berk kardeş benimde sormak istediklerim var ilk önce şunu sormak istiyor vancouver çok pahalı bir yermiş doğru mu yani torontadan da mı pahalı ? Birde bende work and study programı ile gideceğim inş. ilk ayda iş bulabilirmiyim bulabilirsem günde 5 saat haftada 30 saat 8 dolardan 960 dolar yapıyor ev kiramı eğer aile yanında kalırsam 750 düşersek 210 geriye kalıyor 1aylık pasoda alsam 100 dolar olsa aylık sigorta parasını da yatırsam 100 de olsa 10 dolar gibi bişey kalır galiba ve bunlardan başka masraf var mı ve bu şekilde olabilir mi yettirebilirmiyim sence ?
Biraz detayli yazayim, ama yazdiklarim gercek oldugundan biraz farkli dusunmene sebep olabilir. Hatta uzebilirim belki de.. Neyse dogrulari soylemekte fayda var.
Her turlu sektorde maasli stajyer olarak calistirabilirler. Bu dongu genellikle devletin o yilki eleman acigi bildirimine gore(alt birim) sekillenir.Bununla birlikte o yilki sirketlerin eleman talebi yogunluguna gore belirlenir. Bu tamamen sirketlerin kar zararlarina gore ayarlanir, devlet tarafindan desteklenir.
Cunku seni ucuza calistiracak dogal olarak. Ama disardan baskasini alsa atiyorum 14-15 dolar verecek. Sana verecegi ise 9- 10 bilemedin en sahanesi 11 dolar olacak belki daha da dusuk sectigin bolgeye gore.. Senin sayende 6 aylik bir kucuk kara gececek ama devlete donup ben stajyer ogrenci programina destek verdim diyerek vergiden dusecek. Sistem boyle donuyor.
Otel olabilir, devlet kurumu -alt birimde tabi - olabilir vs.. Kuskusuz bu yasadigin okudugun bolgeye gore degisim gosterir.
Oncelikle ben sana sorayim. Neden illa ki Toronto? Toronto artik ciddi anlamda ekonomik olarak baraja vurmus durumda..
Sunu hicbir zaman unutma, insanlarin sayica cok cok fazla ve kozmopolit(asiri yogun) oldugu metropol sehirlerde, is bulma olanagi her zaman dusuktur. Az sayida insanin yasadigi cok cok fazla trafigi olmayan bolgeler daha olumludur is bulma acisindan. Gonullu islerde cabasi..
Mesela ben yeni geldigimde, mental ozurlu cocuklara gonullu kitap okuyordum. O donem Wellington County bolgesinde yasiyordum. Yasadigim kasabada tek Turk bendim. Benim bu davranisimdan oturu avuc ici kadar yerde iki kilise bana ortalama ansiklopedi kalinliginda iyi niyet mektubu kendiliklerinden verdiler. Yabancisin ve gonullu sekilde bizim cocuklarimiza kitap okuyorsun diye..
Kiliselerin pastorleri bir araya gelip kendilerinden bu karari vermisler. Cemaatlerindeki her insandan mektup almislar.Insanlarin hicbirini tanimiyorum yakinen oysa.. Kucucuk bir kasabada 4 kilise vardi.Eger bir problemim varsa kalmaya yonelik kilisenin sponsor olacagini , sadece soylememin yeterli oldugunu soylediler. Ben zaten basvurumu girmeden once yapmistim ve kabul edilmisti, bu yola gerek kalmadi. Oysa iki kez sukur gunundeki yemekleri icin evlerine davet etmislerdi, ben de pasta alip nezaketen goturdum. Kasabanin kurulus yildonumlerinde filan aktif calistim bayraklar filan yaptim. Guzel bir iliskimiz oldu kasaba insanlariyla.. Kucuk kasabaymis diyebilirsin, ama 10 20 km.lik alanda endustriyel uretim tesislerine ulasabilirsin. Mesela benim yasadigim kasabada, icinde Maple Leaf'in tavuklari isleniyordu .. Oysa kasaba yolunda 1 kavsak bile yok dusun yani o kadar kucuk.
Bu tip yerlerde beyaz kanadalilar yasar genelde. Dindarlardir.Irkci degildirler. Civar bolgenin kontrolunu ellerinde tutarlar.( uyusturucu, soygun vb. seyler goremessin) Ornegin, Torontoda hastaneye git en az 3 saat beklersin, bu tip yerlerde kapida alirlar seni.. Yakin civari cok iyi tanidiklarindan sana is bulurlar, referans olurlar.
Mesela sen israrla Toronto belirlemissin. Oysa bu sehre dair, birebir gercek bir deneyimin yok.Sakin kinadigimi sanma. Hep su soyle yapmis, filanca bunu bulmus seklinde duyarsin.
Bunlarin hicbirine inanma. Bir basit aspirinin herkesin bas agrisini kesmesi gibi birsey degildir Kanada'da yasamak. kendine inaniyorsan kal derim ben sahsen.. Kimsenin yasadigini baz alma. Bu hatayi asla yapma.
Eger sadece okul fiyati ucuz diye bu secimi yapiyorsan, sadece okulu okursun. Ama is olanagi konusunda kisa kalirsin.
Neden ornegin bir Hamilton, Kitchener, Waterloo, Guelph bolgelerine bakmiyorsun? Bu bolgeler daha cok sanayi bolgeleridir. Tarim, et isleme, endustriyel bircok fabrika buralardadir. Turk fazla yoktur. Bu sebeple Turkce tuketemeyeceginden, Ingilizce pratigin cok daha fazla yol alir. Toronto'da atiyorum 6 ayda soktugun ingilizceyi, bu saydigim bolgelerde daha cabuk sokersin. Cunku sen her yanlis veya eksik konustugunda seni dogrulayacak olan yabancidir.
Dil okulunda ogrenilen temiz ingilizce, gunluk yasamda sokaklarda konusulmaz Kanada'da .. Bizdeki gibi argo kullanimi yaygindir. Yani adam sana, Hi how are you? diyecegine turkcesi Havdi seklinde bir kelime soyler. Seni ogrendigin sekilde de soru vurgusu filan yapmaz. Adam sana kizkardesinden bahsederken my sister demez cogunluk, my sis der gecer. Adam sana arabasindan bahsederken she diye anlatir, sen bir an hayatindaki bir kadini anlattigini dusunebilirsin.
Yani bu kaliplar hep gunluk yasam kelime ve kaliplaridir. Arada cok duzgun konusanlar vb. cikabilir kuskusuz.
Gunluk yasamda atiyorum 300 kelime 100 kalip kullaniliyorsa, bu kaliplari en iyi sokakta ogrenirsin. Okul disinda yani sokakta derken..En onemlisi aksansiz konusmayi, bazi kelimelerin egilip bukulmesini ogrenirsin. better(bettir/bedir vb.) leather(lettir/ ledir) ladder(ledir/leggdir) filan gibi..
Yani adama merdivenden bahsetmek isterken, deri'den bahsedilmemesi gerektigini ogrenirsin. Bizde nasil lehceler varsa bunlarda da oyle..
Neyse uzatip basini sisirmeyeyim. Toronto'da su an, aman da cok gozde diyebilecegim hicbir sektor yok desem yeridir. Kriz belirgin etkilerini hissettirmis durumda.. En fazla turizm diyebilirim veya otelcilik yani hospitality'i iceren dallardan biri olabilir. Bunlar digerlerine nazaran olmez sektorler.
Yanisira mesleki sertifikalar alabilirsin. Bunlarla endustriyel alanlarda calisabilirsin. Fabrika olur, uretim olur vs.
Ama dedigim gibi bulundugun bolge cok onemli.. Mesela simdi benim bulundugum bolgede hic dil bilmeyen,vasifsiz adam yani gak guk gabarak seklinde , saati 19 dolara mantar topluyor ornegin.. Yapilan iste onune konulan mantarlari goz karari buyukluklerine gore ayri paketleme kaplarina dizmek.
Yani demek istedigim Kanada'da sektor dagilimi Turkiye gibi degil.. Mesela ustte ornekledigim adamin yaptigi isten kazandigini, bir banka memuru kazanmaz. Ornek acisindan verdim. Veya bir warehouse supervizor'i son 6 aylik donemde hemen hemen ayni saat ucretini almiyor bile..
Yani temiz giyimli bir is tercih edip okursan az para kazanirsin, ustun kirlenirse kazandigin para daha fazladir her zaman.. Petrol kuyusunda calisan adam saati 100 dolara calisan da var.Bir basit genel mudur dahi bu parayi, kendini kesse, agziyla kus tutsa alamaz. Ama 48-72 saat acik arazide direk tepesindesin. Ama mesela krize ragmen o adamin ucreti dusmez asla.. Cunku herkes yapamaz o isi.. O isin ucreti odur.
Tamamen sana kalmis secim yani.. Sectigin bolge onemli bir de.. Gerisi sana kalmis.
Vancouver pahali, surasi ucuz diye bir ayrim yok pek aslinda.. Orn; Vancouver, Yukon'dan ucuzdur. Toronto Hamilton'dan pahalidir.
Birinde atiyorum domatesin yarim kilosu 3.99'dur, birinde 4.50'dir, digerinde 1.25'tir. Bolgenin gecim kaynaklarina gore degisir bu rakamlar.
Hesabina gore 960 dolarsa, ben senin yerinde olsam aile yaninda kalmam. 750 dolar ciddi bir paradir. Onun yerine ogrencilerle birlesip ev tutabilirsin. Daha ucuza malolur. Atiyorum 300 veya 250 dolar cebine kalir. 85 dolar civari paso odersin. 100 dolar sigorta demissin. Cok idareli olman gerekir. Ama diger masraflari ciktiktan sonra Vancouver'da bu parayla gecinebilecegini dusunemiyorum, durustce..
Is bulma sana kalmis. Dilin var mi bilmiyorum. Bulabilirsin de bulamayabilirsin de.. Bu biraz sans isi..
berk süpersin gerçekten tüm bu yazdıkların kesinlikle bi kafa şişirme değil lütfen aksine beni bi adım daha ileriye götüren en önemlisi cesaretlendiren şeyler. gerçekten çok saol oturup uzun uzun her şeyi anlatmışın. neden toronto demişsin? şöyle söyliyim burdan bakınca sanki toronto da çok geniş imkanlar her türlü alternatif var gibi görünüyor. açıkcası Türkiye gibi düşünüyorum. Toronto İstanbul benzetmesini yapabilirim. o şekilde bu tercih sebebimi açıklayabilirim. ama bölgede yaşayan birisi olarak yazdıkların beni tekrar tekrar düşünmeye itiyor açıkcası.bu gönüllü işlerin gerçekten çok faydası olduğunu daha önce de duymuştum. hem dili daha etkin kullanmak adına hem de sonrası için iş alternatifleri yaratırken büyük avantaj olduğunu duymuştum. sanırım gider gitmez bu tarz gönüllü işlere ağırlık vermek bana büyük yarar sağlıyacaktır.bu iş konusunda da dediğin gibi hiç bi garanti vermiolar. o dönemde ki ihtiyaçlar doğrultusunda oluyo heralde. peki yukarda saydığın bölgelerde bana önerebileceğin dil okulları var mı? sana tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum berk umarım deneyimlerini bizimle paylaşmaya devam edersin....çünkü gerçekten buna ihtiyacımız var...
berk kardeş ilk ay aile yanında kalmayı düşünüyorum sonra kafama göre uygun arkadaşlar bulabilirsem eve çıkarım belkide senin dediğin gibi daha mantıklı görünüyor fakat eve çıktığımızda yine 400-500 dolar kira vereceğiz ve bunun içinde yemek içmek elektirik su felan dahil olacak mı yemeği kendimiz yapıcazda elektrik su internet ısınma olayları dahilmidir ondan arta kalan para mı 200-300 sana kalır diyorsun yoksa birde ev kirası sigorta ve pasodan başka bir masrafım olur mu masraf kişiye göre değişir ama standar olan şeyler nasıl bir paso yada sigortaysa onlar dışında masraf çıkar mı ? eğer eve çıkıpta arkadaş edinip ozaman daha az ödiceksem günde 4 saat de çalışsam 5 gün 8 dolardan ayda 800 dolar yapar bu bile yeter senin demene göre kardeş ama iş bulmak sorun tabikide ingilizcem elemantray başlangıc seviyesinde derdimi anlatabilirim sadece bu konuda kafamdaki soru işaretlerini de silersen kardeş başvurumu yapıcam kayıt olacağım okula yani ama dediğin gibi seninde ilk önce vancouver a bi eğitimimizi alalım daha sonra farklı şehirlere de giderim benim için sakin sessiz ortam olması daha iyi gönüllü işleride koştururum gerçekten faydası varmış insanlara yardım etmeyi severim verdiğin cvplar için şimdilik tşk kardeş ara ara başını şişirirz ama hoş gör bizide :) sağlıcakla kall...
evet hkn00 bıktırdık berk i galiba :) valla araştırmalara devam orda yaşayan bazı kişilerden yada daha önce orda bulunup şuan trde olan kişiyle felan görüşüyorum kafama sadece bankada göstereceğim miktar karıştırıyor bankada 10 bin tl göstersem babamın üzerine sorun olur mu cünkü ben öğrenci olduğum için kendi üzerimde hiç bişey göstermicem babamın yada annemin üzerine olanları sunacağım ev araba gibi tapulardan haric 10bin tl göstersem olur mu daha fazla bulmam imkansız 10 bin tl nerden bulacam onu bile bilmiyorum bu konuda yardımcı olabilecek daha önce work and study programı ile gitmiş yani 6ay dil + 6ay staj programı ile bu miktar yeterli mi sizce ?
hkn00 sen karar veremedin hala anlaşılan araştırma mı yapıyorsun yoksa kardeş ?
valla yetonyali benm araştrmalar devam edio:)) biraz daha sürcek de heralde....10 bin tl biraz sorun yaratabilir yetonyali ya bana da garanti olmasını istiosan 20 bin tl civarı gibi bi para göstermelisin demişlerdi ama bu işler belli de olmaz bahsettiğin bu rakam yetedebilir...sen yine çok detaylı bi şekilde araştr derim ben...bu arada forum da bilgisi olan arkadaşlar da varsa yardımcı olacaklarını düşünüyorum...
hkn00 kardeş danışman firmaya mail attım da 6+6 work and study ile 10 bin tl vize alman zor dedi cünkü vize memuru hesap yapıyorlar bu kadar bu kadar diye hesaplıyor 6+6 için 20 bin tl gösterebilirsen çok iyi olur dedi eğer 10 bin tl göstereceğim daha fazlasını gösteremem diyorsan 6aylık kursa kayıt yaparız dedi 6 ay kurs bitincede orda 1200
ile 6aylık maaşlı staja kayıt olursun bu şekilde olur dedi ozaman 10 bin tl yeterli olacaktır dedi o yüzden bende büyük ihtimal 6 aylık dil okuluna kayıt olucam sanırım aslında daha iyi olur diye düşünüyorum birazda 6ay dil eğitimi alıp ortamı görüp ona göre 6 ay staj daha mantıklı gözüküyor bakarsın belki iş bulurum staj a gerek kalmaz 6aylık dil kursu ile tecrübe yaşayıp olayına akışına göre davranmak daha mantıklı gibi gözüküyor sizcede öle değil mi ?
co-op programi icin bastanbasvuru yapman lazim.. yada okula baslar baslamaz.. cunku basladiktan sonra basvuru yaparsan okulda gecirdigin sureler sayilmiyor.. yani okula basladiktan 2 ay sonra calismak icin basvuru yaparsan o 2 aylik sure sayilmiyor ve ancak 4 aylik calisma vizesi alabiliyorsun, bilgine.. tabi bunu acentalar soylemiyor yada bilmiyorlar
merhaba doruk ve hkn00 kardeş 6+6 için 10bin tl bankada az olduğunu düşündüğümüz iiçin vize alamama gibi durum olmasın diye 6 aylık yapalım dedi buraya geldiğinde de 6ay staj a kayıt olursun dedi yine aynı şekilde olmuş olacak tabikide 6 aylık çalışma 6ay dil şeklinde sadece bankada ki göstereceğim para azlığından bu şekilde düşündün 20bin tl gösterebilsem 6+6 ya başvurum ama farketmiyor oraya gittiğim gibi kayıt olurum inş.
Doruk birde bişey sormak istiyorum 6+6 programına kayıt olursan çalışma iznine sahip oluyorsun galiba yani 6ay staj ı beklenmen gerekmiyor 6ay dil eğitiminde de çalışma iznin çıkıyor iki kişi ile görüştüm bu programla giden ikiside çalışma iznine sahip gittiler burdan 6ay staj döneminde değil yani 6ay dil yaparkende bu izni almışlar bu konuda var mı bir bilgin 6+6 kayıt olanlar hep çalışma izni alabiliyor mı yoksa şans mı ? onun için 6ay dil okuluna yazılsam çalışma izni vermicekler ...
yetonyali anlatamadım heralde...sen şimdi 6 aylık dil okulu die kayıt yaptrcan 10 bin tl yeterli olur bunun için diosun tmmdır ona bişey demiyom...doğal olarak da sana 6 aylık vize vereceklerdir. sonra oraya gitikten sonra programın türünü deiştiririm 6+6 ya çeviririm diosun. bunun için de vizeni uzatman gerekecektir.ve direk sana aa tamam sen staj da yapacakmışın hemen senin vizeni uzatalım demiyecekler ki. o zaman da maddi anlamda bişeyler göstermen gerekecektir. ben bunu anlatmaya çalışıyorum. yani sana şimdi giderken 1 senelilk vize vermiyeceklerdir benm tahminim...bence ii düşün derim ben...
hkn00 kardeş anladım senin demek istediğini 6aylık dil okuluna kayıt olursam 6aylık vize verecekler ama 6+6 kayıt olursam 1 senelik vize verecekler. valla 6ay dil okuluna kayıt olup oraya gittiğinde 6ayda staj a kayıt olma olayı benimde kafamı karıştırdı ama doruk kardeşimizde belirti yukarda ''co-op programi icin bastanbasvuru yapman lazim.. yada okula baslar baslamaz.. cunku basladiktan sonra basvuru yaparsan okulda gecirdigin sureler sayilmiyor''.. demiş. demekki bu şekilde olabiliyormuş hkn00 kardeş.ben yine danışman firma ile görüşcem zaten net bir cvp alıcam mutlaka.
Hkn00 farklı farklı danışman firmalarına sordum 6aylık dil kursunu yazılıp oraya gittiğinde 6aylık staj a başvuru yapabiliyorsun herhangi bir yeniden mali kanıt göstermen gerekmiyor cünkü zaten canada dasın... :]
Benim aklıma bişey takıldı şimdi work and study programına kayıt olanlar 1 senelik mi çalışma izni alabilyorlar yoksa 6aylık staj döneminde mi sadece 6ay çalışma izni alabiliyor ? Kesin bişey duymak istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden ...
hkn00 evet %99 uzatılıyormuş 2 danışman firmadan da aldığım bilgiler doğrultusunda yinede bu forumdaki arkadaşlarında görüşlerini almak istiyorum iyi derecede bunu konu hakkında bilgisi olan yazarsa das sevinirim
hkn00 normalde zaten 1200 kanada dolarını bazıları orda staj a kayıt olunca veriyor 6aylık staj almak için yani orada kesin %100 utabiliyorsun burda sorun yok maddi imkan olarak canada da olduğun için tekrardan senden maddi birikim istemiyorlar tr de olsan tamam yurt dışına çıkmam için isterler ama zaten çıkmışsın daha maddi birimi ne yapacaklar :) o yüzden rahat ol bu konuda
Benim aklıma bişey takıldı şimdi work and study programına kayıt olanlar 1 senelik mi çalışma izni alabilyorlar yoksa 6aylık staj döneminde mi sadece 6ay çalışma izni alabiliyor ? Kesin bişey duymak istiyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim şimdiden ...
bence sen bu kadar rahat olma çünkü ben dil kursundan sonra sertifika programına kayıt olmayı düşünüyorum. o zaman da kanada da olsan bile kayıt esnasında yine aynı işlemleri yapman gerekiyor. yine ne kadar kalacaksan maddi yeterliliğini belgelemen gerekiyor.senin dediğin gibi olsa kimse dönmez kanadadan.sürekli uzatır.
sertifila programı ayrı ama kardeş çünkü senelik en az 12000 dolardan başlıyor o yüzden mali kanıt göstermen gerekebilir ama dil oraya gittiğinde emin ol uygun dil okulları mevcut onlara kayıt olarak uzatabiliyorsun benim arkadaşlardan biliyorum amerikada normal bir dil okulu ile gittiler hala amerikadalar ucuz dil okullarına kayıt oluyor hemde çalışıyor pek dil kursuna da gitmiyor açıkcası sadece orda kalabilmek için uzatıyor dil okulları ile ama sertifika programları farklı...New york da da akrabam var onunla görüşüyorum bu tip konuları ordan da biraz bilgi sahibiyim :)
Hatta canada da dil okuluyla giden arkadaş ile görüşeyim ondan bu konuda bilgi alayım cünkü oda 6aylık dil kursu ile gitmişti daha sonra dil kursunu uzattı 6ay daha sonra toefl ı kazandı şimdi üniversiteye de hazırlıkta okuyor en mantıklısı ondan bu konu hakkında bilgi almam görüşürüp en kısa sürede msj ı yazarım buraya Hkn00 kardeş :)
Hkn00 kardeş canada da ki arkadaşla görüştüm 6aylık dil kursundan sonra work and study programına kayıt oldu herhangi bir mali kaynak göstermeye gerek yok diyor zaten canadaya gelmişsin türkiyedeki gibi ev araba bankada para göstermiyorsun dedi sadece katılcağın programın yada dil okulunun fiyatını ödüyorsun okadar dedi.kafamda soru işareti kalmadı artık kararımı verdim bende work and study programına kayıt olacağım bu hafta içi hadi hayırlısı inş.istediğim gibi olur herşey sen neler yaptın kardeş?
Neden Canada'ya calismaya gitmeliyim sorusuna bende yillarca Amerika'da yasamis biri olarak bir kac ornekle cevap vermek istiyorum.
Ama once Chorozoglu, Polair(iyiki sadece 2 ay kalmissin yoksa buraya adapte olmakta cok zorlanirdin ki gordugum kadariyla sistemin daglar kadar farkliliginin farkina varmissin bile)ve Berk kardeslerime %100 katiliyorum.
15 yil hic buraya gelmeden orda yasadim. geldigimden beri bir suru olay yasadim ama ben en son bir kactanesini anlatacagim.
bu haric, cunku bu Turkiye' 15 yil aradan sonraki ilk market tecrubemdi. Markette kasadayim, para oduyorum arkamda durmasi gereken kadin agzimin icinde tabii ben bir kavga bir kiyamet ama kime diyosun hala ayni ama artik kavga etmiyorum . Dun oglumu Haspitalium'a goturdum (ozel hastahanedir dikkatinizi cekerim) sira no aliyosun, aldim, bekliyosun, bekledim, 67 benim no. 64 yandi arkasindan hizli hizli 65,66,67,68,69 hepimiz desk'te biriktik ama gorevli 69'u aldi, bizede yaktik bekledik gelmediniz dedi. tabii ben yine kiyamet kopardim ama 69 haric diger no'larin bana destek olmasi gerekmezmi sonucta onlarda ayni durumda yok ses yok bir ben tepiniyorum hayir efendim yaktin hizli hizli geldim hemen diye. neyse kiz beni aldi ama yurdum insaninada ben sasirdim bi de bana alisirsin alisirsin dediler (simdi devlet hastahanesi magdurlari sen birde devlet hastahanesine git de gor diyorlardir bende o yuzden gitmiyorum zaten)
sozum ona sira no uygulamasi yapmislar ama ben buna alismadik ...... ........ durmazmis diyorum. cunku uygulamaya koymuslar ama islemiyor. neyse iceri dr'u beklemeye gectik. tabii yine benden sonra gelen hasta pat diye girdi iceri ben ne bileyim sira no var ya herkese sirayla bakilcak diye oturdum bekliyorum ta ki ismimiz okunana kadar bekledik.
Bu gun Akbank cagri merkezini aradim pin kodu almak icin, telesekreter secenekleri soyluyor ingilizce icin 4'e dedi bende bastim cunku America'da cable, tel, su, banka herseyimizi telefonda telesekreterle hallediyordum, burdada 1'e 1 insanla muhatap olmamak icin bu secenegi kullnmak istedim ama sonucta bir kiz cevap verdi ve ben ingilizce soyleyeceklerimi soyledim o'da ad soyad dedi, bende soyleyince kiz turkmusunuz dedi ben evet dedim, kiz boyle bir uygulamamiz yok deyip pat tel'i suratima kapatti. tabii ben yine cildirmis vaziyette, tekrar aradim sikayet ettim beni arayacaklarmis(hic sanmiyorum)
simdiiii gelelim American sisteminden sadece bu Aralik'ta yasadigim olaya, ben en son 2007'de Amerika'da tax odedim. 2009'da buraya dondum ama gectigimiz aralikta tekrar 1 ayligina America'ya gittim 2007'nin tax kagitlarini yaptirtmamistim onlari yaptirttim ve o zamanlarda Bush'un uygulamasi olan $660'lik yardim varmis tabii ben burda oldugum icin elime gecmedi daha dogrusu benim haberim bile olmadi 1 hafta icinde tax kagitlarimla birlikte $660'lik cekimide yollamislar. ustelik ben orda okudum, dogum yaptim yani egitim ve saglik konularina girmiyorum bile cunku sayfalar yetmez
simdi Canada'daki arkadaslar ne demek istedigimi anlarlar, bende burdan hic gitmemis olsaydim bende bu kadar yadirgamazdim.
Bu arada niye dondun diyenlere cevabim bulbulu altin kafese koymuslar yinede vatanim demis. Turkiye en guzel ulke ama maalesef sadece giyim kusamda diger ulkelere ozeniyoruz yada kotu seylerini ornek aliyoruz, birlik olupda hakkimizi aramiyoruz, arayanlarada kostek (hemen on siralara gecmek gibi) oluyoruz. yoksa ben en cok Turkiye'yi seviyorum.
Herkese Saygilar!
Kanada’ya gitmek, orda çalışmak ve yeni bir hayata mı başlamak istiyorsunuz?
Kanada’ya giderek çifte vatandaş olma fırsatını yakalamak, hayallerinize mümkün olan en düşük maliyet ile ulaşmak için fırsat parmaklarınızın ucunda…
Daha detaylı bilgi için:
kanadayagidiyorum@yahoo.com
merhaba arkadaşlar,sizlere bir kaç sorum olacaktı,bu aralar ben ve birkaç arkadaşım bir şirket aracılıgıyla,canadaya gelmeyi düşünüyoruz,yetkili kişiler iş konusunda garanti veriyorlar ve hertürlü sözleşme ve vize işlemlerini yapıyorlar,ben ve arkadaşlarım ing ögretmenligi mezunuyuz,açıkcası ingilizce konuşma açısından normal seviyede,anlamada problem yaşamıyoruz fakat sadece konusurken biraz zorlanıyoruz,sizlerinde görüşlerinizi almak istiyoruz,eger cvp verirseniz gerçekten çok sevinirim,HÜRMETLER
yönetici kardeşim,cvp yazarsan bana gerçekten çok memnun edersin beni,bunu herkes biliyordur ki hiçbiryerde kolay iş yoktur,ve hiçkimse kimseye bedava para vermez,her işin zorlugu olacaktır bunu biliyorum ve kendimi ben buna göre ayarladım,daha önce kıbrısta falanda çalıştım ve çogu insana göre zor gelen işlerde çalıştım,yeri geldi 8 saat 5dakika oturmadıgımı bilirim ben,ve bunların hepsini düşünerek en zor şartları bile göze alarak gelmeyi düşünüyorum,bana biraz iş konusunda bilgi verirseniz sevinirim,receptionist olarak gitmeyi düşünüyorum ben
dikkat et kanada yerine seni kuba'ya yollamasinlar, sonra gitti paralar gitti dersin.
sanirim sana hotelde is bulmayi vaat etmisler((::
oyle olsaydi herkez kanadaya gelirdi, simdiden sana bol sans, sonuc netlesince bu forumda birdaha insallah msj atarsinda gorururuz neticeyi ((::
Farkli alanlarda surudulen tartismalar icinde saniyorum hayatta kalmak ile ilgili oncelik olan is adina yorumlar ilgi cekici. Benim Kanada ile iliskim abimin oraya yerlesmesi ile baglantili gerci kendisi su an Kanada disinda farkli bir ulkede devam ediyor. Ancak sunu gozlemledimki Kanada'ya goc eden herkesin kendine ait bir hikayesi var. Hikayeler degisken ve yeni. Bence is bulmak, tamamen kontak kurma sekliniz ve kurdugunuz iletisimin (e-mail, telefon, v.s) yollari icerisinde gosterdiginiz samimiyet, durustluk ve isteginize bagli. Yukaridaki yorumlarda da belirtildigi gibi ulke issizlik kolonisini arttirmak icin degil refahin arttirilmasi icin gereken nitelikli is gucunu saglayabilmek icin her yil belirli olranda insani ulkeye kabul ediyor. Sunu unutmamamiz gerekiyor (PR sahibi SWI olarak) Kanada'yi gecmis degil bir gelecek yaratabilecegimiz ikinci ulkemiz olarak algilamaliyiz. Karsilastirmalardan, ozentilerden uzak bakmali ve ulkeye ne katabilecegimizi aklimizin bir kenarina koyup hayatimizi niteliklii yasamaya calismaliyiz.
Ben belkide Kanada'da Senior statudeki arkadaslarin bile alamayacagi rakamlarla Yunanistan, Ukrayna, Gulf ulkeleri, Iskocya gibi bircok ulkede calistim. Ilginc olan paraya sahip oluyorsunuz ama bu rakami harcama kaliteniz ve zamaniniz ulkenizde bulunan askeri ucretli bir insandan dah aust seviyede degil. Demek istedigim 1 yil icerisinde toplamda 1 aylik kisa surelerde ulkenizi ziyaret ediyor ve sonrasinda calistiginiz topraklara geri donuyorsunuz. Ama yapabildiginiz tel sey kompaktlastirilmis ozu olmayan bir zamani para ile kapatip harcamalariniza endekslemek oluyor.
Hersey iyi niyet ve ozguven ile basliyor. Her toprak yeni bir baslangic eskinin gecmisin kimliginizin yuklerini hafiflettiginiz ve yenilerini ironik olarak ekleyebileceginiz bir hayat. Bence hepimiz Turk kimliginin niteligini en ust seviyede duyumsayarak Kanada'da Kanada'li olmayi daha lezsetli ve nitelikli hale getirebilir , bunuda sindirebiliriz.
Ben 11 yıl ingilterede Egitim ve calısma tecrubesinden sonra Tr de askerligimi yapmak ıcın geldım sımdı bıtırdıkten sonra Kanadaya gocmen olarak gıtmek ıstıyorum. Turızm alanında 2 unıversıte bırde Londradan master dıplomam var. Sımdı bır otel veya caterıng fırmasından ıs teklıfı alarak Kanadaya gocmek ıstıyorum. eger su an kanadada yasayan ve bazı baglantıları olanlar varsa lutfen bana emaıl atsın.
başlığı açalı baya olmuştu.tr deyken açmıştım. şimdi 4 aydır kanadadayım. iş konusunda tek söyleyeceğim no canadian experience no job istersen ağızınla kuş tut yada amuda kalkarak yürü istersen tavanda baş aşağı yürü. şimdilik volunteer olarak food bankta çalışıyorum. bol bol Experience depoluyorum. yani bozdur bozdur harca :)