Kanada'da olmaktan memnunmusunuz ?
  • Merhabalar sevgili forum sakinleri.
    Oncelikle sitede emegi gecenleri tebrik ediyorum.Oldukca aciklayici ve bilgi dolu bir o kadarda seviyeli bir forum kanali olusturulmus.Birkac gundur takip ediyorum.Bu sitenin varligindan yeni haberim oldu.
    Simdi sizlere sormak istedigim soruya gelmek istiyorum.Aslinda soracagim sorunun muhattabi daha cok belli bir sure once kanadaya gelmis arkadaslar .Gunlerce forumlarda dosyalarinizla ilgili arastirmalar yaptiniz,kanada fotograflarina baktiniz,hangi sehrin size daha fazla avantaj saglayacagini arastirdiniz,buraya geleceginiz gunu ozlemle beklediniz ve sonunda hayalini kurdugunuz ulkeye geldiniz.Simdi sorum su olacak.Kafanizda canlandirdiginiz,hayalinizi kurdugunuz,her yonu ile mukemmel gorunen bu ulkeden ne kazandiniz ? ne kaybettiniz ? Beklentilerinizin % kaclik bolumu gercege donustu ? Tecrubelerinizi paylasabilirmizin acaba ? Tum olumlu ve olumsuz yonleriyle aktarabilirseniz eger,buraya gelmek icin bekleyen arkadaslara da aydinlatici bilgi olacagini umuyorum.Herkeze saygilar sevgiler.
  • sevgili Turkish_Canadian,

Ne kadardır buradasın bilmiyorum ama tecrübelerimi paylaşayım. Toronto'da geldiğimden beri en rahatsız olduğum konu kışların çok soğuk geçmesi. İnan ki dışarı çıkmak istemiyorum bazen. Kasım'ın sonlarında başlayan kar yağışı Nisan'a kadar devam ediyor. Sosyal hayatı da bunlara ekleyebilirim. Türkiye'nin büyük şehirlerine nazaran daha zayıf bir sosyal hayat ve daha yüzeysel arkadaşlıklar var bence Toronto'da. İyi tarafları ise artık İngilizcemin istediğim düzeye gelmesi, olaylar hakkında daha farklı düşünmeye başlamam ve buraya her gün daha fazla alışmam oldu. Ayrıca geldiğim şehir olan İstanbul'a göre daha güvenli bir yer burası, bazı istisnalar hariç.

Gelmeden önce yukarıda saydığım iklim konusunu biliyordum. Ama insan ilişkilerinin (komşuluk, arkadaşlık vb.) tahminimin altında olduğunu söyleyebilirim. Yine de alıştıktan sonra her yer güzel bence.

Genel olarak, buradaki yaşantımdan memnunum diyebilirim. Farklı kültürlerden arkadaşlar edinmek oldukça hoşuma gidiyor.

Buraya gelecek olanlara tavsiyem, ne çok iyi ne de çok kötü bir ülke beklemeleri. -20 dereceyi seviyorsanız Toronto'ya, 5-15 derece arası yağmurlu havayı seviyorsanız Vancouver'a gidin.
  • Kışların çok soğuk olduğuna dair ara ara iletilerinizi okuyorum.Ciddi ciddi kar yağdığında sokağa çıkılmayacak veya ulaşımda aksamalar,ara yolların açılmaması durumu mu var ? yoksa hani soğuk var da soğuk sevmeyenler için çekilesi değil,yoksa Kanada'da yollar hep açık,ara sokaklar girilemeyecek gibi değil,sürekli ulaşım var anlamında mı düşünmeliyiz? Çünkü Erzurum'u, Ankara'yı bildiğimden hani oranın da soğuğu ciddi ciddi -15' lere kadar indiği oluyordu,özellikle de Erzurum ve civarı... Bu sebepten hani soğuğun başka bir boyutumu var onu öğrenmek istedim,hayatı etkileyen işyerlerini kapalı olduğu süreçler gibi... Malum biz burada yağmur yağdığında bile işten erken çıkar olduk.Havalarda eskisi değil, hoş...
  • gece disari cikmakta bir sorun yok, ben her gece disardayim, bir insanin afrikali ya da karayipli siyah olmasi onlarin tehlikeli oldugu anlamina gelmez.cok yuzeysel ve bos bor yorum olmus.toronto en guvenli yer, newyorkda gece disari cikmak istersen batman ya da superman olman lazim, ama torontoda soz konusu bile degil,
  • turkiyemi cok ozluyorum :(
  • Türkiyeyi özleyen arkadaşlara tavsiyem. Çok iyi ingilizce ögreniyor olmanız. Ailenizden uzak tecrübe yaşıyor olmanız. Cebinizdeki parayı dikkatli harcamaya çalışmanız.

Bunlar sizin için artılar. Hatta mesleki eğitiminizi, Türkiyedeki en iyi üniversiteden daha iyi şartlarda görüyor olmanız sanrım bu gurbet hasretinizi dindirir.
  • cevahiruslu,

boş yorum mu değil mi bilmem ama sanırım yaşadıklarımız farklı.
    neyse editledim.

chorozoglu,

evet gerçekten soğuk. erzurum gibi diyebiliriz. ama bazen o kadar da soğuk olmuyor. örnek 2006-2007 kışı.
  • bu ulkede Turkiye de hic bir zaman sahip ol(a)madigimiz sey var! HUZUR!!!

gerisi yalan...
  • öncelikle Turkish Canadian arkadşımızı tebrik ediyorum hakikatten cok önemli bir başlık açmış ama kimse sorulara yönelik cevaplar vermiyor sanki 2 3 şık warmış gibi soguk, guvenli diye geçiştiriyor zaten oraya gitmeden de kısa bir araştirmayla bunlara cevap bulabiliriz. tamam kimse para karşılığı yorum yapmıyor ya da kimse birşeyler yazmak zorunda değil ama en azından yeni kanada planları yapanlara yardım amaçlı biraz daha sorudaki gibi ayrıntılı yazarsanız daha çok yardımcı olabilirsiniz. saygılar.
  • Merhaba,

İltica başavurusu yapıp kabul edilen arkadaşımız varmı acaba?

Sevgi Keskin
  • Sevgi;
    ((::
  • Herkeze tekrar merhaba.
    Actigim baslik altinda yapilan yorumlari okudum.bariss arkadasimizinda belirttigi gibi konu ile cok ilgili olmayan yorumlar post edilmis.Genellikle soguktan sikayet var.Evet burasi soguk bir ulke ama her turlu care dusunulmus bununla ilgili.Arabanizi kapali parka birakirsiniz bindiginizde sicak olur.Otobusler,metrolar ve alisveris merkezleri sicaktir.Montunuzu cikartir rahat rahat oturur veya gezersiniz kapali ortamlarda.Ama disarida yurumek pek mumkun degildir ( uzun sureli )
    Aslinda daha farkli konularda yorumlar bekliyorum.Madem kimseden gelmiyor ben kendim yazayim :) Evet Kanada huzurlu bir ulke katiliyorum buna.Sessiz sakin bagirti yok korna sesi yok.Kafa dinlemek icin ideal.Arada ambulans,itfaiye ve polis sirenleri duyarsiniz o kadar.
    Saglik sektoru felc olmus durumdadir.Saglik ucretsizdir.Calismiyorsaniz yada devlet yardimi almiyorsaniz ve yahut calistiginiz isyerinden saglik sigortaniz yoksa ilaclari kendi paranizla alirsiniz.Onun disinda aile doktoru bulmaniz gerekir muayene olmaniz icin ( bu biraz zordur ) aksi taktirde bizim saglik ocagi diye tabir ettigimiz klinikler vardir oraya gider muayene olursunuz onlar yada aile doktorunuz gerekli gorurse sizi hastaneye sevk eder.Bu islemler bayagi uzun bir surec tutar.Sansli iseniz 2 ay icinde uzman bir doktorun karsisina cikarsiniz.Oda sizden MRI yada Tomogrofi gibi bir test isterse 3-4 ay sonraya gun alirsiniz sonra sonuclar doktora geri doner ve doktor sizde bir sorun tespit ederse sizi arar.Aramazsa bilinki saglamsiniz :) 6 ayda teshis konur iyi bir ihtimalle hastaliginiza.Param var ben gidip kendi tahlilimi yaptircam diye bir seceneginiz yok maalesef.Baska bir yolda acil servise gidersiniz orda hastaliginizin durumuna gore 10-12 saat ira beklerseniz o zaman MRI vs gibi ust duzey tetkiklere ihtiyac duyulursa orda yapilir.Ama gercekten acil bir durumunuz yoksa pek sonuc alamazsiniz.
    Polis ve hizmetleri :
    2 defa arabam soyuldu :) polisi aradik gelmediler.Karakola gittik bir dosya numarasi verdiler gidin sigortadan zarariniz karsilansin dediler.Sigortaya gidipte 1000 dolarlik zararini karsilatmak istediginde zaten 500 dolarini sen cebinden oduyorsun dolayisiylakalani sana veriyor ama sigorta primlerin oyle bir artiyorki o parayi almak istemezsin.911 arayinca hemen geliyorlar diyorlar ama ben pek gormedim oyle bir sey.Genelde hersey olup bittikten sonra gelirler :)
    Is bulmak :
    Gercekten cok amacok buyuk sorun.Dilleilgili hic bir sorunuzun olmadigini dusunursek.Gecici ayak isleri heryerde var.Saatine 8-10 dolar.Mesleginizle ilgili is bulmak icinse gerekli tum programlari bitirip butun sertifikalari tamamladiktan sonra CV hazirlayip gonderirsiniz ( icerden tanidiginiz yoksa CV pek ise yaramaz ) Gonderdiginiz CV deki isminiz Kanadaya ait olmadiginda genellikle cok ama cok ihtiyaclari yoksa degerlendirmeye alinmaz.Ayrica CV nize Kanada calisma tecrubeleriniz yazmak zorundasiniz.Bu cok onemli.Daha once kanadada o sektorle ilgili bir yerde calismamissaniz degerlendirmeleri cok zordur.Bedava sirf kanada tecrubesi olsun diye 6 ay calisan insanlar var gonullu adi altinda :) Son krizden sonra yaklasik 200 bin kisi isini kaybetti.Bunlarin bir cogu issizlik maasi aliyorlar ve bu sureleride yakinda dolmak uzere.Dolayisiyla ortada dolasan 200 bin dil sorunu olmayan kanada is tecrubesi olan ve is arayan insanlar varken su durumda iyi bir is bulmak hayal gibi geliyor acikcasi.
    Bir seylere sahip olmak:
    Ev araba gibi seyleri almak gercekten cok kolaydir.Iyi bir isiniz varsa ve 3-4 yil orda calistiysaniz ve kredi gecmisinizde bir sorun yoksa gider istediginiz arabayi yada evi kredi ile alabilirnizi ( gelirinizle dogru orantili ) yilda yaklasik 60 bin dolar kazaniyorsaniz ( guzel bir rakam ) 250-300 bin dolar arasi bir kredi kullanip ev almaniz mumkun.Bu rakama iyi bir ev bulma istediginiz semte gore degisir tabiki.Ama genelde bulunabilir.Tabi 25 yada 30 yil yaklasik ayda 1500 dolar geriye odeme gucunu kendinizde goruyorsaniz.Arada isinizi filan kaybederseniz kendinize hazirda bir B plani bulundurmaninzi tavsiye ederim.Cunku sadece 4 ay odememe sansiniz var kredinizi.
    Iflas etmek:
    Eger kredi borclariniz artik odenemez noktaya geldiginde kimse kapiniza gelip evinizi haciz etmes.2000 dolar harcayip bir avukata gidersiniz oda sizin adiniza iflas islemlerini yapar.Borclu oldugunuz kurumlarla temasa gecer ve onlar butun alacaklarini devletten yada sigortalardan alir.Kulaga hos geliyor ama izde bu arada 5-7 yil kadar ne bir cep telefonu alabilirisiniz,ne kredi karti yada adiniza bir hizmet.Cunku artik kotu bir krediniz vardir ve hicbir kurulus size guvenmediginden hizmet vermez.Bu sekilde yasamakta oldukca zordur.Heryerde nakit para kullanamazsiniz cunku.Banka hesabinizi yada cekinizi isterler.Fakat en azindan guzel bir sistem yinede.Borcunuzdan dolayi intihar etmezsiniz yada evinize haciz gelip hapse atmazlar sizi.
  • Egitim:
    Yasiniz gencse ve gecindirmek zorunda oldugunuz bir aile yoksa burda okumak ve iyi bir egitim almak gercekten herkeze tavsiye edebilecegim bir konu.Eger kanada gocmeni yada vatandasi iseniz loan alip hic masraf etmeden istediginiz okulda ouyabilrisiniz.Tabiki okulun sartlarini yerine getirdikten sonra ( eksik krediler dersler vs ) daha sonra mezun olup ise girdiginizde sizin butcenizi sarsmadan aldiginiz krediyi geriye odersiniz.Bu harika bir sistem.Turkiyedeki gibi anneye babaya yuk olma durumu yok.Ilk okullarda filan egitim cocuklari tamamen sosyal bir birey olmaya yonelik tasarlanmistir.Okulca kamplara gidilir.Cocuga cesitli spor programlari uygulanip saglikli birer birey olarak yetistirmlesi ve bu aliskanligi omur boyu surdurmesi asilanir.Bazi aileler cocugunun ( kucuk yastaki ) dil ogrenmesini acisindan burda olmasinin guzel oldugunu dusunuyor.Aslinda ironik bir durum bu bence.Cocuk yasta buraya gelen birisi burda 10-15 yil kaldiktan sonra asla Turkiyeye geri donmez donsede yapamaz zaten.Bu durumda burda kalacak olan cocugun ingilizce ogrenmesi aslinda yabanci dil ogrenmesi anlamina gelmez :) yasadigi ulkenin gerekliligi olan dili ogrenir.Ingilizce burda yabanci dil degildir ulkenin resmi dilidir.Bu durumda cocugun yabanci dili otomatik olarak Turkce olacagindan bu dilde burda bir ise yaramaz :) Eger dersenizki gelsin dil ogrensin egitimini tamamlasin unv vs sonra ulkesine donsun iste ozaman cok buyuk faydasini goruru muhakkaki.Cunku bu ulkenin diplamalari tum dunyada gecerli bildigim kadariyla.Helebirde vatandas olursa cocugunuz kocaman dunya onun icin bir ulke haline gelir ve istedigi yerde gider yasar hayat kurar kendisine.
    Sosyal ortam :
    Bu kisiye gore degisir aslinda.Ornegin muzikten hoslaniyorsaniz dunyanin en iyi gruplarinin konserlerine gitme sanisiz herzaman var.Turkiyeye 10-15 yilda bir gelen gruplar burda hersene konser verir nerdeyse.Bir suru spor musabakasi izleyebilirsiniz.Yeni sporlar yapip vakit gecirebilirsiniz.Kis sporlari,su sporlar yada salon sporlari diyelim.Kendi grubunuz yoksa arkadaslik herzaman sorundur.Yabancilarla ciddi kultur farki oldugundan espriler farklidir ortak nokta bulabilmek zordur.Ama dedigim gibi kisiye gorede degisir.Dunyaya ve olaylara bakis aciniz farklidir cunku.Sevdigim tarafi ise sudur bir suru ulkeden tanidiginiz olabilir.Mesela baska bir ulkede yasasaniz o ulkenin insanlari olur etrafinizda genellikle.Ama burada herkez gocmen oldugundan bir cok degisik ulkenin kulturlerini o ulkeye gitmeden anlayabilirsiniz.Heryil 250 bin gocmen almasina karsi bu ulke nufusunda pek bir artis olmaz cunku bir o kadarda umdugunu bulamayip hayatindan 3-4 yili bosa harcayip donen insanlarda vardir.Gocmenlik devletin sektordur aslinda resmi olarak gelirken bankada bildigim kadariyla 30 dolar gibi bir para gosterilmesi gerekiyor ve bunu 250 bin ile carptiginizda ortaya cikan milyar dolarlar gocmenligin ne derecede onemli oldugunu belirtir bence.
    Vergi sistemi :
    Vergiler agir derler.Herkez vergilerin fazla olmasinda sikayet eder.Ben ise tam tersini savunuyorum.Insanlar ceplerinden nakit parayi devlete verdiginde sikayet ediyorlar ama is oyle degil.Bir kere az kazaniyorsan yillik 30 bin dolarin altinda pekvergi odemezsin.Hatta bir kac bin dolar geri bile alabilirsin ( tabi bu ne sekilde calistigina bagli serbestyada bordrolu diyelim) vergini odersin ama benzin alirsin 90 centten Turkiyede 60 bin lira olan arabayi sen alirsin 25 bin dolara.Okula gidersin defter kitap parasi odemesin kayit parasi vermezsin.Cep harcligina kadar devlet veriri ( sonra calisip geri odersin ama ailene yuk olmazsin odonemde) vergiler duzenli toplandigindan devlet ekstra vergi toplama yollarina gitmez( benzine zam,tasit vergisi filan Turkiyedeki gibi degildir ) Yani uzun lafin kisasi toplanan vergi yol-su-elektirik olarak size geri doner :)
    Aslinda yazacak farkli seylerde olabilir ama genelde Kanada boyle biryer.Uzunca bir sure burda kalinca hep insan ne isim var burda der ama bir turlude geri donemez.Ben kendi tecrubelerimden yola cikarak ( ki ben buraya gelen insanlara gore bayagi sansli sayilirim is bulma konusunda sorun yasamadim ve guzel bir gelirle hayatima devam ediyorum ) bir oranti vermem gerkirse %50 % 50 derim.Burda olan Turkiyede yok Turkiyede olan ise ( arkaslik,dostluk, sosyal ortam)burda yok.
    Umarim yazdiklarim aydinlatici olmustur yeni gelecek olan arkadaslara.Bir ricamlutfen yazdiklarim polemik konusu olmasin.Genelde forumlarda bu gozlenir.Yazilan o kadar seyin icinden bir cumle alinir ve gereksiz tartismalara girilir.Bunu yapmayalim lutfen ve akliniza yatmayan size yanlis gelen bir konu varsa baska yerlerdende arastirabilirsiniz.Herkeze saygilar sevgiler.Ciktiginiz yada cikacaginiz yeni yolda basarilar dilerim.
  • @Turkish_ Canadian, verdiğin bilgiler için gerçekten ck teşekkür ederim..ben bu tür guncel bilgilere ihtiyac duyuyorum... saglık sektörü, iş bulma, eğitim, sosyal hayat konularında görüşlerinede katılıyorum. Sadece Kanada değil dunyanın heryerinde işssizlik var. İnsan hayatına yön verirkende herşeyi düşünmek zorunda kalıyor.. ancak bazen bazen rsik almak gerekebilir.. gözünü kapatıp bir işe dalarsın, yada ben oyle yaparım.. bu işide oyle yapmayı düşünüyorum.. sıfırdan başlayarak.. dil eğitimi ile başlayıp yavaş yavaş sisteme adapte olmak... amac sadece huzurlu bir hayat sürmek için... insanlara saygının oldugu, temiz bir cevrede yaşamak.. başka bir beklentim yok... cunku burada ne temiz bir cevre nede insanlara saygı duyulan bir ortam var... buradaki arkadaşlıgı dostlugu ben gercekten arkadaşlık dostluk olarak görmüyorum, burada insanlar birbirini kullanıyor, samimiyet aslında tabiri caizse cıvıklık geliyor bana. eger menfaat ilişkisi biterse dostlukta bitiyor.. ben zaten o konudada fazla talepkar değilim... orada insanları yolda cevirip bişey sordugunda canı gönülden cevap verip yardımcı oluyorlar, burada ne mümkün... şuanda burada belki binlerce insanın talep edebileceği bir işim var ama gözümü karartıp geleceğim Kanada'ya, cunku gercekten huzurlu yaşamak istiyorum.. bunun içinde orada başlangıcta yaşayabileceğim tüm zorlukları göze alıyorum... sıcrama yapabilmek için birkaç adım geri gitmek gerekir.. bilmiyorum bu bilgiler ısında bana ne tavsiye edersin

selamlar, sevgiler
  • @doruk kardesim yardimci olabildiysem ne mutlu bana.Hepimiz bu yollardan gectik.Bilgi ve tecrube paylastikca anlamlidir.Sende birgun gelirsen tecrubelerini yazarsin baskalari senden faydalanir.Benden bir tavsiye istemissin aslina bakarsan ben sunu derim dil egitimiyle ise baslayacaksan kendine bunun icin 3 yil ayir.Kanadalilarla cok zaman gecirmeye ve arkadaslik kurmaya calis bol bol.Kanadada oldugun ilk 5 yilda pek bir beklentin olmasin.Sisteme ayak uydur anlamaya calis ve ayakta kal kendinide ezdirme.Ingilizcen belli bir seviyeye geldiginde ufak tefek islerde para kazanabilirsin.Ama asla ingilizcen yeterli seviyeye gelmeden okulunu birakip is hayatina atilma.Yoksa oldugun yerde bir omur sayarsin.Madem herseyi goze alip buralara geliyosak insan gibi yasamakta hakkimiz diye dusunuyorum ben.Bununda yolu bu dili cok iyi anlamak konusmak okumak ve yazmaktan geciyor.Dil sorununu hallettikten sonra meslegin nedir bilmiyorum ama genelde masa basi islere degildi teknisyenlik yani sahada yapilan islere yonelirsen daha cok kazanir daha kolay is bulabilirsin.Zaten dil ve is konularini hallettikten sonra huzurlu bir yasam seni bulur.Ben soyle dusunuyorum bir aileye kari-koca diyelim eline 5000 dolar aylik geciyorsa cok rahat ve huzurlu bir yasam surulebilir.Birde yasamakistedigin sehri cok iyi sec arti ve eksileriyle kendi kabiliyetlerinle.Benim nacizhane tavsiyelerim bunlar olacaktir.Belki eklemek isteyen arkadaslar olabilir.
  • turkish canadian süper yazı. teşekkürler:)
  • Asker mektubu okur gibi 2-3 kere okuduğum ender güzellikteki yazılardan.Kadir bey meşgul bu sıralar sanırım,onun günlükleri de bize müthiş destek oluyordu.Fakat bu türden bir gözlem de mükemmel olmuş,çok sağol dostum.
  • @chorozoglu
    Rica ederim.
  • Oncelikle guzel bir yazi olmus Turkish_Canadian izlenimlerin harika bende senin yazini okuduktan sonra kendi bilgilerimi paylasmak istedim ve yazmaya karar verdim.Ilk once sunu belirtim ben yaklasik 13 senedir burada yasiyorum Tutkiyede liseden sonra buraya gocmen olarak gelip yerlestim. Turkiyede ingilizcem hic yoktu yani sifir. Turkiyede ust duzey bir sirkette muhasebecilik yapiyordum ve daha sonra gocmenlik islemlerim bitince hic beklemeden geldim geldigimde 18 yasindaydim uzun bir ucak yolculugundan sonra ilk adimimi attigimda hava alanina herseyle tek basima oldugumu anladim. Geldikten sonra ilk once hemen okula gittim ingilizce ogrenmek icin ayni zamanda tam gunde bizim amelelik diye tabir ettigimiz bir iste fabrikada calismaya basladim hic ingilizcem olmadan sadece gosterileni yaparak (mesela kurekle kum atmak) gunduzleri calisip aksamlari okula dil ogrenmeye gittim bu cok yorucu geciyordu ozellikle ilk baslarda hicbir sey anlamiyordum birde burda eger buyuk sehirlerin biraz disinda yasiyorsan bizdeki gibi bir ulasim duzeni yok malesef genelde arabaya dayali bir sistem var bu buyuk bir sorundu cunku ingilizcem olmadigi icin ehliyet alamiyordum bunun yuzunden ya yuruyeceksin yada bisiklet kullanicaksin ben Vancouver tarafinda yasadigim icin kislari hep yagmurlu dusunun artik bisiklet kullanmayi birde mesafeler birbirine uzak buda buyuk etken.Ilk 1 senem ortama ayak uydurma sisteme alisma ise alisma ile gecti ingilizce ise cok yavas sekilde gelisiyordu daha sonra isyerinden arkadas edindikce yavas yavas onlarla vakit gecirince 2 sene icinde milletin dediklerini anlamaya ve zamanla az cok konusmaya basladim ve tabiki okula hep devam 3 seneden sonra artik mileti cok iyi anlayip rahat konusabiliyordum daha sonra ehliyet sinavina girip ehliyetimi aldigimda hayatimin burda dahada kolaylastigini gordum artik bir nevi ozgurdum istedigim zaman istedigim yere gidip gelebiliyordum artik yurumeye veya bisiklete sondu.4-5 senelerimi doldurdugumda ingilizce ile ilgili hicbir sorunum kalmamisti ingilizce ile ilgili gidebilecegim en ust sinifa kadar okumustum daha sonra unuversiteye gitmeye karar verdim isyerimle konusup yarim gun calisip butun gun okula gittim ve unuversitedende 2 sene icinde mezun oldum.Burada malesef is bulmak cok zor Turkish_Canadian arkadasimizinda dedigi gibi isim farki su bu birde ayrimcilik cok var bu aslinda cok abartilmamali ayrimcilik heryerde var 250 tane yere basvurdugum halde sadece tesekkurden baska bir sonuc cikmadi malesef 1 sene boyunca cok basvurdum daha sonra hayati akisina biraktim cunku hayat devam ediyordu hicbir sey icin kusmeye gerek yoktu bu kadar sene icerisinde olumlu olarak cok sey degisti ilk basta huzurlu bir ortam, calistigin sure icerisinde hicbir zaman hakkinin yenmemesi insana insan gibi davranilmasi bu sure icerisinde arkadas cevrem kimseye muhtac birakmayan bir isim arabam ve evim oldu bunlarin hicbiri acikcasi Turkiyede olamazdi benim en cok hayal kirikligina ugratan yani unuversiteyi bitirip is bulamamak oldu ama hayat hep mucadele ve azimle oluyor yaklasik 7 sene sonra Amerikadan bir sirketin teklifiyle is hayatimda degismis oldu hemde 12 senelik amelelik hayatindan ust duzeyde bolge mudurlugune ben 18 yasinda gelmistim Kanadaya gencligimin en guzel zamanini 12 sene amelelik yaparak gecirdim ama simdi donup bakiyorumda degmis cok sukur Allah hicbir zaman buralarda kimseye muhtac birakmamis benim demek istedigim ozetle su baska bir ulkeye belki kendiniz icin belki cocuklariniz icin geliyorsunuz onunuze her zaman zorluklar cikicak kotu insanlar cikicak hicbir zaman hedeflerinizden vazgecmeyin er yada gec hedeflerinize ulasin cunku ulastiginizda bunun icinizdeki sevincin mutlulugun huzurun tarifi yok hayat bir sinav bizde bunlarin parcasiyiz....... Hepinize yeni hayatinizda mutluluklar ve basarilar unutmayin var oldugunuz surece basarirsiniz yeterki kendiniz inanin buna uzak diyarlardan sevgiler saygilar NOT: Birde nerden nasil geldiginizi hicbir zaman unutmayin.....
  • Dubber hayırdır neden güldün::))))))
  • @bread, paylaşımın için teşekkürler, gercekten cok güzel anlatmışsın, burda sabırda önemli, sabır içinde ne istediğini bilmek önemli...
    @Turkish_Canadian, Turkiye'de finans sektöründeyim. ingilizcem intermediate seviyede, 6 ay dil eğitimi alıp üzerine maaşlı staj yapmayı düşünüyorum. 1 senelik bir tecrübeyle daha iyi geliştirebilirim ingilizceyi. Orada Kanadalı arkadaşlarımda var.. hatta cok iyi yerlerde yöneticilik yapıyor bir tanesi.. onlarında katkısı olacağını düşünüyorum.. Birde kendi şansıma cok güveniyorum :):) (bilmiyorum ne kadar dogru yapıyorum) genelde şanslıyımdır, hani içimden bir ses daha ingilizce egitimim sırasında iş bulabilceğimi söylüyor :):).. kaldı ki bulamasamda bread'in geçtiği zorluklardan gecmeye hazırım... yapamam edemem gibi bir düşüncem asla yok...
  • doruk merak etme aynı sürece, aynı koşullara bende sahibim. Kanadalı tanıdığım var orada Türkiyeden arkadaşlarım var. Yardım edecekler ve yardım edeceklerini söyledikleri halde zorluk yaşayacaksın diyorlar. Zorluk yaşanmayacağını kim söylüyorsa ya çok şanslı ya da biraz abartıyor :) Dediğim gibi tanıdıklarım olmasına rağmen 1 ya da 2 yıl ( Belki daha fazla) '' Amelelik'' yaparsın diyorlar. Anlaşılan geçilmesi gereken bir süreç. Ve ingilizce bilinmesi çok büyük bir avantaj arkadaşlar. Oraya gittiginizde konuşup anlaşabiliyorsanız ufak tefekte olsa iş bulabiliyorsunuz ama mesleğinizi icra etmek istiyorsanız ingilizce seviyenizin çok iyi olması gerekiyor. Bread gibi bir sabır ve azimi herkes gösteremez bence. Büyük bir işe kalkmış genç yaşına rağmen ve başarmış. Umarım hepimize örnek olur :)
  • Merhabalar Arkadaşlar,

Öncelikle yazıma şu hikaye ile başlayarak aslında bizlerin herzaman sorduğumuz soruyu Amerikalı ve Kanada'lılar nasıl görüyor? yada bakıyor bir bakalım mizaçla ama yanında düşündürerek.

''Olay henüz döviz kurlarının uygulanmadığı yıllarda ABD-Kanada sınırındaki bir şehirde geçmektedir ve sonucunda aslında bu iki ülkenin ayrılmaz dost kardeş gibi gözükselerde içlerinde sakladıkları rekabet ve beğenmemezlik vardır:
    ABD ve Kanada malum ki para birimi olarak 'dolar' kullanmaktadırlar. Yalnız her iki ülke de kendi paralarının daha değerli olduğunu iddia etmektedirler. Şöyle ki Kanada' lılara göre: 1 ABD Doları= 90 Kanada Centi Amerika' lılara göre ise :1 Kanada Doları= 90 ABD Centi.
    Bir Amerikalı cebindeki 1 dolarla dolaşmaya çıkar. Bir ara karnı acıkır ve simit alır (Amerikan simiti!). Simitin fiyatı 10 centtir. Cebindeki 1 doları verir. Simitçi bozuk para ararken cebinin bir köşesinde 1 Kanada doları bulur onu verir (90 cente eşit ya!). Derken sınırı yürüyerek geçer ve Kanada da dolaşmaya başlar. Kaleme ihtiyacı olduğunu hatırlar. Girer bir kırtasiyeciye. Kalemin fiyatı da 10 Kanada centidir. Cebindeki 1 Kanada dolarını verir. Kırtasiyeci de para üstü olarak 1 ABD doları verir. Oradan da ayrılıp evine döner. Sonra düşünmeye başlar:
    - I had morning one USD but now I have still one USD. Alright, God help me !! Who paied ring-shaped susame and pen cost:))''

Bizler her ne kadar bu iki ülkeyi hayranlıkla benimseyip aslında içimizde hep düşman olarak gördüğümüz hatta hertaşın altında her olayda mutlaka onların parmağı vardır diye yorumlayarak hayatlarımıza devam ederken nedense ama hep o ülkeye gidenlere imrenir gitmek isteyenler arasında olmak isteriz.Bu düşüncelerimiz tabiki rüyalar ülkesi Amerika içindir.Bu yıllarca hatta 1940'lı yıllardan beri hala devam etmektedir. Fakat hayatımıza birde son 20 yıldır bambaşka bir ülke ve ufuk saçan bir diyar daha girdi.Kanada....

Kanada, Yeşilliklerin doğanın bozulmamış, sanki insanlığın unuttuğu yada zarar vermeye çekindiği güzellikte ve insan hakları, demokrasi ! demokrasi ! diye bağrındığımız uğrunda canlar verdiğimiz yapının 200 yıldır saat gibi tıkır tıkır ve 340 karışık ırkla beraber işlediği bize 10.000 millerce uzakta ve her ismi geçtiğinde hayali edilen, düşleri kurulan bir ülke....

Kanada macerası:
    Amerika da altı yıllık dolu bir eğitim ve meslek hayatı sonrası bölüm sekreterimizin bilgisayarında ki e-mail alıp verememe sorununa yardım etmek için yanına gittiğimde, onun işini halledip sonra ne yaptığını sorduğumda Kanada'da iş başvurusu yapıyorum demesiyle başladı...
    Evet, sonunda Amerika'nın arka bahçem, damarımda ki kan arkadaşım dediği ülkeye adım atmıştım(2004). Florida'dan Ottawa' ya gelerek aman allahım bu ne soğuk :)
    Heryer yeşil, heryer tertemiz doğa mükemmel ama bir renk daha hakim bu dünyaya Beyaz:)

Arkadaşlar, Memnunmusunuz ? Evet, ben memnunum ama bu kelimeyi gönül rahatlığı ve hissederek söylemek için diğer arkadaşlarında anlattıkları gibi yaklaşık bir 3 yıl geçmesi gerekti. Bizler yapımız ve ırkımız gereği Türk'ler yaşadıkları yerde aslında seçici ve baskı altında kalmayı sevmeyen bir yapıya sahibiz. Bulunulan yaşanılan ortamlarda mutlaka her diyaloğa açık ve bunun aynısınıda karşımızdan bekleyen ve sıcak kanlılığımızı yitirmeyen insanlarız. Böyle olunca bu soğuk ülkede beklentileriniz tabiki havadan sudan doğadan değil insanlardan oluyor...Fakat zaman geçtikçe bakıyorsunuz ki insanlar aslında bizim alıştığımız bildiğimiz yakınlık derecelerinde yada o beklenti içinde olduğumuz çehreye sahip değiller gibi..Ve başlıyorsunuz içinize kapanmaya vatanınızı özlemeye vesaire....Zaman ilerledikçe şunu farkediyorsunuz onlar sadece ihtiyac konusu kadar size yakınlık gösteriyor, 3.sefer görüşmenizde KANKA ne haber diye sizinle diyaloğa başlamıyorlar>>>
  • Devam-

>>> Yaşam kalitesi, devlet olmak, insan olmak,..böyle şeylerle karşı karşıya kalıyorsunuz ve bunlar size yabancı geliyor alıştığınız yaşadığınız kendi topraklarınızın yada alıştığınız size yaşatılan devlet anlayayışı ile..Hoşunuza gidiyor birey olarak insan olarak değerli olduğunuzu günlük basit yaşantılarda hissetmek, muhatab alındığınızı görmek...Fakat bunları yaşayabilmeniz için en önemlisi arkadaşlar bu ülkede yaşayan diğer insanlarla onların dilleriyle iletişim ve diyalog kurmak.(Her ne kadar ben Regina'da tatlı şirin pazarımızda ki esnaflara Türkçe ''Günaydın '' demeyi öğrettimse de:)) ) Ne yapıp ne edip kendinizi ilk başta sadece bu yöndeki eksiklerinizi gidermek için motive edin.Türk dostlar arkadaşlar edinin tabiki ama mutlaka Kanada'lı (Özellikle Kanada'lı) arkadaşlar yada tanıdıklar da edinin bu okullarınızda da olur oturduğunuz, ikamet ettiğiniz yerlerde de buna kendinizi zorlayın,, Çünkü bir ülkede yaşamayı ancak o ülkenin gerçek sahibi ve vatandaşlarından öğrenebilirsiniz..Çin'lisi, Meksika'lısı, Filipin'lisi, Hindistan'lısından değil....

Ve seçim yaparken mutlaka sonunda neye karar vereceğinizi önceden planlayın...Eğitim almak yurduma dönmek, Eğitim almak burada yaşamak, İş kurmak yerleşmek vesiare...Ne yazıkki bir çok öğrenci arkadaşımız kurslara dil eğitimlerine gelip aylarca hatta bazıları yıllarca kalıp hiçbir gelişme göstermeden geri dönüyorlar bu boşluğa düşmeyin paranız sizin için aileniz için ve gerçekte de Milletimiz için değerli ve en önemlisi gencecik yaşınızdan bu boş zamanı çekip almayın, değerlendirin.Sizlere burada sunulan imkanları sonuna kadar kullanın..

Tabiki bu ülke ak kaşıktan çıkmış süt değil, tabiki bu ülkeninde sorunları hatta bazı kötü yanları var..Fakat diğer ülkelerle kıyasladığımızda işte buraya süt gibi diye biliyorsunuz çünkü sorunlar yada terslikler yok denecek kadar az.Turkish_Canadian arkadaşımız yukarıda yazısında yaşamdan kesitler vererek aslında bir nevi nasıl? yaşanıldığını ve yaşanabileceğini anlatmış güzel bir dille..Bu konuda onun üstüne birşey yazmak gereksiz. Ve tabiki en önemlisi sizin gözleminiz ve sizin kendi gözlerinizle yaşamanız.

Tüm öğrenci arkadaşlar, göçmenlik yada iş-meslek yatırım amaçlı Kanada'ya gelmeyi düşünen yada gelebilmek için adımlarda bulunmuş arkadaşlar; Bu ülke evet sağladıkları ve sundukları açısından artıları fazla bir ülke, Bu ülke insana verilen değer açısından artıları fazla bir ülke, bu ülke ne dil, ne ırk, ne din vesaire ayrımı yapmayan sadece İNSAN olarak yaşanılan bir ülke...Size kalan burdaki verilen nimeti doğru anlamak ve ilk önce kendinize sonra ailenize ve milletinize saygı ve başarı dolu bir hayat sağlamaktır..Bunu başarırsanız hem siz hem aileniz hem de Türkler ve Türkiye kazanacaktır bunuda unutmayınız..

Saygılar..Excellans.
  • valla geldigim 1 sene oldu ben pek sevmedim bu ulkeyi nedeni ise bana cok sikici bir ulke geliyor burasi gercekten insan bakimindan cok farklilar,kulturleri cok farkli o yuzden ben sevmedim
  • VVVVVV
    Forumdan uzaklaştırıldı
    aynen katılıyorum. hayat tarzları davranışları bize çok uzak. kendimize yabancılaşıyoruz burada. maddi yönden rahat olsak psikolojik yönden değiliz. bu yüzden eziyettir bu ülkede yaşamak.
  • amigoamigo
    Forumdan uzaklaştırıldı
    mukhu ve VVV agzınıza saglık arkadaslar,
    ben bunları soyleyince herkes bana tavır yapıyor,
  • dogru soyleyeni 9 koyden kovarlar amigo
  • Arkadaslar herkes heryeri sevmek zorunda degil. Begenmediniz diye kimse suzi burda tutmuyor, tutmadi. Tepkimiz desteksiz sallamaniza. Yalan yanlis eksik bilgilendirmenize...
  • valla ben kendi fikirlerimi soyledim isteyen okur istemeyen okumaz.illa ben sevmedim diye baskalarida sevmicek diye bisey yok kanadayi,herkesin yasam tarzi farklidir kimisi sever kimiside sevmez onu ben bilemem.okulumun bitmesini bekliyorum sonra geri donecegim turkiyeye bence kanada sikici bir ulke olsada en azindan bazi tecrubeler edindim burada oda yeter bana bide ingilizcemi gelistirmek.Tesekkur ederim
  • amigoamigo
    Forumdan uzaklaştırıldı
    Ewet kovuyorlar doğru söyleyeni,
    Diğer konuda adamın biri cıkmıs güya kendini avukat olarak tanıtmıs,ne ofis adresi var ne bir mail adresi,beni dava edecekmiş,aman bende korktum zaten,adamın isi gucu yok benimle uğraşacak,sanatçının adı geçmemiş,hic bir hakaret sozcugu yok,birde direkt form/tartışmaya yazıyor,daha yeni uye olmus,yazsana bilişim suçları savcılıgına onlarda ilk once incelesin isnat edilen suc varmı yokmu var ise istesin forum yöneticisinden benim adresi ,bu isler oyle olmaz beyler Turkiye’de ,yoksa bir güne binlerce dava çıkar ortaya,sanki biz hic mahkemeye gitmedik,ama bunu yapan herkimse farkında değil bir başkasının ismini kullanarak eylem yapıyor,aslında bu suc,ben daha once kendini polis olarak tanıtıp benden kontör isteyen mi olmadı,para isteyenmi olmadı, hatta hatta inan Nijerya’dan bile mail geldi”bir yakınınız oldu 10 milyn.$ parası /mirası var lütfen işlemlere başlayacağız dediler,
    Herkes herkes hakkında dava açabilir ama kazanamaz ise karsı tarafında masraflarını ödemek zorundadır,5 yıldır sirket avukatımız devamlı davalarımızı takip eder (icra,is mahkemesi vs. sucları)belki her ay 1,2 tane davaya gider.
    Ben daha once yanıma calısmaya gelen gençlerin Usa&Canadadan geldiğini öğrenince sempati duyuyordum ama bu forumda insanları tanıdıkça inanın artık hic sempati duyuyorum,zaten onumuzdeki sezon gelenleri bedava isteselerde calıstırmayacagım,
    Sadece kendini akıllı zannedip bu memleketi kotuleyen insanların kanadada bizi temsil etmesine uzuluyorum.

• Wah wah nasil korkutmuslar seni. Destan yazmissin.... sen cok iyi temsil etmissin burda herkes agliyo arkandan keske yine gelse sacmaliklariyla bizi guldurse eglendirse diyolar yaaa mustafali
  • VVVVVV
    Forumdan uzaklaştırıldı
    doruk sen konuşurken desteksiz sallıyor olabilirsin ama ben söyledimmi vardır bir bildiğim. rahat ol. 4 dil 3 kültür barındırıyorum kendimde. mutluysan kanadada allah daha da mutlu etsin ancak gelip burda hava atma. onu ben daha güzel yaparım.
  • amigoamigo
    Forumdan uzaklaştırıldı
    VVV
    bu tip insanları karsına alıp konusmayacaksın,sadece kendilerini tatmin etmek icin ortaya laf atıyorlar,onun icin ben bu siteden ayrılmayı baska bir sitede yazmayı dusunuyorum,doruk ve ona benzer kisiler, insallah hayatınız boyunca orada kalırsınız ve Türkiye'ye hic gelmezsiniz.70 yasına gelincede old fox home'da tek odalı evde oturup pencereden kar yagısını seyir dersiniz,Tv'de bir Türk bayragı gordugunuzdedegecmisinizi hatırlarsınız
  • Wah wah gozlerim yasardi... al birini vur otekine..cocuklarda oyle komplex olusmus ki hava atma diyolar. Bu tur basitlikler size yakisir. Hadi ordan hadi ordannn
  • amigo yazdiklarini okurken inanamiyorum ya..kac yasindasin bilmiyorum ama 2 cocugun varsa demek ki yasin kucuk diil ne diyim akil fikir..
  • ErincErinc
    Yönetici
    @amigo ve @doruk arkadaşlar, lütfen forum kurallarına daha uygun seviyede mesajlar atmaya çalışın, tartışmalar çok seviyesizleşiyor.
    Konuyu kapatıyorum.
Bu tartışma kapandı
Tüm Tartışmalar
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!