Merhabalar ben kemalettin.Şuan ankarada yaşıyorum ve AÖF 1.sınıftayım anadolu lisesi mezunuyum yaşım 22.Cisco ve Microsoft sertifikalarına sahibim amacım kanadada üniversite okumak IELTS yada TOEFL'dan birini girip kanadada üniversite okumak istiyorum network veya Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili.1. Cisco ve Microsoft sertifikalarımın ve iş deneyimimin olması oraya gittiğimdede network alanında iş bulma şansımı artırırmı ? 4yıl diye görünen üniversiteler 2-3yıl da nasıl bitiyor ? YÖK tarafından denkliği nedir?Ücretler ne kadardır ?Başarılı olursak burs alma şansımız nedir?Bankada yaklaşık ne kadar para göstermeliyiz?Bu sorular çok kez soruldu biliyorum ama yine de cevaplarsanız sevinirim :) Teşekkürler herkese iyi çalışmalar.
Öncelikler sorularına başlamadan önce. IELTS ve Toefl sınavlarının kolay olmadıgını belirteyim. Bilg. Müh için 7 civarında IELTS yada 85-90 aralıgında TOEFL isterler. Bunlar pek basit değil özellikle TOEFL i düşünürsek IELTS ten daha zor. Neyse...
Sertificaların etkisi olur. Ama bunları vize başvurusunda belirtmemeni tavsiye ederim. Neden dersen bunları gören görevli senin bir işte çalışabilecek kapasiteye sahip oldugunu düşünüp senin kanadada kalabilecegine kanaat getirip RED verebilir.
Sonra üniversite ücretleri konusunda http://www.aucc.ca/can_uni/our_universities/index_e.html linkini kullanabilirsin. Bu site Canada Üniversiteler Birliğinin sayfası. Tam güncel olmasada fiyatlar üç 5 aynı. Buradan ön bakış yapabilirsin. 4 yıllık lisans eğitiminin 2-3 yılda bitirilebilir. Ama eşşek yüküyle ders alman gerekir. Buda zor olur kanımca. Çünkü lisans eğitimi alıyorsun. Ve dersleri ilk kez alıorsun. yani sıkıntı yaratır.
Başarılı olursan burs alırsın. Canada da bu kolaylıklar war. ama her üniversitenin belirli sartları war. Onlarıda kendi sitelerinden araştırmalısın.
Denklik konusuna gelince. Bu konuda hiç bi bilgim yok. Ama senin 4 yıl orada kaldıktan sonra türkiyeye dönmek istermisin onu düşün şimdi. Ben olsam düşünmem :D
her okul TOEFL veya IELT siyi sart kosmuyor, michigan universitesinin testi, veya CAEL varsa oda olur ama bu ikisinin turkiyede temsilcilikleri yok ,ondan alamassin. ama bazi universiteler once seni okula kabul ediyor TOEFL ,IELTS, CAEL veya MICHIGAN Testi olmadan, donem baslamadan seni CAEL denen testten geciriyor ,eger bu testi gecersen direk bolumune basliyorsun.eger gecemessen ingilizce hazirlik okuluna gidiyorsun.test 4.5 uzerinden, 4.5 alirsan bolumune baslarsin, 4 alirsan 1 tane ingilizce hazirlik ve 4 tane kendi bolumunden ders alirsin.... CAEL digerlerine gore cok kolay test, benim okul CAEL testi yapiyor gecersen direk bolume basliyorsun. bilgisayar muhendisligi gibi bir bolumu 2 senede bitiremessin bunu gec, ama 3 senede bitirme sansin var, eger iki yaz 5 ders olmak uzere toplam 10 ders alirsan, yada athabasca veya baska bir universiteden online ders alip okuluna transfer ettirirsen. burs olayini unut, ona guvenip gelme, sporcu falan degilsen oyle burs alman kolay degil. alirsanda oda bir iki defaya mahsus 1000 dolar yada 500 dolar gibi makul birseyler alirsin. kimse okul ucretini odemez basarili olsan bile. yok olayina kafani yorma, tanirlar okulunu, zaten okul bitince burda kazanacagin parayi duyunca geri donmessin.
@Kemalettin: Benim şu an staj yaptığım şirket Cisco sertifikalı sağlam network bilgisine sahip adam arıyor. Bütçeni sarsmayacak ise buraya gelip iyi bilinen bir okulda 1-2 senelik bir IT programı oku, mezun olduktan sonra hem after graduation work permit'ini kullanıp yasal çalışabilirsin, hem burada bir diploma programı bitirdiğin için sana daha ılımlı yaklaşır işverenler, hem de CİSCO ve Microsoft sertifikalarının avantajını kullanırsın iş başvurularında.
Teşekkürler arkadaşlar kafamdaki soru işaretleri yokoldu azda olsa sayenizde :) Şimdi buradaki AÖF'ü bırakıp gitmekte istemiyorum bir yandan askerliğimi tamamlamadım ve buraya geri dönmeyi ciddi ciddi düşünüyorum 2-3 senelik okulun ardından.Ve döndüğümde 4yıl üniversite mezunu olarakmı görünüceğim öyle mi askere gidiceğim o var aklımda. Şimdi şöyle bir maddi durumumu tarif etmeye kalkarsam ailem çiftçi kenarda biraz paraları var ve tek amaçları beni okutmak yani demek istediğim kenarda biraz paramız var olmasaydı dahi kredi çekipte gitmeyi düşünürdüm.Toefl biraz zor biliyorum ama IELTS ten 6-7 arası bir skor alabiliceğimi söyleyebilirim İngilizcem iyi fakat 8 almam zor :) Kafamda şöyle bir soru var en önemlisi Dil okulu ile mi gitmeliyim ilk olarak yoksa üniversite eğitimi içinmi ?Dil okulu şöyle cazip geliyor gidip ortamı görüp yaşam standartlarına bakıp ona göre üniversiteye devam etme imkanım olur orada sonradan.Burslu okumayı düşünmüyorum elbette dediğiniz gibi fakat 3 sene diyelim üniversite o 3senenin de 10bin$ 30bin$ sadece üniversite ücreti ve yaşam giderleri beni çok zorlar.Bu 3 sene içinde hep ceptenmi yemek zorunda kalıcağım onu merak ediyorum.yoksa gittiğim ilk3-5 aydan sonra işleri yoluna koyup kendimi finanse edebilirmiyim bir yandan Comp.Engineering okuyup biryandan çalışarak. Tekrardan teşekkür ediyorum arkadaşlar sizlere cevap yazarak zaman ayırdığınız için :)
kemalettin, dil mi direk okul mu karar verememissin, onerim EAP(English for Academic Purposes) ile basla...bunla baslarsan belli bi seviyeyi bitirince direk okula basliyabiliyorsun TOEFL cat curt olmadan...Kendini finanse edebilmemn icin 6ay okulunda 'BOLUM' derslerine devam ediyor ve derslerinin hali vakti yerinde olmasi gerek ki calisma izni alabilesin...Toronto icin 9.5 dolar olmasi gerek minimum ucret, Vancouver'i bilmiyorum tabi..
theOG EAP'ın ücreti ne kadar?Ve kanadada doğmuş büyümüş orada yaşayan bir tanıdığım var kendisi Calgary'de onunla konuştum ve amacımın orada yaşamak olmadığını sadece eğitim almak olduğunu anlattım ve kesinlikle geliceksen Vancouver'a gel diğer yerleri düşünüyorsan hiç gelme daha iyi dedi.Bende bu yüzden mutlaka Vancouver olsun istiyorum.Ve oraya gittiğimde EAP ile diyelim kurs bittiği gibi üniversiteye başlayamaz vizemi uzatamassam çok kötü olur çünkü başlıca amacım zaten üniversite okumak Teşekkürler
Ben suan EAP'ye devam ediyorum ve bittiginde (agustos), bolum dersime devam edicem (international business). Hic bir sekilde vize falan almama da gerek yok, cunku zaten ona gore veriyorlar vizemi..giriste sadce study permit aliyorsun o sorun degil zaten...diger okullari bilemem ama benim EAP kur basina 2700 CAD...ben son seviyeden basladim (8). ama burda 5.seviyeden baslayan bir baska bir Turk var, baya pahaliya denk geliyor onunki hesaplayinca...ama ingilizcene guveniyorsan 1 en fazla 2 seviyede isi goturursun...Vancouver'da guzel bi yerdir sanirim, burda ki cogu insan orayi sectigine gore...
Peki theOG buradan giderken gidiş dönüşmü almıştın biletini?Tek başına mı ayarladın okulu yoksa acenta ile mi çalıştın ?Ve ne zaman başvurmamı önerirsin bana?Şuan 1-2 aylık bir meşguleyetim olucak onun haricinde başka bağlayan birşey yok beni buraya.
ben kendim ayarladim herseyi...Allah'a sukur ingilizcem var, internete girip okullarin sitesinden ne istediklerini, prosedurleri ogrenecek yetenege de sahibim, ondan bosu bouna bi ton para yabana atmaya gerk duymadim...biletimi gidis-donus aldim 750Eroya...basvuru icin, okulun bolum dersleri eylul ya da ocak'da baslayabiliyor..EAP gorecegin icin 4aylik bi bosluk birak istersen (olur da 8. degil de 7.seviyeden baslarsan,,her kur 2 ay suruyor). Bolum dersleri icin Eylul'e yetisemezsin artik EAP gorecem diyorsan. EAP gormk istiyorum diyorsn da simdiden basvur degisen bisey olmaz, basvuru formunda baslamak istetigin tarihi seciyorsun zaten. Eylul de basliyacam dersen EAP iste 7. seyiveden baslasan tam denk geliyor ocaga...ama bu sure zarfi icinde ingilizce calis baya da daha dusuk seviyeden baslama, hem zaman hem para kaybi...
Vancouver'da yaşayan arkadaşlar hangi üniversitelerin EAP programlarını önerebilirler acaba?Vancouver ın hangi semtleri yaşanabilir pahalı değildir ve ulaşımı kolaydır VIU hakkındada biraz bilgi verirseniz sevinirim :)
bende VIU nin yani malaspinainn MBA reputation unu merak ediorm cunku gmatsiz alior acaba ne diorsunz?..en onmlisi de ortalamayi fazla sorun etmiorlar...ayrica 3 un altinda olupta iyi bi gmat skoru aldiktan sora kabul alinabilcek mba lar hangileridir?(bunu 4 sene sorasi icin felan dusunuorm hem is deneyimi icn hemde pr i alabilirsem ucuza getirebilmek icin)
selamlar ben yavuz kanadada üniversite okumam gerekıyor sartlardan dolayı.. nerde hangı bolum hıc farketmez ıyı bısey olsun yeter. suanda lıse sondayım kanadaya gıtmem ıcın ne yapmam gereklı ıngılızcemde yok bunu ogrenmeden yapamazmıyım ? lutfen bana yardımcı olun en kısa surede..
eger ciddi ciddi kanadada okumayi dusunuorsan bunun sonuclarini ve gerekliliklerini iyi dusunmen gerekior..cunku bi kere her sene burda 25 bin canada dolari harcama yapabilcek gucun varmi? yani 4 yillik 100.000 cad. diger onemli bi husus ise ingilizce bilmeden burda nasil okuyacagin..sen eger bu iki gerekliligi tutturmadan okumai palnliorsan uzulerek solerim hayal ediorsun sadece. ilk yapacagin is major secmek kendine sora toefla hazirlan ve universitelere basvur ki bu basvurular icin bile 400-500 cad gider( tabi birden fazla univ basvuru halinde)..
@JUYKA: Acele etme, önce ne okumak istediğine karar ver. İlgi alanlarından yola çık. Sonra yaşamına en uygun yeri seç Kanada'da ve orada üniversite arayışına gir. Ne olursa olsun okurum ve yeter ki iyi bir şey olsun çok yanlış bir yaklaşım. Gelecekte ne olmak ve bu amaçla ne okumak istediğine sen karar verebilirsin, bizler değil. Kararını verdikten sonra üniversite seçiminde yardımcı olurlar sana bu adrestekiler: Kanadam.com İletisim
@kemalettin: UVIC ve VIU gibi iki alternatif farken VIU'yu düşünülmez bile... University of Victoria BC'nin en iyi üniversitelerinden biridir. Kanadam.com kurucularından Sayın Tankut Kaya'nın MBA (Masters in Business Administration), Sayın Gülcan İslam'ın da Masters in Education, Sayın Erinc Mullaoglunun da Bachelor of Computer Science derecelerini aldıkları okuldur. Vancouver Island University ise son zamanlarda kampüs olanaklarını artırıp Malaspina College/University'den Vancouver Island University'e terfi etse de, eğitim konusunda kendisinden çok daha köklü ve prestijli University of Victoria ile kıyaslanamaz dahi. Daha ucuzdur, girmesi çıkması daha kolaydır.
merhabalar olayı çok uzatmadan özetlemek istiyorum. 1984 aralık dogumluyum ve orta okul -- lise yi anadolu lisesinde okudum. daha önce 4,5 ay kadar a.b.d de kaldım. ve cok yakın tarihte nişanlandım ve canada da uni okumak istiyorum. nişanlım da iktisat mezunu. evlenır evlenmez oraya gelıp,ben uni egıtımıne o da oncelıkle dıl egıtımı ardından master egıtımıne baslamak ıstıyoruz. maddi şartları 3 aşağı 5 yukarı araştırdım. ancak benım sormak ıstedıgım su; ben okula devam ederken bır yerlerde calısmak ıstıyorum,ücretli staj yaptırabılen unı ler var mıdır? toefl yerine eap programı daha mantıklı geldi,bunu da göz önünde bulundurursanız sevınırım. toronto yu tercıh edıyorum cunku orada tanıdıklarım da var. ayrıca canada da okuayanlar olarak ve de canada nın ekonomık durumunu bılıyor olarak bana hangı bolumu secmemı onerırsınız? _ economy _ it ??? şimdiden hepinize çok teşekkür ederim.
okula 6 aydir devam ediyorsan ve notlarinda fena degilse ozaman calisma izni alabiliyorusn..univertilerin co-op'li programlari oluyor, eger o programa gidersen staj olayi zorunlu oluyor, ancak ucretli-ucretsiz belli olmuyor..
Üniversite öğrencisiysen zaten hafta içleri part-time, tatil günleri full time olmak üzere kampüs içi ve dışı çalışma izni çıkartabilirsin. Ama üniversite programının başlangıcının üzerinden 6 ay geçmiş olması ve devam zorunluğu sınırının altına kalmaman gerekiyor. Not çok önemli değil. Bunun haricinde okuduğun bölümlerin co-op termleri varsa, ve co-op yerleştirmesine hak kazanırsan (işte bu noktada, yani co-op yerleştirmesinde not önemli, zira bu co-op termleri alelade bir stajdan farklıdır. Çünkü adam akıllı bir yere yerleştirilirsin ve aylığın en az 1000 dolar olur ama senin gibi co-op isteyen başka öğrenciler de olacağı için yerleştirme limiti var be bu yüzden diğerleriyla rekabette not ortalaman önemli. Zaten üniversitenin co-op birimi, okuduğun bölümle ilgili iş yapabileceğin ve anlaşmalı bir şirkete 1 ya da 2 termliğine yerleştirir seni. Sen de o şirkette kontratlı ve maaşlı olarak çalışırsın. Bunun haricinde 4 yıllın lisans mezunu ise 3 seneye kadar after graduation work permit çıkartabilirsin, mezuniyetinin akabinde ki nefis bir şey, yeme de yanında yat...
(Burada ek not : Üniversitedeki undergraduate ve graduate co-op termlerini ve co-op koordinatörlüklerinin sistemlerini, bu birimlerin anlaşmalı oldukları firmaların co-op öğrencileri için kadrolarında kaç kişilik maaşlı kontenjan ayırmalarını falan; co-op'lu post-graduate programlarıyla, ya da co-op, özel (kariyer) kolej programlarıyla pek kıyaslamamak lazım. Zira üniversitelerin undergraduate ve graduate derecelerindeki co-op termleri, maaşlı/maaşlız staj yerleştiriminde daha ciddi bir sistemdir ve volunteerlık yaptırmazlar.)
Arkadaşlar kanadada EAP programından sonra universite eğitimine devam edebiliceğim okullar nelerdir?UVIC'te böyle bir seçenek varmı göremedim birtürlü..Amacım daha öncede dediğim gibi EAP programına katılıp ardından bir şekilde Loan alıp orada üniversite eğitimi almak.Önerebiliceğiniz Comp Engineering alanında sağlam eğitim veren okullar varmı ?Teşekkürler :)
Ayrica, anlasilan henuz karar asamasindasin. Turkiye'nin neresindesin, Istabul'daysan Tankut Kaya ile Kanadam.com'un Istanbul ofisinde gorusebilirsin. Kendisi su an Istanbul'da ve sana universite seciminde en iyi sekilde yardimci olur. Ozellikle UVIC ile ilgili sorularini UVIC mezunu birine sorman cok mantikli olur.
Sagol Erti ama Toefl ve IELTS istiyor sanırım :/ Geçende danışmanla konuştum eğer bu 3aylık programa yazılırsam üniversiteye devam için vize alamıycağımı ve enaz 6aylık bir dil programına yazılmam gerektiğini söylemişti ..
toefl prep ikursları için de toefl puanı istemeleri mantıklı bence. türkiyedeki toefl kursları da seviye tespit sınavı yapıyor, seviye yeterliyse kursa alıyorlar. kanadadakiler de bu yüzden belli bir toefl skoruna sahip olmayan insanlardan önce normal ingilizce kurlarından almalarını istiyorlardır elbet.
arkadaşlar şimdi yarın bankadan kredi çekmeyi düşünüyoruz 1 aylığına 20 bin civarı aynı kişi adına çeksek olurmu ? annem adına yani.Kontrol etme imkanları varmı konsolosluğun bunu ? yani anlarsa kredi çektiğimizi vs..
bende kanadada ıns. muhendıslıgı okumak ıstıorm.fakat ıngılızcem yok ben okula baslamadn once 1 yıl kanadada ıngılızce dıl egıtımı almak ıstıorm.boyle bırsey yapsam nasıl olr .ayrıca herkesn kafasındakı sor gb bnde de denklık olayı sıkıntı denklık war mı acaba
bende kanadada ıns. muhendıslıgı okumak ıstıorm.fakat ıngılızcem yok ben okula baslamadn once 1 yıl kanadada ıngılızce dıl egıtımı almak ıstıorm.boyle bırsey yapsam nasıl olr .ayrıca herkesn kafasındakı sor gb bnde de denklık olayı sıkıntı denklık war mı acaba
bende kanada da üniversite eğitimi almak için bu sene gitmek istiyorum. Öyle uni araştırıorm. Gokaymavi ing kursu bir sene şart. Ben de öyle yapıcam orda ki uniler senin kurs sonunda aldığın ing puanına çok önem veriyorlarmış ve de lise diploma notunun 3- 3, 5 civarı olması da önemli. Bir de kanada daki üniversitelerin nerdeyse hepsinin denkliği varmış. Toronto da veya yakınlarındakilerden en uygun uni yi bulsam gitcem inş. bu sene gitceksen elini çabuk tut ağostosta başlıormuş onlar kursa. Eylülde kine yetişmeye çalışıorm bende.
TORONTO GEOS dil okulu nasıl? Diyorum ki ekim de dil okuluna başlıyım daha sonra gideceğim üniye başvurumu yapayım. Danışmanla konuşmuştum bana dil okulu bittikten sonra istediğin uninin dil kursuna da yazıl öyle daha rahat olur dedi. Doğru yapmış olurmuyum ki? Concordia university aklımda olanlardan. Okulun dil okuluna gitmek vardı kafamda ama montreal de fransızca konuşulması ing öğrenmemi zorlaştıracağını düsündüm. Hamilton daki McMaster university ede sıcak bakıyorum ama girmek zormuş.