ben kanadaya pr olarak gittiğimde ne zaman üniye başlayabilrim acaba? konuyla ilgisi yok biliyorum da aklıma takıldı. benim için en önemlisi de bu zaten okula devam ediyim de gerisi sorun değil.
evet ben de öyle düşünmüştüm zaten aslına bakacak olursak. öncelikle yaklaşık 6 aylık bi dil kursu ve bu esnada toefl a hazırlanma.
peki ben liseden dil bölümünden mezun oldum orda sadece dil bölümüne mi girebilirim trdeki gibi? yoksa farklı bölümlr seçme şansım da olabilir mi?
malum burda dil çıkışlı olduğum için öss ve yds ye girip anca dil bölümlerini seçebiliyoruz.
çok ilginç bir konuyla karşı karşıyayım ve sizinle paylaşmak istedim. bugün amerikan hastanesine gittim randevu almak için. siso benim kanadadaki sponsoruma demiş ki, ''muayene olsunlar, muayeneden sonra verilecek belgeyi bize yollasınlar, gerisini biz buradan halledeceğiz buradan başvuru yapacağız.''
kanada büyükelçiliği de amerikan hastanesindekilere demiş ki, ''öncelikle başvuru yapılacak, başvurusu konsoloslukta olmayan kişilerin gelen muayene kağıtlarını yırtar atarız, dikkate almayız..''
şimdi burda ya bi çelişki var, ya da yanlış bilgi iletimi var.. ya kanada konsolosluğuyla amerikan hastesindekiler arasında geçen bilgi alışverişinde, ya da sisonun sponsoruma verdiği bilgiyle ilgili bi sıkıntı var.. amerikan hastanesinde konuyla ilgilenen çalışanlar da bu konudan dolayı çok şikayetçi. bu sorunu sürekli yaşadıklarını, kendilerine konsolosluktan verilen bilgiyle göçmenlik başvurusu yapacak kişilerin aldığı bilginin sürekli çeliştiğini söylüyolar. Excellans ne varsa sende var.. sorun nerde sence??
excallans, merhaba, farzı misal, dil eğitimi nedeniyle Kanada gittim ve 3 ay sonra orada Kanada vatandaşı ile evlendim.. haklarım ne olur, neler yapmam lazım bana maddeler halinde sıralar mısın ltf, yardımların için tşkr ederim
peki ya büyükelçiliktekiler dedikleri gibi alıp da bu insanların bizde başvurusu nasılsa yok diye muayene kağıtlarını imha ederse? böyle bi imkanları var mı?
bizde de ayni sey oldu, biz amerikan hastanesini aradik randevu almak icin ama onlar ilk once esiniz basvurusunu yapsin sonra gelip saglik taramasindan gecin dediler, aciklama olarakta eger once yapip sonra basvurursak bizim saglik raporumuz fransa ya ulastiginda x isimli sahis kim diye baktiklarinda daha esimin basvurusu kabul olmamissa bizim saglik raporu bosuna olurmus.. bole bi aciklama yaptilar.. bende nisan ayinda yaptim gonderdim. esime haziran ayinda evraklarim ankaraya ulasti diye haber verilmis banada temmuzda mektup geldi su tarihte isleme baslandi ankara da diye.. ve bekliyorum.. acaba ilk olarak check up i yaptirip dosyaya koysaydik benim islemlerim daha mi kisa surerdi acaba..
bir de şu var tabi, dediğin gibi yani resmi bi evrağı bu kimin bilmiyoruz diye yırtıp atma mevzusu nasıl olabilir? kanada konsolosluğundan belirli zamanlarda amerikan hastanesinin işlemlerini kontrol etmeye geliyorlarmış ve aynen böyle söylemişler.. ben hayret ettim açıkçası.. kanada büyükelçiliği böyle bişey nasıl ve neden yapar? bahsettiğimiz dünyanın en prestijli ülkelerinden birinin türkeyedeki başkonsolosluğu sonuçta... köşebaşındaki mahalle muhtarlığı değil ki... biraz da hastanedekilerin mübalağsı mı acaba diye düşünüyorum. ben konuyla ilgili ahım şahım bilgi sahibi değilim tabii ki ama elçilikten gelen görevlilerin bu şekilde yorum yapabileceğine de pek inanasım gelmiyor.
hemen ayrın randevuyu alıp dediğin şekilde yapacağım. tekrar teşekkür ederim. gerçekten senin verdiğin bilgiler olmasa ben bunları nasıl ne kadar zamanda hallederdim hiç bilmiyorum. gerçekten çok sağol.
tesekkur ederim, evet kismet boleymis.. benim adli sicil kaydim agustosta doldu sanirim subatin ortasinda almistim.. daha once bi arkadasta okumustum evlendikten sonra esi 1 hafta yaninda kalip gittigi icin mulakatta pek inanilmamis.. bizimde haftaici nikahimiz oldu,pazarina dugunumuz oldu ve 10 gun sonra dondu ama biz tum resimlerimizi koyduk dosyaya bizim icinde ole bi inanmama durumu olur mu sizce?? toplaminda 1 ay kadar kaldi tr de.. onceden dedigim gibi biz tum resimlerimizi dugun davetiyemizi ve otelin faturasini dahi koymustuk sansimiza faturada ingilizceydi.. neden 10 gun kaldi diye sorun yapmazlar insallah..
Ben birkac gundur bilgisayari acmamistim, bu gun bir bakayim dedim ve inanin saatlerdir okuyorum halende okuyacam:)
Sayin Excellans, bekleyen ve sorulari olan arkadaslar icin gercekten cok buyuk sansiniz. Dilerim hersey gonlunuzce olur.
Benimde soracaklarim vardi ama bu yogunlukta birde ben araya girmeyeyim dedim:)
Benim bilgisayarim biraz sorunlu ve yaziyi bitirmeden dosya kapaniyor yazdiklarimda silinmis oluyor o yuzden diger bilgisayarim gelene kadar bekliyorum.
Sormak istedigim sorulara en dogru ve en saglam bilgiyi sizin vereceginizi biliyorum.
Foruma geçtiğimiz günlerde de yazmıştım, tekrardan şöyle bir kendimi hatırlatıp bir kaç soru sormak istiyorum ama öncesinde başta Excellans olmak üzere ilgilenen ve yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum, inşallah herkesin işleri yolunda gider. Ben Kanada’da bir üniversiteden burs kazandım ve eylül ayında master yapmak üzere Kanada'ya gidiyorum. Benim erkek arkadaşım da bu sene 26 şubat-6temmuz tarihleri arasında(24 hafta) Vancouver'da dil eğitimi aldı ve o da ağustos sonunda tekrar Kanada'ya gidip 1 ay daha dil okuluna devam edicek. Arkadaşımın vizesi 10 ekimde bitiyor. Biz birlikte kalabilmek için evlenmeyi düşünüyoruz. Daha önce çalışma izni ile ilgili sorduğumda çalışma izni alma ihtimali yüksek demiştiniz. Benim şimdi öğrenmek istediğim bizim Kanada'da evlenmemizle Türkiye'de evlenmemiz arasında bir fark var mı, Kanada'da evlenmemiz herhangi bir avantaj sağlar mı? Biz gider gitmez eylül'de evlensek ya da gitmeden önce Türkiye'de evlensek arkadaşımın (ozaman eşim olcak galiba :)) vizesi bittikten sonra ne olacak? Vizesi bitmeden bir ay önce çalışma iznine başvurmak gerektiğini söylemiştiniz, o zaman evlenir evlenmez başvurmuş gibi bişey olacak, bu herhangi bir negatif izlenim bırakır mı? Bu işlem ne kadar sürede sonuçlanır ve çalışma izni çıkmazsa o zaman ne olur? Eşim yine de yanımda kalamaz mı? Ayrıca vizeye Türkiye’den başvurmasıyla Kanada’da bulunduğu süre içinde başvurması arasında bir fark var mı? Hangisi daha avantajlı? Benim supervisor'ım master'ımın 3-3.5 yılı bulacağını söylüyor ve bu süre biz hernekadar birbirimizi bekleriz desek de ayrı geçirilmesi zor bir zaman ve bir ilişkiyi yıpratabilir. Kötü ihtimali düşünüp çalışma izni çıkmadı dersek bu süreyi birlikte geçirebilmek için başka ne gibi yollara başvurabiliriz. Çalışma izni olmadan orda masraflarını karşılayabilecek bir miktar parayı banka hesabında göstererek yanımda kalabilir mi? Son olarak ben şuan bekar olduğum için babam üzerinden yeşil pasaport alıyorum. Yeşil pasaportu aldıktan sonra Türkiye’de ya da Kanada’da evlendiğimde bu yeşil pasaportun değişmesi gerekir mi? Çok fazla soru sordum, çünkü benim kafam çok karışık, umarım sizin de kafalarınızı karıştırmamışımdır. Değerli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
bizde detayli olarak tanismamizi,nisanimizi,evliligimizi yazdik.. garip seylere takildiklari icin sormustum 10 gun kalip gitmesi sorun olur mu diye.. bastan itibaren inandiklari takdirde olmaz.. bu kadar uzun uzun bize bilgi verdiginiz icin hakkinizi nasil oderiz bilmiyorum.. hic tanimadiginiz insanlara verdiginiz bilgi paylasimindan dolayi gercekten tesekkur ederim..
Arkadaşlar bende konsolosluktan görüşmeye çağrılmayı bekliyorum ve daha önce görüşmeye giden bir kaç kişiyle tecrübelerini yüz yüze paylaştım. Ama XXXX konsolosluğunda çalışan bir tanıdığım bana görüşme sırasında sorulan sorulara kısa kısa cevaplar vermemi söyledi çünkü uzattığın her cevapda bir çok ayrıntı verdiğin için o heyecanla hem daha çabuk çelişkiye düşebilirsin ve sorulan sorular seni daha hızlı bunaltabilir dedi. Düşündükçe bende buna katılıyorum. Sonuçta formaları oyle yada böyle bizler doldurduk ve yazılan herseyin bir mantık süzgeci var. O nedenle bence şimdiden soğukkanlı olmak konusunda kendimizi konsantre etmeliyiz. Saygılar
Cevabın için teşekkür ederim, yazdıktan sonra okurken ne kadar karışık yazdığımı ben de farkettim :)
PR statüsü demişsin ama öğrenciyken PR statüsü elde edilebiliyor mu? Benim öğrenciliğim 3-3.5 yıl sürecek. Biz bu süreyi de birlikte geçirmenin bir yolunu arıyoruz. Yani sponsorluk falan ancak o 3 yıldan sonra yapabileceğim bir şey sanırım. Yanılıyor muyum?
sponsorluk konusunda yazdıklarını dikkatle okudum. çok iyi. cevaplarının içinde birçok soruma yanıt buldum. eminim bu yazıları okuyan birçok heyecanlı arkadaşımız aynı düşünecektir.
bu forumun bu başlığı başlı başına bir forum sitesi olmuştur bence :) devamını dilerim..."vatanın bireyleriyiz ve tanışıyoruz.." kısmını da begendim..
excellans,
başvuru formlarını (PR) ben ve eşim için gönderirken , bir kopya kendimize almadım. sorular da burada yazılanlardan gelebilir mantığı ile acaba bir sıkıntı olur mu? kopya alsamıydık, yoksa alacak ve tekrar inceleyecek fırsat olacakmı?
teşekkürler.
ilker.
benim babam (üvey babam, sponsorum) burda annem ve onun ortak arkadaşları aracılığyla antalyada tanışmışlar. 2 yıl önce hemen hemen ben liseden mezun olmamıştım o dönem. tanışmadan sonra babam kanadaya döndükten sonra telefonla fln görüşmüşler ara sıra öyle irtibat geçmiş aralarında. sonra kendisi türkiyeye ziyarete geldi biz tanıştık. ikisinin de birer hayat arkadaşına ihtiyacı var zaten o zamanlar e tabi birbirlerine de uygun insanlar olması nedeniyle (çevrelerinden aldıkları telkinlerle) evlendiler.
ikisi de belli yaşa gelmiş insanlar sonuçta.. öyle detaylı anlatacak ne bi aşk hikayeleri var ne de balayı hatıraları.. düğün yapma teklifini ben ısrarla sundum ama ikisi de çekindi. vay efendim işte bu yaştan sonra ne düğünü rezil mi edicen bizi elaleme fln moduna geçtiler hemen. saygı duyduk ne diyelim.. :) (sanki 60 yaşındalar.. ikisi de 40 yaşında daha) nikah da öyle çok şatafatlı olmadı, ne geniş bi davet ne de çok özel bi toplantı.. küçükçekmece nikah dairesinde, arkadaşları, bikaç akraba fln nikahlarını kıydık. sonra üvey babam 3 gün kadar sonra kanadaya döndü acilen. eski eşiyle ilgili sorunları vardı onları halletmeye çalıştı uzun bi süre (1 yıl kadar) bu sırada türkiyede yaşamayı düşündük, o buraya gelirse napıcak onu düşündük artıları eksileri hesap ettik baktık bizim gitmemize karar verdiler. ve biz anca işte yeni yeni sponsorluk vs işlemlerinde başlayabiliyoruz. e şimdi konsolosluk bize diicek ki düğün fotoğrafları ıvır zıvır yok davetiyeler vs bi sürü şey.. haa tabi ki aralarında benim bilmediğim mesajlar geçmiştir, veya hediye yollanmıştır tam olarak bilemiyorum.. ama bunların geçerli birer belge olarak sunulması çok zor. bu husus bizim için problem çıkarır mı?
Verdiğiniz değerli bilgiler sayesinde başvurumuzu yapmaya karar verdik. Ancak hala kafamı karıştıran bazı sorular var. Mesela eyalete özel göçmenlik nedir? Kanada'ya göçmenlikten sayılmıyor mu? Eyaletin göçmenliğini elde edersek sadece o eyaletin mi göçmeni olunuyor? Farkı nedir anlayamadım. Biz hangisi ile başvurmalıyız? Bir de size fransızca öğretmenliği kategorisinde başvuracağımızdan bahsetmiştim. Bu konuda bilginiz var mı bilmiyorum belki size sormamı da mantıksız bulacaksınız ama başka soracak kimsem yok. Sizce hangi eyaletlerde fransızca öğretmenliği daha çok aranılan pozisyonlara sahip? Biz Newfoundland ya da Nova Scotia'ya gitmek istiyoruz. Bu eyaletler hakkında bilginiz var mı acaba? Başvuracağımız meslek doğrultusunda hangisi en yaşanılır olanıdır? Çok teşekkürler.
EXCELLANS SELAM,
Bebek doğumundan sonra dependent olarak bebeği eklerken, acaba hem benim hem de eşimin demi IMM008 ve IMM 5406 formlarını dolduracağız yoksa sadece ben (principle appl) mi doldurup yollayacağım. bu arada bebeğin beyaz bir ortu üzerinde gözleri açık fotoğraflarını istenilen ölçülere getirip yollamamız gerekiyormuş..
selamlar
soracağım sorunun konuyla uzaktan yakından ilgisi olmamasına rağmen, bilgisine ve fikirlerine güvenip saygı duyduğum biri olarak size yöneltmeyi uygun buldum. geçen yıl t.c. kadir has üniversitesinin amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünü tutturmuştum. ama malum özel durumumuzdan (kanadaya gitme) ötürü kayıt yaptıramamıştım. şimdi kısmet olur da kanadadaki hayatıma başlayabilirsem torontoda ryerson veya york university lerinden birinde (tabi şimdilik düşündüğüm okullar bunlar gittiğimde daha detaylı bir okul araştırması yapıcam ona göre uygun olanı tercih edicem) finans veya ekonomi üzerine üni okumak istiyorum.
acaba sizce kadir has ta amerikan kültürü okumak mı benim için daha faydalıdır, yoksa york, ryerson veya torontoda başka bir üniversitede ekonomi veya finans okumak mı? fikirleriniz için teşekkürler...
bana sormamışsuın barış ancak kadir has vakıf üniversitesi ve öyle özel bir puan da gerekmiyor. öss de alt limiti alan giriyor diye düşünüyorum.
boğaziçi'de odtü de mi okusam yoksa york'a mı gitsem diye bir kıyaslama istesen neyse de bu kıyaslama çok anlamsız geldi bana :)
hatta şimdi üşenmedim baktım bu seneki sonuçlara, kadir has amerikan kültür 20 kişilik kontenjan açmış, 2 kişi yerleştirilmiş. yani dediğim gibi kim isterse girebiliyor bu bölüme.
ben son sene yabancı dil bölümüne geçtiğim için zaten ciddi sıkıntılar yaşadım. bi de kanada mevzusu çıkınca iyice sudan çıkmış balığa döndüm ya varya artık hangisi daha iyiydi hangisi daha iyi olacak kestiremiyorum.