Giriş Yapılmadı (Giriş)

Bize ücretsiz danışın

Uvic
Uvic
Uvic

Kategoriler

Merhaba!
Forumda yazabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Eğer hesabınız varsa, lütfen giriş yapın.
Eğer üye değilseniz, buraya tıklayarak yeni hesap açabilirsiniz.
    • CommentAuthordogrusu
    • CommentTime7 10 2009

Son derece yararli gordugum sitenize, Kanada'da is bulma konusunda bir kac onemli noktayi belirterek katkida bulunmak istiyorum:
    1. Cok iyi dil bilgisi, ortanin altinda bir is icin dahi on kosuldur. Kanada'da egitim ve/veya is tecrubesi olmadan, asagi yukari her gocmenin yaptigi gibi,
    el becerisi gerektiren, fiziksel guce dayali islerle geciminizi saglamak durumundasiniz. Gocmen ulkesi olmasina ragmen, yabanci diplomalar pek ragbet gormez. Unutmamali ki burada insanlar 15 yasinda calismaya basliyor ve nufusun yuzde doksani orta siniftir. Kanada ruyasi diye bir sey soz konusu degildir. "Kanada' da huzura kavusmak" dogrudur diyebiliriz.
    2. Bilgisayar ve telekomunikasyon konularinda uzmanlar, burada egitim almadan
    da is bulma sansi yakalayabilir.
    3. En az bes- alti yil surecek cetin bir savasa hazir olmalisiniz.
    4. Cok buyuk parasal kaynaklarla ve ticari kategoride gelen gocmenler icin
    tabii ki kosullar degisiktir. Bilemeyecegim.
    Herkese bol sans dilerim.
    • CommentAuthorbritness
    • CommentTime7 10 2009 düzenlendi

Bunları neye dayanarak söylediğinizi de açıklarsanız iyi olur :)
    Herkes kendi kaderini kendi çizmek zorunda ne kadar vaat, ne kadar akıl verilse bile...

Teşekkürler.
    • CommentAuthordogrusu
    • CommentTime7 10 2009

Amacim kimsenin plan veya hayallerini baltalamak degil. Yillar icinde, hem kendi aile bireylerimiz, hem de sayisiz tanidik veya onlarin tanidigi gocmenlerin yasadiklarina, daha da onemlisi yerel basindan guncel olarak aktarilanlara dayanarak soyluyorum. Burada vurgulamaya calistigim, Kanada'da bir iki yilda alinacak bir meslek kursu diplomasinin, baska bir ulkede tamamlanmis, toplam onbes-onyedi yillik bir egitimden cok daha gecerli oldugu. Egitim sistemini coktan rayina oturtmus ve piyasa ile paralelligini saglamis olan bu ulke, bircok dalda ihtiyacini yerel mezunlarindan zaten sagliyor. Meslek odalari, pastayi bolusmemek icin, yabanci mezunlari mumkun oldugunca disarida tutmaya calisiyor. Ornek ; saglik personeli acigi ve taksi soforlugu yapan gocmen klinik sefleri....
    Hukumetin gocmen politikalari piyasaya islemez ama piyasanin isci acigi yaygarasi hukumete isler. Sistemin adini hepimiz biliyoruz.
    Biz kirkli yaslarda, yetiskin cocuklarimizla buralara gelip, hayata sifirdan baslayarak tutunabildik. Gencler sabirli olur, dogru izleri surerlerse, basarmamalari icin hicbir neden goremiyorum.
    • CommentAuthormahmut
    • CommentTime7 10 2009

benim de söylemek istediğim bazı şeyler var bu konuda;

diploma gerçekten önemli. ama kişi eğer burada diploma alamamışsa da çok üzülmesine gerek yok. el becerisine dayalı birçok iş var (marangozluk,kaynakçılık, tesisatçılık vs) ve bu işleri yapan insanların bazıları daha eğitimli kişilere göre daha çok kazanıyor. o yüzden buraya gelecek kişinin iş kompleksi sahibi olması gibi bir durum olmamalı bence.

ayrıca kanada'yı ve insanlarını türkiye gibi düşünmeyin bence. burada birisi rahatlıkla inşaat işçisi olduğunu söyleyebiliyor ve kimse alay etmiyor. bunu türkiyede söylediğiniz zaman alay konusu oluyorsunuz. o yüzden belirli el becerileriniz varsa kısa süre kursa giderek sertifika alıp saati en az 14-15 dolardan başlayabilirsiniz. eğitim ve sağlığın genelde bedava ve kaliteli olduğunu düşünürsek cebinize bayağı para kalacaktır özellikle ileride işinizin ustası olup daha çok kazanmaya başlayınca.
    •  
      CommentAuthorErinc
    • CommentTime8 10 2009

Daha once forumda bunlari tartismistik. Ozetle Kanada'da is bulabilmek icin Kanada'da egitim ve/veya Kanada'da is deneyimi sahibi olmaniz onemli bir on kosuldur. Eger Kanada'da daha once calismamissaniz veya Kanada'da (calismak istediginiz alanda) bir egitim almamissaniz is bulma sansiniz oldukca dusuktur. Yukaridaki mesajlarda hem dogrusu'nun hem de mahmut'un dedikleri dogrudur.

Dogrusu'nun dedigi gibi (ozellikle ilerleyen yasta ve ailesiyle gelenler) birkac yil surecek mucadeleye hazir olmalidirlar. Ne kadar genc yasta gelirseniz basarma sansiniz o kadar fazla. Ozellikle son cumlesinde, Dogrusu'nun tavsiyesine kesinlikle katiliyorum: "Gencler sabirli olur, dogru izleri surerlerse, basarmamalari icin hicbir neden goremiyorum."

mahmut'un da belirttigi gibi el becerisine, fiziksel guce dayali islerde herhangi bir onkosul aranmayabiliyor. Is bulup, calisma izniyle gelebilirseniz bu tip islerde cok guzel para kazanabilirsiniz.

Uzun lafin kisasi "kanada'da huzura kavusmak" mumkundur, ama vize alip, ucaktan inmekle bu is bitmemektedir. Tam tersi mucadele o an basliyor ve kisisel becerilerinize, sosyal iliskilerinize ve biraz da sansiniza dayanarak bir kac ay veya 3-5 yil surebiliyor. Herkese bol sans!
    • CommentAuthordogrusu
    • CommentTime9 10 2009

Yerel basInda yakindan izledigim ilginc bir istatistige gore " yeni gelen gocmenlerin buyuk cogunlugu, buyuk sehir merkezlerine yerlesmektedir. Bunlarin kazanc ve yasam duzeylerini cevrenin ortalamasina yaklastirma olasiligi, kucuk ve orta boy yerlesimlerdeki gocmenlere gore cok daha dusuktur. Orta ve kucuk capta yerlesimlerdeki gocmenlerin, cevre ortalamasina, digerlerinin yarisi kadar bir surede ulastiklari kaydedilmistir".
    Kucuk yerlerde ayirimciligin daha cok, islerin daha az, hemserilerin zor bulunabilmesi gibi dusunceler bunun ana nedenleridir.
    Buyuk sehirlerde kendi hemserileri arasina hapsolan birisinin, o cevre disinda is bulmasi, dilini ilerletmesi ve disa acilmasi cok zordur. Unutmayin ki sizin gibi yuzlerce insan da ayni islere basvuru yapacaklardir.
    Kucuk sehirlerde yasam cok daha ucuzdur. Saat ucretleri merkezlerdekinden cok farkli degildir. Cocuklu iseniz, egitimleri ve bakimlari daha kolay olacaktir. Ulasim ve buna bagli gider ve kayiplariniz azalir. Komsuluk iliskileri buyuk sehirlerle kiyaslanmaz (her ulkedeki gibi).
    Bu ulkede ayirimcilik, baska yerlerle kiyaslanmayacak kadar az gorulur. Ana dili Turkce olan, Turk asilli gocmenlerinin ilk kusaklari bile, zamaninda Turkiye'de neler cekmemistir ki? Ancak topluma cok ters davranis ve gorunuste olanlar icin bunu soyleyemeyecegim.
    Ozellikle el becerisi-sanat sahibi kisiler icin kucuk yerleri oneririm. Hanim calisamiyorsa ama elinden bicki-dikis geliyorsa, aile butcesine onemli katkilar saglayabilir. Cocugunuz, komsunun tamirci dukkaninda motor ustaligi ogrenir, bir yandan okuluna devam eder. Kiziniz kucuk cocuklara "babysitting" yaparak harcligini cikartir. Dilleri kendiliginden ilerler.
    Unutmayin ki endustri tesisleri buyuk sehirlerin gobeginde bulunmuyor. Bunlar tum ulkeye yayilmistir. Bunlara yakin yerlesimleri de dusunmelisiniz.
    Gencler icin kucuk yerler eglence-gezme-tozma acisindan bunaltici gelebilir. Ancak becerikli olanlar hemen arkadas bulabiliyor, gunu birligine veya hafta
    sonu buyuk sehirlere eglenmeye gidiyorlar.
    • CommentAuthordoruk
    • CommentTime9 10 2009

sonuc??
    • CommentAuthorvancouver
    • CommentTime9 10 2009

Sonuc. Yukon'a tasinmak..
    Ben hazirladim valizi simdiden..
    • CommentAuthorErti
    • CommentTime9 10 2009 düzenlendi

Yukon dahi paklamaz beni, direkt Yellowknife'a gidiyorum. Kuzey kutbundan once son cikis...
    • CommentAuthorkanada451
    • CommentTime9 10 2009

Erti
    Müthiş bir seçim, gerçekten şansınız olursa herkesin bir kere gitmesini tavsiye edeceğim biryer.Şafak rüzgarlarının dünyada ki seyrinin en iyi bölgesi, bu doğa mucizesini gözlerinizle görmenizi şiddetle mümkünse tavsiye ederim. Bu arada iyi seçim ( Kuzey Amerika Mücevher cennetidir) Karlı bir ziyaret olabilir:) Önünüze çıkana taş diye tekme atmayın benden tavsiye :):)
    • CommentAuthormahmut

sevgili excellans,

hamilton-ontario hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
    • CommentAuthorkanada451

Mahmut
    Hamilton.... Son beş yılda inanılmaz bir değişim içine giren şehir doğal botanik bahçesi olarak ve eski kaleleriyle ün salmıştır. Fakat yerel yönetimin bahsettiğim gibi öyle bir gelişme atılımı başlamıştırki.Inanılmaz projeler bitirilmiş ve hala yüzlercesi devam etmektedir. Kaynaşma sanırım burada artık oturmuş bir durumdadır. Yani diğer şehirlerde yaşanan kültür farklılığı azda olsa bazı bölgelerde ki ayrımcılık dışlanma vesaire burada nerdeyse yok kadardır. İş ve sanayi kesimi bu değişime ayak uydurup istihdam konusunda da atılımlarına devam etmiş ve halada devam etmektedir. Diğerlerinin aksine her işten her meslekten burada yapılanma mümkündür. Fakat yukarıda anlatılan ve salt gerçek olan İyi bir dil eğitimi sahiblik konusu tabiki burası içinde geçerlidir.Ben son gelişmeleri ile Hamilton'u geleceğin minik Toronto'su görüyorum ve bunuda başaracaklar. Zaten biraz araştırma yaparsanız, diğer arkadaşlar için söylüyorum bu küçük şehrin internet üzerinde sahip oldukları ve yayınladıkları websayfa'larının ciddiyeti, bilgi yeterlilikleri, alt yapısı vs. ile farkı kolayca hissedeceklerdir.Yaşarmısın ? Evet yaşarım...
    • CommentAuthormahmut
    • CommentTime9 10 2009

evet dediklerinizde haklısınız. benim merak ettiğim, acaba toronto'dan sonra hamilton'ın sıkıcı gelip gelmeyeceği konusu, özellikle ileride çocuklarım olursa (biraz uçtum daha şimdiden ama)
    • CommentAuthorahyazoglu
    • CommentTime11 10 2009

neden Yukon ?? yada Yellowknife??
    • CommentAuthordogrusu
    • CommentTime11 10 2009

Kanada' yi bir iki yilda fethetmis yetenekli genclerimiz kafa buluyorlar.
    • CommentAuthorkanada451
    • CommentTime11 10 2009

Mahmut
    Sizinde tahmin edeceğiniz üzere burada önemli olan sıkıcılık kavramını neler üzerine kurduğunuzdur. Eğer dışarı çıkıp eğlenmek, çok insanla iç içe olmak yada nüfus yoğunluğunu seven bir yapı içinde olursanız tabiki kalkıp Toronto ve Hamilton karşılaştırması yani sıkılganlık karşılaştırması biraz gerçek dışı olacaktır. Ama yaşam açısından verdikleri ve sağladıkları açısından ben fark görmüyorum. Hatta Hamilton biraz daha çekici geliyor özellikle aile yapısı yada gelecek yaşam açısından huzurlu, güvenli, rahatlık anlamında. Yukarıda (doğrusu) arkadaşımızın da aslında vurgulamak istediği buydu. Yani büyük gelişmiş şehirler yada küçük şehirler arası yaratılabilecek imkan ve farklılıklar.Kısaca Toronto'da bir gördüğünüz çehreyi belki 2 yıl içinde tekrar görme şansınız var ise Hamilton'da bu süre 1 ay'dır bu size sıkıcılık yaratacaksa konu başka tabiki.
    • CommentAuthortwonder
    • CommentTime11 10 2009

Dogrusu'nun dediklerine katiliyorum, zenginler icin sehir ici uygun olabilir, mukemmel bir hayat yasayabilirsiniz. Sehir disi cabalayan insanlar icin daha uygun, ornek: Vancouver in bir saat uzakligindaki sehirler hem dogrusunun dedigi gibi huzurludur, hemde cok daha ucuzdur. Vancouver da apartman dairesine vereceginiz fiyat ile, sehir disinda buyuk bir evde kalabilirsiniz.
    • CommentAuthorErti
    • CommentTime11 10 2009 düzenlendi

@dogrusu:
    Evet, Yellowknife derken işin gırgırındaydım ama ne söylediklerinin aksini edercesine kafa buldum ne de Kanada'yı 2 senede fethettiğimi iddia ettim. Aksine, yazdıklarının çoğuna katılıyorum. Bu konuda, buraya öğrenci olarak gelip, kısa sayılabilecek sürede iş hayatına atılan biri olarak kendi yorumlarımı da paylaşacağım yakın zamanda.

Vancouver'daki konutların pahalılığı konusunda ben de kısa bir yorumda bulunayım:
    "Vancouver'da 1 ev fiyatına; Toronto'da 2, Calgary'de 3, Winnipeg'de de tüm sokağı satın alırsınız."
    • CommentAuthorvancouver
    • CommentTime11 10 2009

@dogrusu
    Sizin dusuncelerinizle kafa bulmak haddime degil, her zaman goruslerinize saygim sonsuz. Kanadayi 1-2 senedir fetheden genc olarak uzun donemden beri buraya yerlemis, yasayan abi ve ablalarimizdan ne tarz bilgi alabilirsek bizim kardir.doruk sonuc deyince bende az cok forumdan samimiyetime guvenerek Yukon esprisini yaptim.

Sizin anlattiklariniza katiliyorum fakat. Ozellike yasi 30 alti olanlar icin ben o bolgeleri tavsiye etmiyorum. Genellikle Turkiyede ki 80 kusagi , egitimli , sosyal olmayi seven, disa donuk bir karakteristige sahip. Kimilerine gore Vancouver, Toronto gibi sehirler ufak, ve sinirli sosyal cevre barindiran yerler olarak geliyor. Bu yuzden ben kendi es ve dostlarima once buyuk sehirlerde hayati ogrenmelerini daha sonra 5-10 sene sure icerisinde diger bolgelere giderek huzura kavusmanlarini tavsiye ediyorum.
    • CommentAuthorberk
    • CommentTime22 02 2010 düzenlendi

Neden Yukon veya Yellowknife?

Yaklasik 15 yildir Kanada'da yasiyorum.Ondan once de Amerika'da yasadim. Bunun bes yilini Yukon'da gecirdim. Tabiri caizse para orada.. Ama inanilmaz soguk.. Territory kanunlari Kanada kanunlarini cok fazla kazimadigi icin, ozerk bir bolge gibi.. Basit bir pirlanta veya bakir madeninde saati 20-25 dolardan baslayan isler bulmaniz mumkun.. Ama -45'lerde calismak o kadar kolay degil.. Adamlar size saat ucreti dehset paralar odeyebiliyorlar, ama eksi bilmemkacta elinizde makina ile agac kesmek hic basit degil.. Zaten ustunuzdeki kiyafetlerin toplami yaklasik 4 veya daha kilo.. Dil konusunda fazla zorlanmiyorsunuz.

Kolej okumak icin Whitehorse'daki Yukon College'i dusunebilirsiniz. Son derece kaliteli bir egitim vermekte, kendim bizzat sahidim.

Yellowknife ve Nunavut bolgesinde eger cocuk sahibi iseniz ekstradan odeme aliyorsunuz.

Erti'nin soyledigine katiliyorum. Ayrica Northern Lights'lari ve yerli kulturunu olmeden gormek buyuk sans.

Hamilton henuz ekonomik cokusun izlerini yeni yeni atiyor uzerinden.. Ama yakin civarinda endustriyel bolgeler icerdiginden is bulma olanagi daha yuksek bir eyalet olarak dikkat cekiyor.

Alberta'yi dusunuyorsaniz hemen vazgecin. Ucretler fazlasiyla dustu. Ve bu yil 2000 meksikali isci alinacak. Dolayisiyla ucretler daha dusecek.. Bu yil yaklasik 6000 aile goc etti.

Kanada Amerika gibi oyle ruyalar ulkesi tarzinda bir yer degil. Is, is bulma becerilerinize ragmen biraz da sans isidir. Yillarin icinde cok iyi ingilizcesi olan, diplomalari olan insanlar da gordum ancak yine de issizlerdi.

Her kosulda sizde aranacak en onemli sart, "Kuzey Amerika" is deneyimidir(Amerika'da buna dahil). Bu deneyim surecine eger sahip degilseniz, yapacaginiz en akillica is, gonullu merkezlerine gidip, hic degilse bir sure bu sekilde calismaktir. Bu calisma sureci bir nebze olsun, size background saglayacaktir.
    • CommentAuthordogrusu
    • CommentTime22 02 2010

Haklisiniz,is deneyimi edinmek, kendinizi tanitmak ve dilinizi ilerletmek acisindan gerekirse bir kac yil gonullu calismaktan kacinmamak gerekiyor. Kendi aile bireylerimiz ve cevremizden pay cikarip soyluyorum: sonunda hepsi mutlu olduklari isler edindiler.
    • CommentAuthorErti
    • CommentTime22 02 2010

Beni de gonul rahatligiyla bu kategoriye ekleyebilirsiniz. Su anki isim ve pesi sira gelen PNP basvurusu/kabulu, 6 aylik ucretsiz staj sonrasi gerceklesti. Burada kalmak ve kariyer firsati yakalamak isteyen ogrencilere gonullu islerin (bilhassa masabasi olanlarin), ucretsiz de olsa alandaki stajlarin oneminden her firsatta bahsediyorum. Kulak verip vermemek onlara kalmis.
Yorumunu gönder
    Kullanıcı adı Şifre
  • Yorumu biçimlendir