Öncelikle site yöneticilerine Kanada'da eğitim danışmanlığı hizmeti verdiklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Kanada'da eğitim hakkında bilgi almak maksadıyla siteyi ziyaret eden kişilerin kafasında eminim benimle aynı soru işaretleri ve kaygıları vardır.
İnternet üzerinde yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmeti veren birçok firmanın sitesi bulunuyor. Özellikle son yıllarda bu konuda bir patlama yaşandı. Profesyonel olan olmayan herkes bu yönde talebin fazla olmasından ötürü para kazanmak için hizmet! verdiğini iddia ediyor. Umut tacirleride fazlasıyla türemiş durumda! Çevremizden verdiği sözü tutmayan, hizmeti aksatan, parasını aldıktan sonra öğrenciyi önemsemeyen firma ve kişilerin varlığını duyuyoruz. Zaten öğrenciler maddi sıkıntılar ve gelecek kaygısıyla boğuşurken bu durum beni fazlasıyla üzüyor. Neyse fazla uzatmayayım.
Benim ve eminim ki birçok öğrencinin kafasında ki soruları dile getirmek istiyorum zira bu konuda tatmin edici bir bilgi bulamadım.
Öncelikle Kanada'da yüksek lisans eğitimi başvurunda bulunurken; -İzlenecek yol, -Prosedür, -Yapılacak işlemler, -Kayıt kabul şartları, -Kayıt kabul bildiriminin başvuru tarihinden takribi ne kadar süre sonra yapıldığı, Ve özellikle program ücretlerinin, yani üniversite harcının miktarı..?
Çoğumuz için maddiyat önem arz ediyor. Yararlanabileceğimiz burs, krediler vs..
arkadaşım kanadam com un blog yazılarında master konusunda bu sorulara cevap buluyosun ama insan birebir tecrübeli kişiyle konuşmak istiyor sende haklısın bende master başvurcam çok firma var insan hangisine güveneceğini bilemiyor belki sorularına cvp verirler bizde bilgileniriz
merhabalar....Mustafa Kemal üniversitesi makina müh. mezunuyum.not ortalamam 66,79 Kanada da master yapmak ve daha sonra o ülkeye yerleşmek istiyorum.ingilizce seviyem yeterli değil.ne yapmam gerekiyor.göstermiş olduğunuz adresleri inceledim ama birebir görüşmek istiyorum yardımcı olur musunuz?
Bana her konuda (yukarıda ALİCAN arkadaşımızIN belirttiği) yardımcı olur musunuz? EN KISA ZAMANDA GİTMEK İSTİYORUM.....
çok açıklayıcı bir bilgi aktarımı..sagolun..fakat benim de birkaç sorum olacak..
1. ortalama olarak senelik maliyet nedir, (okul hariç, barınma, yemek,eglence vs..) 2. nasıl işler yapılabilir, bunlardan alınacak ücretler ne kadardır, nelere yetebilir, 3. ortalama bir yaşam sürmek için barınması, yemeği, okul ücreti derken yıllık ne kadar paramızın olması gerekir, 4. master sonrasında iş fırsatları nelerdir, 5. öğrencilere uygulanan extra avantajlar var mıdır (örn: sağlık harcamaları daha ucuz mu?) 6. master öncesi 1 sene civarında alınacak dil eğitimi, ortalama bir ingilizceye sahip kişiler için, master derslerini anlamaya yetebiliyor mu? 7. ortalama 3 senelik döneminde (eğitim,sosyal ortamlar,iş,arkadaş derken) ana dil seviyesinde ingilizce öğrenebiliniyor mu? 8. evli olarak kanada ya gelmenin avantaj ve dezavantajları...
selam arkadaslar, oncelikle biraz kendimden bahsedeyim ben yaklasik 1 yildir torontodayim ve makine muh. mezunuyum TR'den.kanadaya gelme amacim az cok herkesin istedigi gibi once dil egitimi almak ve akabinde de master yapmakti.1yil kalinca burada ing. niz gercekten biyere geliyo eger biraz ustune duser ve yabanci arkadas edinirseniz.bi hayat tecrubesi edinmek, ing. yi gelistirmek(orta duzeyde biliyosaniz ozellikle) ve iyi bi yasam surmek icin gercekten ideal bi ulke.simdi ben herkesle burda edindigim bi kac tecrubeyi paylasmak istiyorum umarim herkes aradigi bi kac cevabi bulabilir:
1.burda yasamak icin(toronto) ulasim+kalicak yer+harclik=aylik min.900$-1200$ arasi nasil bi yerde kaldiginiz ve nasil yiyip ictiginize gore degisiyo.
2.burda okul ucretleri gunluk 5 saat hafta 5 gun = min. 600$ dan baslayip 900$ a kadar var.(okullar or; hansa, lsi, ilac,kiosk,vb.)bu fiyatlar dil okullari icin. college yada univ.icin fiyatlar international ogrenciler icin normalden en az 2 kat pahali.or: univ. of toronto mechanical engineering master prog:24000$ , seneca college mechanical &electronical design prog.:11000$ vb. bunlar tabi ki 1 yillik sadece okul kayit paralari. ayrica yasam masraflari eklenicek.
3.simdi dogal olark kimse ailesine masraf olmak istemiyor , bunun icin burda "masa alti" tabirinde calisabileceginiz isler: donercilik , temizlik,sandwichiler insaat, boya, adrese siparis teslimi(araba alirsaniz) vb. tarzi insan gucune ihtiyac duyulan isler olur.bunlardan da yine saat basina :7-10$ kadar kazanirsiniz.ben calistigim icin biliyorum :)
4.gecen nisan ayinda kanada hukumetinin yeni aldigi karar itibariyle international ogrenciler kanadada 1-4 yil arasi full time herhangi bi programi college ,univ.,master, doktora bitirmeleri halinde okunan yila gore 1yildan 3 yila kadar kanadada bi kanadalinin sahip oldugu tum haklara sahip olaraktan calisma izni tanimistir.ve bu tur islere okullarin yardimi altinda basvurmanizda mumkun.
5.burda resmi bi ogrenci belgeniz yok tamamen normal bi vatandas konumunda olursunuz.bu su demek hic bir indirim yada sosyal hizmetten yararlanamazsiniz para odemeden.ayrica saglik sigortaniz olmadan gelmenizi onermem gercekten inanilmaz pahali bi saglik hizmeti var.or. bi ispanyol ark. 1gun hastanede gozetim altinda tutulmasi gerekti.sadece oda icin 1800$ odedi.
6.eger orta bi ing. var gittiginiz okuldan ziyade siz kendi basiniza calisip okuldaki hocalari daha fazla ogretmeye zorlarsanir bence 1 yil kesinlikle yeterli olacaktir bi master yada univ. programina baslamak icin.
7.simdi 1 yilda gercekten iyi bi diliniz olur ( tabi guzel bi temeliniz yada dili ogrenme arzunuz varsa).ancak bu ana diliniz gibi olur manasina gelmiyo.toefl sinavini baz alirsak yeni sistemde (ibt) 85+ alirsiniz 120 uzerinden.ama dedigim gibi ne kadar istediginize, calismaniza ve ne kadar gelmeden once ing. bildiginize bagli.
8.acikcasi ben evli degilim buraya evli olarak gelirseniz gece hayatinin pek tadini alamazsiniz sanirim:).ama bu konuyla ilgili gercekten bi fikrim yok.
9.tabi yine cok onemli olan burs durumlari.kanada vatandasi yada gocmeni degilseniz gercekten burs alma ihtimaliniz cok dusuk o yuzden hani burs alirim ben nolcak diyip yola cikmanizi tavsiye etmem hayal kirikligi yasayabilirsiniz.
10.bu gercekten aci bi tecrube oldu.aldiginiz bi bilgiyi bence bi kac kez dogrulayin baska kaynaklardan.ve eger gelirseniz ( ins. gelirsiniz isteyen arkadaslar icin) kimsenin umudunuzu kirmasina izin vermeyin derim.ozellikle aci ama gercek turk arkadaslarin dedikleriyle fazla ilgilenmeyin derim.sonucta kendimdende biliyorum biraz hazirci millet oldugumuz icin hersey bize zor geliyo ancak yapanlar yapiyo nasil oluyosa!!sonucta herseyin ihtinali var.bursda alabilirsiniz , bi yerden kaynakta saglaya bilirsiniz , burda evlenip bii kanadalinin sahip oldugu imkanlarada sahip olabilirsiniz.yani bunlarin hepsi mumkun ama kimi icin imkansiz kimi icin gayet kolay.
umarim yararli bi yazi olmustur.aldigim bi kisim bilgileri asagidaki linklerden yada googledan arayarak ulasabilirsiniz sanirim.herkese selamlar ve kolay gelsin....
->burs , kredi icin ogrenciler "Ontario Student Assistance Program (OSAP)" ilgileniyo.ama dedigim gibi kanada vatandasi , gocmeni yaarlaniyo ->www.hansa.com , http://www.lsi.edu/ , www.kiosk.on.ca ->http://www.utoronto.ca
Hahaha Vancouver, lafı ağzımdan aldın vallahi :) Bu foruma bir Toronto uzmanı gerekiyordu. Mustafinho'nun gelmesi iyi oldu. Kesinlikle çok faydalı bilgiler, ellerine sağlık.
selam mustafinho bende torontoya gelmek istiyorum ve yardıma ihtiyacım var arkadaşlar site yetkililerine ulaşabilen varmı ben tankut beye uzun süredir ulaşamıyorum.. ben diploma programına katılmak istiyorum 2 yıllık business şuan elektrik elektronik mühendisiyim mail adresini verirsen sana sorularım olucaktı... evliyim ve eşimle gelmek istiyorum.... ne gibi şartlar bekliyo bizi orada.. bilemiyorum işlemleri başlatmak istiyorum ama site yetkililerine ulaşamadım.... yardımcı olursanız çok sevinirim.. teşekkürler..