Merhaba arkadaslar canada da unuversite okumak istiyourm yalniz hic bir fikrim yok . 2 senedir new yorkda yasiyorum ve usa da unuversite okumak istemiyorum eyer unuversiteyi amerikada okursam burda calisma imkanim olucak buda cok buyuk bir avataj benim sorum eyer canada da unuversiteye baslarsam calisma sansim olabilirmi ? okul kanpuslerinde ki calisma sartlari degil normal herhangi bir ise girip calisabilirmiyiz ? tesekkurler
Bu konuda forumda konusuldu istersen iyice gozat ama kisaca soyle. Eger Kanada'da universiteye basvurursan kampus ici zaten calisma iznin var. Kampus disi calisma izni icin ise 6 ay sonra work permit alma hakkin var ve 1 yilin bittikden sonra da Canada Experience Class altinda gocmenlige de basvurabilirsin. Universiteyi burda okudukdan sonra onun acik bence. CIC websitesinde tum bilgileri goreceksin ingilizcen iyidir diye dusunerek soyluyorum bunu.
Ilave yapmak istiyorum. Canadian Experience Class araciligiyla gocmenlige basvurabilmek icin gereken minimum 1 yilin "full time employment" (yani hafta da en az 35 saat) seklinde olmasi gerekiyor. Kampus ici ve disi calisma izinleri haftasonlari ve tatiller haricinde part time (yani haftada 20-25 saat) calisabilme hakki var. Fakat universiteden mezun olunca "after graduation work permit" kapsaminda 3 yila kadar calisma izni hakki doguyor. Bu surecte 1 senelik full time employment kriteri saglanabilir ya da PNP kategorisinin Kanada universitelerinden mezun olan yabanci ogrenciler icin sundugu gocmenlik adayligi seceneklerinden "international graduates" alt kategorisi incelenebilir. Bence ilk asama okul secimi olmali, gocmenlik isini sonra dusunursun, once egitimini almaya bakmalisin.
Amerika'da after graduation work permit suresi 1 yil olup, ilk 3 ay icerisinde is bulma zorunlulugu var, aksi takdirde calisma izninizi iade etmenizi istiyorlar.Yani Kanada bu konuda ABD'ye gore cok daha esnek kosullar sunuyor.