Kanada,Toronto, Montreal,Vancouver demek degil
  • Biraz once "Neden Kanada'ya calismaya gitmeliyim? " bolumunde Berk belirtmis, ben de "Biraz da gercekler" adi altinda bu konuya deginmistim. Sanirim ayri bir baslik gerektiren onemli bir konudan soz ediyoruz.
    Sadece Turkiye'den gelenler degil, diger gocmenlerin de buyuk cogunlugu yukaridaki uc sehire baliklama dalis yapiyorlar ama suyun altinda goremedikleri kayaya cok kotu kafalarini tosluyorlar. Statistics Canada'nin gocmenlerle ilgili cok genis ve koklu arastirmalari var. Buyuk sehir merkezlerine yerlesen gocmen ailelerin, orta ve kucuk yerlesimlere gelenlere gore cok daha zor kendilerini toparladiklari ( maddi ve sosyal anlamda) ortaya konmus bir gercek. Berk'in de verdigi orneklerdeki gibi, kazandiginiz para ayni iken, buyuk sehirde masraflariniz katlanacaktir. Ulasim, egitim, saglik hizmetleri, alisveris v.s. gibi konularda merkezlerin avantaji yoktur. Is bulma konusunda ise eger hemen gelip bir koltuk kapmayi hayal etmiyorsaniz, gerceklere kendinizi onceden hazirlamissaniz, kucuk ve orta yerlesimler buyuk merkezlere gore avantajlidir. Bircok kisi sadece konu komsudan duydugu ile bile is bulabilir. Endustri tesislerine yakin orta boy bir suru yerlesim icinde secim hakkiniz ayni sekilde daha coktur. Turkiye'ye gore Kanada hesabi yapmayin. Ekonomik sistem farkli, en onemlisi ucretler dengesi cok cok farkli. Istanbul Toronto, Vancouver Izmir gibi yaklasimlar buraya gore degil.
    Yazdiklarimin aileler icin oldugunu vurguladim. Genc ve bekar ogrenciler icin merkezler hem sunduklari olanaklar hem de sosyal acidan tabii ki cekicilikte on sirada gelir. Bu arada kalite acisindan digerlerinden hic de geri kalmayan bircok universitenin orta olcekli yerlesimlerde oldugunu da hatirlatayim.
    Ozetle, Kanada gibi ucsuz bucaksiz bir ulkede uc buyuk sehirden baskasini gorememek, arastirmamak en buyuk yanlislardan birisi. Arastirin da akliniza yatmazsa gitmezsiniz.
    Herkese bol sans dilerim.
  • Misal benim yaşadığım şehri ben Toronto'dan daha çok seviyorum.

En az 20 defa gittim Toronto'ya. Kısa uzun süreli kaldım. :)

bir kere pahalı kardeşim :) yolda insan durdurup birşey soramıyorsunuz.

London'a gelin :)
  • evet haklisiniz. kucuk sehirlerde belki hayat biraz daha basit oluyor, ama buyuk sehirlerdeki kadar masrafta olmaz diye dusunuyorum. hem insan iliskileri de daha sicak olsa gerek.

arkadaslar bu arada pek kucuk bir sehir olmasa da calgary icin dusuncelerinizi ogrenmek istiyorum. oraya en azindan gitmis olanlariniz varsa, sizce ne gibi artilari var toronto'ya gore? soguk olmasi dezavantaj diye dusunuyorum, halkinin toronto veya vancouver kadar karisik olmamasi ise avantaj olabilir belki. ama ne bileyim sanki calgary'de daha mutlu olurum gibime geliyor :) (tabii benimki simdilik sadece bir dusunce)
  • Ben su anda Alberta/Edmonton da yasiyorum.

Calgary gecen sene Mayis ayi baslarina kadar hizla buyumekte olan bir sehirdi. Kuskusuz bu buyumeden de pahalilik konusunda nasibini aldi, krizin etkisini de ilave edersek.. Ama son donemlerde hukumetin Alberta bolgesinden destegini cekmesi, eyalet bazinda ciddi bir cokuse sebep oldu. Alberta diger eyaletlerden farkli olmak uzere gecmisten beri zengin oldugu icin (agirlikli petrol) iki degil bir kdv alir.GST/PST Su an ikinci kdv'nin de gundeme alinmasi dahi konusuluyor.

Sogukluk bazinda evet daha soguktur Alberta.. Halki da artik eski halk degil, orasi da kozmopolit olmus durumda.. Bu yil sonuna dogru ucuz iscilik sebebiyle getirilecek 2000 Meksikali'yi da hesaba katarsaniz (dogrusu arkadas ne demek istedigimi anlayacaktir.) bizim varoslara donecektir.

Netten filan resimlere bakildiginda hepsi ic acici sehirlerdir, yalniz icine girip yasamaya basladiginizda madalyonun obur yuzu ortaya cikar. Sunu unutmayin ki sehir merkezleri hangi eyalette olsa aynidir. Hareketlidir filan, ama o olcude de fazladan para sarfetmenize sebep olur.

Yani su an biri bana sorsa Alberta'ya geliyorum filan diye, kesin ve istisnasiz gelme derim. Ki ben de is durumuma gore, bahara dogru Ontario'ya donmeyi dusunuyorum. Tabi ki Toronto filan degil, daha baska bolgeler. Eger gene kafayi bozup, Yellowknife'a (Northwest Territory) veya New Founland'da taraflarina dumen kirmassam.

Kuskusuz insan sevdigi yerde mutlu olur. Ama bu fazlasiyla iyimser bir yaklasim. Gercekler oyle degil yani..Uzun yillar yasamis, ve ekonomik problemini yoksa hic sorun degil, ama yeni gelecek ve yerlesecekler icin daha iyi incelenmesi gerekir diye dusunuyorum.

Tabi ki secme sansi size kalmis.

@dogrusu

Cok faydali bir baslik olmus, actigin icin tesekkurler. Bir sekilde kira/gida dengesini anlatmak gerekiyor cunku..
  • verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim berk. benimkisi sadece bir dusunceydi, calgary de toronto'ya benzemeye baslamis demekki bircok yonden. ekonomik acidan pek iyi gitmedigini de duymustum. sanirim toronto'da kalmak su an benim icin en iyi secenek gibi duruyor.
  • Su an zaten ekonomik kriz dolasiyla, hemen her eyalet isiltili gorunse de, muallak durumda. Cok guclu , kes parasi olan eyaletler haric, ki onlarda su an bu parayi kesinlikle kullanmiyorlar. Cunku henuz onunu goruyor halde degil kimse.. En azindan bildiginiz yerde kalmaniz sizin icin daha iyi simdilik.
  • Merhaba Berk,

Sakıncası yoksa bir kaç soru sormak isterim sana.
    Bizde (eşim, çocuğum ve ben) işlemler sonuçlanınca Calgary veya Edmonton'a gelmek istiyoruz. Zira Jobbank'den baktığımda turizm açısından en fazla joboffer o bölgeden geliyor.
    Jobbank'de bahsedilen job offer ve saat ücretleri ne kadar real? Yani yeni gelmiş bir göçmen olarak turizm sektöründe iş bulduğumu varsayarsam bana daha düşük ücret mi teklif edecekler?
    Yaşama açısından kıyasladığında Edmonton mu yoksa Calgary mi dersin? (biliyorum bu bir çok etkene bağlı ama yinde fikrini almak isterim)
    Teşekkürler,
  • Merhaba jonny b good,

Turizm acisindan fazla teklif geliyor gibi gorunebilir. Ancak bu bolgenin en gozde turizm merkezi Banff'tir. Ve asiri luks ve pahalidir genellikle sosyete takilir buralara. Bunun disinda agirlikli olarak Ukrayna'lilar da bu bolgenin eski yerlileri oldugundan, turistik tesisleri vardir kultur merkezi konumunda.

Bundan baska park ve bahceler (turkcesi) mudurlugune ait bircok turistik isletme, ormanlik alanda kamplar filan vardir.

Bunun disinda sehrin icindeki konaklama hizmeti veren oteller ilan verirler. Fakat bunun icin akici bir dil ve Kuzey Amerika (kanada/amerika) deneyimi isterler. Burasi petrol bolgesi oldugu icin genelde petrolculer, sirket sahipleri vb. insanlar is gorusmesi vs. sebebiyle bu otellere gelirler.

Normal sehir icindeki otelde room attendant(en basitinden ornek vereyim) yaklasik 13-14 dolar para alir. Bunun vergi kesiminden sonra size kalani yaklasik saat ucreti babinda kabaca 10-11 dolara filan gelir. Ev kiralari yuksektir. Kuzeyde ve doguda ucuzdur fakat guvenli degildir. Drug vs. hareketlidir. En temiz ve nezih bolgesi guneydir. Uc katli bir bahceli evi yaklasik 1000-1500 arasi tutabilirsiniz. Apartmanlara kacarsaniz bu rakam 3+1'de 800-1200 e kadar cikar.

Gocmen olarak geldiginiz icin, ilk sene devlet yardimi(aylik duzenli maas) alamassiniz is bulamama, halinde bunu unutmayin.Is bulduktan sonra devlet evine basvuru yapabilirsiniz. Devlet evinin farki, ustte ornekledigim bahceli evin aynisina, ayni bolgede 200-400 dolar filan gibi bir para odersiniz, su ve atik su bu paranin icindedir isinma icinde cayir cayir yaktiginizi da dusunsek gelecegi 60-80 arasi bir rakamdir.

Normal bir ekmek 1.99 Turkiyede yediginiz Turk ekmegini 2.99'a alirsiniz.(bilakis ornek veriyorum ki bunlari baz alip hesaplayin) Allahin gunu biftek yeseniz 3 dolara yaklasik et alabilirsiniz tabaklanmis sekilde(500 gr'lik).. Kiyma filan ucuz. Organik sebze pahalidir ama sadece cocugunuz alabilirsiniz mesela.. Yunan bakkali var. Peynir zeytin recel cay bakliyat filan baharatlara kadar getiriyor. Kuzeyde Turk bakkali da var ama ne hikmetse cok pahali.. Araplardan lahmacun edinebilirsiniz.

Zaten bir sure sonra cocuk parasi da almaya baslayacaksiniz. 250-300 civari oderler. Bu parayi 16 yasina kadar odeyecekler size her ay. Bu arada senede 4 kez GST alacaksiniz(kdv indirimi mi ne deniyordu Turkiye de unuttum simdi adini) yaklasik ustte konustugumuz ucretle 150-180 alirsiniz.

Bunun disinda en onemli konu, lutfen ailenizle disciye gidip agzinizda ne kadar curuk, dolgu vs. varsa yaptirin gelmeden once.. 2 adet vidali disin ucreti 4000 dolar haberiniz olsun aman diyeyim.

Daha alt birimde de deneyim gerektirmeyen (ornegin camasirhane vb.) is bulabilirsiniz ama dil isterler. Cunku otel icinde her an musteri ile yuzyuze gelme olasiliginiz var.

Durust konusmak gerekirse, evet, dusuk ucret teklif edecekler, cunku Kuzey Amerika deneyiminiz yok. Ama ilk uc ay hersey sizin elinizde ucretinizi arttirmak yani, yaptiginiz isi gosterek..

Ama sizin background'iniz , yaptiginiz isler, herseyden once diliniz(yardimsiz konusulani anlamak ve gerekeni yapacak kadar) bircok sey detay olarak kullanilir, ise alinmada..

Sadece jobbank'a/monster'a bakmayin. Indeed.ca vardir. Wowjobs.ca vardir filan onlara da bakin. Ontario'da Hamilton, Niagara vs. bunlara da bakin.
    Baktiginiz saat ucretlerinin %90'i realdir. Cunku Kanada'da 5 lira ilan verip, 3 lira odemek illegaldir. Ama orada onerilen saat ucretlerini, daima 2 dolar dusuk olarak baz alin.Cunku siz cekinizi elinize almadan devlet kesecek.

Bir de Kanada'da bu tip islerde verilen ucretler ilk uc ay icindir. Deneme suresi denir buna. Isveren size gorusmeye gittiginizde baslangic bu kadar, ama 3 ay sonra su kadar diyerek 1 dolar bazen 1,5 2 dolar arttirabilir veya yillik ucret+benefits seklinde teklif ederler.
    Sirketin calisma kurallarina baglidir bu. Cunku 3 ay icinde siz de onlara gule gule diyebilirsiniz, onlarda size..

Yapacaginiz en iyi is eger diliniz varsa kisa donemli bir hospitality sertifikasi alin. Beverage bile olabilir onemi yok. Otelde barmenlik yapabilirsiniz baslangic safhasinda mesela..
    Tabi kosullarinizi bilmiyorum. Mesela esiniz ne is yapar? Dil bilir mi filan bunlarin hepsi ayri etkendir.

Ekonomik krizi saymassak sayet, Edmonton derim. Calgary biraz daha kapali bir komunitidir.
    Ama iyi bir is bulmaniz su an hakikaten guc.

Turizmci iseniz sadece Alberta'ya bakmayin(yani buraya gelme zorunlulugunuz yoksa sayet) Niagara tarafina bakin mesela.. O koridor cok islektir Buffalo-Niagara yakin oldugu icin.. Buyuk oteller mevcuttur ve kumar piyasasi vardir.Dogasal harika vardir malum selale.. Sirkulasyon(musteri anlaminda) yerli yabanci daha fazladir.Amerikalilar cok gelirler filan kumar oynamaya..

Banff ise sadece kayak hizmeti verir. Hani bizim Uludag'in cok cok daha luksunu dusunun, onun gibi..

Yine akliniza takilacak birseyler olursa cekinmeden sorun. Ben biraz daginik anlattim, idare edin.
  • berk tekrardan mrb...bu başlık altında da yakaladım seni:)) ben şu sertifika eğitimi hakkında senden biraz bilgi almak istiyorum. bunların ciddi anlamda bize katacağı çok büyük avantajlar var mıdır? yani bu sertifika eğitimi sırasında ve ya sonrasında bizim iş bulma olayında etkili midir? ben interior design ve ya web graphic design alanlarının birinde bi eğitim almayı planlıyorum ama inan gerçekten nasıl olur bana bi getirisi olur mu olmaz mı hangi bölgelerde bu sektörler revaçtadır ya da bu tarz eğitimler en iyi hangi eğitim kurumlarında verilir inan hiç bi fikrim yok. bu konu hakkında da biraz bilgi verebilirsen çok mutlu olurum. farkındayım seni biraz fazla yoruyorum ama hak veriyosundur bana eminim.
  • Sunu da genel anlamda ozellikle aileler icin ekleyeyim.

-Yasadiginiz bolgede atiyorum Edmonton, is ilanlarina bakarken, ayni is pozisyonu icin, ayni sartlarda, bir isletmenin atiyorum 15, digerinin 20 dolar verdigini goreceksiniz. Bu bariz bir ucret farkidir zira.
    Kuskusuz bu size ilk etapta cekici gelecek. Buna asla kanmayin.

Size yuksek ucret oneren firma, mesafe cok uzun oldugu icin veya o istikamete otobus islemedigi icin o ucreti teklif eder. Boyle bir is teklifini kabul ettiginizde hicbir kariniz olmayacaktir. Cunku aldiginiz fazladan 5 dolarin 4 dolari aylik benzin giderinize denk dusecektir. Siz daha cok kazandiginizi zannederken, aslinda ayni parayi alacaksiniz. Yollarda gecirdiginiz zaman, trafik vs., erken kalmak zorunda kalisiniz da cabasi olacaktir.

Bu sebeple evinize en yakin bolgelerden secim yapin.20/ 30 toplam gidis donus km. cinsinden uygundur. Makul olanidir.
    Yani atiyorum 5 dolar fazla alacagim diye bu tuzaga dusmeyin. O isletme kendi civarinda adam bulamadigi icin uzaktan gelmeyi kabul edene yuksek ucret onerir.

-Yeni geldiginizde pekcok sahane araba goreceksiniz. Ilk yillarda kesinlikle galeriden taksitle odemeli araba almayin. Kredi history'niz olmadigi ve bolgede yeni oldugunuz icin yuksek faiz odeyeceksiniz diger vatandaslara ve gocmenlere gore, yanisira aylik odemeleri +sigorta butcenizi sarsar gecis ve yerlesme doneminde..
    Ilk sene sigortaniz cok yuksek olacak zira. Ikinci sene eger kaza yapmamissaniz otomatikman inecek.

Yapabileceginiz en iyi hareket,2000-3000 dolar pesin kes para verip modeli dusuk(orn;2007-2008) fakat sizi en az 3-4 yil goturecek bir araba veya van almanizdir. Bu yontemle her ay araba taksidi odemekten kurtulursunuz. Bu surecte sanki araba almis taksit oduyor gibi her ay az da olsa bir kenara koyup unutun, surec sonunda siz duzluge ciktiginizi dusundugunuz bir zamanda, bu size o kilometre alabileceginiz araba icin on odeme olabilir veya bir kismini karsilayabilir. Veya bununla esya vs. alabilirsiniz.
    Japon arabalarina yonelmeyin, fiyat acisindan ucuzdurlar az benzin yakarlar sehir icinde, fakat en ufak parca degisiminde 3 kati odersiniz. Genellikle ford, gmc vs. Kuzey Amerika araclari bakin.
  • Merhaba Berk,

Hızlı cevabın için teşekkürler.
    Dil açısından hepimiz ingilizce biliyoruz ve konuşuyoruz. Won't be a problem to understand the Canucks and talk to them ;-)
    Bende ayrıca Almancada var. Istanbulda 5 seneden fazla 5yıldızlı otelde Front Desk Supervisor olarak çalışmışlığım var.
    Benim de ilk aklıma gelen aslında Edmonton ama eşim ufaklığın okulu açısından Calgary tercih ediyor. Gerçi daha tam anlamı ile "deep scan" yapmadık.
    Banff'da gözüme çarptı ama orada turizmin lüks olması ile beraber yaşam da pahalı.(en azından buradan öyle görünüyor)
    Diğer önerdiğin bölgelere/şehirlerede bir göz atacam çünkü illa şurası/burası olacak diye bir sıkıntımız yok.
    Neyseki son kararı vermek için biraz daha zamanımız var.
    Evet hospitality sertifikası konusunda kesinlikle sana katılıyorum. Bu zaaten eğer işimde yükselmek istiyorsam vazgeçilmezer arasında.
    Ufak bir fıkra ile bitirmek isterim şimdilik.
    Tekrar görüşmek ümidi ile,
    Jonny

Two guys from Saskatchewan die and wake up in hell.

The next day the devil stops in to check on them and sees them dressed in
    parkas, mittens and toques warming themselves around the fire.

The devil asks them, "What are you doing? Isn't it hot enough for you?"

The two guys reply, "Well, you know, we're from Canada , the land of snow and ice and cold. We're just happy for a chance to warm up a little bit, eh?"

The devil decides that these two aren't miserable enough and turns up the heat.

The next morning he stops in again and there they are, still dressed in parkas, toques and mittens.

The devil asks them again, "It's awfully hot down here, can't you guys feel it?"

Again the two guys reply, "Well, like we told ya yesterday, we're from Canada ,
    the land of snow and ice and cold. We're just happy for a chance to warm up
    a little bit, eh?

This gets the devil a little steamed up and he decides to fix these two guys. He cranks the heat up as high as it will go.

The people are wailing and screaming everywhere. He stops by the room with the two guys from Canada and finds them in light jackets and bucket hats,
    grilling bacon and drinking beer.

The devil is astonished, "Everyone down here is in abject misery, and you two seem to be enjoying yourselves."

The two Canadians reply, "Well, ya know, we don't get too much warm weather up there in Saskatoon so we've just got to have a cook-out when the weather's this nice."

The devil is absolutely furious, he can hardly see straight. Finally he comes
    up with the answer. The two guys love the heat because they have been cold all their lives. So the devil decides to turn all the heat off in hell.

The next morning, the temperature is below zero, icicles are hanging everywhere; people are shivering so bad that they are unable to do anything but wail, moan, and gnash their teeth. The devil smiles and heads for the room with the two Canadians.
    He gets there and finds them back in their parkas, toques, and mittens. NOW they are jumping up and down, cheering, yelling and screaming like mad men!!!

The devil is dumbfounded, "I don't understand, when I turn up the heat you're happy. Now it's freezing cold and you're still happy. What is up with you two???"

The guys from Saskatchewan look at the devil in surprise,

"Well, don't you know, eh?. If hell freezes over, it must mean the

Roughriders have won the Grey Cup."
  • @hkn00

Senin nezdinde tum genele cevap olsun. Belki aileler icinde de almak isteyen olabilir.

Kanada, lisanslar ulkesidir. Cunku lisans demek Kanada'ya para girisi demektir.Adamlar kendi sistemlerini boyle kurmuslar, gidiyor. Bir anlamda da guzel, "ne is olsa yaparim abi "mantigini bir nebze yok etmisler.

Sertifikalar size nasil yarar saglar?

1-Ise alimlarda bazen hic olmadik sekilde bir Kanada'liya fark atip one cikarir.(dil bildiginizi varsayarak yaziyorum tabi)
    2-Sertikaniz varsa, Kanada is deneyiminiz olmadigi halde, is imkani saglayabilir.(sertifikanin turevine gore)Isveren o kagit parcasina, tamam bu benim ulkemin ongordugu egitimi almis gozuyle bakar, bir nebze.
    3-Sertifika, sizi cok cok iyi dil bilmeseniz de, cok zaman biliyormus gibi lanse eder. Kanadalilar cok zaman analitik dusunen insanlardir guncel olaylarda..Sonuca bakarlar.
    4-Sertifika calistiginiz iste ucretinizi en az 3 dolardan baslayip 10 dolara kadar (kuskusuz isin turevi onemli) arttirir. Ayni isi yaptiginiz halde sertifikasiz biri atiyorum 10 dolar alirken siz sektore gore 13, 18, 20 dolar alabilirsiniz.

5- Bazi sektorlerde ucret yukseltmek icin, birden fazla sertifikaya sahip olmaniz iyi birseydir. Orn; Endustriyel calisiyorsaniz bir ilk yardim, forklift vs. bir gunluk kurslardan alacaginiz sertifikalar sizi baska bir platforma tasiyabilir. Orn; Siz paketlemede baslamisken ise, alacaginiz Dangerous Goods sertifikasi, kadro yenilenmesi esnasinda, sizi shipper/receiver(gelen mali masa basinda teslim alip fabrikaya sokan kisi) pozisyonuna tasiyabilir.Ucretiniz de bu anlamda yukselir.
    Cunku ustune tehlikeli ibaresi yapistirilmamis veya unutulmus bir urun, Kanada icinde bir yerden bir yere tasinamaz. Bunu saglayacak olan shipper/receiver''dir.
    6-Firsat buldukca maddi sekilde, 100, 150 en fazla 300 dolar karsiligi, bir gunluk kurslarla bu tip sertifikalari alin. Otelde calisiyor olabilirsiniz ama hasbelkader kalp krizi geciren musteriyi, koridora yatirip 911 gelene kadar hayata donduren siz de olabilirsiniz. Isverenin gozbebegi olacaginizdan supheniz olmasin.
    7-Calistiginiz sirket de sizi bu programlara gondermeyi teklif edebilir, sirket politikasinca. Asla gitmem demeyin. Gidin. Genellikle sirketler oderler bunun parasini..
    8-Sertika programlarinda benzer sektorden insanlarla is hakkinda bilgi alisverisi yapabilirsiniz, eleman alinacagini veya alindigi duyabilirsiniz. Sektordekileri ogrenebilirsiniz vs.
    9-Bazi sertifikalar, bazi sektorlerde mesela saglik(burada hemsireler kademe kademedir), sizin bir kolejin ust programina direk katilmanizi saglayabilir baska bir sarti yerine getirmeden. Orn; RP, RN vb.

@hkn00, sen kendi ozelliklerini daha iyi bilirsin. Mesela beni kesseler o tip programlari almam.Anlamam cunku, ilgimi de cekmez. Once is sektoru hakkinda (calismayi dusundugun veya istedigin) secim yaparsan, alacagin sertifikayi secmek daha kolay olur. Ama diyorsan ki ben bu isleri yapacagim, bahsettigin isler senin konumundaki biri icin(sartlarina yonelik konusuyorum) cok fazla bir yarar saglamaz.Bu tip sektorler genellikle Indianlarin ve Kanada'lilarin tekelindedir. Ama istiyorsan dene elbette..

Daha mesleki kurslara yonelirsen, getirisi guzel olur. Tabi yine de secim sana kalmis.
  • Fikra cok guzel, paylastiginiz icin tesekkurler @ johnny b good. :))))))))))))
    Calistiginiz otelden hizmet verdiginiz sureye iliskin, bir belge alabiliyorsaniz alin, bu iyidir. En azindan sizin isi bildiginizi belgeleyecektir.
  • berk bu bahsettiğin günlük kurslara elbette ki katılırım en azından senin de söylediğin gibi insan tanımış oluruz bi yerde. iş çevresini az çok tanıma fırsatını elde ederiz. hiç olmadık bi zamanda bize çok büyük bi kapı da açabilir. benim bu bi kaç günlük sertifika eğitimleri dışında merak etiiğim 6 aylık ya da daha uzun süreli sertifika ya da diploma programları. sanırım bunların sonunda aldığın eğitim kadar kanada da çalışma izni veriolarmış. yanlış biliosam lütfen düzelt. bu tarz bi eğitim bana mutlaka bi avantaj sağlar ama bu ne ölçüde olur onu merak ediyorum. ayrıca da bu nispeten uzun süreli eğitimleri fiyat açısından da baya yüksek olduğunu duymuştum. ve benim merak ettiğim diğer bi konuda real estate sektörünün canada da ki durumu? eğer bu konuda bilgin varsa ve benmle paylaşırsan çok sevinirim...tekrardan çok teşekkürler....
  • jonny b good:
    Turizmden soz ederken Golf isletmelerini de unutmamali. Kanada'nin her yeri mukemmel golf sahalariyla dolu ve bazilari golf disinda konaklama, havuz, okculuk v.s. gibi yan hizmetler de sunuyorlar. Eleman ihtiyacinin canli oldugu sektorlerden birisi. Ayrica Casino'lari da es gecmeyelim. Bircogu yerlilerin arazilerinde ve onlara ait oldugu halde, yerliler duzenli calismayi pek sevmediklerinden, personelin cogu yine disaridan saglaniyor. Bunlarin da konaklama basta olmak uzere yan hizmetleri mevcut. Almancaniz Alberta'da Banff, Jasper ayrica BC'de cok is gorur. Siz daha iyi bilirsiniz, Iskandinav ve Alman turistler daha cok Bati Kanada'yi tercih ediyorlar. Vahsi doga turlari onlari buraya ceken en buyuk etken.
  • Selamlar.
    Öncelikle çok teşekkürler.. Benim gibi Kanada`ya gelmeyi düşünen bir sürü insana orada bizzat yaşamadan edinilmesi çok zor olan bilgileri hiçbir çıkar gütmeden aktarıyorsunuz. Deneyimlerinizi ve Kanada gerçeklerini bizlerle paylaşmanız sayesinde forumu takip eden bir sürü insanın kafasındaki soru işaretleri yok oluyor.
    Böyle bir başlık açılmışken ve dogrusu ile berk gibi iki tecrübeliyi bulmuşken ben de sormak istiyorum: Ottawa hakkındaki düşünceleriniz nedir? Büyük ihtimalle Ağustos`ta Ottawa`da MBA yapacağım, bu programa zorunlu staj da dahil. Bu şehir hakkındaki görüşlerinizi(yaşam kalitesi, pahalılık, iş piyasasının durumu vb) paylaşırsanız hem bana hem de Ottawa`yı merak eden arkadaşlara çok yardımcı olursunuz.
    Şimdiden sağ olun..
  • Alex Blackmar
    OTTAWA: Öncelikle, Capital of City ve G8 Capital City olma özellikleri ile kendisini diğer metropolitlerden kolayca ayırabilmiş bir şehirdir. Şehir diğerlerinin aksine muthiş bir tarihi - üstmodern kaynaşması yaratmıştır. Yine diğer şehirlerden daha çok ciddi giyimli çalışanları burada göreceksiniz , takım elbiseli baylar ve elbiseli hanımlar.. Burada özellikle center area dediğimiz bölgede hani bizdeki tabiri ile beyaz yakalılar alanı diyebiliriz.. Sektörler başta Develet ve devlet işleri , bakanlıklar ve bakanlık ilgilenimleri, uluslar arası ilişkiler, telekominikasyon, yazılım, savunma ve güvenlik, multi media, film ve video endustrisi, turizm olarak baş sıraya koyabilir sonradan ise buna ithalat- ihracat geniş ağını ekleyebiliriz.

Ottawa'da şehir merkezi haricinde yine diğer gelişmiş şehirlerde olduğu gibi HOOD - yani kötü yaşam alanı, güvenliksiz alan vs dediğimiz bölgeleri burada nerede ise parmakla gösterebiliriz.. Muthiş bir gelen ziyaretçi trafiği vardır daily meets.. Gelirler kalırlar görüşürler giderler tarzından. Buda şehre ayrı bir dinamik ve kazançlar kapısı açar. Siz özellikle çok şanslı olacaksınız MBA - eğitiminizi Ottawa içinde yaptığınız için hangi eğitim kurumu ve hangi bölüm bilmiyorum detayınızı fakat ne olursa olsun öğrenimin sonuna doğru ne demek istediğimi rahatlıkla anlayacaksınız. Açılan yada sunulan kapıların farklılığı size bunu gösterecek. Tavsiyem bu süreci iyi değerlendirin yılmadan çalışın başarılı olun. Sonrası size kamyonla geri dönecek!!

Ottawa, şansı size devlet erkanınında kapısını açabilir ki bu zaten merdivenleri sizinde becerinizle koşar adımlarla çıkmanızı sağlar.. dil dil dil.... Bunu ardı etmeyin ingilizceniz iyi ise fransızca'ya kayın öğrenin hiçbirşey kaybetmeyeceksiniz....Kısaca diğer sorularınıza net cevaplar vereyim, birde şunu unutmayınız burada alacağınız telkinler, değerlendirmeler size o kişinin etrafında ve yaşadıkları ile orantılı gelecektir. Bunun en iyi değerlendirmesini yine kişinin kendi yada ailesi yapacaktır diyerek....
    1-Yaşam Kalitesi : Kanada geneli olarak ilk 3 te rahatlıkla .
    2- Pahalılık neye göre pahalılık bu konu hep sorulur Türkiye ile kıyaslanır :) en büyük yanlıştır aksine... Pahalılık normalde yaşayanların taleplerinin arz şekline dayalı bir oluşumdur. Kanada pahalımı ? Neye göre ? Kazanılan maaş birikim ve harcanması ihtiyaçlar dahilinde mi ? yoksa Türkiye ile kıyasta mı ? Türkiye ile kıyasta evet pahalı!! Ama , Kanada yada daha deep yaparsak Toronto, Montreal , Vancouver, Ottawa vs vs pahalımı ilk söyleme göre sorarsak hayır değil!!
    Pahalılık maddesel ölçüm ve değerlerle bulunamaz. Ben haftada 5 kg kırmızı et ve biftek tüketirim siz haftada belki sadece 500 gr. vesaire vesaire benim aylık her türlü giderim 4000 cad olur sizinki 1500 cad... Ben aylık 7500 cad maaş alırım siz aylık 6000 cad maaş alırsınız .. Soru şimdi ikimizede sorulur :) kANADA yada bahsedilen şehirler pahalı mı ? Cevap size göre bana göre değişir mi ....?
    3- İş piyasası , Ottawa--- Diğer şehirlerden farklı bir ivme vardır burada kimse buna hayır diyemez döngü ve alternatif daha çoktur. Ama bu döngü içinde yer almak mutlak kalifiyelik gerektirir. (İyi dil, İkinci eğitim, Expert branşlaşılmışlıkk, vs vs ) Ottawa iki özelliği birden elinde tutarki bu zaten size nasıl bir iş piyasası sahipliği olduğunu aslında vurgular. 1- Capital city of Canada 2- Economic Center of Eastern Ontario ....diyerek kısaca net söyleyebiliriz.

Şehir hakkında detay vermeye gerçekten gerek yok derim ( Ulaşım, kira vs vs gibi) çünkü bu detaylar size göre değişecektir..
  • Excellans,

Uzun, bilgilendirici ve cesaretlendirici cevabın için ne kadar teşekkür etsem azdır. Allah razı olsun.
Kanadam.com'a danışın!
24 saat içinde yanıt alın

Merhaba, Yabancı!

Forumda yazabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.