demez. Buyur su programi oku, diplomani buraya esle der.
Burada birazda gercekleri konusmakta da fayda var.
Insanimiz Turkiye'de universite okur, dolayisiyla toplum icinde bir statu sahibi olur. Fakat Turkiye ile Kanada arasindaki fark, burada diploma sizi statu sahibi degil, is, meslek sahibi yapar. Bizim insanimizin bu ayirimi anlamasi cok zaman aliyor ne yazik ki..
Halbuki ortalama universite bitiren bir zeka, bir baska ulkeye gitmeden once, o ulkenin egitim farkliliklarini arastirmalidir. Universite egitimi sirasinda almis oldugu ingilizcenin yetmeyecegini bilmelidir. Cunku anadili yabanci bir ulkeye gidiyorsunuz. Gunluk hayatta okulda ogrenilen ingilizcenin yerine argo ingilizce kullanildigini, kendi ulkenizin argo kulturunu de dusunurek, bilmeniz zor degil.
Burada diploma aldiginizda spesifik dallar disinda, hemen hemen ayni sansa sahipsiniz bir kanadali ile.. Ama yapacaginiz is geregi, ingilizceyi yazili, sozlu cok iyi hakim sekilde kullanmaniz gerekir, sahip oldugunuz deneyim onemlidir, sizin ayrim diye bahsettiginiz bu noktada baslar. Bu ayrim degildir.
Ustelik drug (uyusturucu) kullanmadiginiz icin bir parca daha sanslisiniz. Sirketlerin cogu "on time" (isine hergun vaktinde gidip, vaktinde gelen) insanlari tercih ederler.
Atiyorum 5 yillik deneyimi olan bir kanadali ile, kanadadan yeni mezun bir gocmen arasinda elbet farklilik olacaktir. Ayni sey Turkiye'de de gecerli.. Kisi yeni mezun diye ornegin bir Sabanci kalkip insani koltuga direkt oturtmaz, once fabrikasina yollar pissin diye.
Yani sadece kendi yurdunuzda aldiginiz diploma yetmez, yetmiyor. Ben kendi adima yillarin icinde, Turkiye'den universite mezunu olup, Are you a bondable? ( guvenilir misin?kriminal suc vb. seyler anlaminda) sorusuna "hayir" cevabi veren cok muhendis gordum.
Bunlar ayip degil. Ama elinin altinda imkan oldugu halde bu ulke dilini gercekten ogrenmeyi reddediyorsan, bu sisteme adapte olamassin.
Yani ingilizce bilmek var, bilmek var! Ama bir dil okuluna git oncelikle diye nasihat edildigi zaman, ben muhendisim sen bana ne konusuyorsun, benim ingilizcem var diye cevap verir bizim insanimiz.
Diger mesajla devam edecegim karakter sorunu yaratiyor zira mesaj.
15 yildir burda yasayan, calisan, dil problemini kokten cozmus Turk su kadar para kazaniyor, ben niye kazanamiyorum, ayni meslegi yapiyoruz yarisina girer.
Daha TOEFL gecememistir ama anlatamazsiniz bunu ona.. Gecememek, bilmemek ayip degildir, okumamak, ogrenmemek ayiptir. Buna bir de mesleki dil imtihanlarini ilave edin, resmi tamamlamis olursunuz.
Toptan issiz kalmasin diye is bulur yardimci olursunuz, verilen saat ucretini begenmez, onun yerine Arap kahvelerinde oturup oyun oynar. Anti Kanada'cilarin onde gidenidir. Konustu mu mangalda kul birakmaz, sanirsiniz ki Kanada'daki tum Turkler ac ve issiz ve surunuyorlar..
Yok boyle birsey..
Acsinlar biraz TV izlesinler. Kanada'nin en onde gelen haber kanalinda, bir Turk, Nil Unsal spikerlik yapiyor. Nasil yapiyor bir baksinlar, ne okumus bir incelesinler.. Kanadaya yerlesip Turk televizyonunda Ezel seyretmekle olmuyor gelismiyor bu dil maalesef.
Diyebilirsiniz ki Hindistan'dan gelen de konusamiyor ama meslegini yapiyor. Onlarin statusu ulkedeki diger yabancilarin satatusunden cok farklidir.Oncelikleri vardir.(Biraz tarih okumak, insani konu hakkinda fikir sahibi yapar.) Ustelik onlar ingilizce biliyorlar, sadece aksan sorunlari mevcut..
Her ulkede belirli makamlar parsellidir. Olmak zorundadir. Burada dogmus, buyumus bir insanin elbette onceligi olacaktir, cunku onun odedigi vergilerle gocmenler veya diger gelenler bircok imkandan faydalaniyor. Bir cesit doner sermaye gibi dusunun.
Siz saniyormusunuz ki, verilen burslarin tumunu devlet veriyor? Hayir.
Ozel sektor(petrol, elektrik, gaz vb.) devletten fazla burs veriyor.
Kazandiginin buyuk kismini bursa harciyor. Cocuklu bayanlar yasadigi eyaletin ozel sektorunden her yil iki kez para aliyor. Bu tip sektorler kazancindan fazla kalani(karin bir kismini) halka dagitiyor. Bunlardan gocmenler de yararlaniyor. 16 yasina degin, her ay cocugu icin para aliyor devletten, sagliga para odemiyor.
Anti Kanadacilar bunlari da yaziyor mu o sitelerde?
Hayir! Bu ulke acilin ben geldim, koltuga oturacagim cekilin ulkesi degil.. Boyle hayallerle gelen pekcok insan hayal kirikligi ile donuyor maalesef..
Issizlik su an yalniz Kanada'da degil tum dunyada gecerli.. Kanada'da bu global pastadan gereken payini aliyor sadece bu! Ama devlet destegi cokmus degil.
Yazdiklariniz gercek oldugu kadar dusundurucu ayni zamanda. Sizin belirttiginiz " diploma statu degil meslek sahibi yapar" ve Excellans'in da not.canada.com ile ilgili yorumunda "yapılarımız gereği alışılmış olan bazı rahatlık ve kültürel sahipliklerimiz burada başka donelerle karşılaşıp bir karmaşa içine giriyor ve insanlarımız karamsarlığa vesaireye düşüyor" seklindeki cumlesini biraz acalim:
Kuzey Amerika bir emekci kitasi. Ozellikle Kanada neredeyse tumu orta sinif calisan insanlarin olusturdugu bir ulke. Burada kutsal kabul edilen calismak ve ayip sayilan calismamaktir. Ailesinin durumu ne olursa olsun, her cocuk kucuk yastan itibaren calisma ve sorumluluk almaya alistirilir. Evde cim bicmekten camasir yikamaya kadar her cocugun belli gorevleri vardir. Ortaokulda hafta sonlari benzinci, lokanta, tamirci, sinema salonu v.s. gibi yerlerde calisarak harcliklarini cikartmaya baslarlar. Lise sonda zaten is baglantilari hazirdir.Yuksek ogretime devam etmeden once calisip para biriktirir veya egititim ile isi birlikte yuruturler ( liseden sonra egitime devam eden ogrenciler % 35 civarinda). Kanadali, hayatinin en azindan belli donemlerinde el becerisi edinmis, fiziksel guc gerektiren is yapmistir. Profesorunuzun elinde kesikler, bandajlar gorurseniz sasirmayin. Cumartesi sabahi saat yedide kalkip kucuk ogluyla arabasinin motorunu indirmis ve kapak contasini degistirmis olabilir. Yeter ki calisin, isinizin ne oldugu, sosyal statunuz v.s. onemli degildir. Buyuk bir sehirdeki merkezi bir restoranda, is kiyafatleri ile insaat ustalari ve bankerleri yanyana gorebilirsiniz.
Ulkemiz, komsularimiz ve Avrupa'da bircok ulkede ise maddi ihtiyaci olmayan aile, cocugunu egitimi disinda calistirmaz. Emekciler de bir masa basi gorevi kaptiklarinda, hemen bir ust statuye yerlesir, oradan geri donmek istemezler. Olurum de o isi yapmam kafa yapisi.... Polonyali da boyle, Kosovali da ...
Sinif farklarinin belirgin oldugu yerlerde, calisma aliskanligi da buna gore olusuyor. Excellans'in "yapilarimiz geregi alisilmis olan rahatlik ve bazi kulturel degerlerimiz" derken kastettigi iste bu.
Emekci ulkesi Kanada calisacak insan istiyor. Bu el emegi imis, beyin emegi imis, onlar icin farketmez, yaptiginiz is kimsenin umurunda olmaz. Eger hic verilecek isleri olmasa, her yil ceyrek milyon gocmeni nicin alsinlar? Bunun yaninda, elini sicak sudan soguk suya degdirmek istemeyenler ise notcanada.com da gorus belirten kisiler. Kanada'ya goc edip, ulkesinde biraktigi yerden ve pozisyondan aynen devam etmeyi dusunenler. Turkiye' de, Kafkas ulkeleri, Romanya, Bulgaristan, Moldavya'dan gelip calisan bir suru meslek sahibi, egitimli kisi bulunuyor. Oturum alir almaz bunlara hemen geldikleri yerdeki eski islerini mi sunuyorlar? Hem de Turkiye'deki ucretler uzerinden?
haklısınız arkadaşlar kimse kimseye oturduğu yerden 5 kuruş vermez şöyleki en basitinden örnek vereyim ekmeyi ağzınıza attığınızda bile bir güç sarfeder ve çiğneyip yersiniz o yüzden emek vermek gerekiyor belli şeylere sahip olabilmeniz için.Bende work and study programı ile inş. yazın gitmeyi düşünüyorum fakat biliyorum ki hiçbirşey güllük gülüstanlık dil ve belkide 2.aydan itibaren param yetmediği için sokaktada yatıcam cünkü kendim biriktirdim çalışarak anca buna gücüm yetti orda ilk gittiğimde ilk ay mutlaka iş bulup çalışmam gerekicek işletme mezunuyum bende ne iş olsa yapıcam mecburum cünkü buna para kazanmak istiyorsak ve iyi bir yaşam için bunları göze almışsak ilerisi için katlanmak durumundayın böle şeylere bence ayıp olmamalı çalışmak.Ben şansen öle zengin olmaya gitmiyorum dilimi en iyi şekilde geliştirip mütavazi bir yaşam sürme gayreti içindeyim o yüzden 1.ay iş bulamazsam beni zor günler bekliyor bile bile kendini ateşe atıyorsun diceksiniz şimdi ama bişeylerden vazgeçebiliyorsan bişeyleri elde etmek yolunda ufakda olsa adımlar atmak istiyorum çok istiyorum bunu cünkü amaçlarımın içinde 1senelik bu programı tamamladıktan sonra birazda çalışıp tabiki iş bulabilirsem inş.2yıllık sertifika programına katılmak istiyorum gerçi 1 seneliği 12-15bin dolardan başlıyor ama çalışırsak iş bulup allahın izniyle herşey yavaş yavaş olur diye düşünüyorum bir şekilde bizimde rızkımız vardır diye düşünüyorum bi yerlerde :) ZoRHaYaT
berk ve doğrusu mesajlarınız inanılmaz derece de aydınlatıcı...gerçekten ben kendi adıma çok teşekkür ediyorum...bu yazılar kanada yolunda bana çok yardımcı oluyor...görüşlerinizi ve deneyimlerinizi devamını bekliyorumm...görüşmek üzere....
yetonyali neden toronto sorusuna sana böyle kendimden çok emin bi şekilde cevap veremem ama şu kadarını söyliyim: gözlemlediğim kadarıyla olanakların en geniş olduğu yer toronto. bi yakınım bi arkadaşım torontoya gitmiş çalışmış değil ve ya giden birisiyle de hiç oturup konuşmuşluğum yok ama en doğru adresin toronto olduğunu düşünüyorum şahsen. ama kafamda öyle büyük soru işaretleri var ki oraya gitmeden bunların hiç birine bi çözüm bulamayacağımı biliyorum. ve her gün başka bişey duyuyorum.açıkcası kafam da çok karışıyor. bugün konuştuğum birisi de work and study programından sonra orda kalabilmek çok ama çok zor dedi. staj döneminde işvereninden staj sonrası için ''tamam burda kal beraber çalışmak istiyoruz'' teklifini alman imkansıza yakın dediler. benim de gitmemde ki esas unsur orda çalışabilmek. ve kafamda netleştirmeye çalıştığım nokta da tam olarak bu. staj bittikten sonra da orda kalıp çalışabilmek. ve herşeyi netleştirdikten sonra gitmeyi düşünüyorum çünkü inanılmaz maddi durumu olan birisi değilim ve riske atacak 1 sene sonra olmadı dönüyorum diyecek durumum yok. durum böyle yetonyali kardeş. çok sayıda soru işareti var. bu açıdan forum da bu şekilde work and study programıyla toronto ya giden arkadaşlar varsa lütfen tecrübelerini bizimle paylaşsınlar...
Haklısın hks00 kardeş bende vancouver torontoya göre biraz daha sıcak ve sakin bir yer olduğu için vancouver düşünüyorum daha önce bizim apartmandaki bir abi gitti 8ay dil eğitimi alıp geri döndü tabi o geri dönmek mecburiyetindeydi dil öğrenmek ve geldiği işte yükselmek adına nitekimde bunu başardı zaten nişanlıydı yoksa kalırdım diyor gittiği ilk aydan beri pizzacıda çalışmaya başladı aile yanında kaldı ilk 1 ay sonra eve çıkmış arkadaş bularak o yüzden bende vancouver düşünüyorum maddi konu olarak benimde durumum ortada forumu okuduysa az çok bilirsin kardeş o yüzden bende work and study programı bittikten sonra geri dönmek istemiyorum orda çalışmak ve 2 yıllık sertifika programına katılmayı düşünüyorum tabi okadar para yok önce çalışıp orda biriktirmem şart ondan sonra böyle bir hayalim var work and study programı bitse bile uygun dil kursları varmış onlara kayıt olup vizeni uzatma imkanın varmış kardeş bende uygun fiyattan yararlanmak için bu ayın martın sonunu kadar başvurumu yapmayı planlıyorum daha sonra fiyatlar artabilirmiş cünkü okuluda bitirip temmuz gibi vizeye başvurmayı düşünüyorum hayırlısı tabi kader kısmet şuan sen türkiyede ne işle meşgulsun ve ne mezunusun kardeş kısaca bilgi verebilirsen çok sevinirim kendine iyi bak görüşmek üzere bilgi alışverişi yapmaktan kaçınmayalım...
pizzacı yanında çalışmış ama sende biliosundur bu gerçekten çok riskli...yani bi anda herşey boşa gidebilir. orda kalabilmek adına work and study programından sonra sertifika programına katılmanın fayda sağlıyacağını duymuştum ben de ama önce work and study ile kendimi göstermeye çalışıp o şekilde kalmaya çalışacam.olur da işverenden çalışma teklifi alamazsam sonrasında sertifika programına kayıt yaptrmayı düşünüyorum ama sertifika programlarının fiyatları da hiç de az değil. ve orda çalışılarak da kolay kolay kazanılabilecek bi miktar değil bence.ben inşaat teknikeriyim ve alanımla ilgili bişiler yapabilir miyim die düşünüyorum ama sanırım oraya gitmeden hiç bi soruma net bi cevap bulamıyacağım....
evet kardeş riskli dediğin gibi bende o yüzden bu şekilde çalışmak istemiyorum ama oraya gidenlerin çoğuda kaçak çalışıyor bu bir gerçek şuana kadar duymadım ben dil eğitimi için gidipte kaçak çalışıp yakalanan o yüzden mecbur kalarak çalışmak zorundayız bir şekilde gecicimizi sağlıcaz yoksa başka türlü nasıl ev kirasını ödücez oda var.herkes nasıl çalışıyorsa çalışcaz artık inş. yakalanmayız yoksa dediğin gibi bir daha ülkeye giremeyiz kötü olur.Sertifika programları pahalı evet ama dilimizi geliştirip kendimizi sevdirip işveren e bakarsın iş teklifi verir çalışma izni alırız biriktiriz kayıt oluruz hemen kurs biter bitmez tabikide sertifika programına katılamayız hele ki ben okadar bütcem yok yani o durumu ben komşu ile görüşcem tekrardan bir kesinlik duyalım iş konusunda böle olur ya olmaz şeklinde ben yine yazarım sana kardeş...
işte esas kritik nokta work and study programının maaşlı staj kısmında yanında çalıştığımız işverenimizden devamında da çalışma teklifinin alınabilmesinde.eğer böyle bişi olursa sertifika programına gerek kalmaz. bi şekilde devamı gelir. olur da sonrası için bi belirsizlik olursa o zaman 2. bi dil kursu ya da bi sertifika programı şart olur. senin düşündüğün bi dil okulu var mı? karar verdin mi?
Evet kardeş iş veren iş teklifi vermese bile ondan sonra ki süreçte sertifika programına katılabileceğimiz parayı bulamıcağımız için en mantıklısı ordaki ucuz dil okuluna kayıt olup uzakmak olucaktır.Dil okuluna gelince evet vancouver da ki britannia college dil okuluna kayıt olucam bu martın sonuna kadar süresi var fiyat indiriminden yararlanma adına sonrasında okulumu bitirip kısmetsede temmuzda vize başvurumu yaparım vizeyi alırız inş. Bankada sağdan soldan 10 milyar bulmam gerek göstermek için ve de son 2 ayın hesap dökümünü alıcaz hareketlilik olması açısından.Öğrenci olduğum için kendi üzerime hiç bişey göstermicez babamın annemin üzerine göstereceğiz 10milyarı ve diğer tapu gibi şeyleri... senin aklında var mı hangi okula kayıt olucaksın kardeş ?
peki senin bu kayıt yaptrmayı düşündüğün okulun work and study programı var mı? ben şimdi baktım da göremedim britannia collage da work and study programını...ben toronto da ILAC düşünüyorum ama henüz karar vermedim...
kusura bakma ya pardon ben kaçırmışım...işe yerleştirme garantisi veriolar dimi? bi de gözlemlediğim kadarıyla vancouver daha çok turizm alanındaki iş fırsatlarıyla öne çıkıyor...peki bu okulun fiyatı ne kadar? 6+6 şeklinde mi gidiyosun?
önemli dil kardeş evet komşumuzun tadığını olduğu için özellikle iş garantisini sordum staj olayını yani garanti veriyorlar o konuda 6+6 şeklinde geçiyor 6 ay dil 6 ay staj programı diye
Britannia College
full time intensive program 22.5 Saat/Hafta
Süre : 24 hafta
Okul ücreti : 4080 $
Okul kayıt ücreti : 110 $
Ders Metaryalleri ücreti : 150 $
Aile Yanı Konaklama 1 Ay Tek Kişilik Oda 750 $
Aile Yanı Konaklama Kayıt Ücreti : 200 $
Sağlık Sigortası 2 Aylık : 120 $
Hava Alanı Karşılama : ücret yok
6 Ay Staj (ücretli veya ücretsiz) : 1200 $
Toplam Canadian Dollars : 6150 $
Aile yanı konaklamaya 3 ögün yemek dahil...
Toplamda baktığın zaman aslında 6610 tutuyor ama indirimli olduğu için şuan martın sonuna kadar devam edicekmiş bu indirim o yüzden toplam ben 6150 kanada doları vereceğim .
Okula kayıt yaptırcam ordan işlemleri yapıp okula kabul kağıdımı yollayacak bende burdan 2000 kanada doları yatıracağım
sonra yazın da temmuz gibide vize başvurusu yapıcam vizeyi alırsamda geri kalan ücreti yatırcam şeklinde ayarladık...Birkaç gün içerisinde başvurmu yaptırırım inş.kısmetse
paralı staj genellikle otel restoran bar gibi yerler de staj imkanları sunuyor kardeş en düşün 8-14 dolar arası değişiyor saat ücretli atıyorum otelde yada restoranda çalıştığını düşünürsen bide buna bahşiş olayı var ozaman aldığın ücret biraz daha artıyor tabi durum bu şekilden ibaret senin okulun hakkında bilgi verirmisin kardeş ?
benim okul henüz belli değil ya şu anda araştrma aşamasındayım ama ILAC dil okulunu öneriyolar genellikle. tam karar vermiş değilim bakıyom çok da aceleye getirmek istemiyorum açıkcası sağlam olsun istiyorum. sonra maaşlı staj kısmında ayarlıyacakları işin de sağlam bi iş olmasını istiyorum. bakalım ama ben şehir olarak kesin kararımı verdim diebilirim.Toronto olacak. ama senin de dediğin gibi tüm bu işlerin başı maddiyat. yeterli param olsun hemen giderim ama işte maddi engeller yolumuzu tıkıyor. riske atacak para da olmadığı için sağlam adımlar atmak gerekiyor.
Haklısın ama risk almadan da olmuyor biliyorsun bazı şeyler staj işinin sağlam işi olmaz bana göre kendi buldukları işe yerleştircek seni ücretli staj yapıcaksan ama ben ücretli değilde ücretsiz staj yapıcam diyorsan ozaman kendin sağlam bir meslek belirlersin o alanda staj yaparsın ozaman dediğin gibi olur ozamanda tabi haliyle para alamıcaksın hem maddi acıdan sarsmasın hemde sağlam olsun diyorsan zor gibi gözüküyor ....
Kardeş bazı insanlar ianeyle (Yani belediye vs nin verdiği erzakla) ya da parası azcık olsada bomboş oturarak yaşamayı sevmezler. Türkiye de bazı işler çok küçümsenir ya da o işleri yapanlarada zaten para o kadar az verilirki doğru dürüst yemeğine bile yetmez . İşte Canadaya gelmek isteyenler Türkiyedeki işsizlikten ve boş boş oturup hiç bir amacı olmamaktan kaçıyorlar. tabii bu benim düşüncem.
Burda , memlekette yani, şu anda günden güne umutsuzluk, işten çıkarmalar, politik atraksiyonlar dışında hiç bir şey yok. Bizse adam gibi çalışmak yaşamak istiyoruz .Bütün kaçmak istememizin nedeni bu.
Yoksa memleketimizin havası, suyu,insanları başka yerde nerrdeee???
danışman firmanın bana atttığı maili yayınlıyorum hkn00 kardeş
6 ay okul + 6 ay staj olayinda okul ve okulun calistigi uzman is bulma sirketi staj icin ogrenciye birkac isyeri ile gorusme ayarliyor.
Ogrenci bunlardan birine giriyor. Acikta kalma durumu ancak ogrencinin sunulan hicbir isyerini begenmeyip Kabul etmemesi durumunda olabilir
her gun binlerce is ilani var.
gerekli cabayi gosteren herkes bi sekilde is buluyor. Ha is secersen, ben bulasik yikamam, ben restoranda,pizzacida calismam vs. dersen o zaman iste isler zor.
Staj yaptiginiz yerden is teklifi ve sponsorluk almak konusuna bisey diyemem. Size cok begenip teklif edebilirler de etmeyebilirlerde.
Genelde de etmiyorlar. Ama sen gercekten yetenekli isen niye olmasin.
Durum bundan ibaret hkn00 dediği gibi onu beğenmem bunu yapmam gururuma yediremem bulaşık yıkayamam temizlik yapamam dersen iş bulamazsın iş yok dersin sonrada o yüzden yeterki çalışcam ne iş olsa mantığıyla gidersen iş bulursun .
Unutmaki bu forumlara herkes üye olabiliyor. Unutmaki burada elçiliğin kontrol mekanizmasıda olabilir. Unutmaki senin yazdıgın bir mesaj sonucunda ummadıgın sonuçlar ortaya çıkabilir.
Bazı şeyleri yazarken 2 defa düşünüp 3 defa yutkunup öle yazın bence...
Danışmanın, bu mailinde bir danışman kimliğinden sıyrılıp daha çok arkadaş ya da nasihat veren kimliğiyle yazmış bu maili. Bu maili monitor edilirse, mail içeriğinde kullandığı bazı ifadeler yüzüden sorguya bile çekilebilir. Fakat bu mektubun, sondaki birkaç cümle haric, samimi bir şekilde yazıldığını ve doğruları içerdiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten danışman kimliğiyle yazılması zor olan bazı şeyler, ancak bu kimlikten sıyrılmak suretiyle yazılabilirdi.
@hkn00:
bu dil okulları bünyesindeki staj programları 6+6 modüller hakkında geçen sene uzun uzadıya mesajlar yazmıştım. Bir araştır, denk gelirsen, kafandaki soruların cevaplarının netleşeceğine eminim.
İkinizine de faydalı olacağını düşündüğüm genel bir yorum yapayım:
Staj aşamasında hangi dil okulu olduğunun bir önemi yok. Hangi okul olursa olsun. Eğer esl okulundan sonra bir kurumda staja başladığınızda işverenlerinizin gözünde "iş ortamında ingilizce pratik yapma fırsatı yakalamak ve ingilizcesini geliştirmek" için bulunuyorsunuz. Eğer esl okulu değil de, bir meslek kolejinin (ör: bilgisayar teknikerliği) ya da derece programının (ör: elektronik mühendisliği lisans programı) co-op termi için staja başladığınızda ise işverenin gözünde ingilizcesini ilerletmek için değil, "aldığı mesleki eğitimi pratik etmek ve bu sayede hem kuruma faydalı olup hem de iş tecrübesi edinmek" için oradasınızdır. Yani esl öğrencisi olarak bir kuruma staja başladığınızda size çok sorumluluk verilmesini beklemeyin. El el üstünde oturarak 6 ayı doldurabilirsiniz şirkette. Ama onların size çizdiği "ingilizce pratiği için burada" imajından sıyrılmak da sizin elinizde. Kabaca tabirle, siz kendinizi göstermelisiniz. Yetenekli, iş bitirici, sorumluluk alıcı ve "KURUMA FAYDALI" sıfatını kazanmalısınız onların nezdinde. Çalışkanlık ve beceri, staj ertesi kalıcılık yeterli için olmayabilir; şirket sizin becerilerinize sahip elemanları hali hazırda bulunduruyor da olabilir; o zaman da diğer çalışanlarda olmayan, size has, onların arasından sıyrılmanızı sağlayacak yönünüzü, becerilerinizi ortaya çıkarmak ve bunları onların gözüne "işte beni bu yüzden burada tutmalısınız" dercesine sokmak zorundasınız. Eğer staj yaptığınız şirketteki şeflerinizden olumlu sinyaller alıyorsanız, onların size iş teklifi getirmesini beklemeden, siz onlardan employment talep edeceksiniz. Çünkü en tepedeki kişiyi canadian ya da permanent resident yerine sizi şirkette tutma konusunda ikna edecek olan siz değil sizin şeflerinizdir.
Ayrıca, diğer başlıklarda "doğrusu" ve "berk" isimli arkadaşlarımızın önemle belirttiği, ama adil okulu öğrencileri tarafından pek de tuönemsenmeyen gönüllü iş mevzusunun önemini burada bir daha vurgulayacağım. Volunteer işler, Canadian work experience sahibi olmanızı ve bu sayede sizinle interview'a giren işvereninizin yönelteceği "daha önce Kanada'da iş tecrübesi yaşadınız mı" sorusuna "evet" diyebilmenizi sağlayacaktır. İyi ya da kötü, maaşlı ya da maaşsız, Kanada'da edinilmiş bir iş tecrübesinin sizi tecrübesi olmayan, sadece öğrencilik yapmış kaç tane international student'ın önüne geçireceğini tahmin edemezsiniz. Edindiğiniz iş tecrübesine göre, işvereniniz Kanada'da post-secondary eğitim almamış olmanızı kayıp olarak görmeyebilir ve size "ingilizce pratikçisi"nden ziyade "potansiyelli international student" bakış açısıyla yaklaşabilir.
Uzun lafın kısası, şansı 0'dan kendiniz yaratacaksınız. Ekstra şans faktörünün de yanınızda olmasını dileyeceksiniz.
Not: Bu senaryo; Starbucks, Blenz gibi ücrete tabi olduğunız servis sektöründeki edineceğiniz tecbrübe ve sonrası için pek geçerli değil. Ben zaten bu tarz bir tecrübeyi staj olarak da adlandıramam. Stajdan ziyade kısa vadeli bir iş tecrübesi. Amaç İngilizce pratiğin yanında harçlık çıkarmak. Eğer Kanada'da kalıcı olmak, gibi ciddi düşünceye sahip arkadaşlarımı da harclık biriktirmek uğruna bu sektöründe çalışmak yerine, "ya herro ya merro" dedirtip benim yazdığım senaryo'ya davet ediyorum. Garanti olmasa da başarı oranı daha fazla.
Maddi durumu yeterli olanlara hitaben, dil okulu + staj modülü yerine, direkt devlet okulunun size faydalı olacağına inandığınız bir diploma programına kaydolun. Hem Kanada'da formal post-secondary eğitim almış olarak önemli bir kriteri karşılamış olun, hem programın co-op terminden faydalanıp mesleğe yönelik iş tecrübesi kazanın, hem de program sonunda başvuracağınız after graduation work permit ile eğitimiz sonrası, co-op'larla kazandığınız tecrübenin de avantajıyla iş fırsatı yoklayın. Yalnız bu ciddi bir maddi birikim gerektiriyor.
Ben de tesekkur ederim, kucuk bir yardimim bile olabilirse ne mutlu bana. En azindan gocmenlik gibi onemli bir karari vermeden, vatandaslarimizin daha berrak bir Kanada resmi gormelerinde yarar var. Herkes bu konuda az veya cok bir hayal olusturuyor, daha sonra gercekler bu hayalle uyusmazsa ani bir cokuse giriyor. Ayrica bir- iki yilda edinilen Kanada deneyimi cogu zaman yaniltici da olabilir. Her Isin basi zordur ve pek ic acici da olmaz. Yillar gecip cevrenize daha fazla alistiginizda, cevrenizin de size alistiginizi goruyorsunuz. Ornek ; taksitli satislardan yararlanmak, her kredi basvurunuza kefil, depozit istenmemesi hatta dort-bes yildan sonra surekli telefon ve mektupla size ucuz kredi sunulmasi, kira- ev alimi gibi konularda sorun yasamamak, is ararken rahatca Kanada referanslarinizi kullanmak .... gibi sayisiz kolayliklar.
Erti@ Hepimiz zamaninda binlerce umut ustune buralara geldik, yillarimizi gecirdik. Ayni umutlarla yola cikan insanlari yasanilan deneyimlerle bilgilendirmek en dogrusu.. Sizler boyle bir platform sundugunuz icin asil sizlere tesekkur etmek gerekli..
@Yetonyali,
Buraya kopyaladiginiz maili(danisman firmanin yolladigi ) okudum. Bazi cumleler (digerleri dogru olmakla beraber) maalesef duzmece ve para tuzagi, ustelik illegal.. Sakin sozlerimi yanlis anlamayin ama once en kotusunu bilin ve hazirlikli olun ki, iyisi cikarsa sizin icin ekstra olsun.
Kanada'da alt grupta calisan insanlara polis dokunmaz demek yalanin onde gidenidir. Bu bir kumardir ucu depart'a veya hapise kadar gider.Boyle bir sebepten dolayi Depart alirsaniz 10 yildan fazla sure degil Kanada, Kuzey Amerika'ya giris kesinlikle yapamassiniz.
Bu olumsuzluk illa ki olacak diye birsey yok, hic olmayabilir de tamamen sans, ama size danismanlik hizmeti veren bir firmanin, en basta, polis dokunmaz diyebilmesi ve bu yola "sevketmesi" gercekten sasirtici ve dogruluk payi icermiyor ne yazik ki..
Bu ulkedeki en buyuk suc, vergi anlaminda devleti dolandirmaktir.
Devletin asil derdi sizi kacak calistiran firma oldugundan, siz arada piyon gorevi yapmis olursunuz bir nevi ve basiniz yanabilir.
Oturdugunuz binadaki bitisikteki emekli Kanadali dahi, sizin giris cikis saatlerinizi izleyerek (vakti boldur onlarin zira) kalkip vatandaslik gorevini yapip, devleti arayip kacak calistiginizi bildirebilir ve yasa geregi karsiligini alir devletten.. Bu ulkedeki bircok milliyetci insanin da belli bir yastan sonra gonullu hizmet verdigini unutmayin.
Sanmayin ki gocmen polisi sizin kacak calistiginiz yere resmi bir kiyafetle, uniforma ile vb. sekilde gelecek.
Onlar siradan vatandas gibi gelir, sizden hizmet alir(yaptiginiz ise iliskin), uzaktan fotograflar ve sizi yakaladiklarinda bu resimleri ve bilgileri onunuze koyarlar. Bu insanlar sizlerden cok daha fazla hangi sektorde kacak isci calistigini gayet iyi bilmekteler.
Vize bitince uzatmanin yolu yeni bir okula yazilmaktan degil, gonullu kuruluslarda calismisliginizdan gecer daha ziyade agirlikli olarak.. Kuskusuz paraniz varsa ve yeterli ise yazilabilirsiniz okula, neden olmasin.. Ki onu da, bu danisman firmanin halletmesine de gerek yok kendiniz halledersiniz zaten..
Gidin guzelce, en altta verecegim linke tiklayin yapabileceginiz en iyi gonullu isi ve ingilizce pratigini arastirin.
Unutmayin, yeni gelenler icin yapilabilecek en iyi dil pratigi cocuklarla olandir. Onlar son derece temiz bir ingilizce kullandiklarindan cok daha kolay ogrenmenize ve cok iyi bir ingilizce aksaniyla ogrenmenize sebep olur.
Mailin son kismi fazla can alici olmus. O araci kisiler (danisman firmanin buldugu) sizden kulliyatli bir para kopararak genelde aralarinda kirisirlar. Kaldi ki gocmen olmanin yollari bu araci kisilerden degil genelde resmi kurumlardan gecer, diliniz iyiyse kendiniz de bu basvuruyu halledebilirsiniz. Sanmayin ki o kisiler size garantili gocmenlik sunacaklar. Bu turlu bircok cete gecmis yillarda ortaya cikti, insanlar kaptirdiklari paralarla kaldilar.
Aksi takdirde olabilecek en iyi destek, Kanada'da yasayan bir Turk asilli Kanada vatandasi'nin veya bir Kanadali sirketin size sponsor olmasidir. Sponsorluk bastan hos gelse de, size sponsor olan kisi veya kurum sizi ulkeden attirmaya yetkilidir hoslanmadigi bir durum soz konusu oldugunda zira size kefildir turkcesi ile..
Lutfen gozunuzu acin ve imkanlarinizi bu gibi insanlara heba etmeyin. Cunku tamamen duzmece bazi cumleler.
Gonullu is icin linklerden biri;
http://www.ymca.ca/
Bu link sayesinde ulasacaginiz couklarin tumu size cok guzel pratik dil firsati sunacagi gibi, tam ve dogru bir ingilizce aksani ogrenmenizi de saglar.
Bunun yanisira link vermiyorum bulundugunuz bolgedeki devlet hastaneleri, Red Cross vb yerler sizler icin en iyi "bu insan kalmali" cumlesini sarfettirecek yerlerdir.
Bir ufak tuyo'da soyle vereyim. Bulundugunuz bolgedeki basa guresen partiye gidip, o bolgenin MP'si icin kaydolup, gonullu calisin bir sure.. MP'de Kanada'da cok fazla kapiyi acar bir tek telefonla, bunu unutmayin.
berk ve erti size gerçekten çok teşekkür ediyorum...ne kadar araştırırsam araştırayım sizin burda paylaştığınız tecrübeler kadar yol gösterici olmuyor gerçekten....berk sen kanada da nerde yaşıosun? bi mahsuru yoksa öğrenebilir miyim?
arkadaş kusura bakmayın eğer yanlış bişey yaptıysam çok özür dilerim gerçekten iyi niyetle yazdım bunları belki yardımcı olması açısından birbirimize bir daha yazmam özel konuları tekrardan özür arkadaşlar ...
hkn00 kardeş naptın başvurunu yaptın kayıt oldun mu torontoda ki dil okulu bence 1 hafta içinde kayıt olucam hayırlısıyla inş.hayırlısıylada okulu bitirir bitirmez vizeyi de alırsam allahın izniyle yolcuyum :)
valla haklısın da ben 1-2 senedir araştırıyorum amerika ve canadayı o yüzden ben farklı faklı şeyler duymaktan sıkıldım artık o yüzden burda ne kadar durursam okadar çok soru işareti olucak aklımda en iyisi mi oraya gidip kafamdaki soru işaretlerini yok etmeyi düşünüyorum cünkü herkes bişey diyor kimi olumlu kimi olumsuz o yüzden en iyisini oraya gittiğinde göreceksin zaten bir bir işaretler yok olacaktır... kendine iyi bak görüşürüz kardeş
arkadaşlar dil eğitimi için giden hiç kimse yokmu şöyle başından geçenleri bir anlatsın vize başvurusundan tutunda oraya gittiğinizde yaşadıklarınıza kadar özet şeklinde anlatırsanız eğer gerçekten o evreyi çok merak ediyorum kısmet olurda ben gidersem tek tek yazıcağım inş. buraya :)
1- adam gibi bir başvuru yapıp vizeni alıyorsun. ( dil eğitimi için adam gibi başvuru sözü çok yerindedir. direk red alma olasılıgı yüksek dil eğitiminde)
2- uçak bileti alıyorsun. ( şirketleri araştırıyorsun. delayleri göz önüne alıp stop'lar arasında zaman bırakıyorsun)
3- iniyorsun kanadaya.
4- soracıma evi ayarlamışsa okul bide seni alıp havaalanından evine bırakıolar.
5- ondan sora ertesi gün gidip evrak işlerini hallediosun okulda.
tekrar mrblar yetonyali kardeş..ya berk bu kanada konusunda oldukça tecrübeli onun tecrübelerini de okusak çok süper olcak ama bugünlerde pek görünmüyo...bu yazımı umarım okur ve bize yardımcı olur...
aa süper burdaymışın ya sevindim:)) ya benim olayımı az çok okumuşundur yukarda da çok yazdım...ben 6+6 work and study programı ile gelmeyi düşünüyorum.öncelikle ne tarz işlere maaşlı stajer olarak yerleştiriyolar?bu konuda bi bilgin var mı?önceki düşüncem bu 6 aylık staj döneminden sonra kalıcı bi iş teklifi alabilmekti ama bunun nerdeyse imkansız olduğunu düşünmeye başladım artık. şimdi de bu 1 senelik work and study programından sonra sertifika eğitimi almayı düşünüyorum.ama çok uzun olmasını istemiyorum yine bi 6 aylık bi program olabilir.benim en çok merak ettiğim toronto da hangi sektörler şu an için ve gelecekte umut vaad ediyor. Ayrıca bu sertifika programının bana bi faydası olur mu? Yardımcı olabilirsen gerçekten çok sevinirim...şimdilik bu kadar:))